راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله اردبیلی
آدرس:
http://www.ardebili.com
آیا غسل کردن در مکان غصبی و یا در مکانی که غیر غصبی است، ولی صاحبش راضی به غسل کردن در آن مکان نیست، صحیح است؟
صحیح نیست.
عنوان سوال:
آیا
غسل
کردن در
مکان
غصبی و یا در مکانی که غیر غصبی است، ولی صاحبش
راضی
به
غسل
کردن در آن
مکان
نیست، صحیح است؟
پاسخ:
صحیح نیست.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
حداقل های الزامات مکانی و امکاناتی برای اطلاق عنوان مسجد به آن مکان را از لحاظ شرعی بفرمایید.
کسی که چارهای جز گرفتن وضو در مکان غصبی ندارد، مثل این که او را در جای غصبی زندانی کردهاند، آیا در این وضعیت باید وضو بگیرد یا تیمّم کند؟
کسی که در مکان غصبی زندانی شده است، آیا لازم است نماز بخواند؟ و اگر لازم است، کیفیت آن همانند نماز معمولی است یا خیر؟
نماز خواندن در وسیله نقلیه غصبی (مثل اتوبوس)، چه در حال حرکت یا ایستاده، آیا ضرری برای نماز دارد یا خیر؟ آیا در این صورت، اتوبوس، مکان نمازگزار محسوب میشود یا زمینی که اتوبوس بر روی آن ایستاده، مکان نمازگزار است؟
کارمند یک نهاد دولتی هستم که اداره بدون اخذ رضایت مالک اقدام به احداث ساختمان ادارای در ملک او نموده و مالک نیز به محاکم قضایی شکایت برده و پرونده منجر به صدور رأی علیه دستگاه دولتی شده است. که تاکنون نیز خسارتی به مالک پرداخت نشده است. مالک اعلام نموده راضی به اقامة نماز در زمین مکانی که آنرا متعلق به خود میداند نیست! برای ما کارمندان رضایت یا عدم رضایت مالک بطور قطع و یقین مشخص نیست. از طرفی مدیریت اداره و بخشهایی دیگر از اداره همواره ما را به اقامه نماز جماعت در این مکان دعوت می کنند. مدیر آن اداره نیز معتقد هستند حتی اگر اداره قطعاً نیز محکوم شود، چون بعدها خسارت مالک توسط دولت پرداخت می شود، پس اقامة نماز در این مکان در حال حاضر اشکالی ندارد. لطفاً بفرمایید خواندن نماز در این مکان اشکال دارد یا خیر؟
آیا نماز خواندن در لباس تطهیر شده با آب غصبی یا با آبی که از پول حرام تهیه شده، صحیح است یا باطل؟
آیا انجام غسل جنابت در حالت حائض صحیح است؟
اگربعد ازغسل انسان احتمال دهد که به جایی ازبدن آب نرسانده آیا غسل صحیح است؟ وآیا شک درغسل مستحبی همان حکم شک در غسل واجب را دارد؟
فردی مدتی در یک جا وضو گرفته و نماز خوانده است و بعدا متوجه شده که آن جا غصبی بوده است، وضو و نمازهای قبلی او صحیح است یا خیر؟
اگر کسی که مرده را غسل میدهد، قبل از غسل، مرده را با لیف و صابون بشوید و بعد با همان دست خیس، مقداری سدر و سپس کافور برداشته و در سطلی مخلوط کند و مرده را غسل دهد، آیا غسل دادن او صحیح است یا این که آب مخلوط با سدر و کافور نجس محسوب میشود و غسل میّت باطل است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله بهجت] آیا وضو گرفتن در مکان غصبی اشکال دارد؟
[آیت الله علوی گرگانی] نماز خواندن در مکانی که امدادگر نمیداند صاحبش رضایت دارد یا نه (مثل مأموریتهای امدادرسانی در زلزله) چگونه است؟
[آیت الله خوئی] در مکانی که نماز جماعت منعقد است اگر شخصی در آن مکان نمازش را فرادی بخواند که عملاً تفسیق امام جماعت حساب میشود آیا نماز این شخص صحیح است یا نه؟
[آیت الله مکارم شیرازی] دفن کردن میبت در مکان غصبی یا وقفی چه حکمی دارد؟
[آیت الله مظاهری] تشکیل جلسات مذهبی نظیر قرآن یا هیأت و امثال آن، در مکان غصبی چه صورتی دارد؟
[آیت الله سبحانی] در حال اعتکاف اگر معتکفی مکانی را برای اعتکاف معین کرده و جا گرفته و از طرفی معتکف دیگر آن مکان را بدون رضایت او بگیرد، اعتکافش در آن مکان چه حکمی دارد؟
[سایر] بسم الله الرحمن الرحیم سلام - آیا غسل و وضو با آب گرمی که گازش غصبی بوده صحیح است ؟ یعنی کنتور گاز را باز کرده اند و گاز بدون محاسبه و شماره انداختن مستقیم به درون لوله ها جریان دارد لذا گازی که باعث گرم شدن آب حمام می شود غصبی است . آیا غسل صحیح است در حالی که آب غصبی نیست و فقط گاز غصبی است .؟
[سایر] بسم الله الرحمن الرحیم سلام - آیا غسل و وضو با آب گرمی که گازش غصبی بوده صحیح است ؟ یعنی کنتور گاز را باز کرده اند و گاز بدون محاسبه و شماره انداختن مستقیم به درون لوله ها جریان دارد لذا گازی که باعث گرم شدن آب حمام می شود غصبی است . آیا غسل صحیح است در حالی که آب غصبی نیست و فقط گاز غصبی است .؟
[سایر] اینکه مکانی به نام "عرش" به خدا اختصاص داده شده منافات ندارد بااینکه خداوند دارای مکان و مرکزی نیست؟
[آیت الله بهجت] اگر کسی به هنگام ذکر رکوع، سهوا، به خاطر ناهمواریِ مکانی که در آن مکان ایستاده، پایش را جا به جا کند، چه حکمی دارد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
مکان نمازگزار باید از جای میّت پایینتر یا بلندتر نباشد، ولی پستی و بلندی مختصر اشکال ندارد. همچنین مکان نمازگزار باید غصبی نباشد.
اگر بداند مالی که عاریه کرده غصبی است، باید آن را به صاحبش برساند و نمیتواند به عاریه دهنده بدهد.
عاریه دادن چیز غصبی و چیزی که مال انسان است، ولی منفعت آن را به دیگری واگذار کرده مثلاً آن را اجاره داده در صورتی صحیح است که مالک مال غصبی یا کسی که آن را اجاره کرده بگوید: (به عاریه دادن راضی هستم).
کسی که قصد دارد پول حمامی را ندهد، اگر رضایت حمامی محرز باشد و یا این که بداند میتواند بعدا رضایت او را به دست آورد و حمامی نیز بعدا راضی شود، غسل او صحیح است و تفاوت نمیکند که قصد او این باشد که اصلاً پول را ندهد یا با تأخیر بدهد؛ و اگر بداند حمامی راضی نیست یا در رضایت او شک داشته باشد، غسل او باطل است، گرچه بعدا نیز او را راضی کند.
کفن کردن با مال غصبی هر چند کفن دیگری نیز پیدا نشود، جایز نیست و چنانچه کفن میّت غصبی باشد و صاحب آن راضی نباشد، باید آن را از تن میّت بیرون آورند، اگرچه او را دفن کرده باشند و همچنین جایز نیست با پوست مردار او را کفن کنند.
اگر در جایی که نمیداند غصبی است، نماز بخواند و بعد از نماز بفهمد، نماز او صحیح است و همچنین اگر در جایی که غصبی بودن آن را فراموش کرده، نماز بخواند و بعد از نماز به خاطر آورد، نماز او صحیح است، مگر آن که خودش غصب کرده باشد که در این صورت نمازش باطل است.
اگر کسی برای حفظ جان خود و یا مثلاً برای این که دزد لباس غصبی را نبرد ناچار شود آن را بپوشد و با آن نماز بخواند، چنانچه خود او لباس را غصب نکرده باشد، نمازش صحیح است، ولی اگر خود او لباس را غصب کرده باشد و لباس نیز عورت او را بپوشاند، صحت نمازش خالی از اشکال نیست مگر آن که به قصد بازگرداندن به صاحبش آن را بپوشد تا به سرقت نرود.
اگر حمامی راضی باشد که پول حمام نسیه بماند، ولی کسی که غسل میکند قصد داشته باشد که طلب او را ندهد یا از مال حرام بدهد، در صحت غسل او اشکال وجود دارد.
اگر فراموش کند آب غصبی است و با آن وضو بگیرد، وضوی او صحیح است. * شرط چهارم:ظرف آب وضو مباح باشد. * شرط پنجم:ظرف آب وضو طلا و نقره نباشد.
اگر نداند محل تیمّم غصبی است و یا فراموش کرده باشد، تیمّم او صحیح است؛ ولی اگر خود وی آن محل را غصب کرده باشد و سپس فراموش نموده باشد، تیمّم او در آن جا صحیح نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله سیستانی] - اگر اعتکاف کننده بر فرش غصبی بنشیند و از غصبی بودن فرش، آگاه باشد، معصیت کرده است ولی اعتکافش باطل نمیشود و اگر کسی به مکانی سبقت گرفته و جا گرفته باشد و اعتکاف کننده، آن مکان را از او بدون رضایت بگیرد هرچند گناهکار است ولی اعتکافش صحیح است.
[آیت الله مظاهری] مکان نمازگزار سه شرط دارد: شرط اوّل: باید مکان نمازگزار مباح باشد، و در ملک غصبی یا روی فرش و تخت غصبی و مانند اینها نماز نخوانند ولی نماز خواندن در زیر سقف و خیمه غصبی مانعی ندارد، همینطور اگر سهواً یا در حال ناچاری یا ندانستن اینکه مکان او غصبی است یا ندانستن مسئله باشد اشکال ندارد.
[آیت الله شبیری زنجانی] نماز خواندن در مکان غصبی حرام است و کسی که در ملک غصبی نماز میخواند اگر چه روی فرش و تخت و مانند اینها باشد نمازش به احتیاط مستحب باطل است، بلکه بنا بر احتیاط مستحب در زیر سقف و خیمه غصبی نیز صحیح نیست؛ و چنانچه نماز خواندن در زیر خیمه غصبی باعث حرکت آن گردد، بیتردید حکم نماز در مکان غصبی را دارد.
[امام خمینی] وضو با آب غصبی و با آبی که معلوم نیست صاحب آن راضی است یا نه، حرام و باطل است، ولی اگر سابقاً راضی بوده و انسان نمیداند که از رضایتش برگشته یا نه، وضو صحیح است، و نیز اگر آب وضو از صورت و دستها در جای غصبی بریزد، وضوی او صحیح است.
[آیت الله نوری همدانی] وضو با آب غصبی و یا آبی که معلوم نیست صاحب آن راضی است یا نه ، حرام و باطل است ، ولی اگر سابقاً راضی بوده و انسان نمی داند که از رضایتش برگشته یا نه ، وضو صحیح است و نیز اگر آب وضو از صورت و دستها در جای غصبی بریزد وضوی او صحیح است .
[آیت الله فاضل لنکرانی] وضو با آب غصبی و با آبی که معلوم نیست صاحب آن راضی است یا نه، حرام و باطل است، ولی اگر سابقاً راضی بوده و انسان نمی داند که از رضایتش برگشته یا نه، وضو صحیح است، و نیز اگر آب وضو از صورت و دستها در جای غصبی بریزد، وضوی او صحیح است.
[آیت الله جوادی آملی] .بنا بر احتیاط واجب , مکان نمازگزار باید مباح باشد . کسی که در ملک غصبی نماز اقامه کند , به گونه ای که نماز تصرف در ملک غصبی محسوب شود , بنا بر احتیاط واجب , نماز او باطل است؛ ولی نماز در زیر سقف غصبی , در صورتی که تصرف در آن صدق نکند , اشکال ندارد. فرش یا تخت مباح روی مکان غصبی, مانع بطلان نماز نمیشود .
[آیت الله مظاهری] چیزی که بر آن تیمّم میکند و یا مکانی که در آن تیمّم میکند باید غصبی نباشد.
[آیت الله شبیری زنجانی] اگر بداند مالی را که عاریه کرده غصبی است، باید آن را به صاحبش یا ولیّ یا وکیل صاحبش برساند و نمیتواند به عاریهدهنده بدهد.
[آیت الله مکارم شیرازی] عاریه دادن چیز غصبی و چیزی که مال انسان است ولی منفعت آن به دیگری واگذار شده صحیح نیست، مگر اینکه صاحب حق راضی شود و اجازه دهد.
راضی
رضایت به معنای خشنودی و خرسندی است که در باب بیع ، نکاح و ... به آن پرداخته شده است.
مکان
مکان در لغت اسم مکان از ماده "مکن" و به معنای "جا"، "موضع" و محل است. [۱]
غسل
غُسل عملی عبادی در فقه اسلامی است به معنای شستن تمامی بدن از سر تا پا با کیفیتی خاص.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*