مقام شهداء نزد خداوند بسیار عالی است، و طبق آنچه از روایات اسلامی فهمیده می شود، بالاتر از شهادت مقامی وجود ندارد و بالاتر از شهادت هیچ خیری نیست([1]) و برای شهید هفت خصوصیت وجود دارد که یکی از آنها نظر به وجه الله است([2]). شهداء دارای یک درجه و موقعیت نیستند، بلکه بعضی مانند امام حسین(ع) و حمزه عموی پیامبر (ص) عنوان سید الشهداء را به خود اختصاص داده اند و دارای مقام ویژه ای هستند و برخی مانند عباس (ع) برادر امام حسین (ع) در قیامت دارای مقامی هستند که سایر شهداء به حال آنها غبطه می خورند([3]). و برخی درجه متوسطی دارند، و عده ای با این که در میدان جنگ کشته شده اند، مقام شهیدان را ندارند، مانند غلامی که در جنگ خیبر مأمور بستن کجاوه پیامبر (ص) بود و تیری به او اصابت کرد و جان سپرد، اصحاب گفتند، بهشت بر او گوارا باد، پیامبر (ص) فرمودند: پیراهنی که به تن کرده است جزء غنائم است و آن را به خیانت برده است و روز رستاخیز به صورت آتش او را احاطه خواهد کرد([4]) عده ای دیگر هم با این که در راه خدا جهاد نکرده اند حکم شهید را دارند و در اجر و ثواب همانند آنان هستند، مانند کسی که برای مال و جان یا خانواده اش، دفاع کرده باشد و کشته شود([5]) و یا کسی که امام رضا (ع) را زیارت کند([6]) و یا زنی که خوب شوهرداری کند([7]). و یا عالمی که منشاء خدمات علمی باشد که جوهر او همانند خود شهید بلکه بالاتر خواهد بود([8]). البته شهیدی که در میدان جنگ کشته شود، خصوصیتی دارد که سایر شهداء آن خصوصیت را ندارند زیرا اینگونه شهداء را بدون غسل و کفن، به خاک می سپارند ولی سایر شهداء را باید غسل و کفن کنند و اگر غسل ممکن نیست تیمم نمایند([9]). خلاصه این که: 1 مقام شهداء در یک درجه و مرتبه نیست بعضی در مرتبه بالا و برخی در مرتبه پائین تری هستند. 2- این طور نیست که هر کس در جنگ کشته شود شهید باشد. 3 عده ای هم ثواب شهداء را دارند، گرچه در میدان نبرد شرکت نکرده اند. 4- شهدای در معرکه ویژگی های خاص خود را دارند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1 مؤسسه در راه حق، احکام جهاد، کل کتاب. 2 شهید و شهادت، سید عبدالوهاب طالقانی، کل کتاب. پی نوشتها: [1] و [2] شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، (30 جلدی)، (قم، انتشارات آل البیت) ج15، ص17، باب 1، ابوبا جهاد عدو. [3] خصال، ص68، به نقل از ابصار العین فی انصار الحسین، ص58. [4] استاد جعفر سبحانی، فروغ ابدیت، (نشر عمار)، ج2، ص661. [5] بروجردی، جامع احادیث شیعه، (قم، انتشارات مهر)، ج16، ص305. [6] همان، ص44. [7] علامه طباطبایی، المیزان، (قم، انتشارات جامعه مدرسین) ج4، ص350. [8] محمد باقر مجلسی، بحار الانوار، (تهران، انتشارات المکتبة الاسلامیة) ج2، ص16. [9] شهید ثانی، لمعه، ج1، ص126 (قم، دار الهادی للمطبوعات) وسائل الشیعه (30 جلدی) ج2، ص506 (قم، انتشارات آل البیت) (مؤسسه مطبوعات دار القلم، چاپ دوم) تحریر الوسیله، ج1، ص66. منبع: اندیشه قم
آیا هر شخص که در جنگ کشته می شود شهید است و جایگاهش در بهشت است؟ مقام شهداء نزد خداوند متعال تا چه حد و مرتبه ای است؟
مقام شهداء نزد خداوند بسیار عالی است، و طبق آنچه از روایات اسلامی فهمیده می شود، بالاتر از شهادت مقامی وجود ندارد و بالاتر از شهادت هیچ خیری نیست([1]) و برای شهید هفت خصوصیت وجود دارد که یکی از آنها نظر به وجه الله است([2]).
شهداء دارای یک درجه و موقعیت نیستند، بلکه بعضی مانند امام حسین(ع) و حمزه عموی پیامبر (ص) عنوان سید الشهداء را به خود اختصاص داده اند و دارای مقام ویژه ای هستند و برخی مانند عباس (ع) برادر امام حسین (ع) در قیامت دارای مقامی هستند که سایر شهداء به حال آنها غبطه می خورند([3]). و برخی درجه متوسطی دارند، و عده ای با این که در میدان جنگ کشته شده اند، مقام شهیدان را ندارند، مانند غلامی که در جنگ خیبر مأمور بستن کجاوه پیامبر (ص) بود و تیری به او اصابت کرد و جان سپرد، اصحاب گفتند، بهشت بر او گوارا باد، پیامبر (ص) فرمودند: پیراهنی که به تن کرده است جزء غنائم است و آن را به خیانت برده است و روز رستاخیز به صورت آتش او را احاطه خواهد کرد([4]) عده ای دیگر هم با این که در راه خدا جهاد نکرده اند حکم شهید را دارند و در اجر و ثواب همانند آنان هستند، مانند کسی که برای مال و جان یا خانواده اش، دفاع کرده باشد و کشته شود([5]) و یا کسی که امام رضا (ع) را زیارت کند([6]) و یا زنی که خوب شوهرداری کند([7]). و یا عالمی که منشاء خدمات علمی باشد که جوهر او همانند خود شهید بلکه بالاتر خواهد بود([8]).
البته شهیدی که در میدان جنگ کشته شود، خصوصیتی دارد که سایر شهداء آن خصوصیت را ندارند زیرا اینگونه شهداء را بدون غسل و کفن، به خاک می سپارند ولی سایر شهداء را باید غسل و کفن کنند و اگر غسل ممکن نیست تیمم نمایند([9]).
خلاصه این که:
1 مقام شهداء در یک درجه و مرتبه نیست بعضی در مرتبه بالا و برخی در مرتبه پائین تری هستند.
2- این طور نیست که هر کس در جنگ کشته شود شهید باشد.
3 عده ای هم ثواب شهداء را دارند، گرچه در میدان نبرد شرکت نکرده اند.
4- شهدای در معرکه ویژگی های خاص خود را دارند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1 مؤسسه در راه حق، احکام جهاد، کل کتاب.
2 شهید و شهادت، سید عبدالوهاب طالقانی، کل کتاب.
پی نوشتها:
[1] و [2] شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، (30 جلدی)، (قم، انتشارات آل البیت) ج15، ص17، باب 1، ابوبا جهاد عدو.
[3] خصال، ص68، به نقل از ابصار العین فی انصار الحسین، ص58.
[4] استاد جعفر سبحانی، فروغ ابدیت، (نشر عمار)، ج2، ص661.
[5] بروجردی، جامع احادیث شیعه، (قم، انتشارات مهر)، ج16، ص305.
[6] همان، ص44.
[7] علامه طباطبایی، المیزان، (قم، انتشارات جامعه مدرسین) ج4، ص350.
[8] محمد باقر مجلسی، بحار الانوار، (تهران، انتشارات المکتبة الاسلامیة) ج2، ص16.
[9] شهید ثانی، لمعه، ج1، ص126 (قم، دار الهادی للمطبوعات) وسائل الشیعه (30 جلدی) ج2، ص506 (قم، انتشارات آل البیت) (مؤسسه مطبوعات دار القلم، چاپ دوم) تحریر الوسیله، ج1، ص66.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] شهید به چه کسی می گویند؟ آیا مردم نظامی و غیر نظامی عراق، ژاپن، آمریکا و ایران و ... که برای دفاع در جنگ کشته شدند شهید محسوب می شوند؟ تفاوت شهدای جنگ ایران با شهدای صدر اسلام چیست؟
- [سایر] بهشت خائفان از مقام خداوند، چه خصوصیاتی دارد؟
- [سایر] آیا کسانی که در ماه رمضان فوت میکنند و یا تصادف میکنند، نزد خداوند متعال دارای درجه و مقام هستند؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر در زمان حاضر، شخصی در غیر از میدان جنگ بر اثر انفجار بمب یا مینهای باقی از جنگ یا با سلاح سرد به دست اشرار کشته شود، آیا در غسل و کفن حکم شهید را دارد؟
- [سایر] تروریست هایی که خود را شهید می دانند و به خاطر خدا آدم می کشند، به بهشت می روند؟
- [سایر] در رأس ارتش رومیان (در جنگ با ایران) امپراتور هراکلیوس قرار داشت. آیا این امپراتور از بندگان محبوب خدا و مؤمن است؟ و به بهشت می رود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا شهادت علی نفسه مقبول است یا نه یعنی آنکه شخصی بگوید من مجتهد یا اعلم هستم و یا امام جماعت بگوید، من عادل هستم یا در مقام شهادت به طلاق، شخص شاهد میگوید من عادلم؟
- [سایر] سوره 19 آیه 71 میگوید تمامی مسلمانان به جهنم خواهند رفت -حد اقل برای مدتی- اما در جاهای دیگر ادعا میکند کسانی که در جهاد کشته میشوند مستقیم به بهشت میروند. بالاخره آیا مسلمانان به دوزخ میروند؟
- [سایر] چطور میشود که بسیاری از علمای سابق از قبیل شهید اول و علامه حلی و دیگران با استفاده از آیه 5 سوره توبه نتیجه گرفتهاند که هر سال یکبار حداقل جنگ واجب است، و حال آنکه بسیار واضح و روشن است که مقام آیه اقتضای چنین برداشتی را ندارد. به عبارت دیگر؛ آیه در مقام عدم جنگیدن در ماههای حرام است و دلالت بر وجوب جنگ در هر سال را ندارد؟
- [سایر] سؤال این جانب در خصوص اخلاق است. این که آیا خداوند متعال شخص زناکار را می بخشد؟ لطفاً کیفیت توبه نمودن از این گناه را از درگاه خداوند عزوجل توضیح فرمایید.
- [آیت الله مظاهری] اگر شخص بالغ و عاقل با اختیار و توجّه مشروب مست کنندهای را بخورد هرچند کم باشد و به حدّ مستی نرسد حدّ او هشتاد تازیانه است، و اگر سه مرتبه مشروب بخورد و در هر مرتبه او را تازیانه بزنند در مرتبه چهارم حدّش کشتن است.
- [آیت الله مظاهری] حدود و تعزیرات به دو راه ثابت میشود: اوّل: شهادت دو مرد عادل. دوّم: اقرار خود شخص، ولی زنا یا لواط با شهادت چهار شاهد عادل یا چهار مرتبه اقرار خود شخص در چهار جلسه ثابت میشود. و اقرار باید با اختیار و بدون تهدید یا شکنجه و مانند اینها باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکم مسأله سابق درباره کسانی است که در میدان جنگ کشته شده باشند، یعنی پیش از آن که مسلمانان به او برسند جان داده است، اما اگر به او برسند و زنده باشد، یا به صورت مجروح او را از میدان جنگ خارج سازند و در بیمارستان یا غیر آن از دنیا برود، گرچه ثواب شهیدان را دارد ولی حکم فوق شامل حال آنها نمی شود.
- [آیت الله مظاهری] ناسزا گفتن برای اثبات مطالب علمی و نظیر آن جایز نیست، و کسانی که در بحثها و نوشتهجات به دیگران ناسزا میگویند حرام است، بلکه اگر آن ناسزا به علمای دین باشد، گناهش در حدّ کفر و جنگ با خدای متعال است.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان در اسلام فحش دادن به مسلمان است و چون فحش دادن اهانت به مسلمان است، باید گفت از این جهت از گناهان کبیره در اسلام است و آن اقسامی دارد: الف) فحش دادن و استهزاء و توهین و تعریض و لعن و مانند اینها- نعوذ باللَّه- به خداوند متعال یا پیامبر گرامی خاتم الانبیا(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و ائمّه طاهرین(سلاماللهعلیهم) و حضرت زهرا(سلاماللهعلیها) علاوه بر اینکه فحشدهنده را نجس و کافر میکند، او را واجب القتل مینماید. ب) فحش دادن به انبیای عظام و علمای دین، بلکه همه افرادی که منتسب به اسلام میباشند، و گناه این قسم فحش در حدّ کفر است که در روایات آمده است جنگ با خدای متعال است. ج) فحش دادن به افراد معمولی و بچهها و دیوانههایی که متوجّه فحش میشوند، نیز حرام، بلکه چون ظلم و اهانت است از گناهان کبیره است. د) فحش دادن به غیر مسلمان یا به حیوانات، گرچه حرام نیست، ولی مسلمان باید مؤدّب باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غسل دادن میت مسلمان و کفن کردن او چنان که گفته شد واجب است ولی دو گروه از این حکم مستثنا هستند: اول (شهیدان راه خدا) یعنی کسانی که در میدان جهاد در راه اسلام، همراه پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا امام معصوم(علیه السلام) یا نایب خاص او کشته شده اند، همچنین کسانی که در حال غیبت امام زمان(ارواحنا فداه) برای دفاع در برابر دشمنان اسلام کشته می شوند، خواه مرد باشند، یا زن، بزرگ باشند و یا کودک، در این گونه موارد غسل و کفن و حنوط واجب نیست، بلکه باید آنها را با همان لباسهایشان بعد از خواندن نماز دفن کنند.
- [آیت الله اردبیلی] (احتکار) آن است که کالایی که شدیدا مورد نیاز مردم است به انگیزه گران تر شدن از دسترس خرید آنان دور نگاه داشته شود، به شکلی که مردم از این ناحیه در مضیقه و سختی قرار بگیرند، خواه قصد ضرر زدن به آنان در بین باشد یا نه. احتکار در روایات زیادی مورد مذمّت شدید قرار گرفته و شخص محتکر ملعون و خطاکار و خائن و در حدّ قاتل شمرده شده است. مطابق بعضی از روایات محتکر از پناه خداوند متعال خارج شده و از نعمتهای الهی محروم میشود.(2)
- [آیت الله وحید خراسانی] خاتمه هرچند هر گناهی بزرگ است چون عظمت و جلال و کبریای خداوند محدود به حدی نیست پس نافرمانی خداوند متعال هم با توجه به این که معصیت خداوند علی عظیم است بزرگ است و روایت شده نظر نکن به انچه معصیت کردی بلکه ببین چه کسی را معصیت کردی ولی در مقایسه گناهان به یکدیگر بعضی بزرگتر و عذاب ان شدیدتر است و بر برخی از گناهان به طور صریح یا ضمنی تهدید و وعید به عذاب و اتش شده و یا در روایات وارده از اهل بیت عصمت علیهم السلام از انها تعبیر به کبیره شده است و به مقتضای ایه کریمه ان تجتنبوا کبایر ما تنهون عنه نکفر عنکم سییاتکم اگر دوری کنید از گناهان کبیره ای که نهی شده اید از ان می پوشانیم از شما بدیها و سییات شما را اجتناب از انها موجب امرزش گناهان دیگر است و بعضی از فقهاء اعلی الله مقامهم انها را تا هفتاد و بعضی بیشتر از ان شمرده اند و قسمتی از انها که بیشتر مورد ابتلاست