مباهله در لغت عرب به معنی درخواست عذاب بر مخالف در اعتقاد است . برای اولین بار پیامبر(ص) آماده شد تا با سران مسیحی منطقه نجران به مباهله برخیزد و حتی دست حسن و حسین را گرفت و با دختر و داماد خود در گوشه بیابان حاضر شد، و منتظر آن گشت که سران مسیحی نجران از اسقف و کشیش برای مباهله حاضر شوند. ولی آنان با مشاهده آیات صدق پیامبر عقب نشینی کرده و پرداخت جزیه را بر مباهله برگزیدند. این معجزه یعنی مباهله برای اثبات صدق ادعا در قلمرو عقائد باقی و پایدار است و هم اکنون نیز این دعوت باقی است و لازم است به سمع مخالفان اسلام برسد. آنان از هر فرقه و گروهی باشند اگر به خدا ایمان دارند، در سرزمین دور از اجتماع آماده مباهله باشند و طرفین بر علیه یکدیگر از خدا عذاب بطلبد، آنگاه ببینند عذاب خدا فرود می آید یا نه و اگر فرود می آید کدام یک از دو طرف را طعمه خود قرار می دهد؟ مرحوم علامه طباطبائی در مورد مباهله چنین می گوید: هر فرد با ایمان با تأسی به نخستین پیشوای اسلام می تواند در راه اثبات حقیقتی از حقائق اسلام با مخالف خود به مباهله بپردازد و از خداوند برای او درخواست عذاب کند. و هر فردی از مسیحیان و کلیمیان که بخواهند این معجزه الهی را از نزدیک مشاهده کنند. می توانند با فردی از افراد با ایمان اسلام در مورد حقانیت اسلام به مباهله بر خیزند و نتیجه آن را با دیدگان خود مشاهده نمایند. امام صادق (ع) به یاران خود همین دستور را می داد که مخالفان را به مباهله دعوت کنند. یکی از یاران آن حضرت به نام ابو مسروق به حضرتش گفت: من با مخالفان با آیه (وَاُولِی الأمْرِ مِنْکُمْ)(1) بر فضیلت و پیشوائی شما استدلال می کنم آنان می گویند این آیه مربوط به فرماندهان سپاه است و وقتی با آیه (اِنَّما وَلِیُّکُم اللهُ وَرَسُولُهُ...) (2) بر امامت علی(ع) احتجاج می کنم، می گویند: این آیه مربوط به افراد با ایمان است نه شخص خاصی و هر موقع با آیه (اِلّا المَوَدَّةَ فِی القُرْبی) (3) استدلال می کنم، مخالفان می گویند: این آیه مربوط به تمام بستگان پیامبر است! امام صادق (ع) در پاسخ او فرمود: در این صورت، آنان را به مباهله دعوت کن . آنگاه نحوه مباهله را بیان کرد و فرمود: چیزی نمی گذرد مگر اینکه آثار مباهله ( نزول عذاب) را مشاهده می کنی. (4) پی نوشت ها : 1.نساء/59 . 2. مائده/55. 3. مائده/55. 4. کافی، 2/ کتاب دعا، باب مباهله.
مباهله در لغت عرب به معنی درخواست عذاب بر مخالف در اعتقاد است .
برای اولین بار پیامبر(ص) آماده شد تا با سران مسیحی منطقه نجران به مباهله برخیزد و حتی دست حسن و حسین را گرفت و با دختر و داماد خود در گوشه بیابان حاضر شد، و منتظر آن گشت که سران مسیحی نجران از اسقف و کشیش برای مباهله حاضر شوند. ولی آنان با مشاهده آیات صدق پیامبر عقب نشینی کرده و پرداخت جزیه را بر مباهله برگزیدند.
این معجزه یعنی مباهله برای اثبات صدق ادعا در قلمرو عقائد باقی و پایدار است و هم اکنون نیز این دعوت باقی است و لازم است به سمع مخالفان اسلام برسد. آنان از هر فرقه و گروهی باشند اگر به خدا ایمان دارند، در سرزمین دور از اجتماع آماده مباهله باشند و طرفین بر علیه یکدیگر از خدا عذاب بطلبد، آنگاه ببینند عذاب خدا فرود می آید یا نه و اگر فرود می آید کدام یک از دو طرف را طعمه خود قرار می دهد؟
مرحوم علامه طباطبائی در مورد مباهله چنین می گوید:
هر فرد با ایمان با تأسی به نخستین پیشوای اسلام می تواند در راه اثبات حقیقتی از حقائق اسلام با مخالف خود به مباهله بپردازد و از خداوند برای او درخواست عذاب کند.
و هر فردی از مسیحیان و کلیمیان که بخواهند این معجزه الهی را از نزدیک مشاهده کنند. می توانند با فردی از افراد با ایمان اسلام در مورد حقانیت اسلام به مباهله بر خیزند و نتیجه آن را با دیدگان خود مشاهده نمایند.
