(1)در قرآن، اصلِ طلاق اجازه داده شده است;(2) از جمله در آیه 130 سوره نساء میخوانیم: وَ إِنْ یَتَفَرَّقا یُغْنِ اللّهُ کُلَّا مِنْ سَعَتِهِ وَ کانَ اللّهُ واسِعاً حَکِیماً. اگر [راهی برای اصلاح میان خود نیابند و] از هم جدا شوند، خداوند هریک از آنان را با فضل و کرم خود بی نیاز میکند، و خداوند دارای فضل و کرم، و حکیم است. در قرآن و اسلام سفارش های فراوانی برای جلوگیری از وقوع طلاق انجام گرفته است. بخشی از این نکته ها در مسأله نشوز و داوری بین زن و مرد آمده است; امّا اگر ناسازگاری بین زن و شوهر به حدّی برسد که نه خودشان بتوانند اختلاف های خود را حل کنند و نه دو داوری که برای این کار تعیین میشوند، در این صورت، محیطِ خانواده، جهنّمی خواهد بود که زندگی در آن برای هیچ یک از زن و شوهر تحمّل پذیر نیست. اسلام اگرچه طلاق را به شدّت ناخوش میدارد و مبغوضترین حلال ه میداند، راضی نیست که زن و مردی از روی ناچاری، عمر خود را درون قفسی با نام محیط خانواده و خانه که کانون دشمنی و اختلاف میان زن و شوهر شده است، به هدر دهند; از این رو سرانجام، طلاق را جایز میداند. در قرآن کریم درباره طلاق تقریباً 21 آیه آمده است که سبک و سیاق این آیه ها بسیار شگفت انگیز و درس آموز است. اگرچه این آیه ها مسائل حقوقی را بیان میدارد، سراسر از سفارش ها و نکته های ظریف اخلاقی آکنده است. به هرحال، در اسلام اصل طلاق جایز است; امّا تا آن جا که مقدور است، باید از تحقّق آن پیشگیری کرد، و در صورت خاموش شدن چراغ مودّت و تفاهم در کانون خانوادگی، ممنوعیّت طلاق از جهت قانونی چاره ساز نیست و فایده ای جز صدور رفتار خلاف اخلاق و نامشروع و افزایش درگیری ها و مشکل های دیگر ندارد. 1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 211. 2. برای مطالعه و دّقت بیش تر، ر.ک: طلاق (65)، 1 و 2 و 6 و 7; احزاب (33)، 49 ; بقره (2)، 231 و 232 و 236 و 237.
(1)در قرآن، اصلِ طلاق اجازه داده شده است;(2) از جمله در آیه 130 سوره نساء میخوانیم:
وَ إِنْ یَتَفَرَّقا یُغْنِ اللّهُ کُلَّا مِنْ سَعَتِهِ وَ کانَ اللّهُ واسِعاً حَکِیماً.
اگر [راهی برای اصلاح میان خود نیابند و] از هم جدا شوند، خداوند هریک از آنان را با فضل و کرم خود بی نیاز میکند، و خداوند دارای فضل و کرم، و حکیم است.
در قرآن و اسلام سفارش های فراوانی برای جلوگیری از وقوع طلاق انجام گرفته است. بخشی از این نکته ها در مسأله نشوز و داوری بین زن و مرد آمده است; امّا اگر ناسازگاری بین زن و شوهر به حدّی برسد که نه خودشان بتوانند اختلاف های خود را حل کنند و نه دو داوری که برای این کار تعیین میشوند، در این صورت، محیطِ خانواده، جهنّمی خواهد بود که زندگی در آن برای هیچ یک از زن و شوهر تحمّل پذیر نیست. اسلام اگرچه طلاق را به شدّت ناخوش میدارد و مبغوضترین حلال ه میداند، راضی نیست که زن و مردی از روی ناچاری، عمر خود را درون قفسی با نام محیط خانواده و خانه که کانون دشمنی و اختلاف میان زن و شوهر شده است، به هدر دهند; از این رو سرانجام، طلاق را جایز میداند.
در قرآن کریم درباره طلاق تقریباً 21 آیه آمده است که سبک و سیاق این آیه ها بسیار شگفت انگیز و درس آموز است. اگرچه این آیه ها مسائل حقوقی را بیان میدارد، سراسر از سفارش ها و نکته های ظریف اخلاقی آکنده است.
به هرحال، در اسلام اصل طلاق جایز است; امّا تا آن جا که مقدور است، باید از تحقّق آن پیشگیری کرد، و در صورت خاموش شدن چراغ مودّت و تفاهم در کانون خانوادگی، ممنوعیّت طلاق از جهت قانونی چاره ساز نیست و فایده ای جز صدور رفتار خلاف اخلاق و نامشروع و افزایش درگیری ها و مشکل های دیگر ندارد.
