متولّیان امر فرهنگ در جامعه دینی، مسئول تبلیغ و رساندن پیام الهی هستند. تبلیغ یعنی رساندن پیام از کسی به کس دیگر، و مرحله شناساندن وخوب رساندن را نیز شامل می‌شود برخلاف امر به معروف و نهی از منکر که مربوط به مرحله اجرا و عمل است. البته تبلیغ و امر به معروف و نهی از منکر، از وظایف عمومی و واجب کفایی است. متولیان فرهنگ، در واقع کسانی اند که با پذیرش مسئولیت تبلیغ، پای در جای پای پیامبران نهاده‌اند. آنان با سعی در انجام دادن موفقیت‌آمیز این وظیفه، به خوبی می‌توانند وظیفه خود را در مقابل خدا و مردم عمل کنند. شرایط تبلیغ شرایط موفقیت پیام، چهار چیز است که اگر در یک جا جمع شوند، موفقیت آن پیام، قطعی است: 1. پیام، با عقل، فکر و نیازهای بشر منطبق باشد. به عبارت دیگر، پیام در صورتی قرین موفقیت خواهد بود که ابعاد مختلف وجودی انسان (عقلی، طبیعی، عاطفی و) را مد نظر قرار دهد. به اعتقاد ما مسلمانان، اسلام پیامی دارد که از این محتوای غنی برخوردار است.(1) رسول خدا (ع) فرمود: (الاسلام یعلو و لا یُعلی علیه) (اسلام غلبه پیدا می‌کند و چیزی بر اسلام پیروز نمی‌شود).(2) شاید یکی از معانی این حدیث، این باشد که قانون اسلام، چون با نیازهای بشرمنطبق‌تر است، راه خودش را عملًا بهتر باز می‌کند و از این جهت، بر سایر پیام‌ها برتری دارد. البته این شرط، مربوط به پیام‌رسان (متولّیان امر فرهنگ) نیست بلکه مربوط به خود پیام است پیام رسان باید به این غنا و قدرت معنوی پیام اسلام آگاه باشد و با چنین تفکر و اندیشه‌ای، به امر تبلیغ بپردازد. 2. پیام‌رسان باید از تمامی ابزارهای مباح و مشروع با توجه به موقعیت‌ها و شرایط استفاده کند و در این امر از افراط و از تفریط بپرهیزد. استفاده از امکانات و ابزارهای ارتباطی نوین، به کارگیری مقوله زیبایی و هنر چون شعر، موسیقی، فیلم، تئاتر و می‌تواند در موفقیت پیام‌رسانی، نقش به سزایی ایفا کند. 3. از شرایط موفقیت در کار فرهنگی و تبلیغ، انتخاب روش و اسلوب صحیح است یعنی: 1- 3. روش تبلیغ باید واضح و روشن باشد و این همان ( البلاغ المبین)(3) است که قرآن بر آن تکیه می‌کند. پیام رسان باید پیام دین را ساده، بی‌پیرایه، صریح و خالی از پیچیدگی، به مردم برساند.(4) 2- 3. از به کار بردن الفاظ و لغات نامأنوس بپرهیزد و به دانستن مطلبی که هنوز برای خود، توجیه نکرده است، تظاهر نکند.(5) 3- 3. پیام‌رسان، در رساندن پیام خود از خشونت، تحقیر و زخم زبان بپرهیزد. خداوند به موسی و هارون آن گاه که به سوی فرعون می‌روند این گونه خطاب می‌کند: (فقولا له قولًا لیّنا لعلّه یتذّکر أو یخشی با این مرد متکبر، به نرمی سخن بگویید باشد که متذکر شود و از خدایش بترسد).(6) و در توصیف روش پیامبر (ص) می‌فرماید: (فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ) (تو به موجب رحمت و عنایت الهی، با مردم نرم هستی و اگر آدم درشت‌خو و سنگین‌دل بودی، از اطراف تو پراکنده می‌شدند).(7) 4- 3. پیام‌رسان در تبلیغ دین، باید از سبک و روشی استفاده کند که در آن، میان غنی و فقیر فرقی نباشد و به تمامی افراد با اختلافاتی که ممکن است داشته باشند نگاهی برابر بیندازد.(8) پی‌نوشت‌ (1) مرتضی مطهری، حماسه حسینی، ج 1،) تهران: صدرا، 1374)، ص 791 (2) بحارالانوار، ج 39،) بیروت: 1403 ق (، ص 74 (3) نحل، آیة 82 و 53 (4) مرتضی مطهری، حماسه حسینی، ص 142 (5) همان، ص 244 و 542 (6) سوره طه، آیه 44 (7) آل عمران (2)، آیة 951 (8) مرتضی مطهری، حماسه حسینی، ص 252 452
متولّیان امر فرهنگ در جامعه دینی، مسئول تبلیغ و رساندن پیام الهی هستند. تبلیغ یعنی رساندن پیام از کسی به کس دیگر، و مرحله شناساندن وخوب رساندن را نیز شامل میشود برخلاف امر به معروف و نهی از منکر که مربوط به مرحله اجرا و عمل است. البته تبلیغ و امر به معروف و نهی از منکر، از وظایف عمومی و واجب کفایی است. متولیان فرهنگ، در واقع کسانی اند که با پذیرش مسئولیت تبلیغ، پای در جای پای پیامبران نهادهاند. آنان با سعی در انجام دادن موفقیتآمیز این وظیفه، به خوبی میتوانند وظیفه خود را در مقابل خدا و مردم عمل کنند.
