دین اسلام، شریعت جامع و کامل است. از این رو برای تمام شئون انسان ها و جامعه برنامه دارد، یکی از آن برنامه هایی که بدان تاکید بسیار شده است مساله درختکاری می باشد. چنان که از رسول اعظم صلی الله علیه و آله در ضمن حدیثی آمده است که: ( درختکاری را در تعلیم دانش، ساختن مسجد، به ارث گذاشتن فرزند صالح و... قرار داده است.) [1] همانگونه که دستور بر حفظ درخت آمده است مانند این روایت که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله فرمودند: (هرکس درخت نیازمند به آب را سیراب کند، گویا انسان مومن تشنه را سیراب کرده است.) [2] نهی از قطع درختان هم سفارش شده است رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله فرمودند: (هرکس بی جهت درختی را قطع کند خدا سرش را در آتش فرو می برد.) [3] در روایتی دیگر صادق آل محمد صلوات الله علیهم فرمود: ( درخت های ثمر دهنده را قطع نکنید، که (اگر چنین کنید) خدا سخت بر شما عذاب می فرستد.) [4] به نظر می رسد ارزش و اهمیت درختکاری تا حدودی روشن شده باشد. اما اینکه چرا تا این حد حفظ درخت ارزش دارد؟ به خاطر اینکه درختان برای همه ی موجوداتی که با آن سر و کار دارند سودمند هستند. و نهی از قطع آن هم به خاطر ضرری است که متوجه خود درخت و سایر موجودات از جمله انسان ها می شود. بنابراین کسی حق ندارد بی جهت به محیط زیست که یک حق همگانی است صدمه بزند. لذا در روایت از آسیب رساندن به درخت نهی شده چون قطع یک درخت آسیب به حق دیگر موجودات است، نه صرفا آسیب به درخت. البته در روایات وارد شده فقط از قطع درختان نهی نشده بلکه حتی از آسیب رساندن به درختان به هر نحوی نهی شده است. (رسول خدا صلی الله علیه و آله مسلمانان را از تخلی و ادرار کردن در زیر درختان میوه نهی کرده است، زیرا فرشتگان گماشته شده بر آن درختان در آنجا حضور دارند.) [5] ویژگی ها و آثار درختکاری: 1- کسب حلال بودن آن: امام صادق علیه السلام می فرماید: (کشاورزی و درختکاری کنید. به خدا سوگند کاری حلال تر و پاکیزه تر از آن نیست.) [6] 2- صدقه بودن محصول آن: رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: ( اگر مسلمانی درختی بکارد و پرنده، انسان یا حیوانی از میوه آن بخورد برایش صدقه به شمار می آید.) [7] 3- پاداش به اندازه محصول آن: رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرماید: ( هر کس درختی بکارد، خدا به اندازه محصول آن، برایش پاداش می نویسد.) [8]4- بهره مندی پس از مرگ: امام صادق علیه السلام فرمود: ( از چیزهایی که مومن پس از مرگش از آن ها بهره مند می شود نهالی است که آنرا کاشته است.) [9] یعنی این افراد در گورهایشان به سر می برند اما ثواب درختی را که کاشته اند به نامه اعمالشان جاری می شود. آیا بجا نیست با این همه روایات (درصورت امکان) در هفته درختکاری و با تاسی به رهبر انقلاب برای خود باقیات الصالحاتی به جا گذاریم؟ کاری که به هزینه فراوانی نیاز ندارد اما سود سرشاری را نصیب انسان می کند. منابع بیشتر جهت مطالعه: اسلام و محیط زیست تالیف آیت الله جوادی مفاتیح الحیات تالیف آیت الله جوادی پی نوشت: [1] کنز العمال ج15 ص953 [2] تفسیر العیاشی ج2 ص86 [3] بحار الانوار ج63 ص113 [4]وسائل الشیعه ج19 ص39 [5] علل الشرائع / ج1 / 278 / 185 باب العلة التی من أجلها نهی عن التغوط تحت الأشجار المثمرة و العلة التی من أجلها یکون للأشجار التی علیها الثمار أنسا و العلة التی من أجلها سمیت سدرة المنتهی ..... ص : 276 [6] اصول کافی ج5 ص260 [7] مستدرک الوسائل ج13 ص26 [8] نهج الفصاحة (مجموعه کلمات قصار حضرت رسول صلی الله علیه و آله) / 707 / [9] بحار الانوار ج6 ص293
آیا در اسلام سفارشی به درختکاری شده است؟
دین اسلام، شریعت جامع و کامل است. از این رو برای تمام شئون انسان ها و جامعه برنامه دارد، یکی از آن برنامه هایی که بدان تاکید بسیار شده است مساله درختکاری می باشد.
