قرآن از موقعی که طرف خداوند فرستاده میشود، تا به مردم ابلاغ شود مراحلی را طی میکند و براساس آیات الهی در تمام این مراحل از دخل و تصرف محفوظ است و هیچ گونه تغییری در آن صورت نمیگیرد؛ این مراحل عبارتند از: 1. فرستادن قرآن از ناحیة خداوند است. خداوند به وسیلة جبرئیل امین وحی را میفرستد و دیگر فرشتگان هم مأمور هستند تا در قرآن هیچ دخل و تصرّفی صورت نگیرد. قرآن کریم میفرماید: عَالِمُ الْغَیْبِ فَلا یُظْهِرُ عَلَی غَیْبِهِ أَحَدًا إِلا مَنِ ارْتَضَی مِنْ رَسُولٍ فَإِنَّهُ یَسْلُکُ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ وَمِنْ خَلْفِهِ[1] (او دانای غیب عالم است و هیچ کس بر عالم غیب او آگاه نیست، مگر آن کسانی که از رسولان خود برگزیده است که بر محافظت او فرشتگان را از پیش رو و پشت سر میفرستد.) پیک الهی هم قرآن را با اذن خداوند بر قلب پیامبر - صلی الله علیه و سلم- نازل میکند: نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الأمِینُ عَلَی قَلْبِکَ لِتَکُونَ مِنَ الْمُنْذِرِینَ[2] 2. پیامبر - صلی الله علیه و سلم- قرآن را همانطور که از طرف خداوند نازل شده است، تحویل میگیرد. در این مرحله پیامبر r معصوم است و بدون دخل و تصرّف قرآن را دریافت میکند؛ وَ إِنَّکَ لَتُلَقَّی الْقُرْآنَ مِنْ لَدُنْ حَکیمٍ عَلیمٍ[3] (ای رسول آیات قرآن از جانب خدای دانای حکیم به وحی بر تو القاء میشود) 3. مرحله حفظ یافتهها است، در این مرحله رسول اکرم - صلی الله علیه و سلم- آن فهمیدهها را خوب نگهداری میکند؛ سَنُقْرِئُکَ فَلا تَنْسی الا ما شاء الله[4] (ما آیات قرآن را بر تو قرائت میکنیم تا هیچ فراموش نکنی، مگر انچه خدا بخواهد). این استثناء از مواردی است که مؤکد اصل مطلب است و به این معنا نیست، مگر در صورتی که خدا بخواهد تو فراموش میکنی، بلکه به این معنا است که هیچ عاملی نمیتواند تو را فراموش کار کند، مگر خدا. خداوند، نیز بر تو منّت نهاد و تو را معصوم کرده است؛ بنابراین هیچ مطلبی را فراموش نخواهی کرد. 4. مرحلة انشاء و تعلیم به مردم است، در این مرحله هم پیامبر - صلی الله علیه و سلم- از گزند سبق لسان، سهو و نسیان مصون است، و هیچ کم و زیادتی در آن راه ندارد. وَ ما یَنْطِقُ عَنِ الْهَوی إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْیٌ یُوحی[5] (و هرگز به هوای نفس سخن نمیگوید، سخن او هیچ غیر از وحی خدا نیست.[6] این آیه به مجموع گفتارهای پیامبر - صلی الله علیه و آله و سلم- اعم از قرآن و حدیث مصونیت میبخشد، پس نه تنها پیامبر - صلی الله علیه و آله و سلم- در بیان قرآن از هر لغزشی چه عمدی و چه سهوی مصون است، بلکه در بیان دین از طریق حدیث نیز همین اصل بر او حاکم است و از اینکه پیامبر صلّی الله علیه و آله معصوم است، معلوم میشود چیزی از وحی نمیکاهد. و هر کاری که انجام میدهد، مؤید وحی است. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. محمد حسین طباطبایی، المیزان، مترجم سید محمد باقر موسوی همدانی، قم، دفتر انتشارات اسلامی، ج 2، ص 200. 2. جعفر سبحانی،منشور جاوید، (قم؛ مؤسسة امام صادق - علیه السلام- ، سال 1370)، ج 10، ص 149. 3. ناصر مکارم شیرازی، پیام قرآن، (قم؛ مطبوعاتی هدف، چ دوّم، 1374)، ج 7، ص 175. پی نوشتها: [1] . جن/27 و 26. [2] . شعراء/194، 193. [3] . نمل/6. [4] . اعلی/6 و 7. [5] . نجم/4 3. [6] . جوادی آملی، عبدالله، تفسیر موضوعی قرآن مجید، قم؛ نشر اسراء، چاپ اوّل، 1374، ج 9، ص 29. منبع: اندیشه قم
قرآن از موقعی که طرف خداوند فرستاده میشود، تا به مردم ابلاغ شود مراحلی را طی میکند و براساس آیات الهی در تمام این مراحل از دخل و تصرف محفوظ است و هیچ گونه تغییری در آن صورت نمیگیرد؛ این مراحل عبارتند از:
1. فرستادن قرآن از ناحیة خداوند است. خداوند به وسیلة جبرئیل امین وحی را میفرستد و دیگر فرشتگان هم مأمور هستند تا در قرآن هیچ دخل و تصرّفی صورت نگیرد. قرآن کریم میفرماید: عَالِمُ الْغَیْبِ فَلا یُظْهِرُ عَلَی غَیْبِهِ أَحَدًا إِلا مَنِ ارْتَضَی مِنْ رَسُولٍ فَإِنَّهُ یَسْلُکُ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ وَمِنْ خَلْفِهِ[1] (او دانای غیب عالم است و هیچ کس بر عالم غیب او آگاه نیست، مگر آن کسانی که از رسولان خود برگزیده است که بر محافظت او فرشتگان را از پیش رو و پشت سر میفرستد.) پیک الهی هم قرآن را با اذن خداوند بر قلب پیامبر - صلی الله علیه و سلم- نازل میکند: نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الأمِینُ عَلَی قَلْبِکَ لِتَکُونَ مِنَ الْمُنْذِرِینَ[2]
2. پیامبر - صلی الله علیه و سلم- قرآن را همانطور که از طرف خداوند نازل شده است، تحویل میگیرد. در این مرحله پیامبر r معصوم است و بدون دخل و تصرّف قرآن را دریافت میکند؛ وَ إِنَّکَ لَتُلَقَّی الْقُرْآنَ مِنْ لَدُنْ حَکیمٍ عَلیمٍ[3] (ای رسول آیات قرآن از جانب خدای دانای حکیم به وحی بر تو القاء میشود)
3. مرحله حفظ یافتهها است، در این مرحله رسول اکرم - صلی الله علیه و سلم- آن فهمیدهها را خوب نگهداری میکند؛ سَنُقْرِئُکَ فَلا تَنْسی الا ما شاء الله[4] (ما آیات قرآن را بر تو قرائت میکنیم تا هیچ فراموش نکنی، مگر انچه خدا بخواهد). این استثناء از مواردی است که مؤکد اصل مطلب است و به این معنا نیست، مگر در صورتی که خدا بخواهد تو فراموش میکنی، بلکه به این معنا است که هیچ عاملی نمیتواند تو را فراموش کار کند، مگر خدا. خداوند، نیز بر تو منّت نهاد و تو را معصوم کرده است؛ بنابراین هیچ مطلبی را فراموش نخواهی کرد.