شرایط تبلیغ
شرایط موفقیت پیام، چهار چیز است که اگر در یک جا جمع شوند، موفقیت آن پیام، قطعی است:
1. پیام، با عقل، فکر و نیازهای بشر منطبق باشد. به عبارت دیگر، پیام در صورتی قرین موفقیت خواهد بود که ابعاد مختلف وجودی انسان (عقلی، طبیعی، عاطفی و) را مد نظر قرار دهد. به اعتقاد ما مسلمانان، اسلام پیامی دارد که از این محتوای غنی برخوردار است.(1) رسول خدا (ع) فرمود: (الاسلام یعلو و لا یُعلی علیه) (اسلام غلبه پیدا میکند و چیزی بر اسلام پیروز نمیشود).(2) شاید یکی از معانی این حدیث، این باشد که قانون اسلام، چون با نیازهای بشرمنطبقتر است، راه خودش را عملًا بهتر باز میکند و از این جهت، بر سایر پیامها برتری دارد. البته این شرط، مربوط به پیامرسان (متولّیان امر فرهنگ) نیست بلکه مربوط به خود پیام است پیام رسان باید به این غنا و قدرت معنوی پیام اسلام آگاه باشد و با چنین تفکر و اندیشهای، به امر تبلیغ بپردازد.
2. پیامرسان باید از تمامی ابزارهای مباح و مشروع با توجه به موقعیتها و شرایط استفاده کند و در این امر از افراط و از تفریط بپرهیزد. استفاده از امکانات و ابزارهای ارتباطی نوین، به کارگیری مقوله زیبایی و هنر چون شعر، موسیقی، فیلم، تئاتر و میتواند در موفقیت پیامرسانی، نقش به سزایی ایفا کند.
3. از شرایط موفقیت در کار فرهنگی و تبلیغ، انتخاب روش و اسلوب صحیح است یعنی:
1- 3. روش تبلیغ باید واضح و روشن باشد و این همان ( البلاغ المبین)(3) است که قرآن بر آن تکیه میکند. پیام رسان باید پیام دین را ساده، بیپیرایه، صریح و خالی از پیچیدگی، به مردم برساند.(4)
2- 3. از به کار بردن الفاظ و لغات نامأنوس بپرهیزد و به دانستن مطلبی که هنوز برای خود، توجیه نکرده است، تظاهر نکند.(5)
3- 3. پیامرسان، در رساندن پیام خود از خشونت، تحقیر و زخم زبان بپرهیزد. خداوند به موسی و هارون آن گاه که به سوی فرعون میروند این گونه خطاب میکند: (فقولا له قولًا لیّنا لعلّه یتذّکر أو یخشی با این مرد متکبر، به نرمی سخن بگویید باشد که متذکر شود و از خدایش بترسد).(6) و در توصیف روش پیامبر (ص) میفرماید: (فَبِما رَحْمَةٍ مِنَ اللّهِ لِنْتَ لَهُمْ وَ لَوْ کُنْتَ فَظًّا غَلیظَ الْقَلْبِ لَانْفَضُّوا مِنْ حَوْلِکَ) (تو به موجب رحمت و عنایت الهی، با مردم نرم هستی و اگر آدم درشتخو و سنگیندل بودی، از اطراف تو پراکنده میشدند).(7)
4- 3. پیامرسان در تبلیغ دین، باید از سبک و روشی استفاده کند که در آن، میان غنی و فقیر فرقی نباشد و به تمامی افراد با اختلافاتی که ممکن است داشته باشند نگاهی برابر بیندازد.(8)
پینوشت
(1) مرتضی مطهری، حماسه حسینی، ج 1،) تهران: صدرا، 1374)، ص 791
(2) بحارالانوار، ج 39،) بیروت: 1403 ق (، ص 74
(3) نحل، آیة 82 و 53
(4) مرتضی مطهری، حماسه حسینی، ص 142
(5) همان، ص 244 و 542
(6) سوره طه، آیه 44
(7) آل عمران (2)، آیة 951
(8) مرتضی مطهری، حماسه حسینی، ص 252 452
- [سایر] جایگاه قرآن در تفکّر علوی در جامعة اسلامی کجاست؟
- [سایر] ایا ما مجبور به پذیرفتن بحث مطلقه بودن ولایت هستیم؟پس نقش تفکر و تعقل و بحث و تفکر ازاد در جامعه چه میشود؟)
- [سایر] مسئولیت نوجوان و جوان درمواجهه با تهاجم فرهنگی چیست و آنان خود چه نقشی می توانند داشته باشند؟
- [سایر] آیا اگر ولی فقیه توصیه هایش در بین اطرافیان و متولیان امر راه به جایی نبرد( دور از شأن رهبر عزیزمان)، همچنان باید حاکم جامعه اسلامی باشد؟
- [سایر] آیا منتظران واقعی در شرایط کنونی جامعه، باید کارهای فرهنگی مخفیانه انجام دهند؟
- [سایر] راههای تهاجم فرهنگی بر جامعه و جوانان چیست و نحوه مقابله با آن چگونه است؟