چنان که از رسول اعظم صلی الله علیه و آله در ضمن حدیثی آمده است که: ( درختکاری را در تعلیم دانش، ساختن مسجد، به ارث گذاشتن فرزند صالح و... قرار داده است.) [1]
همانگونه که دستور بر حفظ درخت آمده است مانند این روایت که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله فرمودند: (هرکس درخت نیازمند به آب را سیراب کند، گویا انسان مومن تشنه را سیراب کرده است.) [2]
نهی از قطع درختان هم سفارش شده است رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله فرمودند: (هرکس بی جهت درختی را قطع کند خدا سرش را در آتش فرو می برد.) [3]
در روایتی دیگر صادق آل محمد صلوات الله علیهم فرمود: ( درخت های ثمر دهنده را قطع نکنید، که (اگر چنین کنید) خدا سخت بر شما عذاب می فرستد.) [4]
به نظر می رسد ارزش و اهمیت درختکاری تا حدودی روشن شده باشد. اما اینکه چرا تا این حد حفظ درخت ارزش دارد؟ به خاطر اینکه درختان برای همه ی موجوداتی که با آن سر و کار دارند سودمند هستند. و نهی از قطع آن هم به خاطر ضرری است که متوجه خود درخت و سایر موجودات از جمله انسان ها می شود.
بنابراین کسی حق ندارد بی جهت به محیط زیست که یک حق همگانی است صدمه بزند. لذا در روایت از آسیب رساندن به درخت نهی شده چون قطع یک درخت آسیب به حق دیگر موجودات است، نه صرفا آسیب به درخت.
البته در روایات وارد شده فقط از قطع درختان نهی نشده بلکه حتی از آسیب رساندن به درختان به هر نحوی نهی شده است. (رسول خدا صلی الله علیه و آله مسلمانان را از تخلی و ادرار کردن در زیر درختان میوه نهی کرده است، زیرا فرشتگان گماشته شده بر آن درختان در آنجا حضور دارند.) [5]
ویژگی ها و آثار درختکاری:
1- کسب حلال بودن آن:
امام صادق علیه السلام می فرماید: (کشاورزی و درختکاری کنید. به خدا سوگند کاری حلال تر و پاکیزه تر از آن نیست.) [6]
2- صدقه بودن محصول آن:
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمودند: ( اگر مسلمانی درختی بکارد و پرنده، انسان یا حیوانی از میوه آن بخورد برایش صدقه به شمار می آید.) [7]
3- پاداش به اندازه محصول آن:
رسول خدا صلی الله علیه و آله می فرماید: ( هر کس درختی بکارد، خدا به اندازه محصول آن، برایش پاداش می نویسد.) [8]4- بهره مندی پس از مرگ:
امام صادق علیه السلام فرمود: ( از چیزهایی که مومن پس از مرگش از آن ها بهره مند می شود نهالی است که آنرا کاشته است.) [9] یعنی این افراد در گورهایشان به سر می برند اما ثواب درختی را که کاشته اند به نامه اعمالشان جاری می شود.
آیا بجا نیست با این همه روایات (درصورت امکان) در هفته درختکاری و با تاسی به رهبر انقلاب برای خود باقیات الصالحاتی به جا گذاریم؟ کاری که به هزینه فراوانی نیاز ندارد اما سود سرشاری را نصیب انسان می کند.
منابع بیشتر جهت مطالعه:
اسلام و محیط زیست تالیف آیت الله جوادی
مفاتیح الحیات تالیف آیت الله جوادی
پی نوشت:
[1] کنز العمال ج15 ص953
[2] تفسیر العیاشی ج2 ص86
[3] بحار الانوار ج63 ص113
[4]وسائل الشیعه ج19 ص39
[5] علل الشرائع / ج1 / 278 / 185 باب العلة التی من أجلها نهی عن التغوط تحت الأشجار المثمرة و العلة التی من أجلها یکون للأشجار التی علیها الثمار أنسا و العلة التی من أجلها سمیت سدرة المنتهی ..... ص : 276
[6] اصول کافی ج5 ص260
[7] مستدرک الوسائل ج13 ص26
[8] نهج الفصاحة (مجموعه کلمات قصار حضرت رسول صلی الله علیه و آله) / 707 /
[9] بحار الانوار ج6 ص293
- [سایر] رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – درباره ی پذیرفتن دعوت برادر مسلمان چه سفارشی فرمودند؟
- [سایر] در مورد حضور در مسجد سهله چه سفارشی شده است ؟
- [سایر] امام زمان (عج) چه سفارشی برای تعجیل در فرج نمودند؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) چه سفارشی برای برآورده شدن حاجات نمودند؟
- [سایر] امام صادق(علیهالسلام) چه سفارشی در مورد نوجوانان نمودند؟
- [سایر] پیامبر ص در مورد زیارت اهل قبور چه سفارشی داشتند؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در اطراف نهر می توان با مالکیت شخصی درختکاری نمود؟
- [سایر] امام زمان (عج) چه سفارشی درباره محبت و دوستی اهل بیت (ع) نمودند؟
- [سایر] امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) درباره ی قرض دادن چه سفارشی به امام حسن (علیه السلام) فرمودند؟
- [سایر] امیرالمؤمنین علی علیه السلام درباره ی نماز اول وقت چه سفارشی کرده اند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی ملکی را بر افراد معیّنی (مثلاً بر اولاد خود) وقف نماید، چنانچه در آن ملک زراعت و درختکاری کنند و از آن چیزی به دست آورند و از مخارج سال آنان زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر ملکی را بر افراد معیّنی مثلا بر اولاد خود وقف نماید چنانچه در آن ملک زراعت و درختکاری کنند و از آن چیزی بدست آورند و از مخارج سال آنان زیاد بیاید باید خمس آن را بدهند.
- [آیت الله مظاهری] آباد نمودن زمین موات به این است که آن را تصرّف کند و در آن ساختمان، دیوار، درختکاری، کندن چاه و قنات انجام دهد، یا آن را برای کشاورزی و مانند آن آماده نماید.
- [امام خمینی] اگر ملکی را بر افراد معینی، مثلا بر اولاد خود وقف نماید، چنانچه در آن ملک زراعت و درختکاری کنند و از آن چیزی به دست آورند و از مخارج سال آنان زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهند.
- [آیت الله بهجت] اگر ملکی را بر افراد معینی مثلاً بر اولاد خود وقف نماید، چنانچه آنها در آن ملک زراعت و درختکاری کنند و از آن چیزی بهدست آورند و از مخارج سال آنان زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهند.
- [آیت الله سبحانی] اگر ملکی را بر افراد معینی مثلاً بر اولاد خود وقف نماید. چنانچه در آن ملک زراعت و درختکاری کنند و یا اجاره دهند و از آن چیزی به دست آورند و از مخارج سال آنان زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر ملکی را بر افراد معینی مثلا بر اولاد خود وقف نماید؛ چنانچه در آن ملک زراعت و درختکاری کنند و از آن چیزی به دست آورند و از مخارج سال آنان زیاد بیاید؛ باید خمس آن را بدهند. و همچنین اگر طور دیگری هم از آن ملک نفع ببرند مثلا اجاره آن را بگیرند؛ باید خمس مقداری را که از مخارج سالشان زیاد می آید بدهند.
- [آیت الله سیستانی] اگر ملکی را بر افراد معیّنی مثلاً بر اولاد خود وقف نماید ، چنانچه در آن ملک زراعت و درختکاری کنند و از آن چیزی بدست آورند و از مخارج سال آنان زیاد بیاید ، باید خمس آن را بدهند ، و همچنین اگر طور دیگری هم از آن ملک نفع ببرند ، مثلاً اجاره آن را بگیرند ، باید خمس مقداری را که از مخارج سالشان زیاد میآید بدهند .
- [آیت الله خوئی] اگر ملکی را بر افراد معینی، مثلًا بر اولاد خود وقف نماید، چنانچه در آن ملک زراعت و درختکاری کنند و از آن چیزی بهدست آورند و از مخارج سال آنان زیاد بیاید، باید خمس آن را بدهند و همچنین اگر طور دیگری هم از آن ملک نفع ببرند مثلًا اجار آن را بگیرند، باید خمس مقداری را که از مخارج سالشان زیاد میآید بدهند.
- [آیت الله بروجردی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.