راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله نوری همدانی
آدرس:
http://www.noorihamedani.com
آیا متنجس منجِّس است یا خیر؟ و آیا فرقی بین جامد ومایع نیست؟
متنجّس اگر با رطوبت مسریِّه با چیز دیگر ملاقات کند منجس است.
عنوان سوال:
آیا
متنجس
منجِّس است یا خیر؟ و آیا فرقی بین
جامد
ومایع نیست؟
پاسخ:
متنجّس اگر با
رطوبت
مسریِّه با چیز دیگر ملاقات کند منجس است.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا ملاقی سوم، از متنجس دوم نجس میگردد یا خیر پاک میباشد؟
آیا غیر محارم از اقوام فرقی با نامحرمان دیگر دارند؟
آیا در این جهت فرقی بین دولت اسلامی و غیر اسلامی وجود دارد؟
اگر اعتکاف واجب یا مستحب را با جماع باطل کند، کفاره بر او واجب است؟ آیا ارتکاب این عمل در شب و روز فرقی در حکم ایجاد میکند؟ آیا ارتکاب این عمل در دو روز اول یا روز سوم، فرقی در حکم ایجاد میکند؟
آیا چادر در نماز شرط است یا میتوان نماز را با مانتو و روسری یا مقنعه خواند و بفرمایید در فرادی و جماعت فرقی دارد یا خیر؟
آیا خرید و فروش اعضا برای پیوند با اینکه عضو مورد اشاره یک کلیه یا یک چشم باشد فرقی نمی کند ؟
آیا ازدواج با دختر زن پدر جائز است؟ و آیا فرقی وجود دارد بین اینکه دختر زن پدر از شوهر سابق بوده یا از شوهر لاحق؟
آیا عفو از خون جروح و قروح مواردی را که - رطوبات خارجی وارد منطقه زخم بشود بطوریکه ورود این رطوبات لازمه معالجه و درمان باشد و این باعث متنجس شدن بخشی از بدن گردد و تطهیر آن حرجی باشد - شامل میشود یا خیر؟
آیا به طور کلی انجام کار خیر و نیک برای میت در سر قبر او موضوعیت دارد و بهتر از جای دیگر است یا فرقی در این مورد نیست ؟
آیا فرقی که در وضو بین زن و مرد در مورد شستن دست از آرنج است - که اگر مرد است پشت آرنج آب بریزد و بشوید و اگر زن است از جلوی دست - در ابطال وضو دخالتی دارد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله شبیری زنجانی] آیا خون مرده که جامد شده و به شکل پوست درآمده، نجس است؟
[آیت الله اردبیلی] گفته شده که با تماس یک نقطه از مایع (غیر از آب کُر) با نجاست، تمام آن مایع نجس میشود؛ ولی در جامد، به شرط سرایت رطوبت، تنها محلّ برخورد، نجس میشود. لطفا بفرمایید که میزان در جامد یا مایع بودن چیست؟ و مواردی مانند شیره و ماست و عسل و روغن که گاهی سفت و گاهی شل است، ملحق به جامد است یا مایع؟
[آیت الله سبحانی] اگر چیزی به عین نجاست متنجّس شود، تا چند واسطه متنجس نجس می کند؟
[آیت الله بهجت] خونی که زیر ناخن می باشد و به صورت جامد درآمده است، آیا نجس است؟ برای وضو چه باید کرد؟
[آیت الله خامنه ای] با توجه به قاعده ای که می گوید متنجس سوم نجس کننده نمی باشد اگر کسی شک کند که شئ یا محلی متنجس دوم است یا متنجس سوم تکلیف چیست؟
[آیت الله جوادی آملی] حکم محمول متنجّسِ غیر ساتر در طواف
[آیت الله صافی گلپایگانی] متنجس تا چند واسطه نجس میکند؟
[آیت الله مکارم شیرازی] لطفا بفرمایید که معامله ی روغن جامد گیاهی در مقابل روغن مایع گیاهی با کمی اضافه در یکی از دو طرف، آیا مصداق معامله ربوی است؟
[آیت الله سیستانی] آیا مسکر الزاماً باید مایع باشد یا اگر به صورت جامد باشد یا گاز باز هم شرب آن حرام و موجب حدّ شرب خمر می شود ؟
[سایر] سلام. اگر بدنمان متنجس دوم باشد وخیس وبه حوله ای که خیس است ولی پاک باشد برخورد کندآیا این حوله متنجس سوم به حساب می آید؟ مرجع آیتالله مکارم.
مسائل مرتبط از این مرجع
هرگاه شیره و روغن روان باشد ، همین که یک نقطه از آن نجس شد تمام آن نجس میشود، ولی اگر روان نباشد همان نقطه ای که نجس یا متنجس به آن اصابت کرده،نجس است و اگر آن را با مقداری از اطرفش بردارند ، بقیّه پاک است .
خوردن و آشامیدن نجس و چیز متنجس حرام است و نیز خورانیدن عین نجس به اطفال در صورتی که ضرر داشته باشد ، حرام می باشد ، بلکه اگر ضرر هم نداشته باشد باید از ان خودداری کنند ، ولی خوراندن غذاهائی که نجس شده است به طفل ، حرام نیست .
اگر بدن حیوان به عین نجس مثل خون ، یا متنجس مثل آب نجس ، آلوده شود ، چنانچه آنها بر طرف شوند بدن آن حیوان پاک می شود . و همچنین است باطن بدن انسان ، مثل توی دهان و بینی ، مثلا اگر خونی از لای دندان بیرون آید و در آب دهان از بین برود ، آب کشیدن توی دهان لازم نیست . ولی اگر دندان عاریه در دهان نجس شود ، باید آن را آب کشید به احتیاط واجب .
اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر(ص) و جانشینان آن حضرت (ع) عمداً نسبت دروغ بدهد . اگر چه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند ،روزة او باطل است .و احتیاط .اجب آن است که حضرت زهراسلام الله علیها و سایر پیغمبران و جانشینان آنان هم در این حکم فرقی ندارند .
زمین با سه شرط ، کف پا و ته کفش نجس را ، پاک می کند . اول : آنکه زمین پاک باشد . دوم : آنکه خشک باشد . سوم : آنکه اگر عین نجس مثل خون و بول یا متنجس مثل گلی که نجس شده در کف پا و ته کفش باشد ،به واسطة راه رفتن یا مالیدن پا به زمین برطرف شود . و نیز زمین باید خاک یا سنگ یا آجر فرش و مانند اینها باشد و با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه ، کف پا وته کفش نجس،پاک نمی شود و اگر به واسطة غیر راه رفتن نجس شده باشد ، پاک شدنش به واسطه راه رفتن اشکال دارد .
اگر با گاو و گوسفند و شتر نزدیکی کنند ، بول و سرگین و نسل آنها نجس می شود و آشامیدن شیر و خوردن گوشت آنها و نسل آنها نیز حرام است و باید بدون آنکه تأخیر بیفتد آن حیوان را بکشد و بسوزانند و کسی که با آن وطی کرده پول آن را به صاحبش بدهد و در این حکم فرقی میان صغیر و کبیر ، عالم به حُکم و جاهل نیست .
اگر شهر دیوار دارد ، باید ابتدای هشت فرسخ را از دیوار شهر حساب کند . و اگر دیوار ندارد ، باید از خانه های آخر شهر حساب نماید . و در این موضوع فرقی میان شهر های نسبتاً بزرگ مانند تهران امروز یا شهر های متوسط و کوچکتر نیست ولی در صورتی که شهر به اندازه ای بزرگ و وسیع باشد که رفتن از یک قسمت آن به قسمت دیگر آن ، مسافرت و دور شدن از وطن محسوب شود بعید نیست در این صورت که لازم باشد ابتدای هشت فرسخ را از منزل خود حساب نماید . شرط دوم : آنکه از اول مسافرت قصد هشت فرسخ را داشته باشد ، پس اگر بجائی که کمتر از هشت فرسخ است مسافرت کند و بعد از رسیدن به آنجا قصد کند جائی برود که با مقداری که آمده هشت فرسخ شود . چون از اول قصد هشت فرسخ را نداشته ، باید نماز تمام بخواند . ولی اگر بخواهد از آنجا هشت فرسخ برود یا چهار فرسخ برود و چهار فرسخ دیگر به وطنش یا بجائی که می خواهد ده روز بماند بر گردد باید نماز را شکسته بخواند .
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله اردبیلی] اگر بدن یا لباس خونی نشود، ولی به واسطه رسیدن به خون، متنجّس شود، اگرچه مقداری که متنجس شده کمتر از درهم باشد، نمیتوان با آن نماز خواند.
[آیت الله بهجت] متنجس نجسکننده است، هر چند واسطه متعدد باشد.
[آیت الله وحید خراسانی] خوردن و اشامیدن چیز نجس و متنجس حرام است و همچنین است خوراندن ان به دیگری ولی خوراندن متنجس به طفل یا دیوانه جایز است و اگر خود طفل یا دیوانه متنجس را بخورد یا با دست نجس غذا را نجس کند و بخورد جلوگیری از او لازم نیست
[آیت الله جوادی آملی] .در سه صورت با لباس یا بدن متنجّس می توان نماز را اقامه کرد: اول آنکه به واسطه زخم یا جراحت یا دمل که در بدن اوست، بدن یا لباس, خون آلود شوند؛ دوم آ نکه در بدن یا لباس او به مقدار کمتر از درهم؛ تقریباً به اندازه بند سرانگشت سبابه (شهادت ) خون انسان یا حیوان حلالگوشت باشد؛ سوم آنکه ناچار باشد در بدن یا لباس متنجّس نماز را اقامه کند. در دو صورت فقط با لباس متنجّس میتوان نماز را به پا داشت: یکم آنکه لباسهای کوچک , مانند جوراب، عرقچین او , متنجّس باشد؛ دوم : لباس زنی که پرستار بچه است, متنجّس شده باشد. احکام این صورتها بیان خواهد شد. حمل شیء متنجّس در نماز، ارتباطی به بدن یا لباس نمازگزار ندارد.
[آیت الله مظاهری] بردن عین نجس و متنجّس در مسجد اشکال ندارد مگر آنکه بیاحترامی به مسجد باشد.
[آیت الله اردبیلی] شراب و هر چیزی که انسان را مست میکند، چنانچه بخودی خود روان باشد، نجس است اگرچه به وسایطی جامد شده باشد، و اگر مثل بنگ و حشیش، روان نباشد، اگرچه چیزی در آن بریزند که روان شود، پاک است.
[آیت الله جوادی آملی] .کسی که شک دارد بدن یا لباس یا محل سجده او متنجّس است و به مقدار لازم جستجو کرد و چیزی نیافت و با همان وضع نماز خواند و پس از نماز معلوم شد یکی از امور یادشده متنجّس بوده، نماز او صحیح است و اگر بدون جستجو، نماز را اقامه کرد و بعد از آن فهمید که هنگام نماز متنجّس بوده، احتیاط واجب, آن است که در وقت, اعاده و پس از وقت, قضا کند.
[آیت الله بهجت] بخار و دود و شعله ای که از چیز نجس یا متنجس بر می خیزد پاک است ولی اگر بخار به صورت عرق و مایع درآید، چه از نجس باشد و چه از متنجّس، نجس است؛ و نیز بنا بر احتیاط واجب باید از ذرّات چربی و روغنی که از دود نجس و متنجس حاصل می شود و بر سطوح مجاور آن می نشیند اجتناب شود.
[آیت الله اردبیلی] اگر باطن بدن انسان مانند داخل دهان و بینی با عین نجاست و یا چیز متنجس آلوده شود، بر طرف کردن آن چیز نجس یا متنجّس کافی است و آب کشیدن باطن بدن لازم نیست؛ ولی چنانچه قسمتی از آنها که معمولاً دیده میشود، آلوده شده باشد، بنابر احتیاط واجب باید پس از بر طرف کردن آن چیز نجس یا متنجّس آن قسمت آب کشیده شود.
[آیت الله جوادی آملی] .کسی که میدانست بدن یا لباس یا محلّ سجده او متنجّس است و اکنون شک دارد که آن را پاک کرده است یا نه و با همان وضع نماز بخواند و پس از نماز بفهمد که متنجّس بوده, نماز او باطل است.
متنجس
نجس شده، چيزي که ذاتاً پاک است ولي با يکي از نجاسات (ولو با واسطه) به گونهاي تماس پيدا کرده است که رطوبت يکي به ديگري انتقال پيدا کرده است.
جامد
جامد، مقابل مایع است،در بابهاى طهارت، صوم و اطعمه و اشربه از احکام آن سخن رفته است.
رطوبت
رطوبت به معنای تری و مقابل خشکی میباشد. از آن در بابهای طهارت، صلات، صوم، زکات و تجارت سخن گفتهاند.
متنجس
نجس شده، چيزي که ذاتاً پاک است ولي با يکي از نجاسات (ولو با واسطه) به گونهاي تماس پيدا کرده است که رطوبت يکي به ديگري انتقال پيدا کرده است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*