وظیفه اصلی انبیاء این است که انسانها را در جهت دادن به زندگی و حرکت تکاملی، یاری دهند تا بتوانند در هر شرایطی وظیفه خود را بشناسند و نیروهایشان را در راه رسیدن به هدف مطلوب بکار گیرند، خواه مردم بیابانگرد و چادرنشین باشند و خواه مردم اقیانوس پیما و فضا نورد، ارزشهای اصیل انسانی را بشناسند و بدانند چه وظایفی در مورد پرستش خدای متعال و درباره فرد فرد خودشان و نیز نسبت به همنوعان و سایر آفریدگان دارند، تا با انجام دادن آنها به کمال و سعادت حقیقی و ابدی، نائل گردند. بدیهی است که افراد عادی انسان مستقیما از این وسیله شناخت بهرهمند نمیشوند و استعداد و لیاقت دریافت وحی الهی را ندارند، و ناچار پیام الهی به وسیله پیامبران باید به ایشان ابلاغ شود.[1] بنابراین هدف اصلی از بعثت انبیاء راهنمایی بشر به سوی حقایق و وظایفی است که خدای متعال برای انسان ها تعیین فرموده است و ایشان در حقیقت نمایندگان الهی در میان بشر هستند که باید دیگران را به راه راست هدایت کنند، روی این اساس حکمت و لطف الهی اقتضا دارد که پیامبران، افراد پاک و معصوم ازگناه باشند و حتی کار ناشایستهای از روی سهو و نسیان هم از آنان سر نزند، تا مردم گمان نکنند که ادّعای سهو و نسیان را بهانهای برای جواز لغزش و اشتباه قرار دادهاند. با توجه به این مقدمه: اگر مقصود از نقد و بررسی رسول اکرم با تسامح این باشد که، آیا یک مسلمان حق دارد و میتواند، با اعتقاد و توجه به این که خطا و اشتباه در گفتار و کردار آن حضرت راه ندارد و خداوند صحت و سلامت گفتار و کردار او را تضمین نموده. به منظور اطمینان بیشتر و کسب دانش و اطلاع افزونتر، از چرایی این عمل رسول اکرم ص سئوال نماید؟، باید گفت: نقد و بررسی به این معنا مشکل و مانعی ندارد، مثلا کسی سئوال کند چرا پیامبر اکرم ص صلح حدیبیه را پذیرفت؟ یا اگر پیامبر اکرم ص معصوم است پس چرا این همه توبه و استغفار میکند؟ یا چرا عصمت ایشان با برخی آیات قرآن در ظاهر منافات دارد؟ آن گاه اگر کسی قصد کشف حقیقت و به دنبال پاسخ باشد و با تحلیل وجهی برای آن ذکر نماید، نه تنها منعی ندارد بلکه فعل نیکویی است. اما نقد و بررسی به معنای مصطلح، که ناقد با دید نقادانه، صحت و سقم گفتار و کردار کسی را مورد نقض و ابرام قرار داده و تک تک گفتار و کردار او را، تخطئه یا تأیید میکند، در مورد رسول اکرم ص که نماینده خداوند و سفیر و فرستاده اوست، به هیچ وجه روا نیست و هیچ مسلمانی حق ندارد چنین نقد و بررسی نسبت به آن حضرت انجام دهد، زیرا لازمه آن تخطئه و رد و انکار عصمت و در نتیجه رسالت وی خواهد بود و انکار رسالت مساوی با شرک است، بنابراین نمیتوان پیامبر اکرم را به معنای مصطلح مورد نقد و بررسی قرار داد، زیرا او اسوه و الگوی رفتار ما است و ما هر چه داریم به برکت وجود مقدس اوست این قرآن کریم است که میفرماید: هر چه رسول اکرم به شما میگوید انجام دهید، و هر چه از آن نهی میکند باز ایستید.[2] اصولاً کسی مورد نقد و بررسی قرار میگیرد که اشتباهات و خطاها و انحرافات شخصیت او را تحت تأثیر قرار داده و لکه دار باشد، اما شخصیتی که خداوند متعال خود سلامت شخصیت و صداقت گفتار و صحت رفتار او را تضمین کرده است، عقل به هیچ وجه اجازه نقد و بررسی او را نمیدهد. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1 اصول عقائد، محمد تقی مصباح یزدی. پی نوشتها: [1]. مصباح یزدی، محمد تقی، آموزش عقائد (سه جلدی)، شرکت چاپ و نشر بین الملل، 1385ش، ص188. [2]. حشر / 7. منبع: اندیشه قم
وظیفه اصلی انبیاء این است که انسانها را در جهت دادن به زندگی و حرکت تکاملی، یاری دهند تا بتوانند در هر شرایطی وظیفه خود را بشناسند و نیروهایشان را در راه رسیدن به هدف مطلوب بکار گیرند، خواه مردم بیابانگرد و چادرنشین باشند و خواه مردم اقیانوس پیما و فضا نورد، ارزشهای اصیل انسانی را بشناسند و بدانند چه وظایفی در مورد پرستش خدای متعال و درباره فرد فرد خودشان و نیز نسبت به همنوعان و سایر آفریدگان دارند، تا با انجام دادن آنها به کمال و سعادت حقیقی و ابدی، نائل گردند. بدیهی است که افراد عادی انسان مستقیما از این وسیله شناخت بهرهمند نمیشوند و استعداد و لیاقت دریافت وحی الهی را ندارند، و ناچار پیام الهی به وسیله پیامبران باید به ایشان ابلاغ شود.[1]
بنابراین هدف اصلی از بعثت انبیاء راهنمایی بشر به سوی حقایق و وظایفی است که خدای متعال برای انسان ها تعیین فرموده است و ایشان در حقیقت نمایندگان الهی در میان بشر هستند که باید دیگران را به راه راست هدایت کنند، روی این اساس حکمت و لطف الهی اقتضا دارد که پیامبران، افراد پاک و معصوم ازگناه باشند و حتی کار ناشایستهای از روی سهو و نسیان هم از آنان سر نزند، تا مردم گمان نکنند که ادّعای سهو و نسیان را بهانهای برای جواز لغزش و اشتباه قرار دادهاند.