1 ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 211.
2. برای مطالعه و دّقت بیش تر، ر.ک: طلاق (65)، 1 و 2 و 6 و 7; احزاب (33)، 49 ; بقره (2)، 231 و 232 و 236 و 237.
- [سایر] چرا اسلام طلاق را جایز دانسته است تا کانون خانواده از هم بپاشد؟
- [سایر] چرا واقعه غدیر در اجتماع بزرگ مسلمانان یعنی ایام حج واقع نشد؟ آیا اگر در آن ایام واقع میشد بهتر نبود؟
- [سایر] آیا تجوید قرآنی؛ مانند حروف یرملون زمان پیامبر گرامی اسلام(ص) رعایت میشد وگرنه بگویید از چه زمانی به وجود آمد؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره طلاق چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره طلاق چیست؟
- [سایر] دیدگاه اسلام درباره طلاق چیست؟
- [سایر] در مورد تقسیم عادلانه بیت المال در صدر اسلام، به نظر میرسد این عدالت فقط شامل مردم مدینه میشد و بعید است که در مناطق دوردست این اصل اسلامی رعایت شده باشد. به خصوص اینکه مالیاتها از آن مناطق گرفته میشد و به مدینه منتقل میگردید و ارسال دوباره آنها از مدینه به مناطق دوردست طبعاً غیرممکن بود. آیا روایات و شواهد تاریخی گواه این است که در همان مناطق دوردست هم بیتالمال به مساوات تقسیم میشد و حداقل نخست به مستمندان چیزی پرداخت میشد و سپس بقیه مالیات به مدینه ارسال میگردید؟!
- [آیت الله سبحانی] زن و شوهر مسیحی چند مرتبه با طلاق از هم جدا شدند و از زمانی که مسلمان شدند، دوباره طلاق صورت گرفت. آیا طلاق های قبل از اسلام به حساب می آید؟
- [سایر] دیدگاه اسلام در مورد طلاق چه می باشد؟
- [سایر] چرا موسیقی غنا در اسلام حرام است؟ و اصولا موسیقی حرام از نظر اسلام چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مرد مسلمان زاده هرچند یکی از پدر و مادرش مسلمان باشند اگر مرتد شود زنش بر او حرام می شود و باید به مقدار عده وفات که در احکام طلاق می اید عده نگه دارد
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفن مسلمان در قبرستان غیر مسلمان و دفن کافر در قبرستان مسلمان جایز نیست بنابر احتیاط واجب، همچنین دفن مسلمان در جایی که نسبت به او بی احترامی باشد حرام است، مانند جایی که خاکروبه و کثافت می ریزند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دادن قرآن به دست کافر اگر موجب بی احترامی باشد حرام است و اگر امید هدایت او برود، یا برای تبلیغ اسلام باشد جایز، بلکه گاهی واجب است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مردی که مسلمان زاده است اگر مرتد شود؛ زنش بر او حرام می شود و باید به مقدار عده وفات که در احکام طلاق گفته می شود عده نگهدارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دفن مسلمان درقبرستان کفار ودفن کافردرقبرستان مسلمانان جائز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که مسلمان زاده است چنانچه بعد از بالغ شدن اظهار اسلام کند ، اگر مرتد شود زنش بر او حرام می شود و باید به مقداری که در احکام طلاق گفته می شود عدّة وفات نگهدارد . ودر اصطلاح به چنین شخصی مُرْتَدّ فطری می گویند .
- [امام خمینی] کسی که پدر یا مادرش در موقع بسته شدن نطفه او مسلمان بوده اند،چنانچه بعد از بالغ شدن اظهار اسلام کند، اگر مرتد شود زنش بر او حرام می شود و باید به مقداری که در احکام طلاق گفته می شود عده وفات نگهدارد.
- [آیت الله بهجت] کسی که پدر یا مادرش در موقع بسته شدن نطفه او مسلمان بودهاند، چنانچه بعد از بالغ شدن اظهار اسلام کند، و بعداً مرتد شود، زنش بر او حرام میشود و باید به مقداری که در احکام طلاق گفته میشود عدّه وفات نگه دارد.
- [آیت الله سیستانی] پدر و فرزند ، وزن و شوهر میتوانند از یکدیگر ربا بگیرند ، و همچنین مسلمان میتواند از کافری که در پناه اسلام نیست ربا بگیرد ، ولی معامله ربا با کافری که در پناه اسلام است حرام است ، البته پس از انجام معامله اگر ربا دادن در شریعت او جایز باشد ، میتواند از او زیادتی را بگیرد .
- [آیت الله اردبیلی] طلاق دادن زنی که در حال نفاس میباشد، باطل و نزدیکی کردن با او حرام میباشد.