4. مرحلة انشاء و تعلیم به مردم است، در این مرحله هم پیامبر - صلی الله علیه و سلم- از گزند سبق لسان، سهو و نسیان مصون است، و هیچ کم و زیادتی در آن راه ندارد. وَ ما یَنْطِقُ عَنِ الْهَوی إِنْ هُوَ إِلاَّ وَحْیٌ یُوحی[5] (و هرگز به هوای نفس سخن نمیگوید، سخن او هیچ غیر از وحی خدا نیست.[6] این آیه به مجموع گفتارهای پیامبر - صلی الله علیه و آله و سلم- اعم از قرآن و حدیث مصونیت میبخشد، پس نه تنها پیامبر - صلی الله علیه و آله و سلم- در بیان قرآن از هر لغزشی چه عمدی و چه سهوی مصون است، بلکه در بیان دین از طریق حدیث نیز همین اصل بر او حاکم است و از اینکه پیامبر صلّی الله علیه و آله معصوم است، معلوم میشود چیزی از وحی نمیکاهد. و هر کاری که انجام میدهد، مؤید وحی است.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. محمد حسین طباطبایی، المیزان، مترجم سید محمد باقر موسوی همدانی، قم، دفتر انتشارات اسلامی، ج 2، ص 200.
2. جعفر سبحانی،منشور جاوید، (قم؛ مؤسسة امام صادق - علیه السلام- ، سال 1370)، ج 10، ص 149.
3. ناصر مکارم شیرازی، پیام قرآن، (قم؛ مطبوعاتی هدف، چ دوّم، 1374)، ج 7، ص 175.
پی نوشتها:
[1] . جن/27 و 26.
[2] . شعراء/194، 193.
[3] . نمل/6.
[4] . اعلی/6 و 7.
[5] . نجم/4 3.
[6] . جوادی آملی، عبدالله، تفسیر موضوعی قرآن مجید، قم؛ نشر اسراء، چاپ اوّل، 1374، ج 9، ص 29.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] حضرت محمد-صلی الله علیه و آله - چه مذهبی داشتند؟
- [سایر] هنگام مرگ ابراهیم فرزند پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله) چه اتفاقی رخ داد؟ عکس العمل پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله) چه بود؟
- [سایر] چرا خداوند متعال به پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) فرمود که قرآن را بنویسید؟
- [سایر] چرا خداوند کفار عصر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) رابه چهارپایان تشبیه کرد ه است؟
- [سایر] داستان اصحاب کهف که حضرت علی(علیه السلام) از قول پیامبراکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) نقل فرموده اند، چگونه است؟
- [سایر] چرا پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله برای حضرت خدیجه نماز میت نخواندند؟
- [سایر] حضرت پیامبراکرم صلی الله علیه و آله وسلم در چه تاریخی فوت کردند؟
- [سایر] قبل از پیامبراکرم صلی الله علیه و آله چه کسانی به نام «محمد» نام گذاری شده بودند؟ آیا در تاریخ نامشان ذکر شده است؟
- [سایر] هدف از بعثت حضرت خاتم الانبیاء (صلی الله علیه و آله و سلم ) چیست ؟
- [سایر] چرا حضرت محمد صلی الله علیه و آله، مهدی موعود نباشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] - ترجمه تشهد و سلام (الحمد لله اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له )، یعنی ستایش،مخصوص پروردگار است و شهادت می دهم که خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد. (و اشهد ان محمدا عبده و رسوله )، یعنی شهادت می دهم که محمد صلی الله علیه و آله بنده خدا و فرستاده اوست. (اللهم صل علی محمد و آل محمد)، یعنی خدایا رحمت بفرست بر محمد و آل محمد. (و تقبل شفاعته و ارفع درجته ) یعنی قبول کن شفاعت پیغمبر را و درجه آن حضرت را نزد خود بلند کن. (السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته )، یعنی سلام بر تو ای پیغمبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد. (السلام علینا و علی عباد الله الصالحین )، یعنی سلام از خداوند عالم بر نمازگزاران و تمام بندگان خوب او. (السلام علیکم و رحمة الله و برکاته ) یعنی سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما مؤمنین باد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد صلی الله علیه و آله یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابو القاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)