سورهء یس می فرماید: (الیوم نختم علی افواههم و تکلّمنا ایدیهم وتشهد ارجلهم بما کانوا یکسبون)(1): امروز بردهان آنان مهر می زنیم دستها و پاهایشان کارهایی را که انجام می داده اند شهادت می دهند این گواهان جزء پیکر خود انسانند و جائی برای انکار سخنان آنها نیست و دیگر، اعضای انسان تسلیم تمایلات او نیستند بلکه آنها حساب خود را از کل وجود انسان جدا کرده و تسلیم خدا هستند و حقایق را با شهادت خود آشکار می سازد و در آیه 20 سوره فصلت نیز آمده است: (حتّی اذا ماجائوها شهد علیهم سمعهم وابصارهم و جلودهم بما کانوا یعملون): تا آن زمان که در کنار آتش دوزخ قرار گیرند گوش وچشم و پوستهای تن آنها گواهی به اعمال که انجام می دانند می دهند در آیه ای دیگر نیز تأکید بر این معنا دارد و می فرماید: (یوم تشهد علیهم السنتهم و ایدیهم و ارجلهم بما کانوا یعملون)(2): روزی که زبان ودست وپاهای آنها گواهی می دهد به اعمالی که انجام می داده اند. لذا طبق آیات صریح قرآن، شاهدان گنه کاران در روز قیامت همان اعضاء و جوارح خودشان هستند. پی نوشت: 1-یس/65. 2-نور/24. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
سورهء یس می فرماید: (الیوم نختم علی افواههم و تکلّمنا ایدیهم وتشهد ارجلهم بما کانوا یکسبون)(1): امروز بردهان آنان مهر می زنیم دستها و پاهایشان کارهایی را که انجام می داده اند شهادت می دهند این گواهان جزء پیکر خود انسانند و جائی برای انکار سخنان آنها نیست و دیگر، اعضای انسان تسلیم تمایلات او نیستند بلکه آنها حساب خود را از کل وجود انسان جدا کرده و تسلیم خدا هستند و حقایق را با شهادت خود آشکار می سازد و در آیه 20 سوره فصلت نیز آمده است: (حتّی اذا ماجائوها شهد علیهم سمعهم وابصارهم و جلودهم بما کانوا یعملون): تا آن زمان که در کنار آتش دوزخ قرار گیرند گوش وچشم و پوستهای تن آنها گواهی به اعمال که انجام می دانند می دهند در آیه ای دیگر نیز تأکید بر این معنا دارد و می فرماید: (یوم تشهد علیهم السنتهم و ایدیهم و ارجلهم بما کانوا یعملون)(2): روزی که زبان ودست وپاهای آنها گواهی می دهد به اعمالی که انجام می داده اند. لذا طبق آیات صریح قرآن، شاهدان گنه کاران در روز قیامت همان اعضاء و جوارح خودشان هستند.
پی نوشت:
1-یس/65.
2-نور/24.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] چگونه بعضی از گنهکاران در قیامت کر و کور ولالند؟
- [سایر] چرا گنهکاران، از قرآن بهره نمی گیرند ؟
- [سایر] حیات برزخی گنهکاران چگونه خواهد بود؟
- [سایر] چرا خدا به ستمگران و گنهکاران مهلت می دهد ؟
- [سایر] چرا صالحان، گرفتار مشکلات هستند و مجرمان و گنهکاران، در رفاه به سر می برند؟
- [سایر] برخورد امام زمان (عج) پس از ظهور با گنهکاران امت چه خواهد بود؟
- [سایر] چرا صالحان، گرفتار مشکلات هستند و مجرمان و گنهکاران، در رفاه به سر می برند ؟
- [سایر] وقتی گنهکاران را به سوی دوزخ می برند در حین مشاهده ی عذاب چه می گویند؟
- [سایر] با اینکه خداوند حاکم دادگاه است، چه نیازی به شهادت شاهدان وجود دارد؟
- [سایر] بهشت و جهنم در کجای این عالم قرار دارند؟ و آیا گنهکاران برای همیشه در جهنم میمانند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] غصب ان است که انسان از روی ظلم بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است که اگر کسی انجام دهد در قیامت به عذاب سخت گرفتار می شود از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده است که هرکس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت ان زمین را از هفت طبقه ان مثل طوق به گردن او می اندازند
- [امام خمینی] احکام غَصب- غصب آن است که انسان از روی ظلم، بر مال یا حق کسی مسلط شود و این یکی از گناهان بزرگ است، که اگر کسی انجام دهد، در قیامت به عذاب سخت گرفتار میشود. از حضرت پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است که هر کس یک وجب زمین از دیگری غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن مثل طوق به گردن او میاندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (غصب) آن است که انسان بر مال یا حق کسی از روی ظلم مسلط شود، غصب یکی از گناهان کبیره است که در قیامت مجازات سخت دارد و در دنیا عواقب دردناک، در روایتی از پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) آمده است که هر کس یک وجب زمین دیگری را غصب کند در قیامت آن زمین را از هفت طبقه آن، مثل طوق به گردن او می اندازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که ضروری دین اسلام یعنی چیزی را که همه مسلمانان می دانند (مانند معاد روز قیامت و واجب بودن نماز و روزه و امثال آن) را منکر شود، چنانچه ضروری بودن آن را بداند، کافر است و اگر در ضروری بودن آن شک دارد کافر نیست، ولی احتیاط مستحب آن است که از او اجتناب شود.
- [آیت الله اردبیلی] اقاله معامله شخصی که از معامله پشیمان شده مستحبّ مؤکّد است و از حضرت امام صادق علیهالسلام نقل شده که فرمودند: (هر بندهای که معامله مسلمانی را که از خرید یا فروش پشیمان شده به هم بزند و اقاله کند، خداوند لغزش آن بنده را در روز قیامت اقاله خواهد کرد).(1)
- [آیت الله سبحانی] فردی که به حد تکلیف رسیده ولی معترف به وجود خدا و یا وحدانیّت و یا نبوت پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) یا معاد(روز قیامت) نباشد بنابر احتیاط واجب نجس است. و همچنین اگر کسی یکی از احکام ضروری اسلام (مانند وجوب نماز و روزه و حج) را انکار کند و در نظر او ملازم با انکار یکی از امور یادشده باشد، نیز نجس می باشد.
- [آیت الله مظاهری] توبه از ربادادن پشیمانی از گذشته و ترک آن کار زشت و استغفار و انابه به درگاه حقّ تعالی است، و در توبه از ربا خوردن علاوه بر این امور، باید آنچه را ربا خورده است پس دهد، بلکه اگر ربا خور بمیرد، آنچه از طریق ربا گرفته است به ورثه منتقل نمیشود، و اگر مفلس بود، توبه او گرچه قبول است، ولی باید تحصیل رضایت از ربادهندگان کند و اگر ممکن نباشد، باید تصمیم داشته باشد که در اوّل زمان ممکن آن را رد کند، و اگر از دنیا برود، امید است خداوند رئوف بستانکاران را در قیامت راضی کند و رباگیرنده مورد عفو و رحمت خدای تعالی واقع شود.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نام خوبی برای نوزاد انتخاب نمایند و بهترین نامها، نامی است که معنای بندگی خداوند را برساند، مانند: (عبداللّه) و (عبدالرحیم) و (عبدالکریم)، یا نامهای انبیای عظام و ائمه معصومین علیهمالسلام به ویژه نام (محّمد) و (علی) را برای پسر برگزینند و برای دختر نامهای زنان صالح و شایسته به ویژه نام (فاطمه) بهتر است. حضرت امام صادق علیهالسلام از رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل میکنند که آن حضرت فرمودند: (نامهای خوب را انتخاب کنید، زیرا شما را در قیامت با همان نامها مخاطب میسازند.)(1)
- [آیت الله مظاهری] آشامیدن شراب حرام و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجّه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر میباشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادقعلیه السلام روایت شده است که فرمودند: شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب بخورد خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت میکنند و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود و روز قیامت روی او سیاه است و زبان او از دهانش بیرون میآید و آب دهان او به سینهاش میریزد و فریاد تشنگی او بلند است.