در آیهای از قرآن آمده است: (خداوند و فرشتگانش بر پیامبر درود میفرستند؛ ای کسانی که ایمان آوردهاید، بر او درود بفرستید و سلام گویید و کاملا تسلیم (فرمان او) باشید. (احزاب / 56) در این کلام وحی، سفارش به فرستادن صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله شده است؛ زیرا پیامبر اکرم در همه عالم خلقت دارای شأن والایی است. به ویژه برای مسلمانان که به واسطه آن حضرت هدایت شدهاند. اما درباره این که صلوات چه نفعی برای پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و خانوان آن حضرت دارد، باید گفت: از دیدگاه قرآن و جهان بینی الهی، خداوند کمال مطلق است و همة انسانها در مسیر تکامل و رهسپار خداوند سبحان میباشند که یا به لقای مهر و جمال یا قهر و جلال حضرت حق راه مییابند.[1] مفهوم صلوات، تقاضای رحمت تازه پروردگار برای محمد و آل محمد است؛ بنابراین درود و صلوات فرستادن پیروان آنها در حقیقت تقاضای مقام بالا و والاتر برای آن بزرگواران است چه آن که ایشان در این مراتب، لحظه به لحظه در حال سیر و حرکت تکاملی میباشند و الی الابد که بروند این راه پایان ندارد، همان گونه که خود پیامبر میفرمود:( ربّ زدنی علما) خدایا علم (و هدایت) مرا بیشتر کن و آن که در آیه دیگر آمدهاست که خداوند هدایت هدایت یافتگان را افزون میکند. (مریم/76).[2] در عین حال، باید توجه داشت که فواید و برکات درود و صلوات بر پیامبر و اهل بیت اطهارش نسبت به مؤمنان و محبان خاندان رسالت و امامت نیز زیاد است، شاید بدان جهت است که خداوند متعال در قرآن مجید، مؤمنان را امر به صلوات بر پیامبر میفرماید. (احزاب / 56) در احادیث و روایات، کلمات بلندی در عظمت و شرافت این ذکر وارد شده که گوشهای از فواید آن را نسبت به مؤمنان بیان کرده است. به عنوان نمونه به چند مورد را اشاره میکنیم: 1. ملائکه برای فرستنده صلوات، صلوات میفرستند و برای او استغفار میکنند.2.سبب قرب به حق تعالی میگردد. 3. موجب رضای حق تعالی میگردد. 4. موجب قرب به حضرت رسالت صلی الله علیه و آله میگردد. 5. موجب شناخت آن حضرت میشود. 6. موجب کفارة گناهان ما میشود. 7. موجب استجابت دعا میشود. 8. موجب دفع نفاق میشود. 9. موجب درود و صلوات فرستادن جمیع خلایق بر صلوات فرستنده میشود. 10. موجب پاکیزه شدن اعمال میگردد. 11. موجب عافیت میگردد. 12. موجب نزول رحمت پروردگار می شود.13. سبب طیب مجالس میشود. 14. موجب سنگینی میزان حسنات می گردد و...[3] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. میرتقی، محمدعلی، جایگاه عظیم صلوات در عرش، تهران، نشر سبحان، 1380. 2. عزیز، عباس، آثار و برکات صلوات در دنیا، برزخ و قیامت، قم، صلاه، 1379. 3. طه باستانی، محمد، بهترین کلام در احکام و فضیلت صلوات، سنندج، امیرصادق تبریزی، 1377. پی نوشتها: [1] . مطهری، مرتضی، آشنایی با قرآن، تهران، انتشارات صدرا، چاپ پنجم، 1370، ج 1 و 2، ص 115. [2] . مطهری، مرتضی، انسان کامل، تهران، انتشارات صدرا، چاپ یازدهم، 1373، ص 346، و مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، انتشارات دارالکتب الاسلامیه، چاپ بیست و پنجم، 1369، ج 1، ص 47، و جوادی آملی، عبدالله، ادب فنای مقربان، قم، مرکز نشر اسراء، 1381، ص 89. [3] . الحسینی اردکانی، احمد بن محمد، شرح و فضایل صلوات، تهران، انتشارات میقات، چاپ چهارم، 1375، ص 45. منبع: اندیشه قم
فایده صلوات برای پیامبر صلی الله علیه و آله و خاندان او چیست؟ آنها که به درود و صلوات ما نیاز ندارند؟
در آیهای از قرآن آمده است: (خداوند و فرشتگانش بر پیامبر درود میفرستند؛ ای کسانی که ایمان آوردهاید، بر او درود بفرستید و سلام گویید و کاملا تسلیم (فرمان او) باشید. (احزاب / 56)
در این کلام وحی، سفارش به فرستادن صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله شده است؛ زیرا پیامبر اکرم در همه عالم خلقت دارای شأن والایی است. به ویژه برای مسلمانان که به واسطه آن حضرت هدایت شدهاند.
