سلام در نماز، خطاب به خداوند نیست، بلکه خطاب به مؤمنان و اولیای خداست؛ یعنی انسان در پایان نماز، گویی از سفری معنوی و محضر خداوند به میان انسان ها بازمی گردد، بنابراین، به آنها سلام می کند. وقتی انسان به کسی برسد که او را ندیده است سلام جا دارد، در حالی که خداوند همیشه و در همه جا حاضر است. از همین رو، او معنا ندارد. همچنین سلام فقط برای شروع و آغاز دیدار نیست، بلکه در میان عرب ها به معنای خداحافظی نیز به کار می رود. از سوی دیگر در وجه سلام آخر نماز گفته شده است: هنگام نماز، انسان با خلق خدا قطع رابطه می کند و تنها با خدا سخن می گوید. چون انسان در نماز با خدا ارتباط برقرار می کند، پس در پایان نماز که بازگشت از معراج است، به سوی خلق خدا بازمی گردد و در این مرحله به مؤمنان و صالحان سلام و درود می فرستد. منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
سلام در نماز، خطاب به خداوند نیست، بلکه خطاب به مؤمنان و اولیای خداست؛ یعنی انسان در پایان نماز، گویی از سفری معنوی و محضر خداوند به میان انسان ها بازمی گردد، بنابراین، به آنها سلام می کند. وقتی انسان به کسی برسد که او را ندیده است سلام جا دارد، در حالی که خداوند همیشه و در همه جا حاضر است. از همین رو، او معنا ندارد. همچنین سلام فقط برای شروع و آغاز دیدار نیست، بلکه در میان عرب ها به معنای خداحافظی نیز به کار می رود.
از سوی دیگر در وجه سلام آخر نماز گفته شده است: هنگام نماز، انسان با خلق خدا قطع رابطه می کند و تنها با خدا سخن می گوید. چون انسان در نماز با خدا ارتباط برقرار می کند، پس در پایان نماز که بازگشت از معراج است، به سوی خلق خدا بازمی گردد و در این مرحله به مؤمنان و صالحان سلام و درود می فرستد.
منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، نشر: قم: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما (1389)
- [سایر] حکمت سلام پایان نماز در چیست؟
- [سایر] چرا در پایان نماز سلام می دهیم؟
- [سایر] لحظه شروع روزه گرفتن از ابتدای اذان صبح است یا بعد از پایان اذان صبح است؟
- [آیت الله بهجت] سلام به امامان که بعد از پایان نماز می خوانند، چگونه است؟
- [سایر] با سلام. برای باز کردن روزه ابتدای اذان باید افطار کرد یا انتهای آن؟
- [سایر] باسلام.من امسال کارشناسیم را در یک رشته انسانی به پایان بردم .آیا می توانم در مقطع سطح 3 امتحان بدم ؟و یا باید از ابتدای سطح 1 شروع کنم؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر در انتهای نماز جماعت هنگام ذکر سلام کمی جلوتر یا عقب تر از امام جماعت نماز را به پایان ببریم آیا در نیّت جماعت اشکالی ایجاد می گردد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در نماز سه رکعتی به طور غیرعمدی سلام را در رکعت دوم بگوییم اما بعد از متوجه شدن که در رکعت دوم هستیم ترکیب نماز را بهم نزده و رکعت سوم را خوانده و در رکعت آخر سلام داده و نماز را به پایان ببریم، آیا این نماز صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله خامنه ای] در پایان سخنرانیها خطیب یا سخنران میگوید: (والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته) آیا جواب این سلام همچون سلام تحیت واجب است یا خیر؟
- [سایر] با سلام؛ بعد از پایان نماز و برخاستن دعایی خوانده میشود و سپس به طرف چپ برگشته باز دعایی خوانده میشود و بار دیگر نیز به طرف قبله برگشته و دعایی خوانده میشود. متن آن دعا چیست؟ با تشکر.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ابتدای مدّت اجاره را معیّن نکنند، ابتدای آن بعد از خواندن صیغه اجاره است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر ابتدای مدّت اجاره را معیّن نکنند ، ابتدای آن بعد از خواندن صیغه اجاره است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر ابتدای مدت اجاره را معین نکنند، ابتدای آن بعد از خواندن صیغه اجاره است.
- [آیت الله خوئی] اگر ابتدای مدت اجاره را معین نکنند، ابتدای آن بعد از خواندن صیغ اجاره است.
- [آیت الله بهجت] اگر ابتدای مدت اجاره را معین نکنند، ابتدای آن بعد از خواندن صیغه اجاره است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر ابتدای مدّت اجاره را معیّن نکنند، ابتدای آن از زمان قرارداد اجاره است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر ابتدای مدّت اجاره را معیّن نکنند، ابتدای آن بعد از خواندن صیغه اجاره است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر ابتدای مدت اجاره را معین نکنند ابتدای ان بعد از تحقق عقد اجاره است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر ابتدای مدت اجاره را معین نکنند؛ ابتدای آن بعد از خواندن صیغه اجاره است.
- [آیت الله سیستانی] اگر ابتدای مدت اجاره را معیّن نکنند ، ابتدای آن بعد از بستن قرار داد اجاره است .