امام صادق (ع) به یاران خود همین دستور را می داد که مخالفان را به مباهله دعوت کنند. یکی از یاران آن حضرت به نام ابو مسروق به حضرتش گفت: من با مخالفان با آیه (وَاُولِی الأمْرِ مِنْکُمْ)(1) بر فضیلت و پیشوائی شما استدلال می کنم آنان می گویند این آیه مربوط به فرماندهان سپاه است و وقتی با آیه (اِنَّما وَلِیُّکُم اللهُ وَرَسُولُهُ...) (2) بر امامت علی(ع) احتجاج می کنم، می گویند: این آیه مربوط به افراد با ایمان است نه شخص خاصی و هر موقع با آیه (اِلّا المَوَدَّةَ فِی القُرْبی) (3) استدلال می کنم، مخالفان می گویند: این آیه مربوط به تمام بستگان پیامبر است!
امام صادق (ع) در پاسخ او فرمود: در این صورت، آنان را به مباهله دعوت کن . آنگاه نحوه مباهله را بیان کرد و فرمود: چیزی نمی گذرد مگر اینکه آثار مباهله ( نزول عذاب) را مشاهده می کنی. (4)
پی نوشت ها :
1.نساء/59 .
2. مائده/55.
3. مائده/55.
4. کافی، 2/ کتاب دعا، باب مباهله.
- [سایر] مباهله به چه معناست؟ آیا در زمان حاضر نیز میشود با مخالفان اسلام مباهله کرد؟
- [سایر] آیا مباهله باید شرطی داشته باشد تا با کسی مباهله کنیم و یا هر کسی برای اثبات ایمان خویش می تواند مباهله کند؟ در چه مورد می شود مباهله کرد؟ در تاریخ اسلام آیا مباهله به طور قطع اتفاق افتاده است؟ آنچه که در آیات قرآن جریان خواستن مباهله از طرف رسول خدا نه واقعا اتفاق افتاده چون طرف مقابل پیشنهاد مباهله را رد کرد. آیا این حقیقت دارد؟
- [سایر] آیا ظهور امام زمان (عج) همراه با جنگ با مخالفان دین اسلام است؟
- [سایر] اسلام تا چه حد پذیرش و تحمّل مخالفان را به رسمیّت می شناسد؟
- [سایر] حکم اسلام درباره مخالفان ولایت فقیه چیست؟ آیا قبول نداشتن ولایت فقیه گناه و کفر است؟
- [سایر] آیا در هنگامی که مخالفان اسلام قرآنها را به آتش کشیدند، در قرآن جدید تغییراتی به وجود آمد؟ عاملان این کار را بنویسید؟
- [سایر] آیا مباهله شرطی دارد؟ در چه مورد می شود مباهله کرد؟ آیا مباهله به طور قطع اتفاق افتاده است؟
- [سایر] مباهله یعنی چه؟چه ویژگیهائی دارد؟چرا پیامبر(ص)با مسیحیان نجران مباهله نمود؟آیا قبل ویا بعداز پیامبر(ص)مباهله کردن سابقه داشته؟
- [سایر] چرا سوره مبارکه جحد نازل شد؟ و بعد از نزول، مخالفان چه عکسالعملی نشان دادند؟ تکلیف مسلمانان بعد از آن چه بوده و چه شد؟
- [سایر] مباهله یعنی چه و جریان مباهله ی پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) چگونه بوده است؟
- [آیت الله خوئی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلًا نمیتواند زن مسلمان بگیرد و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دفن مسلمان درقبرستان کفار ودفن کافردرقبرستان مسلمانان جائز نیست.
- [آیت الله بهجت] مسلمان از کافر ارث میبرد، ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت باشد از مسلمان ارث نمیبرد. ولی اگر میت مسلمان پسر کافری دارد و او پسری مسلمان دارد، آن پسر مسلمان از جدّ خود ارث میبرد، و همچنین اگر پسر میت مسلمان، کافر باشد ولی عموی میت یا برادر میت مسلمان باشد ارث به آنها میرسد، و در صورت کافر بودن این دو، پسران مسلمان عمو و برادر ارث میبرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، چنانچه سابقاً کافر بوده، نجس است و چنانچه سابقاً مسلمان بوده پاک است و سایر احکام مسلمان را داراست و چنانچه حالت سابقه او معلوم نباشد، پاک میباشد ولی احکام دیگر مسلمان را ندارد مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود، مگر آن که در سرزمین اسلام باشد که ظاهراً تمام احکام مسلمان شامل او نیز میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد ولی اگر اماره ای بر اسلام او نباشد و در بلاد اسلام هم نباشد، احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً زن مسلمان نمی تواند با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [امام خمینی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک می باشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلا نمی تواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله سیستانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه ، و نشانهای هم بر اسلامش نباشد ، پاک میباشد ، ولی احکام دیگر مسلمان را ندارد ، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد ، و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود .
- [آیت الله مکارم شیرازی] دفن مسلمان در قبرستان غیر مسلمان و دفن کافر در قبرستان مسلمان جایز نیست بنابر احتیاط واجب، همچنین دفن مسلمان در جایی که نسبت به او بی احترامی باشد حرام است، مانند جایی که خاکروبه و کثافت می ریزند.