ذکر می شود شرک و کفر به خداوند متعال که با هیچ گناه کبیره ای قابل قیاس نیست یاس و ناامیدی از روح و رحمت خداوند متعال امن از مکر خداوند متعال قسم دروغ به خداوند متعال انکار انچه خداوند نازل فرموده است محاربه با اولیای خداوند متعال محاربه با خدا و رسول به قطع طریق و افساد در زمین حکم به غیر انچه خداوند نازل فرموده است دروغ بستن بر خدا و رسول و اوصیا منع از ذکر خداوند در مساجد و سعی در خراب کردن انها منع زکاتی که واجب است تخلف از جهاد واجب فرار از جنگ مسلمین با کفار اضلال گمراه کردن از راه خداوند متعال اصرار بر گناهان صغیره ترک عمدی نماز و سایر واجبات الهیه ریا اشتغال به لهو مانند غنا و تار زدن ولایت ظالم اعانه کمک کردن ظالم شکستن عهد و قسم تبذیر فاسد کردن مال و بیهوده خرج کردن ان اسراف شرب خمر سحر ظلم غنا عقوق والدین اذیت و بدرفتاری با پدر و مادر قطع رحم لواط زنا نسبت دادن زنا به زن محصنه قیادت جمع کردن بین مرد و زن به زنا یا دو مرد به لواط دزدی ربا خوردن سحت خوردن حرام مانند بهای خمر و اجرت زن زناکار و رشوه ای که حاکم برای حکم می گیرد کم فروشی غش مسلمین خوردن مال یتیم به ظلم شهادت دادن به ناحق کتمان شهادت اشاعه فاحشه و گناه بین مومنین فتنه سخن چینی کردن که موجب تفرقه بین مومنین شود ناسزا گفتن به مومن و اهانت به مومن و ذلیل کردن او بهتان بر مومن تهمت زدن به مومن غیبت و ان ذکر عیب مستور و پوشیده مومن در غیاب او است چه ان عیب را به گفتار بیان کند یا به رفتار بفهماند هرچند در اظهار عیب مومن قصد اهانت و هتک حیثیت نداشته باشد و اگر به قصد اهانت عیب مومن را اظهار نماید دو گناه مرتکب شده است
- [آیت الله اردبیلی] (اَشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ) یعنی: (شهادت میدهم که هیچ معبودی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد.) (وَأشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ) یعنی: (شهادت میدهم که محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم بنده خدا و فرستاده اوست.) (أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ) یعنی: (خدایا بر محمد و آل محمد رحمت فرست.) (وَتَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَارْفَعْ دَرَجَتَهُ) یعنی: (و شفاعت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم را قبول کن و مقام آن حضرت را نزد خود بلند فرما.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ أیُّهَا النَّبِیُّ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام بر تو ای پیامبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَعَلی عِبادِ اللّهِ الصّالِحینَ) یعنی: (سلام خداوند بر ما نمازگزاران و تمام بندگان نیکوکار او باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما باد.)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] 1 قسم را باید با زبان و لفظ صریح بیان کرد. 2 قسمی اعتبار دارد که یکی از اسماء خداوند متعال باشد مثل خدا یا الله. 3 اگر به برخی از اوصاف خدای سبحان قسم بخورد که معمولاً از آن صفت خدای سبحان اراده می شود یا قرینه ای به کار ببرد که مراد او را بفهماند قسم صحیح است. 4 شخص لال اگر با اشاره قسم بخورد قسم او صحیح است ولی کسی که می تواند سخن بگوید قسم او با اشاره صحیح نیست. 5 قسم به مقدسات دیگر مثل قرآن و پیامبر و ائمه اطهار(علیهم السلام) احکام قسم را ندارد.