آپارتمانی پیش خرید کردم؛ قسط اول را دادم، زمان پرداخت قسط دوم بعد از تحویل است؛ در موعد مقرر خانه تحویل داده نشده؛ در مبایعه نامه بابت هر روز تاخیر در تحویل مبلغی بابت خسارت تعیین شده، آیا شرعی است؟
اگر این شرط در حین قرارداد شده است می توانند مطابق آن عمل کنند.
عنوان سوال:
آپارتمانی پیش خرید کردم؛ قسط اول را دادم، زمان پرداخت قسط دوم بعد از تحویل است؛ در موعد مقرر خانهتحویل داده نشده؛ در مبایعه نامه بابت هر روز تاخیر در تحویل مبلغی بابت خسارتتعیین شده، آیا شرعی است؟
پاسخ:
اگر این شرط در حین قرارداد شده است می توانند مطابق آن عمل کنند.
به عقب انداختن عمل از اوّل وقت امکان آن را تأخیر میگویند که از عنوان تأخیر در بیشتر ابواب فقه ـ اعم از عبادات و معاملات ـ به مناسبت سخن رفته و احکامی بر آن مترتّب شده است.
تحویل
تحویل ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • تحویل (حدیث)، اصطلاحی حدیثی به معنای انتقال از سندی به سند دیگر• تحویل (فقه)، جابهجا کردن و از حالی به حالی برگرداندن و همچنین تسلیم مال تعهّد شده به متعهّدٌلَه• تحویل (نجوم)، اصطلاحی در نجوم به معنای انتقال نجوم در آسمان از برجی به برج دیگر
تعیین
تعیین یعنی متمایز کردن چیزى از غیر آن بوسیله خصوصیتی که در او است.
خسارت
خسارت همان زیان است. از آن به مناسبت در بابهای زکات، خمس، تجارت، شرکت و مضاربه سخن گفتهاند.
خانه
به محل سکونت خانه میگویند و از احکام مرتبط با عنوان خانه در بابهاى طهارت، صلات، زکات، خمس، حج، جهاد، تجارت، دین، صلح، اجاره، نکاح، اطعمه و اشربه و دیات سخن گفتهاند.
خرید
«معاملات» عبارت از احکام شرعی متعلق به امور دنیاست به اعتبار بقای شخص؛ مانند بیع، رهن، اجاره، نکاح و جز آنها... و بالجمله آنچه مقصود اهم از آن دنیا باشد، معامله است. [۱]
نامه
امام حسین(ع)
حین
به مدت زمان نامشخص حین گفته می شود که عنوان یاد شده در باب نذر و قسم آمده است.