- [آیت الله خامنه ای] امروزه وظیفه زنان برای مقابله با تهاجم فرهنگی به جامعه اسلامی ما چیست؟
- [آیت الله بهجت] حکم اشتغال در ویدیو کلوپ ها که محل عرضه ی فیلم های سینمایی و محصولات فرهنگی به جامعه است، چیست؟
- [سایر] به نظر شما روحانیت برای قشر صاحب آن مصونیت می آورد یا مسئولیت؟ پس چرا در جامعه ما مورد اول بیشتر تحقق یافته است؟
- [سایر] چرا غالباً با مطرح شدن بحث تهاجم فرهنگی، اذهان متوجه نوجوان و جوان می شود؟ مگر تنها عناصر موجود در فرهنگ یک جامعه، نوجوانان و جوانان اند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر حکومت صالح و شرعی احیانا مصلحت جامعه را در مهار جمعیّت و تنظیم خانواده تشخیص دهد، تشویق جامعه نسبت به آن با راهنمایی راههای حلال و منع از راههای حرام از قبیل سقط کردن جنین مانعی ندارد، ولی الزام افراد به محدود نمودن نسل جایز نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر مدتِ اجاره به صورت صریح یا ضمنی معیّن نشود و درباره زمان چنین گفته شود (مبلغ اجارهّ مال یا اجرت شخصِ معیّن، هرماه فلان مقدار است) و هیچ تعیینی نسبت به آغاز و انجام آن صورت نپذیرد, اجاره صحیح نیست و اگر نسبت به ماه اول معیّن شود و دربارهّ ماههای دیگر معلوم نشود، فقط اجاره ماه اول صحیح است, مگر در ضمن اجاره ماه اول شرط کند که (اگر بیش از یک ماه بخواهد بماند, هر ماهی فلان مبلغ بپردازد) و چنین شرطی بر اثر مجهول بودن نزد خردمندان جامعه غرری نباشد، اجاره صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] به طور کلّی سرگرمیهای گوناگون اگر همراه با کار حرام یا مستلزم حرام نباشند، اشکال ندارد؛ بنابر این گوشدادن و دیدن برنامههای سینما، تئاتر، رادیو، تلویزیون، ماهواره و مانند آن، چنانچه مستلزم فساد افکار و اخلاق فرد یا جامعه و یا ترویج باطل نباشد، اشکال ندارد؛ ولی باید مواظب باشند مانع از کارهای واجب و مهم نشود و مخصوصا نسبت به کودکان دقّت بیشتری اعمال گردد.
- [آیت الله اردبیلی] جهاد بر دو نوع است: (ابتدایی) و (دفاعی). (جهاد ابتدایی) آن است که مسلمانان به منظور دعوت کفّار و مشرکین به اسلام و عدالت و یا جلوگیری از نقض پیمان اهل ذمّه یا طغیان باغیان (شورشیان مسلح) بر امام واجبالطّاعه مسلمین، نیروی نظامی به مناطق آنان گسیل دارند. در حقیقت هدف از جهاد ابتدایی کشور گشایی نیست، بلکه دفاع از حقوق فطری انسانهایی است که توسّط قدرتهای کفر و شرک و طغیان از خدا پرستی و توحید، عدالت و شنیدن و پذیرش آزادانه احکام خداوند محروم شدهاند. (جهاد دفاعی) زمانی است که دشمن به مرز و بوم مسلمانان هجوم آورد و قصد تسلّط سیاسی یا فرهنگی و اقتصادی نسبت به آنان داشته باشد و ممکن است جهاد در برابر باغیان در زمانی که به حمله مسلحانه دست زدهاند نیز جهاد دفاعی محسوب گردد.
- [آیت الله اردبیلی] امر به معروف و نهی از منکر یعنی احساس وظیفه و نظارت همگانی در جهت اصلاح آحاد جامعه و دولتمردان و دستور به نیکی و بازدارندگی از پلیدی و زشتی از فرائض بزرگ اسلامی است که به وسیله آن، دیگر فرائض بر پا میشود و نشانه ولایت مؤمنان نسبت به یکدیگر و راه نیل به مقام بهترین امّت و ملّت بشری است. امام باقر علیهالسلام میفرماید: (این فریضه راه انبیاء و روش صالحان و تکلیف بزرگی است که به واسطه آن، دیگر فرائض اجرا میگردد، راهها اَمن میشود، کسب و تجارت حلال میگردد و رونق مییابد، حقوق مردم تأمین میشود، زمینها آباد میگردد، دشمنان به عدل و انصاف وادار میشوند و کارها به صلاح میآید.)(1)