من هر وقت حاجتی از خدا دارم و یا به زیارتی میروم همیشه اینطور دعا میکنم که خدایا به حق خودت و به حق این امام یا شخصی که به زیارتش رفتم حاجت مرا روا کن. مستقیما از امام نمیخواهم بلکه خدا را به حق آن امام ویا شخص عزیز، قسم میدهم. اینگونه راحتتر هستم و دچار وسواس فکری نمیشوم چون فکر میکنم که آنها هم بندگان خدا هستند و از خدا میخواهند که حاجت ما را روا کنند. آیا این طرز تفکر من صحیح است؟ یَأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ اتَّقُواْ اللَّهَ وَ ابْتَغُواْ إِلَیْهِ الْوَسِیلَةَ وَ جَاهِدُواْ فیِ سَبِیلِهِ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ؛(35مائده) ای کسانی که ایمان آوردهاید، از خداوند پروا کنید و (برای تقرّب) به سوی او (از مقرّبان درگاهش و از عملهای صالح) وسیله بجویید و در راه او جهاد کنید، شاید رستگار گردید. حقیقت توسل جز این نیست که انسان به کمک اعمال صالح یا مقربان درگاه الهی، به خدای تعالی تقرب بجوید. پس در توسل غرض تقرب جستن به درگاه خداست. و منظور این نیست که کسی را جایگزین خدا کنیم و به سمت او برویم. در واقع وقتی ما معصومین (علیهم السلام) یا صالحین را وسیله ای برای تقرب قرار می دهیم، آن ها را در طول خدا می بینیم. نه اینکه خدای نکرده آنها را در عرض خدا قرار دهیم و به جای اینکه به سمت خدا برویم، به سمت آنها برویم. به تعبیر دیگران اولیاء دینی ما، فانی در خدا شده اند و جز خدا را نشان نمی دهند، بنابر این رفتن به سمت آنها، همان رفتن به سمت خداست. در نتیجه کسی که معصومین (علیهم السلام) یا صالحین را مستقل بداند، این عمل او، با توحید منافات دارد. و اگر این ها مستقل دیده شوند، در واقع خود این بزرگواران شناخته نشده اند. چون اوج تاج افتخار آنها بندگی و عبودیت خدا بوده است. تا آنجا که در شب معراج بزرگترین تاج افتخار بر سر پیامبر (ص) چیزی جز بندگی نیست: سُبْحانَ الَّذی أَسْری بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَی الْمَسْجِدِ الْأَقْصَی؛ (1 اسراء) منزه است آن خدایی که بنده خود را شبی از مسجد الحرام به مسجد الاقصی که گرداگردش را برکت دادهایم سیر داد. آنچه کلیدی و اساسی است، معتقد بودن به این باور صحیح است. و عبارات مختلف موضوعیت ندارند. اگر دیدیم کسی با عبارت خود از یک ولی خدا، شفا می خواهد، نمی توانیم او را متهم کنیم. چون اصل اعتقاد به همه کاره بودن خداست. و البته این منافاتی ندارد با این که بعضی از کارها به دست دیگرانی سپرده شده باشد. همانگونه که در قرآن در موضوع قبض ارواح و نظیر آن می بینیم. قبض ارواح به دست خداست: اللَّهُ یَتَوَفَّی الْأَنْفُسَ حینَ مَوْتِها؛(زمر 42) خدا جانها را به هنگام مردنشان میگیرد. اما این کار به دست ملائکه سپرده شده است: قُلْ یَتَوَفَّاکُمْ مَلَکُ الْمَوْتِ الَّذی وُکِّلَ بِکُمْ؛(سجده 11) بگو: فرشته مرگ که موکل بر شماست، شما را میمیراند. و نکته دیگر اینکه بهتر است، از دعاهای ماثوره (یعنی آنچه اهل بیت تعلیم داده اند) استفاده کنیم. تا با کلماتی عالی و معرفتی ناب، توسل بجوییم و به خداوند تعالی نزدیک شویم. مخصوصا در جایی که مثل شما نسبت به الفاظ حساسیت پیدا شده است.
