از نظر قرآن علل انحطاط و اعتلای جوامع چیست؟ در قرآن مجموعاً به چهار عامل مؤثّر در اعتلاها و انحطاط ها برمی‌خوریم. الف. عدالت و بی‌عدالتی: قرآن این مطلب را در آیات بسیاری منعکس کرده است، از آن جمله است چهارمین آیه از سوره قصص. در این آیه کریمه پس از آنکه از برتری‌جویی فرعون که ادّعای ربوبیّت اعلی داشت و دیگران را به منزلة بندگان خود می‌دانست، و از تفرقه افکنی میان مردم که به عناوین گوناگون میان آنها تبعیض قائل می‌شد و آنها را در برابر یکدیگر قرار می‌داد، و از ذلیل ساختن گروه خاصی از مردم کشور خود و کشتن پسران آنها و نگه داشتن زنانشان (به منظور خدمت فرعون و فرعونیان) یاد می‌کند، او را به عنوان یکی از تباهگران نام می‌برد. بدیهی است که جملة ( إنَّه کان من المفسدین) اشاره است به این که این گونه مظالم اجتماعی، جامعه را از بیخ و بن برمی‌کند. ب. اتّحاد و تفرّق: در سورة آل عمران آیة 103 دستور صریح می‌دهد که بر مبنای ایمان و گرایش به ریسمان الهی متّحد و متّفق باشید و از تفرّق و تشتّت بپرهیزید. در سورة انفال آیه 46 می‌فرماید: [با یکدیگر نزاع نکنید که نزاع داخلی سستی می‌آورد و سستی، شما را زایل می‌کند.] ج. اجرا یا ترک امر به معروف و نهی از منکر: آیه 79 از سورة مائده، یکی از علل دور افتادن کافران بنی‌اسرائیل از رحمت خدا را، بازنداشتن یکدیگر از منکرات، یعنی ترک نهی از منکر ذکر کرده است. د. فسق و فجور و فساد اخلاق: هر فسق و فجور و هر خروج از مسیر درست انسانیّت، ظلم است. ظلم در قرآن در حقیقت مفهوم اعمّی دارد که هم شامل ظلم به غیر می‌گردد و هم شامل فسق و فجور و کارهای ضدّ اخلاقی. غالباً مورد استعمال این کلمه مصداق دوم است. آیاتی از قرآن که ظلم به معنی اعمّ را علت هلاک یک قوم شمرده بسیار زیاد است. مجموعه آثار شهید علامه مطهری(رحمت الله علیه) ج 2 ج جامعه و تاریخ
از نظر قرآن علل انحطاط و اعتلای جوامع چیست؟
از نظر قرآن علل انحطاط و اعتلای جوامع چیست؟
در قرآن مجموعاً به چهار عامل مؤثّر در اعتلاها و انحطاط ها برمیخوریم.
الف. عدالت و بیعدالتی: قرآن این مطلب را در آیات بسیاری منعکس کرده است، از آن جمله است چهارمین آیه از سوره قصص.
در این آیه کریمه پس از آنکه از برتریجویی فرعون که ادّعای ربوبیّت اعلی داشت و دیگران را به منزلة بندگان خود میدانست، و از تفرقه افکنی میان مردم که به عناوین گوناگون میان آنها تبعیض قائل میشد و آنها را در برابر یکدیگر قرار میداد، و از ذلیل ساختن گروه خاصی از مردم کشور خود و کشتن پسران آنها و نگه داشتن زنانشان (به منظور خدمت فرعون و فرعونیان) یاد میکند، او را به عنوان یکی از تباهگران نام میبرد. بدیهی است که جملة ( إنَّه کان من المفسدین) اشاره است به این که این گونه مظالم اجتماعی، جامعه را از بیخ و بن برمیکند.
ب. اتّحاد و تفرّق: در سورة آل عمران آیة 103 دستور صریح میدهد که بر مبنای ایمان و گرایش به ریسمان الهی متّحد و متّفق باشید و از تفرّق و تشتّت بپرهیزید.
در سورة انفال آیه 46 میفرماید:
[با یکدیگر نزاع نکنید که نزاع داخلی سستی میآورد و سستی، شما را زایل میکند.]
ج. اجرا یا ترک امر به معروف و نهی از منکر: آیه 79 از سورة مائده، یکی از علل دور افتادن کافران بنیاسرائیل از رحمت خدا را، بازنداشتن یکدیگر از منکرات، یعنی ترک نهی از منکر ذکر کرده است.
د. فسق و فجور و فساد اخلاق: هر فسق و فجور و هر خروج از مسیر درست انسانیّت، ظلم است. ظلم در قرآن در حقیقت مفهوم اعمّی دارد که هم شامل ظلم به غیر میگردد و هم شامل فسق و فجور و کارهای ضدّ اخلاقی. غالباً مورد استعمال این کلمه مصداق دوم است. آیاتی از قرآن که ظلم به معنی اعمّ را علت هلاک یک قوم شمرده بسیار زیاد است.
مجموعه آثار شهید علامه مطهری(رحمت الله علیه) ج 2 ج جامعه و تاریخ
- [سایر] آیا پیروی از سنت پیامبر(ص) از علل انحطاط و عقب ماندگی مسلمانان است؟
- [سایر] نظر قرآن در مورد وحدت میان همه جوامع بشری چیست؟
- [سایر] نظر قرآن در مورد وحدت میان همه جوامع بشری چیست ؟
- [سایر] چگونه قرآن را بفهمیم؟ علل نیاز به تفسیر قرآن چیست؟
- [سایر] علل عدم تحریف قرآن. چرا میگوییم قرآن اعجاز است؟
- [سایر] علل موفقیت قرآن و تأثیر آن در قلوب مردم چیست؟
- [سایر] علل تحرف تورات و انجیل و تحریف نشدن قرآن چیست؟
- [سایر] چه عواملی انسان را به انحطاط می کشاند؟
- [سایر] آیا در عالم برزخ نیز رشد و تکامل یا انحطاط و خسران وجود دارد؟
- [سایر] عرصه های مجاهدت در برون رفت از مشکلات موجود و استمرار اقتدار و استمرار و اعتلای کشور کدامند ؟
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در واجب شدن خمس بر معدن، لازم نیست خود شخص مباشر در استخراج باشد , بلکه اگر کسی مباشرتاً یا تسبیباً معدنی را استخراج کند, یا مواد معدنی به علل طبیعی یا غیر طبیعی روی زمین ریخته باشد و شخصی آن را به قصد تملّک جمع کند، در تمام این موارد , خمس بر او واجب میشود. دیون مالی کافر در معدن و غیر آن
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.