ماده حجب در لغت به معنای (أَلْمَنْعُ مِنَ الْوُصُولِ) یعنی ممانعت از رسیدن به چیزی آمده است.1 درباره این واژه گفته شده که حجب و حجاب هر دو مصدر و به معنای پنهان کردن و منع از داخل شدن است.2 آیه شریفه: ( وَمِن بَیْنِنَا وَبَیْنِکَ حِجَابٌ؛ و میان ما و تو پرده ای است.)3 (فصلت: 5) شاهد بر این مدعاست. استعمال کلمه حجاب در مورد پوشش زن یک اصطلاح نسبتا جدید است. (در قدیم و مخصوصا در اصطلاح فقهاء کلمه (ستر) که به معنی پوشش است، به کار می رفته است).4 (واژه حجاب گرچه در لغت به معنای پرده و حایل استعمال شده ولی امروزه به طور مسلم و یقینی فقط به معنای پوشش مخصوص زنان به کار می رود).5 در میزان پوشش زنان، بیشتر رساله های عملیه حد واجب آن را پوشانیدن تمام بدن به جز قرص صورت و دو دست از مچ به پایین، می دانند و روشن است که این حکم فقهی کمترین حد و مرز وجوب حجاب فردی را بیان می کند و با نگرشی وسیع تر و بررسی آموزه های اجتماعی اخلاقی اسلام و نیز با توجه به تأکید اسلام بر مسئله عفاف و حیا و حفظ حریم بین زن و مرد نامحرم باید اصل عدم تبرج را که یک اصل مهم قرآنی است به آن افزود.6 همان گونه که استاد مطهری خاطرنشان ساخته است: (پوشش و حجاب زن در اسلام این است که زن در معاشرت با مردان خود را بپوشاند و به جلوه گری و خودنمایی نپردازد).7 بنابراین مقصود از حجاب اسلامی، آن نوع پوششی است که دارای این دو ویژگی باشد: 1. حدود شرعی پوشش در آن رعایت شده باشد، به گونه ای که طبق دستور قرآن کریم زیبایی های بدن زن آشکار نشود.8 بنابراین لباس های تنگ و چسبان که اندام زن در آن به خوبی نمایان است با وجود اینکه در ظاهر امر، بدن او را پوشانده ولی چون شکل و حجم اندام را نمایان می سازد نمی تواند حجاب و پوشش اسلامی تلقی شود. 2. با خودنمایی و جلب نظر نامحرمان همراه نباشد. به عبارت دیگر، حجاب، به معنای پوشش اسلامی بانوان دارای دو بعد ایجابی و سلبی است. بعد ایجابی آن، وجوب پوشش بدن و بعد سلبی آن حرام بودن خودنمایی به نامحرم است و این دو بعد در کنار هم باید قرار گیرند تا حجاب اسلام محقق شود. پی نوشتها: 1. ابوالقاسم الحسین، الراغب الاصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، دفتر نشر الکتاب، چاپ دوم، 1404 ه . ق، ص 108. 2. علی اکبر قرشی، قاموس قرآن، دارالکتب الاسلامیه، بهار 1378، چاپ هشتم ، ج 2، ص 103. 3. فصلت: 5. 4. مرتضی مطهری، مسئله حجاب، چاپ 45، انتشارات صدرا، 1375، ص62 . 5. همان، ص 62 . 6. تبرج در لغت به معنای به جلوه درآوردن و زیبایی خود را نشان دادن است. ر.ک: آذرتاش آذرنوش، فرهنگ معاصر عربی به فارسی، نشر نی، چاپ اول، 1379، ص 32. رجوع شود به قرآن کریم، سوره احزاب: 33. 7. مسئله حجاب، صص 80 و 79. 8. قرآن کریم در سوره نور آیه 34، خطاب به زنان مسلمان می فرماید: (لایُبْدینَ زِینَتَهُنَّ؛ زینت هایشان را آشکار نسازند). مفسران مصداق زینت در آیه شریفه را بدن زن می دانند که وجه و کفین از پوشاندن استثناء شده است. ر.ک: ناصر مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، دارالکتب الاسلامیه، تابستان 1369، چاپ هشتم، ج 14، ص 439. www.irc.ir
ماده حجب در لغت به معنای (أَلْمَنْعُ مِنَ الْوُصُولِ) یعنی ممانعت از رسیدن به چیزی آمده است.1 درباره این واژه گفته شده که حجب و حجاب هر دو مصدر و به معنای پنهان کردن و منع از داخل شدن است.2 آیه شریفه: ( وَمِن بَیْنِنَا وَبَیْنِکَ حِجَابٌ؛ و میان ما و تو پرده ای است.)3 (فصلت: 5) شاهد بر این مدعاست.
