اصولا پیدایش رفتار اختیاری در انسان، قبل از هر چیز، مرهون نوعی شناخت، آگاهی و بینش است. رفتار کورانه و بدون آگاهی و شناخت، رفتاری انسانی نیست و ارزش انسانی نخواهد داشت. برای اینکه حرکات و رفتار انسان معنا و ارزش پیدا کند و در سعادت او مؤثر باشد به شناخت عمیقی نیاز دارد. هر میزان که شناخت آدمی عمیقتر باشد، تأثیر آن در رفتار او بیشتر است و به رفتار ارزش بیشتری میبخشد و این در صورتی است که شناخت او صحیح باشد و بدرستی در او تأثیر کند. مدیری که نسبت به هستی، خدا و انسان، شناخت عمیقی نداشته باشد، چگونه میتواند به ارزشهای اسلامی که مبتنی بر شناخت است معتقد باشد؟ طبیعی است که اگر این اصول موضوعه را نپذیرد یا به آنها توجهی نداشته باشد، نتایج مطلوب هم بر آن مترتب نخواهد شد، علاوه بر بینش و دانش (تعلیم) نقش (تربیت) را نیز نباید به فراموشی سپرد. علاوه بر آموزش و تعلیم مدیران در زمینه مدیریت، باید زمینه رشد آنها را در بخش (مدیریت) نیز فراهم آورد؛ مدیری که از شرایط اقتصادی خود رنج میبرد یا از جهت خانوادگی مشکل دارد، نمیتواند مدیر موفقی باشد؛ لذا باید به وضع زندگی و خانوادگی و اقتصادی او هم رسیدگی شود تا اینکه او در محیط کار خود جز (مدیریت) فکر دیگری نداشته باشد.پس برای تربیت مدیران صالح و کارآمد باید از یک طرف آگاهیهای لازم را به او داد و از طرف دیگر، موانع موفقیت در کار را برطرف کرد. منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367
اصولا پیدایش رفتار اختیاری در انسان، قبل از هر چیز، مرهون نوعی شناخت، آگاهی و بینش است. رفتار کورانه و بدون آگاهی و شناخت، رفتاری انسانی نیست و ارزش انسانی نخواهد داشت. برای اینکه حرکات و رفتار انسان معنا و ارزش پیدا کند و در سعادت او مؤثر باشد به شناخت عمیقی نیاز دارد. هر میزان که شناخت آدمی عمیقتر باشد، تأثیر آن در رفتار او بیشتر است و به رفتار ارزش بیشتری میبخشد و این در صورتی است که شناخت او صحیح باشد و بدرستی در او تأثیر کند. مدیری که نسبت به هستی، خدا و انسان، شناخت عمیقی نداشته باشد، چگونه میتواند به ارزشهای اسلامی که مبتنی بر شناخت است معتقد باشد؟ طبیعی است که اگر این اصول موضوعه را نپذیرد یا به آنها توجهی نداشته باشد، نتایج مطلوب هم بر آن مترتب نخواهد شد، علاوه بر بینش و دانش (تعلیم) نقش (تربیت) را نیز نباید به فراموشی سپرد. علاوه بر آموزش و تعلیم مدیران در زمینه مدیریت، باید زمینه رشد آنها را در بخش (مدیریت) نیز فراهم آورد؛ مدیری که از شرایط اقتصادی خود رنج میبرد یا از جهت خانوادگی مشکل دارد، نمیتواند مدیر موفقی باشد؛ لذا باید به وضع زندگی و خانوادگی و اقتصادی او هم رسیدگی شود تا اینکه او در محیط کار خود جز (مدیریت) فکر دیگری نداشته باشد.پس برای تربیت مدیران صالح و کارآمد باید از یک طرف آگاهیهای لازم را به او داد و از طرف دیگر، موانع موفقیت در کار را برطرف کرد.
منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367
- [سایر] ره آورد پایبند بودن به اصول و ارزشهای نظامی اسلامی چیست ؟
- [سایر] اگر در جامعهای فساد و ناهنجاری کمتر باشد، آیا دلیلی بر حاکمیت ارزشهای اسلامی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توان از برنامه های طنز و شوخی و خنده و تفریح و سرگرمی، در جهت ارزشهای اسلام و انقلاب و فقه اسلامی استفاده کرد؟
- [سایر] چگونه کودک خردسال را با رعایت مسایل شرعی، به خوبی تربیت کنیم؟
- [سایر] ویژگیها و خصوصیات زیبنده یک خبرنگار مسلمان ، معتقد به ارزشهای اصیل اسلامی ، پایبند به منافع ملی و مدافع حقوق مردم چیست؟
- [سایر] رابطه و فرق اخلاق و تربیت اسلامی در چیست؟
- [سایر] مراقبه و محاسبه در تربیت اسلامی چه نقشی دارند؟
- [سایر] نقش محبت در تعلیم و تربیت اسلامی چیست؟
- [سایر] چند کتاب برای تربیت اسلامی فرزندان معرفی کنید.