من هر وقت حاجتی از خدا دارم و یا به زیارتی میروم همیشه اینطور دعا میکنم که خدایا به حق خودت و به حق این امام یا شخصی که به زیارتش رفتم حاجت مرا روا کن. مستقیما از امام نمیخواهم بلکه خدا را به حق آن امام ویا شخص عزیز، قسم میدهم. اینگونه راحتتر هستم و دچار وسواس فکری نمیشوم چون فکر میکنم که آنها هم بندگان خدا هستند و از خدا میخواهند که حاجت ما را روا کنند. آیا این طرز تفکر من صحیح است؟
یَأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ اتَّقُواْ اللَّهَ وَ ابْتَغُواْ إِلَیْهِ الْوَسِیلَةَ وَ جَاهِدُواْ فیِ سَبِیلِهِ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ؛(35مائده) ای کسانی که ایمان آوردهاید، از خداوند پروا کنید و (برای تقرّب) به سوی او (از مقرّبان درگاهش و از عملهای صالح) وسیله بجویید و در راه او جهاد کنید، شاید رستگار گردید.
حقیقت توسل جز این نیست که انسان به کمک اعمال صالح یا مقربان درگاه الهی، به خدای تعالی تقرب بجوید. پس در توسل غرض تقرب جستن به درگاه خداست. و منظور این نیست که کسی را جایگزین خدا کنیم و به سمت او برویم.
در واقع وقتی ما معصومین (علیهم السلام) یا صالحین را وسیله ای برای تقرب قرار می دهیم، آن ها را در طول خدا می بینیم. نه اینکه خدای نکرده آنها را در عرض خدا قرار دهیم و به جای اینکه به سمت خدا برویم، به سمت آنها برویم. به تعبیر دیگران اولیاء دینی ما، فانی در خدا شده اند و جز خدا را نشان نمی دهند، بنابر این رفتن به سمت آنها، همان رفتن به سمت خداست.
در نتیجه کسی که معصومین (علیهم السلام) یا صالحین را مستقل بداند، این عمل او، با توحید منافات دارد. و اگر این ها مستقل دیده شوند، در واقع خود این بزرگواران شناخته نشده اند. چون اوج تاج افتخار آنها بندگی و عبودیت خدا بوده است. تا آنجا که در شب معراج بزرگترین تاج افتخار بر سر پیامبر (ص) چیزی جز بندگی نیست:
سُبْحانَ الَّذی أَسْری بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِنَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ إِلَی الْمَسْجِدِ الْأَقْصَی؛ (1 اسراء) منزه است آن خدایی که بنده خود را شبی از مسجد الحرام به مسجد الاقصی که گرداگردش را برکت دادهایم سیر داد.
آنچه کلیدی و اساسی است، معتقد بودن به این باور صحیح است. و عبارات مختلف موضوعیت ندارند. اگر دیدیم کسی با عبارت خود از یک ولی خدا، شفا می خواهد، نمی توانیم او را متهم کنیم. چون اصل اعتقاد به همه کاره بودن خداست. و البته این منافاتی ندارد با این که بعضی از کارها به دست دیگرانی سپرده شده باشد. همانگونه که در قرآن در موضوع قبض ارواح و نظیر آن می بینیم. قبض ارواح به دست خداست:
اللَّهُ یَتَوَفَّی الْأَنْفُسَ حینَ مَوْتِها؛(زمر 42) خدا جانها را به هنگام مردنشان میگیرد.
اما این کار به دست ملائکه سپرده شده است:
قُلْ یَتَوَفَّاکُمْ مَلَکُ الْمَوْتِ الَّذی وُکِّلَ بِکُمْ؛(سجده 11) بگو: فرشته مرگ که موکل بر شماست، شما را میمیراند.
و نکته دیگر اینکه بهتر است، از دعاهای ماثوره (یعنی آنچه اهل بیت تعلیم داده اند) استفاده کنیم. تا با کلماتی عالی و معرفتی ناب، توسل بجوییم و به خداوند تعالی نزدیک شویم. مخصوصا در جایی که مثل شما نسبت به الفاظ حساسیت پیدا شده است.