استعمال کلمه حجاب در مورد پوشش زن یک اصطلاح نسبتا جدید است. (در قدیم و مخصوصا در اصطلاح فقهاء کلمه (ستر) که به معنی پوشش است، به کار می رفته است).4 (واژه حجاب گرچه در لغت به معنای پرده و حایل استعمال شده ولی امروزه به طور مسلم و یقینی فقط به معنای پوشش مخصوص زنان به کار می رود).5 در میزان پوشش زنان، بیشتر رساله های عملیه حد واجب آن را پوشانیدن تمام بدن به جز قرص صورت و دو دست از مچ به پایین، می دانند و روشن است که این حکم فقهی کمترین حد و مرز وجوب حجاب فردی را بیان می کند و با نگرشی وسیع تر و بررسی آموزه های اجتماعی اخلاقی اسلام و نیز با توجه به تأکید اسلام بر مسئله عفاف و حیا و حفظ حریم بین زن و مرد نامحرم باید اصل عدم تبرج را که یک اصل مهم قرآنی است به آن افزود.6 همان گونه که استاد مطهری خاطرنشان ساخته است: (پوشش و حجاب زن در اسلام این است که زن در معاشرت با مردان خود را بپوشاند و به جلوه گری و خودنمایی نپردازد).7
بنابراین مقصود از حجاب اسلامی، آن نوع پوششی است که دارای این دو ویژگی باشد:
1. حدود شرعی پوشش در آن رعایت شده باشد، به گونه ای که طبق دستور قرآن کریم زیبایی های بدن زن آشکار نشود.8 بنابراین لباس های تنگ و چسبان که اندام زن در آن به خوبی نمایان است با وجود اینکه در ظاهر امر، بدن او را پوشانده ولی چون شکل و حجم اندام را نمایان می سازد نمی تواند حجاب و پوشش اسلامی تلقی شود.
2. با خودنمایی و جلب نظر نامحرمان همراه نباشد.
به عبارت دیگر، حجاب، به معنای پوشش اسلامی بانوان دارای دو بعد ایجابی و سلبی است. بعد ایجابی آن، وجوب پوشش بدن و بعد سلبی آن حرام بودن خودنمایی به نامحرم است و این دو بعد در کنار هم باید قرار گیرند تا حجاب اسلام محقق شود.
پی نوشتها:
1. ابوالقاسم الحسین، الراغب الاصفهانی، المفردات فی غریب القرآن، دفتر نشر الکتاب، چاپ دوم، 1404 ه . ق، ص 108.
2. علی اکبر قرشی، قاموس قرآن، دارالکتب الاسلامیه، بهار 1378، چاپ هشتم ، ج 2، ص 103.
3. فصلت: 5.
4. مرتضی مطهری، مسئله حجاب، چاپ 45، انتشارات صدرا، 1375، ص62 .
5. همان، ص 62 .
6. تبرج در لغت به معنای به جلوه درآوردن و زیبایی خود را نشان دادن است. ر.ک: آذرتاش آذرنوش، فرهنگ معاصر عربی به فارسی، نشر نی، چاپ اول، 1379، ص 32. رجوع شود به قرآن کریم، سوره احزاب: 33.
7. مسئله حجاب، صص 80 و 79.
8. قرآن کریم در سوره نور آیه 34، خطاب به زنان مسلمان می فرماید: (لایُبْدینَ زِینَتَهُنَّ؛ زینت هایشان را آشکار نسازند). مفسران مصداق زینت در آیه شریفه را بدن زن می دانند که وجه و کفین از پوشاندن استثناء شده است. ر.ک: ناصر مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، دارالکتب الاسلامیه، تابستان 1369، چاپ هشتم، ج 14، ص 439.