- [سایر] فرزندانی که پدر و مادر آنها رعایت ادب و تربیت را نکرده اند چگونه کمبود خود را جبران کنند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] تا هفت سال قمری پسر یا دختر تمام نشده، پدر نمیتواند او را از مادرش جدا کند ولی مادر باید در نحوه تربیت و اداره فرزند نظر پدر را رعایت کند، در دوران شیردهی، زن حقّ دارد فرزند خود را شیر بدهد، مگر آن که کس دیگری یافت شود که حاضر باشد مجّانی یا با مزد کمتری بچه را شیر دهد، در این صورت پدر میتواند بچه را از مادر جدا سازد، هر چند مستحبّ است که چنین کاری را نکند و فرزند را در نزد مادر خود باقی بگذارد. در این زمان هم رعایت نظر پدر در تربیت و اداره فرزند بر مادر وی لازم است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک با بیمار یا ولیّ او شرط عدم ضمان کند، یعنی به او بگوید: (اگر ضرری به بیمار برسد ضامن نیستم)، در صورتی که پزشک حاذق باشد و دقّت و احتیاط لازم را در معالجه رعایت نماید و در عین حال به بیمار ضرری برسد، ضامن نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نافله شب از مهمترین نمازهای نافله است که در روایات اسلامی و قرآن مجید روی آن تاکید شده و تأثیر عمیقی در صفای روح و پاکی قلب و تربیت نفوس انسانی وحل مشکلات دارد و در کتب معروف دعا، آدابی برای آن ذکر کرده اند، مخصوصاً برای قنوت نافله وتر، رعایت این آداب خوب است ولی می توان نماز شب را بدون این آداب مانند نمازهای معمولی نیز انجام داد و کسی که به علتی نتواند آخر شب بیدار شود و نماز شب را بخواند می تواند قبل از خواب آنها را به جا آورد.
- [آیت الله مظاهری] هر گاه صنعتگر متخصّص باشد و در کار خود دقّت و احتیاط لازم را نموده باشد، اگر چیزی را که گرفته ضایع کند ضامن نیست، و همچنین اگر کسی سربریدن حیوان را بداند و با اینکه دقّت و احتیاط لازم را نموده، حیوان را حرام کند، ضامن نیست.
- [آیت الله مظاهری] درختها در دست کسی که آنها را آبیاری و تربیت میکند امانت است و اگر تلف شود ضامن نیست، ولی اگر در تربیت و آبیاری آنها کوتاهی کند و یا به شرایطی که گفته شد عمل نکرده باشد ضامن است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی که تربیت درختها به او واگذار شده بمیرد، چنانچه در عقد شرط نکرده باشند که خودش آنها را تربیت کند ورثهاش به جای او هستند و چنانچه خودشان عمل را انجام ندهند واجیر هم نگیرند، حاکم شرع از مال میّت اجیر میگیرد، وحاصل را بین ورثه میّت ومالک قسمت میکند، و اگر شرط کرده باشند که خود او درختها را تربیت نماید، پس اگر قرار گذاشتهاند که به دیگری واگذار نکند، با مردن او معامله به هم میخورد، و اگر قرار نگذاشتهاند مالک میتواند عقد را به هم بزند یا راضی شود که ورثه او یا کسی که آنها اجیرش میکنند درختها را تربیت نمایند.
- [آیت الله مظاهری] دو نفری که مساقات کردهاند اگر بفهمند که معامله مساقات باطل است، پس اگر درختها مال صاحب زمین بوده، بعد از تربیت هم مال اوست و باید مزد کسی که آنها را تربیت کرده بدهد، و اگر مال کسی بوده که آنها را تربیت کرده بعد از تربیت هم مال اوست و میتواند آنها را بکند، ولی باید گودالهایی را که به واسطه کندن درختها پیدا شده پر کند و اجاره زمین را از روزی که درختها را کاشته به صاحب زمین بدهد، ولی صاحب زمین نمیتواند او را مجبور نماید که درختها را بکند و فقط میتواند اجاره زمین را بگیرد.
- [امام خمینی] اگر کسی که تربیت درختها به او واگذار شده بمیرد چنانچه در عقد شرط نکرده باشند که خودش آنها را تربیت کند، ورثهاش به جای او هستند، و چنانچه خودشان عمل را انجام ندهند و اجیر هم نگیرند، حاکم شرع از مال میت اجیر میگیرد و حاصل را بین ورثه میت و مالک قسمت میکند و اگر شرط کرده باشند که خود او درختها را تربیت نماید، پس اگر قرار گذاشتهاند که به دیگری واگذار نکند، با مردن او معامله به هم میخورد، و اگر قرار نگذاشتهاند مالک میتواند عقد را به هم بزند، یا راضی شود که ورثه او یا کسی که آنها اجیرش میکنند، درختها را تربیت نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعد از قرارداد مساقات، مالک یا کسی که تربیت درختها به او واگذار شده بمیرد، مساقات به هم نمیخورد و به وارث منتقل میشود، ولی اگر کسی که تربیت درختها به او واگذار شده بمیرد و شرط کرده باشند که خودش آنها را تربیت کند، مساقات به هم میخورد و باید سهم او را به ورثهاش بدهند و اگر حقوق دیگری هم داشته، ورثه او ارث میبرند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی که تربیت درختها به او واگذار شده بمیرد چنانچه در عقد شرط نکرده باشند که خودش انها را تربیت کند ورثه اش به جای او هستند و اگر خودشان عمل را انجام ندهند و اجیر هم نگیرند حاکم شرع از مال میت اجیر می گیرد و حاصل را بین ورثه میت و مالک قسمت می کند و اگر قرارداد کرده باشند که خود او درختها را تربیت کند با مردن او معامله به هم می خورد