راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله فاضل لنکرانی
آدرس:
http://www.lankarani.com
اگر گرفتن حق، مستلزم دادن رشوه باشد، آیا دادن رشوه جایز است؟
در صورت انحصار، مانعی ندارد.
عنوان سوال:
اگر گرفتن حق،
مستلزم
دادن
رشوه
باشد، آیا دادن
رشوه
جایز است؟
پاسخ:
در صورت انحصار، مانعی ندارد.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
اگر این کار مستلزم نگاه کردن به عورت غیر یا لمس آن باشد، جایز است؟
چنانچه انجام طواف مستحبی مستلزم تماس با بدن نامحرم شود، آیا انجام چنین طوافی جایز است؟
شخصی در اداره های دولتی پس از آنکه کارش به اتمام رسید، مبلغی را بدون تبانی قبلی به کارمندی که کار را برایش انجام داده، می دهد آیا این رشوه است؟ و فرق بین رشوه و هدیه چیست؟
خانمی نمی دانسته که گذاشتن دستگاه درون رحم اگر مستلزم نظر به عورتین باشد جایز نیست و این کار را انجام داد. حالا که فهمیده است آیا باید آن را بیرون بیاورد؟ با توجه به این که اگر آن را خارج نکند مجبور است هرچند وقت یک بار برای معاینه نزد دکتر برود و این مستلزم نگاه غیر به عورتین اوست؟
آیا اجرای حکم شلاّق در ملأ عام، که مستلزم هتک حیثیت مضروب، می شود، در هر مجازاتی وجه شرعی دارد؟
اگر دکترها به خانمی بگویند در صورتی که حامله شوی برایت خطر جانی دارد. آیا زن می تواند لوله های رحم خود را ببندد؟ اگرچه مستلزم عقیم شدن دائم، یا مستلزم نگاه غیر به عورتین باشد؟ آیا این از مصادیق اضطرار است؟
صله رحم به چه مقدار و چگونه محقق می شود؟ آیا در این مسأله رفتن به خانه اقوام لازم است با این که گاهی مستلزم عسر و حرج یا کار حرامی می باشد؟
از آنجایی که روش انتقال تخم لقاح یافته، مستلزم نگاه به عورت زن و لمس آن با دستکش می باشد، نظر مبارک حضرتعالی در فرض زیر چیست؟ انتقال تخم لقاح یافته، توسط غیر شوهر صورت می گیرد، زیرا انتقال آن نیاز به تخصص پزشکی و دیدن دوره های خاص و مهارت کافی دارد.
الف) آیا تملیک زوجه به زوج در طلاق خلع از لحاظ فقهی تحت عناوین هبه و امثال آن است؟ ب) اگر زوجه در طلاق خلع و در زمان عده به مبذول خود رجوع کرد آیا به محض رجوع، مهریه به ملکیت زوجه برمی گردد; یا برگشت آن به ملکیت زوجه مستلزم رجوع زوج است در طلاق؟
بستن لوله های رحم منجر به قطع حاملگی می شود و ایجاد زمینه برای امکان آبستنی مجدد، مستلزم عمل جراحی میکروسکوپیک و دقیق است که در مراکز مجهز امکان پذیر است، و شانس حاملگی مجدد در بهترین مراکز دنیا در حدود 50% می باشد. با در نظر گرفتن شرایط فوق، آیا بستن لوله های رحم در بانوان سالم مجاز است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله خامنه ای] گاهی مشاهده می شود که بعضی از اشخاص از مراجعه کنندگان در برابر انجام کارشان تقاضای رشوه می کنند، آیا پرداخت رشوه به آنان جایز است؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا دادن رشوه برای استخدام در یک مؤسّسه در صورتی که بدون پرداخت آن استخدام امکان پذیر نباشد جایز است؟
[آیت الله سبحانی] آیا نوحه خوانی و مرثیه سرایی زنان که مستلزم رسیدن صدای آنها به نامحرم است، جایز است؟
[آیت الله اردبیلی] آیا احتیاط نمودن به نحوی که مستلزم تکرار عمل باشد، جایز است یا خیر؟
[آیت الله بهجت] آیا احتیاط در اعمال را در صورت توانایی به دست آوردن فتوا اگرچه مستلزم تکرار باشد، جایز می دانید؟
[آیت الله شبیری زنجانی] آیا مراجعه به پزشک نامحرم - که مستلزم نگاه یا لمس بدن باشد- به دلیل تخصص بیشتر او جایز است؟
[سایر] رشوه گیر چه کیفری دارد؟
[آیت الله سیستانی] رشوه دادن چه حکمی دارد؟
[سایر] چرا رشوه موجب هلاکت پیشینیان گردید؟
[آیت الله خامنه ای] رشوه و هدیه در محیط کار
مسائل مرتبط از این مرجع
اگر یکی از واجبات غیر رکنی فراموش شود چنانچه آن واجب، واجب مستقل است مثل حمد و سوره در این صورت اگر بعد از توجه بخواهد برگردد مستلزم زیادی رکن شود مثلاً سوره را فراموش کرده و در رکوع یا بعد از آن یادش بیاید نمازش صحیح است و احتیاط مستحب آن است که دو سجده سهو بجا آورد و اگر بازگشت مستلزم زیادی رکن نشود باید برگردد و جزء فراموش شده را بجا آورد و اعمال بعدی را بجا آورد و به احتیاط مستحب برای هر جزئی که اضافه کرده دو سجده سهو بجا آورد. اما اگر واجبی که ترک شده مستقل نباشد بلکه در ضمن واجب دیگری باشد مثل ذکر سجده در این فرض اگر بعد از انجام واجب اصلی (سر برداشتن از سجده) یادش بیاید نمازش صحیح است و مستحب است دو سجده سهو بجا آورد.
دفن مسلمان درقبرستان کفار ودفن کافردرقبرستان مسلمانان جائز نیست.
عاریه دادن چیزی برای استفاده حرام از آن جایز نیست بنابراین عاریه دادن انگشتر طلای مردانه به مرد جایز نیست. بلی اگر همین انگشتر را برای کاری غیر از زینت کردن مرد بگیرد مانعی ندارد.
اگر زنی از زنا آبستن شود، جایز نیست بچه اش را سقط کند.
جائز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
پاره کردن یقه در مرگ غیر پدر و برادر جائز نیست.
برگرداندن نیّت از نماز قضا به نماز ادا و از نماز مستحب به نماز واجب جایز نیست.
جائز نیست که برای غسل دادن میت مزد بگیرند ولی مزد گرفتن برای کارهای مقدماتی غسل حرام نیست.
روزه مستحبی اولاد اگر اسباب اذیت پدر و مادر یا جد به خاطر شفقت بر اولاد شود جایز نیست.
خرید و فروش دواهای نجس خوردنی اگر چه جائز است ولی باید نجاستش را به مشتری بگویند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله مظاهری] رشوه دادن و رشوه گرفتن و دلّالی در رشوه و مانند آن حرام است و پیامبر همه آنها را مورد لعن قرار داده است. (الرَّاشی وَ الْمُرْتَشی وَ الْماشی بَیْنَهُما مَلْعُونُون)[2] (رشوه دهنده و رشوه گیرنده و واسطه بین آنان، از نفرین شدگان هستند.)
[آیت الله مکارم شیرازی] 8 این امر ذاتاً جایز است; ولی چون غالباً مستلزم نگاه و لمس حرام است، جز در موارد ضرورت جایز نیست.
[آیت الله بهجت] رشوه دادن و رشوه گرفتن حرام است و در آن فرقی نیست که از مسلمان بگیرد یا از غیر مسلمانی که مالش محترم باشد، و اگر رشوه بگیرند مالک آن نمیشوند و سود حاصله از آن نیز، مال مالک است.
[آیت الله مظاهری] رشوه دادن و رشوهگرفتن از گناهان کبیره است و آن این است که در مقابل گرفتن چیزی، حقّی را باطل یا باطلی را حقّ کند ولی اگر برای گرفتن حقّ خود رشوه بدهد، دادن آن حرام نیست، امّا رشوه گرفتن اگر در کاری باشد که وظیفه اوست نظیر رشوه گرفتن کارمندان اداره در کار ارباب رجوع، حرام است.
[آیت الله مظاهری] از گناهانی که در حدّ کفر است، رشوهخواری است. پیامبر(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) در این زمینه فرمودند: (ایَّاکُمْ وَ الرِّشْوَة فَانَّها مَحْضُ الْکُفْرِ وَ لا یَشُمُّ صاحِبُ الرِّشْوَةِ ریحَ الْجَنَّة)[1] (پرهیز کنید از رشوه، چرا که کفر محض است و رشوه دهنده رایحه بهشت را نخواهد شنید.) معنای آن این است که چیزی بگیرد و حقّی را از بین ببرد یا ناحقّی را حقّ کند. و این رشوه مختصّ به قضاوت نیست، بلکه هر کس به ازای اثبات باطل یا نابودی حقّ چیزی بگیرد، رشوه و حرام است.
[آیت الله بهجت] عکسبرداری، اگر مستلزم کار حرامی نباشد، مانعی ندارد.
[آیت الله علوی گرگانی] جائز است تلقیح نطفه شوهری به زن او، ولی غیر از شوهر جائز نیست کس دیگر متصدّی این عمل باشد در صورتی که مستلزم نگاه کردن به بدن آن زن و یا مسّ بدن او بوده باشد و حکم بچهای که با تلقیح تولید میگردد، حکم بقیه اولاد را دارد وفرقی بین آنها نیست.
[آیت الله مظاهری] اگر برای تشویق و ترغیب در اثبات حقّی یا از بین بردن باطلی به کسی چیزی دهند، رشوه نیست و مانعی ندارد.
[آیت الله مظاهری] توبه کسی که رشوه داده است فقط پشیمانی از گذشته و تصمیم بر ترک و عذر از خدای متعال است؛ ولی توبه کسی که رشوه خورده است، چون حقّالنّاس است، علاوه بر آنچه گفته شد، رد کردن آنچه تا بهحال گرفته است میباشد، ولی اگر قدرت بر آن نداشته باشد، باید تحصیل رضایت از رشوه دهنده بنماید، و اگر این هم ممکن نباشد، باید تصمیم بگیرد هر وقت قدرت پیدا کرد رد نماید یا رضایت او را تحصیل نماید. [1]. بحار الانوار، ج 104، ص 274، باب 7، ح 12. [2]. بحار الانوار، ج 104، ص 274، باب 7، ح 9.
[آیت الله وحید خراسانی] در صورتی که دادن قران به کافر مستلزم هتک باشد حرام و گرفتن از او واجب است
مستلزم
موجب، سبب
رشوه
مالي را که به قاضی پرداخت ميشود تا حکم را به نفع صاحب مال تغيير دهد رشوه ميگويند.از رشوه در باب تجارت و قضاء سخن گفته اند.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*