www.irc.ir
- [سایر] مفهوم حجاب چیست و از نظر قرآن و حدیث، حجاب و پوشش اسلامی دارای چه ابعاد و اقسامی است؟
- [سایر] مفهوم حجاب و رابطه آن با پوشش اسلامی چیست , دستور قرآن در این باره چه بوده ؟ و آیا پوشش ضرورت دارد ,چه نوعی توصیه شده است ؟
- [سایر] در دیدگاه فیلسوفان چگونه مفهوم وجود متافیزیکی یا ماوراء الطبیعی به نام خدا شکل گرفته و این خدا از دیدگاه متفکران مختلف چه ویژگی هایی دارد و در نظر فیلسوفان مسیحی در دوران قرون وسطی چه ویژگی های دیگری پیدا کرد؟ آیا خدای فیلسوفان قرون وسطی با فیلسوفان دیگر پیش از آن متفاوت است یا خیر؟
- [سایر] مفهوم یعنی چه؟ و تعریف مفهوم چیست؟
- [آیت الله بهجت] چادر به عنوان حجاب برتر شناخته می شود ولی بعضی از خانم ها علی رغم استفاده از چادر مناسب، (ضخیم)، به لحاظ ویژگی های جسمی که دارند، اندام آن ها از زیر چادر مشخص است آیا مسؤولیت پوشش آن ها باز متوجه خود آن ها می باشد یا طرف مقابل باید از نگاه به او احتراز کند؟
- [سایر] مفهوم خاتمیّت دقیقاً چیست؟
- [سایر] مفهوم انتظار چیست؟
- [سایر] درباره ویژگی حس تملک در خانم ها و ویژگی غیرت در آقایان توضیح دهید.
- [سایر] صفت و ویژگی «قوی» برای خدا چه تفاوتی با همین ویژگی در مخلوقات دارد؟
- [سایر] مفهوم «برزخ» چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن شغلی داشته باشد و بخواهد کاری انجام دهد که در مقابل نامحرم مراعات حجاب برای او ممکن نباشد، باید آن را ترک کند و شغلی را انتخاب کند که بتواند حجاب شرعی را رعایت نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در معامله سلف اگر فروشنده جنسی را که قرارداد کرده بدهد، مشتری باید قبول کند، ولی اگر جنس دیگری بدهد لازم نیست مشتری قبول کند، هر چند بهتر از جنسی باشد که قرار گذاشتهاند، البتّه گاه تعیین یک ویژگی برای جنس از باب حدّاقل مقدار لازم است که در این صورت اگر جنسی با ویژگی بهتر تحویل دهد، چون همان جنسیست که قرار گذاشتهاند، بر مشتری لازم است آن را قبول کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی عمداً پوشش لازم را در نماز رعایت نکند نمازش باطل است، خواه حکم پوشش نماز را بداند یا در آن شک داشته باشد، بلکه بنا بر احتیاط در صورت غفلت از مسأله، یا اشتباه در آن نیز نمازش باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شخصی در بین نماز بفهمد که پوشش لازم را دارا نیست، باید خود را بپوشاند و نمازش صحیح است ولی نباید پس از فهمیدن، بدون پوشاندن خود کارهای نماز را انجام دهد، همچنین اگر بعد از نماز بفهمد که در نماز پوشش لازم را نداشته نمازش صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن به بدن و موی زنهای غیر مسلمان، یا زنهای مسلمان لاابالی در حجاب و زنهایی که عادت به حجاب ندارند نظیر زنهای بادیه نشین، اگر جالب نباشد، و به قصد لذّت نیز نباشد و مفسده هم نداشته باشد و نترسد که به حرام بیفتد جایز است گرچه خالی از اشکال نیست.
- [آیت الله سبحانی] عکس برداشتن مرد از زن نامحرم حرام نیست مگر این که برای عکس برداشتن مجبور شود که دست به بدن او بزند و اگر زن نامحرمی را بشناسد در صورتی که آن زن با حجاب باشد، نباید به عکس بدون حجاب او نگاه کند.
- [آیت الله سبحانی] عکس برداشتن مرد از زن نامحرم حرام نیست مگر این که برای عکس برداشتن مجبور شود که دست به بدن او بزند و اگر زن نامحرمی را بشناسد در صورتی که آن زن با حجاب باشد، نباید به عکس بدون حجاب او نگاه کند.
- [آیت الله اردبیلی] چیزهای کوچکی که پوشش نمازگزار محسوب نمیشوند مثل چاقو، پول و مانند آن اگر نجس باشند و به هنگام نماز همراه نمازگزار باشند، اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .آنچه در نماز واجب است, پوشاندن عورت است; خواه با پارچه و خواه با کاغذ, برگ درخت و ساتر دیگر, هرچند احتیاط مستحب آن است که در صورت نبودن لباس، از پوشش گیاهی استفاده شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر مرد لباس زنانه و زن لباس مردانه بپوشد در صورتی که زی پوشش خود قرار دهد بنابر احتیاط حرام است و ستر عورت با ان در نماز بنابر احتیاط موجب بطلان است