با توجه به این مقدمه:
اگر مقصود از نقد و بررسی رسول اکرم با تسامح این باشد که، آیا یک مسلمان حق دارد و میتواند، با اعتقاد و توجه به این که خطا و اشتباه در گفتار و کردار آن حضرت راه ندارد و خداوند صحت و سلامت گفتار و کردار او را تضمین نموده. به منظور اطمینان بیشتر و کسب دانش و اطلاع افزونتر، از چرایی این عمل رسول اکرم ص سئوال نماید؟، باید گفت: نقد و بررسی به این معنا مشکل و مانعی ندارد، مثلا کسی سئوال کند چرا پیامبر اکرم ص صلح حدیبیه را پذیرفت؟ یا اگر پیامبر اکرم ص معصوم است پس چرا این همه توبه و استغفار میکند؟ یا چرا عصمت ایشان با برخی آیات قرآن در ظاهر منافات دارد؟ آن گاه اگر کسی قصد کشف حقیقت و به دنبال پاسخ باشد و با تحلیل وجهی برای آن ذکر نماید، نه تنها منعی ندارد بلکه فعل نیکویی است.
اما نقد و بررسی به معنای مصطلح، که ناقد با دید نقادانه، صحت و سقم گفتار و کردار کسی را مورد نقض و ابرام قرار داده و تک تک گفتار و کردار او را، تخطئه یا تأیید میکند، در مورد رسول اکرم ص که نماینده خداوند و سفیر و فرستاده اوست، به هیچ وجه روا نیست و هیچ مسلمانی حق ندارد چنین نقد و بررسی نسبت به آن حضرت انجام دهد، زیرا لازمه آن تخطئه و رد و انکار عصمت و در نتیجه رسالت وی خواهد بود و انکار رسالت مساوی با شرک است، بنابراین نمیتوان پیامبر اکرم را به معنای مصطلح مورد نقد و بررسی قرار داد، زیرا او اسوه و الگوی رفتار ما است و ما هر چه داریم به برکت وجود مقدس اوست این قرآن کریم است که میفرماید: هر چه رسول اکرم به شما میگوید انجام دهید، و هر چه از آن نهی میکند باز ایستید.[2]
اصولاً کسی مورد نقد و بررسی قرار میگیرد که اشتباهات و خطاها و انحرافات شخصیت او را تحت تأثیر قرار داده و لکه دار باشد، اما شخصیتی که خداوند متعال خود سلامت شخصیت و صداقت گفتار و صحت رفتار او را تضمین کرده است، عقل به هیچ وجه اجازه نقد و بررسی او را نمیدهد.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1 اصول عقائد، محمد تقی مصباح یزدی.
پی نوشتها:
[1]. مصباح یزدی، محمد تقی، آموزش عقائد (سه جلدی)، شرکت چاپ و نشر بین الملل، 1385ش، ص188.
[2]. حشر / 7.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] چگونه میتوان ثابت کرد پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) همزمان دارای مقام نبوت و امامت بودند؟
- [سایر] در خاندان رسول الله(صلی الله علیه وآله) زینب چند تا است؟
- [سایر] اگر زبان مادری پیامبر اسلام حضرت محمد صلی الله علیه وآله فارسی یا انگلیسی بود، آیا قرآن به آن زبان نازل می گشت؟
- [آیت الله بهجت] آیا خود پیامبر اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم صلوات در تشهد را همراه با "آل محمد" می خوانده اند؟
- [سایر] مباهله یعنی چه و جریان مباهله ی پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) چگونه بوده است؟
- [سایر] آیا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) می توانست بخواند و بنویسد؟
- [سایر] آیا ولایت بعد از رسول خدا (صلی الله علیه وآله) به دیگری منتقل نمی شود؟
- [سایر] پیامبراکرم (صلی الله علیه وآله) کدام دسته از مردم آخرالزمان را لعنت فرمودند؟
- [سایر] آیا اعجاز «قرآن» مختص زمان پیامبر اسلام (صلی الله علیه وآله) است؟
- [سایر] آیا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله وسلم) دارای مقام امامت بود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله وحید خراسانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه ان جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هروقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَد أَتاکَ الْمُسیئُ وَ قَدْ أَمَرْتَ الُْمحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ أَنْتَ الْمُحْسِنُ وَ أَنَا الْمُسیئُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار به حقّ محمّد و آل محمّدصلی الله علیه وآله وسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر).
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کافر یعنی کسی که خدا، یا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) را قبول ندارد، یا برای خدا شریکی قرار می دهد بنابر احتیاط نجس است، هرچند به یکی از ادیان آسمانی، مانند آیین یهود و نصاری ایمان داشته باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)