قرآن یکی از منابع اجتهاد است. آیا فقیه یا عالم دینی بدون هیچ پیش فرضی می‌تواند به قرآن تمسک کند؟ اگر جواب منفی است، چه پیش فرض‌هایی قبل از تمسک به قرآن لازم است؟
آنچه اجمالاً در پاسخ به این سؤال می‌توان گفت، عبارت است از: 1. قرآن مهم‌ترین منبع شریعت و نخستین مرجع برای به‌دست آوردن رای دینی است. 2. بهره‌برداری از قرآن اعتباری نخواهد داشت، جز آن‌که دو اصل: حجیت صدوری و حجیت دلالی قرآن اثبات گردد. 3. مبانی مورد پذیرش فقیه در برداشت از قرآن به دو دسته: صدوری و دلالی تقسیم می‌شود. 4. مبانی صدوری قرآن عبارت‌اند از: ا. قرآن از سوی خدا نازل شده است. ب. قرآن از هرگونه تحریف به زیادت یا نقصان، مصون است. ج. وحی مصون از خطا است. د. پیامبر اسلام هم در تلقی وحی، و هم در ابلاغ آن از هرگونه اشتباه عمدی، یا سهوی معصوم بوده است. 5. مبانی دلالی قرآن عبارت‌اند از: الف. خداوند از کلمات قرآن معانی خاصی را اراده فرموده است. ب. در بیان مراد الهی - لااقل در احکام فرعی - از شیوه عمومی مفاهمه و طریقه عقلا عدول نگشته و از بیان رمزی و تمثیلی استفاده نشده است. ج. زمینه فهم معانی اراده شده از آیات فقهی در زمان نزول آیات، برای عقلا وجود داشته است. د. احکام الهی جهان‌شمول است و اختصاص به مورد یا موقعیت خاص ندارد، جز آن‌که منسوخ گشته، یا متغیر بودن آن اثبات گردد.
عنوان سوال:

قرآن یکی از منابع اجتهاد است. آیا فقیه یا عالم دینی بدون هیچ پیش فرضی می‌تواند به قرآن تمسک کند؟ اگر جواب منفی است، چه پیش فرض‌هایی قبل از تمسک به قرآن لازم است؟


پاسخ:

آنچه اجمالاً در پاسخ به این سؤال می‌توان گفت، عبارت است از:
1. قرآن مهم‌ترین منبع شریعت و نخستین مرجع برای به‌دست آوردن رای دینی است.
2. بهره‌برداری از قرآن اعتباری نخواهد داشت، جز آن‌که دو اصل: حجیت صدوری و حجیت دلالی قرآن اثبات گردد.
3. مبانی مورد پذیرش فقیه در برداشت از قرآن به دو دسته: صدوری و دلالی تقسیم می‌شود.
4. مبانی صدوری قرآن عبارت‌اند از:
ا. قرآن از سوی خدا نازل شده است.
ب. قرآن از هرگونه تحریف به زیادت یا نقصان، مصون است.
ج. وحی مصون از خطا است.
د. پیامبر اسلام هم در تلقی وحی، و هم در ابلاغ آن از هرگونه اشتباه عمدی، یا سهوی معصوم بوده است.
5. مبانی دلالی قرآن عبارت‌اند از:
الف. خداوند از کلمات قرآن معانی خاصی را اراده فرموده است.
ب. در بیان مراد الهی - لااقل در احکام فرعی - از شیوه عمومی مفاهمه و طریقه عقلا عدول نگشته و از بیان رمزی و تمثیلی استفاده نشده است.
ج. زمینه فهم معانی اراده شده از آیات فقهی در زمان نزول آیات، برای عقلا وجود داشته است.
د. احکام الهی جهان‌شمول است و اختصاص به مورد یا موقعیت خاص ندارد، جز آن‌که منسوخ گشته، یا متغیر بودن آن اثبات گردد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین