حضرت علی(علیه السلام) از استقبالی که موجب تحقیر مردم می‌شد، منع فرمود. پس چرا مسئولان اجازه می‌دهند مورد استقبال این چنینی قرار بگیرند؟
استقبال از مسئو لان درباره مسافرت مقام‌های کشوری به نقاط مختلف و استقبال‌هایی که از آنان صورت می‌گیرد، دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. از یک نظر، این مراسم خود، نوعی تبلیغات و موجب استحکام مسائل سیاسی کشور و پیوندهای اجتماعی است و حتی در برخی موارد، تعظیم شعائر محسوب می‌گردد. البته اگر این گونه مراسم، به بهره‌برداری‌های فردی و یا جناحی منجر گردد، یا حیف و میل اموال دولتی را در پی داشته باشد، به ضرر کشور خواهد بود. همچنین اگر به تحقیر مردم و یا برداشت‌های سوء دیگر منجر گردد، کار خدا پسندانه‌ای نیست. گفتنی است هرگونه استقبالی، از نظر اسلام و سیرة پیشوایان دین، مذموم نیست. آنچه که در مورد دهقانان شهر انبار و دویدن آنها مقابل حضرت علی (علیه السلام) صورت گرفت، نیازمند قدری تأمل است چرا که آنان با پای برهنه و به شکلی ذلیلانه در مقابل حضرت می‌دویدند و کارهایی را که در برابر حکمرانان قبلی انجام می‌دادند، در برابر آن حضرت تکرار می‌کردند. اما پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) به‌هنگام ورود به مدینه و استقبال مردم مدینه از آن حضرت، این کار را مذمّت نکردند چرا که استقبال مردم از آن حضرت، از سر عادت آنان در برابر شاهان و حکمرانان سرچشمه نگرفته بود بلکه از محبت و شوق آنان از ورود رسول خدا و زیارت آن حضرت بود. بنابر این، باید ماهیت هر واقعه و حادثه‌ای را بررسی و سپس درباره آن، اظهار نظر کرد و به صرف تشابه دو واقعه و حادثه، حکم یکی را بر دیگری نباید قیاس نمود. البته اگر روزی استقبالی از جنبه‌های ارزشی خالی باشد و صرفاً به مراسمی بی‌روح و بی‌هدف تبدیل گردد، ما نیز با شما هم آواییم که چنان مراسمی فاقد ارزش و جهت صحیح است. جالب اینجا است که خود حضرت رضا (علیه السلام) به هنگام ورود به ایران، مورد استقبال شدید قرار گرفت و مثلًا در نیشابور، صدها هزار نفر از آن حضرت استقبال کردند لیکن نه تنها آن حضرت با این کار مخالفت نکرد که از آن تجمّع با شکوه در جهت هدایت و ارشاد آنان بهترین بهره‌ها را برد. خلاصه سخن آنکه اگر مسئولان یا هر کس دیگر، این استقبال را شخصی تلقی کنند و یا نحوه استقبال طوری باشد که به جای ابراز علاقه و ارادت به سایر مسئولین نظام و بیان دلبستگی آنان به نظام جمهوری اسلامی، حاکی از ذلت و خواری مردم باشد، کاری ناروا است.
عنوان سوال:

حضرت علی(علیه السلام) از استقبالی که موجب تحقیر مردم می‌شد، منع فرمود. پس چرا مسئولان اجازه می‌دهند مورد استقبال این چنینی قرار بگیرند؟


پاسخ:

استقبال از مسئو لان
درباره مسافرت مقام‌های کشوری به نقاط مختلف و استقبال‌هایی که از آنان صورت می‌گیرد، دیدگاه‌های مختلفی وجود دارد. از یک نظر، این مراسم خود، نوعی تبلیغات و موجب استحکام مسائل سیاسی کشور و پیوندهای اجتماعی است و حتی در برخی موارد، تعظیم شعائر محسوب می‌گردد. البته اگر این گونه مراسم، به بهره‌برداری‌های فردی و یا جناحی منجر گردد، یا حیف و میل اموال دولتی را در پی داشته باشد، به ضرر کشور خواهد بود. همچنین اگر به تحقیر مردم و یا برداشت‌های سوء دیگر منجر گردد، کار خدا پسندانه‌ای نیست.
گفتنی است هرگونه استقبالی، از نظر اسلام و سیرة پیشوایان دین، مذموم نیست. آنچه که در مورد دهقانان شهر انبار و دویدن آنها مقابل حضرت علی (علیه السلام) صورت گرفت، نیازمند قدری تأمل است چرا که آنان با پای برهنه و به شکلی ذلیلانه در مقابل حضرت می‌دویدند و کارهایی را که در برابر حکمرانان قبلی انجام می‌دادند، در برابر آن حضرت تکرار می‌کردند. اما پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) به‌هنگام ورود به مدینه و استقبال مردم مدینه از آن حضرت، این کار را مذمّت نکردند چرا که استقبال مردم از آن حضرت، از سر عادت آنان در برابر شاهان و حکمرانان سرچشمه نگرفته بود بلکه از محبت و شوق آنان از ورود رسول خدا و زیارت آن حضرت بود.
بنابر این، باید ماهیت هر واقعه و حادثه‌ای را بررسی و سپس درباره آن، اظهار نظر کرد و به صرف تشابه دو واقعه و حادثه، حکم یکی را بر دیگری نباید قیاس نمود. البته اگر روزی استقبالی از جنبه‌های ارزشی خالی باشد و صرفاً به مراسمی بی‌روح و بی‌هدف تبدیل گردد، ما نیز با شما هم آواییم که چنان مراسمی فاقد ارزش و جهت صحیح است. جالب اینجا است که خود حضرت رضا (علیه السلام) به هنگام ورود به ایران، مورد استقبال شدید قرار گرفت و مثلًا در نیشابور، صدها هزار نفر از آن حضرت استقبال کردند لیکن نه تنها آن حضرت با این کار مخالفت نکرد که از آن تجمّع با شکوه در جهت هدایت و ارشاد آنان بهترین بهره‌ها را برد.
خلاصه سخن آنکه اگر مسئولان یا هر کس دیگر، این استقبال را شخصی تلقی کنند و یا نحوه استقبال طوری باشد که به جای ابراز علاقه و ارادت به سایر مسئولین نظام و بیان دلبستگی آنان به نظام جمهوری اسلامی، حاکی از ذلت و خواری مردم باشد، کاری ناروا است.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین