رعایت موارد وقف و وصل از مهمترین قسمتهای علم قرائت و تجوید به شمار می رود. چون شناختن محلهای آن، منوط به دانستن ادبیات عربی است و تحصیل آن برای همگان میسور نیست. لذا سجاوندی نخستین کسی است که نشانه هایی وضع و تعیین کرد که در بالای کلمات قرآنی نوشته شده است تا هنگام تلاوت قرآن مجید با توجه به آن علائم و رعایت آنها خللی در معانی آیات پدید نیاید. وی یکی از قرّاء اهل سنت[1] و جماعت بود که شش حرف به عنوان نشانه وقف وضع نموده که مشهور به رموز سجاوندی است و عبارتند از: م ط ج ز ص لا.[2] هر قرآنی که این نشانه ها در آن به کار رود، قرآن سجاوندی خوانند.[3] علاوه بر رموز سجاوندی که ذکر شد، نشانه های دیگری نیز متأخرین از اساتید علم قرائت (از جمله تاج القُرّاء شیخ مصدّر بخاری) تعیین نموده اند که در بالای کلمات قرآنها نوشته شده و عبارتند از: قف س قفه ق قلا صل صلی صق صب جه ک.[4] مجد الدین ابوعبدالله محمد بن طیفور غزنوی سجاوندی[5] از دانشمندان قرن ششم[6] (متوفای 560 ق مصادف با 1165 م)[7] عالم قرائات و تفسیر، موصوف به الامامُ الکبیر و ملک الکلام را نوشته است. وی منسوب به سجاوند (سگاوند) قصبه یا محلّی از توابع کابل یا بامیان می باشد. سجاوندی دارای آثاری به قرار ذیل است: 1. عین المعانی فی تفسیر السبع المثانی[8] 2. انسان عین المعانی که خلاصه عین المعانی می باشد. 3. الوقف و الابتدائ که در آن از هفت نوع وقف سخن گفته است. 4. الموجز که در آن پنج نوع وقف را بیان می کند. 5. علل القراآت و الایضاح فی الوقف و الابتداء در چند جلد. 6. ذخایر شمار در معانی اخبار سید مختار (به زبان فارسی).[9] پی نوشت ها: [1]. بعضی ها نیز وی را جزء دانشمندان و مولفین شیعه به حساب آورده اند، از جمله شیخ آقا بزرگ تهرانی.(ر.ک: الذریعه، ج 16، ص 31) [2]. حسن بیگلری، سر البیان فی علم القرآن، تهران، انتشارات کتابخانه سنایی، چ سوم، 1352، ص 249. [3]. علی اکبر دهخدا، دایره المعارف دهخدا، تهران، موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، چ اول، 1339 ش، ج 29، ص 326. [4]. سر البیان فی علم القرآن، پیشین، ص 251. [5]. بهاء الدین خرمشاهی، دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، تهران، انتشارات دوستان، چ اول، 1377، ج 2، ص 1190. [6]. دکتر محمد معین، فرهنگ فارسی، تهران، انتشارات امیرکبیر، چ چهارم، 1360، ج 5، ص 734. [7]. خیر الدین زرکلی، الاعلام، بیروت، دار العلم للملایین، چ هشتم، 1989 م، ج 6، ص 179. [8]. سید غلامرضا تهامی، فرهنگ اعلام تاریخ اسلام، تهران، شرکت سهامی انتشار، چ اول، 1385 ش، ج 2، ص 1208. [9]. دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، پیشین، ج 2، ص 1190.
منظور از قرآن سجاوندی چیست؟
رعایت موارد وقف و وصل از مهمترین قسمتهای علم قرائت و تجوید به شمار می رود. چون شناختن محلهای آن، منوط به دانستن ادبیات عربی است و تحصیل آن برای همگان میسور نیست. لذا سجاوندی نخستین کسی است که نشانه هایی وضع و تعیین کرد که در بالای کلمات قرآنی نوشته شده است تا هنگام تلاوت قرآن مجید با توجه به آن علائم و رعایت آنها خللی در معانی آیات پدید نیاید.
وی یکی از قرّاء اهل سنت[1] و جماعت بود که شش حرف به عنوان نشانه وقف وضع نموده که مشهور به رموز سجاوندی است و عبارتند از: م ط ج ز ص لا.[2]
هر قرآنی که این نشانه ها در آن به کار رود، قرآن سجاوندی خوانند.[3]
علاوه بر رموز سجاوندی که ذکر شد، نشانه های دیگری نیز متأخرین از اساتید علم قرائت (از جمله تاج القُرّاء شیخ مصدّر بخاری) تعیین نموده اند که در بالای کلمات قرآنها نوشته شده و عبارتند از: قف س قفه ق قلا صل صلی صق صب جه ک.[4]
مجد الدین ابوعبدالله محمد بن طیفور غزنوی سجاوندی[5] از دانشمندان قرن ششم[6] (متوفای 560 ق مصادف با 1165 م)[7] عالم قرائات و تفسیر، موصوف به الامامُ الکبیر و ملک الکلام را نوشته است. وی منسوب به سجاوند (سگاوند) قصبه یا محلّی از توابع کابل یا بامیان می باشد.
سجاوندی دارای آثاری به قرار ذیل است:
1. عین المعانی فی تفسیر السبع المثانی[8] 2. انسان عین المعانی که خلاصه عین المعانی می باشد. 3. الوقف و الابتدائ که در آن از هفت نوع وقف سخن گفته است. 4. الموجز که در آن پنج نوع وقف را بیان می کند. 5. علل القراآت و الایضاح فی الوقف و الابتداء در چند جلد. 6. ذخایر شمار در معانی اخبار سید مختار (به زبان فارسی).[9]
پی نوشت ها:
[1]. بعضی ها نیز وی را جزء دانشمندان و مولفین شیعه به حساب آورده اند، از جمله شیخ آقا بزرگ تهرانی.(ر.ک: الذریعه، ج 16، ص 31)
[2]. حسن بیگلری، سر البیان فی علم القرآن، تهران، انتشارات کتابخانه سنایی، چ سوم، 1352، ص 249.
[3]. علی اکبر دهخدا، دایره المعارف دهخدا، تهران، موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، چ اول، 1339 ش، ج 29، ص 326.
[4]. سر البیان فی علم القرآن، پیشین، ص 251.
[5]. بهاء الدین خرمشاهی، دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، تهران، انتشارات دوستان، چ اول، 1377، ج 2، ص 1190.
[6]. دکتر محمد معین، فرهنگ فارسی، تهران، انتشارات امیرکبیر، چ چهارم، 1360، ج 5، ص 734.
[7]. خیر الدین زرکلی، الاعلام، بیروت، دار العلم للملایین، چ هشتم، 1989 م، ج 6، ص 179.
[8]. سید غلامرضا تهامی، فرهنگ اعلام تاریخ اسلام، تهران، شرکت سهامی انتشار، چ اول، 1385 ش، ج 2، ص 1208.
[9]. دانشنامه قرآن و قرآن پژوهی، پیشین، ج 2، ص 1190.
- [سایر] منظور از جغرافیای قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از بطن قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از (بروج) در قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از قرآن شناسی عرفانی چیست؟
- [سایر] منظور از تحریف معنوی قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از آسمان در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] منظور از روح در قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از وحی ، در قران چیست؟
- [سایر] منظور از حروف مقطعه در قرآن چیست؟
- [سایر] منظور از حروف الم در قرآن چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد، چنانچه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد، مخارج به نسبت مداخل تقسیم میشود، و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد، مخارج از چیزی محسوب میشود که منظور باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد چنان چه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد مخارج به نسبت مداخل تقسیم می شود و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد مخارج از چیزی محسوب می شود که منظور باشد.
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است به منظور پرهیز از حرام در ظرف دیگری بریزند این استعمال جایز است، ولی اگر به این منظور نباشد حرام است، اما به هر حال خوردن آن غذا از ظرف دوم که طلا و نقره نیست، اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به زنی که می خواهد با او ازدواج کند به منظور آگاه شدن از حسن و عیب او جایز است حتی اگر با یک بار نگاه کردن این منظور حاصل نشود می تواند چند بار در چند مجلس نگاه کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.