آیا استفاده از امکانات دانشگاه ها برای غیر دانشجو یا دانشجویانی که از دانشگاه دیگر هستند، جایز است؟
اگر خلاف مقررات باشد، جایز نیست.
اگر خلاف مقررات باشد، جایز نیست.
عنوان سوال:
آیا استفاده از امکانات دانشگاه ها برای غیر دانشجو یا دانشجویانی که از دانشگاه دیگر هستند، جایز است؟
پاسخ:
اگر خلاف مقررات باشد، جایز نیست.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- بعضی از دانشجویانی که در بعضی از قسمت های دانشگاه مشغول به کار می باشند، از تلفن دانشگاه استفاده شخصی می کنند، آیا این کار جایز است؟
- آیا گرفتن عکس دسته جمعی به همراه خواهران دانشجو جایز است؟
- آیا جا به جایی محل دانشگاه با فرد دیگر با دریافت پول، جایز است؟
- دانشجویانی که فاصله وطن آن ها تا محل تحصیل بیش از 4 فرسخ شرعی و خوابگاه آنان در خارج شهر با فاصله بیشتر از 5/22 کیلومتر است و دانشجو دو یا چند هفته یک بار به وطن مراجعت می کند و حداقل برای یک ترم چنین برنامه ای دارد، حکم نماز و روزه آن ها را در محل تحصیل، خوابگاه و بین راه بیان فرمایید.
- جبران استفاده شخصی از امکانات دولتی چگونه است؟
- برخی از نرم افزارها و برنامه ها متشکل از برنامه های مختلف یا تصاویر، آهنگ، فیلم و امکانات جانبی است که ممکن است مثلاً آهنگ و امکانات جانبی آن متعلق به شرکت های ایرانی بوده و بقیه برنامه ها متعلق به کفار باشد، آیا کپی گرفتن از چنین نرم افزارهایی شرعا جایز است؟ در صورتی که هدف اصلی انسان، استفاده از برنامه های خارجی (متعلق به کفار) آن نرم افزار باشد چه طور؟
- اگر کسی به علوم دینی علاقه زیادی داشته باشد ولی به دلایلی در دانشگاه به تحصیل مشغول شده است، آیا ادامه تحصیل او در دانشگاه واجب است یا می تواند با انصراف از دانشگاه، علوم دینی را تحصیل نماید؟
- آیا اعتکاف در مسجد دانشگاه صحیح است؟
- فطریه دانشجویی که در خوابگاه دانشگاه به سر می برد و از غذای دانشگاه استفاده می کند، بر عهده چه کسی است؟
- دانشجو هستم و از پدرم کمک می گیرم، آیا به من یا پدرم خمس تعلق می گیرد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله شبیری زنجانی] دانشجویانی که در دانشگاه نماز آنها شکسته است آیا بهتر است نماز را اول وقت به جماعت بخوانند و یا به وطن خود برگشته و کامل بخوانند؟
- [سایر] حکم نماز دانشجو چیست؟ بنده دانشجوی دانشگاه امام صادق(ع)تهرانم و مدت تحصیل هم هفت سال است.
- [سایر] چرا رهبر انقلاب درباره مسائل کوی دانشگاه و محکوم کردن چند دانشجو توسط قوه قضائیه وارد صحنه نشدند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا دانشجو یا استاد باید جهت تعیین حد ترخص ابتدای شهر را محاسبه کند یا محل دانشگاه را؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] وظیفهی بنده به عنوان یک دانشجو، در مورد شرکت در کلاسهای مختلط و نیز بیحجابیهای موجود در دانشگاه چیست؟
- [سایر] با سلام بنده دانشجو می باشم ومیخواهم مباحث حوزه را نیز درکنار درس دانشگاه ویا بعد از درس دانشگاه دنبال کنم لطفا بنده را راهنمایی فرمایید که ازکجا ویا چگونه شروع نمایم محل زندگی بنده مشهد می باشدمتشکرم
- [آیت الله اردبیلی] من یک دانشجو هستم که هفتهای 3 بار به دانشگاه میروم و باز میگردم و از حد ترخّص هم میگذرم. حکم نماز و روزه من چگونه است؟
- [سایر] آیا جایز است در دانشگاه وضو بگیریم و بیرون از دانشگاه با آن نماز بخوانیم؟
- [آیت الله سیستانی] آیا استفاده از امکانات و اموال بیت المال مانند تلفن یا اتومبیل در جهت استفاده شخصی جایز می باشد؟
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف در مسجد محل یا بازار یا دانشگاه جایز است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- کفن کردن میّت با چیز نجس جایز نیست و بنابر احتیاط در چیز نجسی که نماز با آن جایز است نیز کفن نکنند.
- شنیدن صدای زن نامحرم بدون قصد لذت، جایز است.
- در عاریه، استفادههایی جایز است که عادتاً و بهحسب زمان و مکان مناسب آن چیز باشد و استفادههایی غیر از منافع ظاهره آن جایز نیست، مگر اینکه بداند یا قرینه باشد که میتواند از همه منافع آن استفاده کند، و اگر چیزی بود که منافع متعددی داشت، و قرینهای هم بر منع بعضی از منافع وجود نداشت، استفاده از تمام منافع آن، جایز است.
- جواب سلام کسی که مسلمان نیست، در نماز، واجب نیست، بلکه جایز هم نیست، ولی در غیر نماز ممکن است جواب به لفظ سلام فقط یا علیک فقط، جایز باشد، مگر اینکه مصلحتی در کار باشد که در این صورت با قصد قرآن خواندن، (سلامٌ علیک) یا (سلامٌ علیکم) میگوید که در این صورت جایز و گاهی خوب و گاهی واجب میشود.
- نافله خواندن در وقت فریضه، ولو نافله غیر یومیه باشد، در صورتی که باعث فوت فریضه نشود جایز است و همچنین جایز است نافله خواندن برای کسی که نماز قضا یا واجب دیگر مثل نماز استیجاری به گردن دارد.
- اگر زنی از زنا آبستن شود، جایز نیست بچهاش را سقط کند.
- پاره کردن یقه در مرگ غیر پدر و برادر جایز نیست.
- نگاه کردن به زنان اهل ذمّه، بلکه به زنان کافری که از هنگام تولد محکوم به کفر هستند به جاهایی از بدن آنها که عادتاً پوشانیده نمیشود، بدون قصد لذت و در صورتی که خوف واقع شدن در حرام نباشد، جایز است. و بنابر اظهر نگاه کردن به زنان بادیهنشین و غیر آنها که عادت به پوشاندن ندارند، بدون قصد لذت، جایز است، مگر در صورت خوف وقوع در حرام، پس معاشرت با آنها در داد و ستد و سایر نیازها، جایز است.
- وام گرفتن از بانک در صورتی که در آن شرط سود شده باشد، جایز نیست و ربا و حرام است.
- اگر از فاسق یا کافر امانتی گرفته و او آن را مطالبه کند، واجب است آن را رد نماید، ولی بنابر اظهر واجب نیست که امانت کافر حربی را رد کند و جایز است مسلمان آن را برای خودش تملّک نماید، بلکه اگر امانت وسایل جنگی باشد، رد کردن آن در زمان جنگ جایز نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر مسلمانان واجب است در صورتی که در مدارس و دانشگاه ها و دانشکده های علوم و صنایع مورد احتیاج عموم، طبق آداب و سنن و رعایت احکام اسلام به تعداد کافی نباشد، خودشان مستقیماً به تأسیس این گونه مدارس و دانشگاه ها بر اساس تعالیم مقدسه اسلام و اجرای برنامه های دینی، اقدام نمایند و مهما امکن طوری ترتیب بدهند که از تمام طبقات هر کس استعدادش بیشتر است بتواند به تحصیل ادامه دهد.
- [آیت الله سیستانی] - معتکف برای شرکت در امتحانات دبیرستان یا دانشگاه یا حوزه چنانچه ضرورت عرفی باشد میتواند از محل اعتکاف خارج شود ولی نباید مدّت خروجش طولانی گردد، به گونهای که صورت اعتکاف از بین برود، مثلاً تا دو ساعت اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] جایز نیست که بانکها به خرید و فروش این اوراق بپردازند، و همچنین گرفتن کارمزد برای این کار جایز نیست.
- [آیت الله سیستانی] لازم نیست جبیره از جنس چیزهائی باشد که نماز در او جایز است ، بلکه اگر از حریر یا از أجزاء حیوانی که خوردن گوشت آن جایز نیست بوده باشد ، مسح بر آن جایز است .
- [آیت الله سیستانی] برداشتن بخشی از بدن انسان زنده برای پیوند زدن در صورتی که قطع آن زیان مهمی داشته باشد مانند چشم و دست و امثال آنها جایز نیست، ولی اگر زیان مهمی نداشته باشد مانند قطعهای از پوست یا نخاع یا یک کلیه در صورت سالم بودن کلیه دیگر با فرض رضایت صاحبش جایز است اگر کودک یا دیوانه نباشد وگرنه به هیچوجه جایز نیست و هرگاه قطع آن جایز بود گرفتن پولی به ازای آن نیز جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] دانشجویانی که برای تحصیل در شهری غیر از وطن خود قصد دارند مدت زیادی بمانند و همچنین اساتید دانشگاهها، معلمان، طلاب، کارکنان دولت و مانند آنها که قصد دارند جهت کار خود مدت زیادی در محلّی غیر از وطن خود اقامت کنند، اگر مدتی از اقامت آنها در آن محل بگذرد که دیگر عرفا در آنجا مسافر محسوب نشوند، آن محل برای آنها حکم وطن را پیدا میکند. بنابر این پس از گذشت مدت مذکور، چنانچه از آنجا به سفر بروند، پس از بازگشت لازم نیست برای تمام خواندن نماز و روزه گرفتن، قصد اقامت ده روز کنند.
- [آیت الله اردبیلی] جایز است که شخصی کفیلِ کفیل شود.
- [آیت الله خوئی] این عمل بانک که قبول گشایش و انجام تعهدات باشد جایز است همین طوری که برای خریدار نیز عمل گشایش اعتبار جائز است و اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] بنابر احتیاط جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد ، و موی خود را قطع کند ، ولی به سر و صورت زدن جایز است .
- [آیت الله علوی گرگانی] این عمل بانک که قبول گشایش وانجام تعهّدات باشد، جائز است همینطوری که برای خریدار نیز عمل گشایش اعتبار جائز است واشکال ندارد.