- [سایر] نتیجه توسل به ائمه اطهار(ع) چیست؟
- [سایر] چرا بعضی اوقات با دعا و یا توسّل به ائمه(ع)، جواب مثبت نمیگیریم؟
- [سایر] سلام علیکم...خسته نباشید خواب دیدم در حرم یکی از ائمه شما به من گفتید برای رفع مشکلم به امام هادی(ع)متوسل بشم.نمی دونم چه طوری با چه دعایی و در حقیقت با چه رویی به ایشون متوسل بشم هر چند شبهای چهارشنبه در مجلس دعای توسل به همه ائمه در باره مسایل دنیوی و اخروی متوسل میشم.اما توسل خاصی به امام هادی (ع)پیدا نکردم...لطفاراهنماییم کنید...ممنونم
- [سایر] حقیقت توسل چیست؟
- [سایر] آیا توسل جستن به پیامبر (ص) یا ائمه (علیهم السلام) جایز است؟
- [سایر] آنچه که مشهور است توسل به ائمه(ع) برای رسیدن به خدا است، ولی بعضی از وقتها آدم دلش میخواهد که خود شخصاً بدون هیچ واسطهای خدا را صدا بزند. آیا چنین چیزی امکان دارد؟
- [سایر] آیا توسل به امام حسین(ع) توسط دیگر امامان(ع) صورت میگرفته است؟
- [سایر] علت اینکه در دعای توسل اسامی ائمه علیهم السلام با آنکه منادی قرار گرفته با فتحه نقل شده است؟
- [سایر] شفاعت چیست ؟ و چرا با وجود خدا ائمه را واسطه قرار می دهیم و به آنها توسل می جوئیم ؟
- [سایر] آیت الله بهجت به شبهه وهابیت که بوسیدن ضریح و توسل به ائمه شرک است، چه پاسخی دادند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حقیقت تقلید در احکام، استنادعملی به دستور مجتهد است، یعنی انجام اعمال خود را موکول به دستور مجتهد کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چیز نجسی به صورت چیز پاکی در بیاید که عرف ان را تغییر در حقیقت ببیند پاک می شود مثل ان که چوب نجس بسوزد و خاکستر گردد یا سگ در نمکزار فرو رود و نمک شود ولی اگر حقیقت ان عوض نشود مثل ان که گندم نجس را ارد کنند یا نان بپزند پاک نمی شود
- [آیت الله نوری همدانی] مرتبة سوّم توّسل به زور وجبر است ، پس اگر بداند یا اطمینان داشته باشد که ترک منکر نمی کند یا واجب را بجا نمی آورد مگر با اعمال زور وجبر ، واجب است لکن باید تجاوز از قدر لازم نکند .
- [امام خمینی] مرتبه سوم توسل به زور و جبر است، پس اگر بداند یا اطمینان داشته باشد که ترک منکر نمیکند یا واجب را به جا نمیآورد مگر با اعمال زور و جبر، واجب است لکن باید تجاوز از قدر لازم نکند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا نبوت است و یا معترف به آن نیست و یا برای خدا شریک قرار می دهد و همچنین غلاه (یعنی آنهائی که یکی از ائمه (ع) را خدا خوانده یا بگویند خدا در او حلول کرده است) و خوارج و نواصب (یعنی آنهائی که با ائمه اطهار (ع) دشمنی می نمایند) نجسند و اما اهل کتاب (یعنی یهود و نصاری و مجوس) که پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبداللّه (ص) را قبول ندارند؛ نیز بنا بر مشهور نجس می باشند و این قول موافق احتیاط است و لکن بنا بر اظهر این طوایف پاکند و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود؛ چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس می باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کافر ذمّی زمینی را مانند زمین کشاورزی، باغ، عرصه مسکن، مغازه و مانند آن از مسلمانی خرید, باید خمس آن را بپردازد. تفاوتی در مورد این زمین نیست، چه (مفتوح العنوه) باشد؛ یا زمینی باشد که اهلش با رغبت و بدون جنگ , اسلام آورده باشند و چه غیر این ها، در همه آنها کافر ذمّی باید خمس آن را بپردازد . مصرف این خمس، مصرف خمس مصطلح, یعنی ائمه(ع) و سادات هستند. شروط و محدوده خمس کافر ذمّی
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر قتال با کفار بدون اذن امام(ع) انجام گیرد، غنائم آن فقط متعلق به شخصیّت حقوقی امام(ع) است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله علوی گرگانی] سفتههایی که حقیقت ندارد ومجاملهای است اگر بخواهد با بانک اهلی وشخصی یا غیر اهلی معامله نماید از برای فرار از ربا طرقی است، دو طریق آن در )مسأله 2872) ذکر میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز در حرم ائمه: مستحب بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین علیه السلام برابر با دویست هزار نماز است.