این اتحاد، یک اتحاد و وحدت جهان شمول است. قران کریم در این زمینه می‌فرماید کافران و مشرکانی که با شما کاری ندارند و به جامعه اسلامی‌ضرری نمی‌رسانند و توطئه‌ای بر ضد مسلمانان نکرده‌اند، گرچه دین و اعتقادشان مبغوض شماست، ولی خدای سبحان شما را نهی نمی‌کند که با آنان رابطة مسالمت آمیز و نیکی و عدالت داشته باشید چون خداوند، عدالت‌گران را دوست دارد (لا ینهاکم الله عن الذین لم یقاتلوکم فی الدّین ولم یخرجوکم من دیارکم أن تبرّوهم وتقسطوا إلیهم إنَّ الله یحبّ المقسطین).(1) همچنین قرآن در جای دیگر، صلح و سازش بین دولت اسلامی‌و دولت کفر را مطرح کرده، می‌فرماید چنانچه کافران به شما پیشنهاد صلح و سازش دادند، اظهار تمایل نشان بدهید (وإن جنحوا للسَّلم فاجنح لها)(2) لیکن این پذیرش صلح، در صورتی است که آنان به شما تهاجم و حمله‌ای نداشته باشند زیرا اگر آنان حمله کرده، بعضی از شما را کشتند و اموالتان را به غارت بردند، وظیفه تان مبارزه است نه صلح. هرگز وهن وسستی به خود راه ندهید و آنان را به سوی صلح و سازش فرا نخوانید چون شما برترید و خدا با شماست و هرگز اعمال شما را بی نتیجه نمی‌گذارد بلکه وقتی مبارزه کردید و شهید یا جان باز یا اسیر دادید، اعمالتان را به هدف می‌رساند و مشفوع نتیجه قرار می دهد. پی‌نوشت‌ (1) ممتحنه/ 8 (2) انفال/ 61 آیت‌الله جوادی آملی، وحدت جوامع در نهج‌البلاغه
این اتحاد، یک اتحاد و وحدت جهان شمول است. قران کریم در این زمینه میفرماید کافران و مشرکانی که با شما کاری ندارند و به جامعه اسلامیضرری نمیرسانند و توطئهای بر ضد مسلمانان نکردهاند، گرچه دین و اعتقادشان مبغوض شماست، ولی خدای سبحان شما را نهی نمیکند که با آنان رابطة مسالمت آمیز و نیکی و عدالت داشته باشید چون خداوند، عدالتگران را دوست دارد (لا ینهاکم الله عن الذین لم یقاتلوکم فی الدّین ولم یخرجوکم من دیارکم أن تبرّوهم وتقسطوا إلیهم إنَّ الله یحبّ المقسطین).(1)
همچنین قرآن در جای دیگر، صلح و سازش بین دولت اسلامیو دولت کفر را مطرح کرده، میفرماید چنانچه کافران به شما پیشنهاد صلح و سازش دادند، اظهار تمایل نشان بدهید (وإن جنحوا للسَّلم فاجنح لها)(2) لیکن این پذیرش صلح، در صورتی است که آنان به شما تهاجم و حملهای نداشته باشند زیرا اگر آنان حمله کرده، بعضی از شما را کشتند و اموالتان را به غارت بردند، وظیفه تان مبارزه است نه صلح. هرگز وهن وسستی به خود راه ندهید و آنان را به سوی صلح و سازش فرا نخوانید چون شما برترید و خدا با شماست و هرگز اعمال شما را بی نتیجه نمیگذارد بلکه وقتی مبارزه کردید و شهید یا جان باز یا اسیر دادید، اعمالتان را به هدف میرساند و مشفوع نتیجه قرار می دهد.
پینوشت
(1) ممتحنه/ 8
(2) انفال/ 61
آیتالله جوادی آملی، وحدت جوامع در نهجالبلاغه
- [سایر] نظر قرآن در مورد وحدت میان همه جوامع بشری چیست ؟
- [سایر] چرا وضع مجازات برای جوامع بشری لازم است و هیچ چیز جای آن را نمیگیرد؟
- [سایر] از نظر قرآن علل انحطاط و اعتلای جوامع چیست؟
- [سایر] آیا خردمندان و معلمان اخلاق و رهبران دلسوز اجتماع می توانند به جای پیامبران عهدهدار منصب رهبری و هدایت جوامع بشری شوند؟
- [سایر] آیا قرآن برای وحدت مسلمانان, کافی است یا عترت هم, عامل لازم وحدت است؟
- [سایر] قرآن, چگونه به مسأله وحدت اسلامیپرداخته است؟
- [سایر] آیا تمام علوم بشری در قرآن ذکر شده است؟
- [سایر] آیا ریشه ی قرآن «وحی الهی» یا «مکتوب بشری» است؟
- [سایر] با در نظر گرفتن پیشرفت جامعه بشری، دعای برای ظهور امام زمان چه معنایی دارد؟
- [سایر] فرق میان قوانین بشری و قوانین الهی از نظر روح عمل، چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .معیار در ربا بودن، وحدت جنس است ; نه وحدت صنف، بنابراین داد و ستد روغن، شیر، ماست، پنیر، خامه که جنس ه مه آنها یکی است, نباید با زیاده باشد و نیز انواع انگورها و غوره ها که همگی یک جنس دارند، زیادهگیری در فروش انگور به غوره, جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در جامعه اسلامی زندگی می کند و از اعتقادات او خبر نداریم، پاک است و جستجو و تفتیش لازم نیست و نیز در جوامع غیر اسلامی چنانچه افرادی باشند که معلوم نباشد مسلمان هستند یا کافر، پاکند.
- [آیت الله اردبیلی] در وحدت یا تعدّد محل، نظر عرف تعیین کننده است؛ پس اگر در یک شهر قصد ده روز کند، رفت و آمد او به محلّههای آن شهر مانعی ندارد، هر چند آن شهر بزرگ باشد، مگر آن که محلّههای آن شهر به گونهای از یکدیگر دور و جدا باشند که چند محل حساب شوند و شخصی را که از یک محلّه به محلّه دیگر رفته، مسافر حساب کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که عقیده به وحدت وجود دارند یعنی می گویند در عالم هستی یک وجود بیش نیست و آن خداست و همه موجودات عین خدا هستند و کسانی که معتقدند خدا در انسان، یا موجود دیگری حلول کرده و با آن یکی شده، یا خدا را جسم بدانند احتیاط واجب، اجتناب از آنهاست.
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است نمازگزار افعال و اذکار نماز را پشت سر هم بهجا بیاورد، به صورتی که عرفاً وحدت اتصالیِ آن محفوظ بماند و اگر فاصله بین اجزای نماز به قدری باشد که نگویند نماز میخواند، نماز او باطل است, هرچند ایجاد فاصله زیاد، سهوی باشد.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.