اما درباره این که صلوات چه نفعی برای پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و خانوان آن حضرت دارد، باید گفت: از دیدگاه قرآن و جهان بینی الهی، خداوند کمال مطلق است و همة انسانها در مسیر تکامل و رهسپار خداوند سبحان میباشند که یا به لقای مهر و جمال یا قهر و جلال حضرت حق راه مییابند.[1] مفهوم صلوات، تقاضای رحمت تازه پروردگار برای محمد و آل محمد است؛ بنابراین درود و صلوات فرستادن پیروان آنها در حقیقت تقاضای مقام بالا و والاتر برای آن بزرگواران است چه آن که ایشان در این مراتب، لحظه به لحظه در حال سیر و حرکت تکاملی میباشند و الی الابد که بروند این راه پایان ندارد، همان گونه که خود پیامبر میفرمود:( ربّ زدنی علما) خدایا علم (و هدایت) مرا بیشتر کن و آن که در آیه دیگر آمدهاست که خداوند هدایت هدایت یافتگان را افزون میکند. (مریم/76).[2]
در عین حال، باید توجه داشت که فواید و برکات درود و صلوات بر پیامبر و اهل بیت اطهارش نسبت به مؤمنان و محبان خاندان رسالت و امامت نیز زیاد است، شاید بدان جهت است که خداوند متعال در قرآن مجید، مؤمنان را امر به صلوات بر پیامبر میفرماید. (احزاب / 56)
در احادیث و روایات، کلمات بلندی در عظمت و شرافت این ذکر وارد شده که گوشهای از فواید آن را نسبت به مؤمنان بیان کرده است. به عنوان نمونه به چند مورد را اشاره میکنیم:
1. ملائکه برای فرستنده صلوات، صلوات میفرستند و برای او استغفار میکنند.2.سبب قرب به حق تعالی میگردد.
3. موجب رضای حق تعالی میگردد. 4. موجب قرب به حضرت رسالت صلی الله علیه و آله میگردد.
5. موجب شناخت آن حضرت میشود. 6. موجب کفارة گناهان ما میشود. 7. موجب استجابت دعا میشود. 8. موجب دفع نفاق میشود. 9. موجب درود و صلوات فرستادن جمیع خلایق بر صلوات فرستنده میشود. 10. موجب پاکیزه شدن اعمال میگردد. 11. موجب عافیت میگردد. 12. موجب نزول رحمت پروردگار می شود.13. سبب طیب مجالس میشود. 14. موجب سنگینی میزان حسنات می گردد و...[3]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. میرتقی، محمدعلی، جایگاه عظیم صلوات در عرش، تهران، نشر سبحان، 1380.
2. عزیز، عباس، آثار و برکات صلوات در دنیا، برزخ و قیامت، قم، صلاه، 1379.
3. طه باستانی، محمد، بهترین کلام در احکام و فضیلت صلوات، سنندج، امیرصادق تبریزی، 1377.
پی نوشتها:
[1] . مطهری، مرتضی، آشنایی با قرآن، تهران، انتشارات صدرا، چاپ پنجم، 1370، ج 1 و 2، ص 115.
[2] . مطهری، مرتضی، انسان کامل، تهران، انتشارات صدرا، چاپ یازدهم، 1373، ص 346، و مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، تهران، انتشارات دارالکتب الاسلامیه، چاپ بیست و پنجم، 1369، ج 1، ص 47، و جوادی آملی، عبدالله، ادب فنای مقربان، قم، مرکز نشر اسراء، 1381، ص 89.
[3] . الحسینی اردکانی، احمد بن محمد، شرح و فضایل صلوات، تهران، انتشارات میقات، چاپ چهارم، 1375، ص 45.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] فایده صلوات بر خاندان پیامبر چیست؟ آنها که نیازی به درود و صلوات ما ندارند.
- [سایر] خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله قبل از عرب شدن چه قومیتی داشته اند؟
- [سایر] صلواتی که ما به پیامبر اسلام(ص) و خاندان ایشان میفرستیم ثوابی نصیب ما میشود ولی سؤالم این است که این صلوات چه فایده و مزیّتی برای پیامبر(ص) و خاندان ایشان دارد؟ جایگاه پیامبر نزد خداوند مشخص است و نیازی به صلوات ما ندارند.
- [آیت الله خامنه ای] مراد از ذکر چیست؟ آیا شامل صلوات بر پیامبر(صلی الله علیه وآله) و خاندان آن حضرت می شود؟
- [سایر] معنی و مفهوم صلوات چیست؟ چرا بر پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) صلوات می فرستیم؟
- [سایر] صلوات ما بر رسول خدا (ص) چه فایده ای دارد؟
- [سایر] آیا صلوات ما به رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) می رسد؟
- [سایر] چرا باید بر محمد و آل محمد صلوات بفرستیم مگر مقام آنها در بهشت والا نیست پس چه نیازی به درود فرستادن ماست؟
- [سایر] فلسفه و اسرار تشهّد در نماز چیست؟ آیا پیامبر صلی الله علیه و آله هم در تشهّد برای خودش صلوات می فرستاد؟
- [آیت الله خوئی] آیا مجزی است صلوات بر محمد صلی الله علیه و آله از ذکر رکوع و سجود اگر تکرار کند آن صلوات را سه مرتبه در سجود و رکوعش؟
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مستحب است صلوات را هم بنویسد و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد میکند صلوات بفرستد. مبطلات نماز
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله ، مستحب است صلوات را هم بنویسد و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند، صلوات بفرستد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد صلی الله علیه و آله یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابو القاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط حمد و ثنای پروردگار و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام باید به عربی گفته شود و در حمد و ثنای خداوند و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام و دعوت مردم به تقوا و خواندن یک سوره کامل در دو خطبه، باید ترتیب مراعات شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .