نکته اساسی که توجه به آن بسیاری از این سوالات را پاسخ می دهد، تذکر به حقیقت انسان است. ما می دانیم که انسان، ترکیبی از روح و جسم است. اما در بسیاری از تحلیل ها از این نکته غفلت می کنیم و به همین دلیل دچار ابهام و سوال می شویم. اگر چه اصل انسان روح است، اما این روح با جهت مادی انسان چنان عجین شده که هر تغییری در جسم، روح را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان نمونه وقتی که شکم انسان از غذا پر شده باشد، یا گرسنگی به او فشار بیاورد، قوه یادگیری انسان ضعیف می شود. با اینکه یادگیری شان روح انسان است. در دین حقیقت انسانی به خوبی دیده شده ترکیب او از جهت معنوی و مادی مراعات شده است. مثلا در نماز، روح ما باید مشغول تسبیح و تقدیس شود و در محضر پروردگار جلیل باشد، اما این کار منحصر در روح نشده و برای جسم نیز، افعال و حالات خاصی در نظر گرفته شده است. و این افعال چنان در روح موثر واقع می شود که حالت جسمانی سجده، کمک بسیاری به تواضع انسان در محضر پروردگار می کند. همچنین این مساله را در حج نیز به وضوح می توان دید. مناسک پر رمز و رازی که انسان را در حال و هوای قیامت قرار می دهد، چنان با بُعد مادی انسان عجین شده است که شاید عده ای تنها همین افعال مادی را ببینند که وقوف در بیابان و ... است. در مساله زیارت نیز این تاثیر مورد تجربه بسیاری واقع شده و می شود. حالت ارتباط شدید و درک حضور قوی، اثری است که بسیاری از زیارت کنندگان در مقابل ضریح ائمه در می یابند. علاوه بر این خود این زیارتگاه ها، محلی برای عبادت، برگزاری جلسات معرفتی و ... هستند. البته تمام این برکات و فوائد، چیزهایی است که ما با عقل ناقص خود در می یابیم. و قاعدتا بسیاری از مسائل از دیدگان عقل به دور است. به عنوان نمونه شاید بتوان از کنار هم قرار دادن حدیث و آیه زیر نکته ای در یافت: إِجَابَةَ الدُّعَاءِ تَحْتَ قُبَّتِهِ [1] پیامبر (ص) در حدیثی می فرمایند که دعا در زیر گنبد امام حسین (ع) اجابت می شود. لَکُمْ فیها ما تَشْتَهی أَنْفُسُکُمْ [2]. در بهشت هر چه دلتان بخواهد برایتان فراهم است. آیا توصیفی که از زیارتگاه امام حسین (ع) شده است به این معناست که آنجا قطعه ای از قطعات بهشت است؟ برای دریافت این نوع برکات و فوائد بیشتر باید با دیده نقلی مساله را بررسی کنیم. و آنچه در بررسی عقلی قابل طرح بود، در بالا بیان شد. و برای بیان اثبات اصل ارزشمند بودن ساخت زیارتگاه ها میتوان به داستان اصحاب کهف در قرآن مراجعه کرد: زمانی که اصحاب کهف پس از بیداری از خواب سیصد ساله، به خواب ابدی فرو رفتند، عده ای خواستند که آثر آن ها را محو کنند، گفتند: "ابنوا علیهم بنیاناً ربّهم أعلم بهم؛ بر در این غار دیواری بکشید و از دسترس مردم دور دارید که خدایشان به واقعیت امر آنان آگاهتر است".[3] آنها میخواستند زنده شدن این بزرگ مردان موحد بعد از قرنها (که آیت و نشانه قدرت خدا بر معاد میباشد) به فراموشی سپرده شود، از این رو میگفتند: نمیدانیم واقعیت این زنده شدن چیست و دلالت آن بر معاد چگونه است و خداوند خود داناتر است، پس آن را فراموش کنید و به خدا واگذارید. اما مؤمنان که با این آیت جان تازه گرفته و غلبه یافته بودند گفتند: "لنتّخذَنّ علیهم مسجداً؛ بر بالای قبر اینان مسجد و عبادتگاهی خواهیم ساخت".[4] وقتی قبر صالحانی چون اصحاب کهف شایسته است که مسجد و محل عبادت بندگان خدا گردد، معلوم است که قبر پیامبران و امامان اولویت دارد. [1]. عدة الداعی و نجاح الساعی، ص 57 [2]. فصلت 31 [3]. کهف 21 [4]. کهف 21
نکته اساسی که توجه به آن بسیاری از این سوالات را پاسخ می دهد، تذکر به حقیقت انسان است. ما می دانیم که انسان، ترکیبی از روح و جسم است. اما در بسیاری از تحلیل ها از این نکته غفلت می کنیم و به همین دلیل دچار ابهام و سوال می شویم.
اگر چه اصل انسان روح است، اما این روح با جهت مادی انسان چنان عجین شده که هر تغییری در جسم، روح را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان نمونه وقتی که شکم انسان از غذا پر شده باشد، یا گرسنگی به او فشار بیاورد، قوه یادگیری انسان ضعیف می شود. با اینکه یادگیری شان روح انسان است.
در دین حقیقت انسانی به خوبی دیده شده ترکیب او از جهت معنوی و مادی مراعات شده است. مثلا در نماز، روح ما باید مشغول تسبیح و تقدیس شود و در محضر پروردگار جلیل باشد، اما این کار منحصر در روح نشده و برای جسم نیز، افعال و حالات خاصی در نظر گرفته شده است. و این افعال چنان در روح موثر واقع می شود که حالت جسمانی سجده، کمک بسیاری به تواضع انسان در محضر پروردگار می کند.
همچنین این مساله را در حج نیز به وضوح می توان دید. مناسک پر رمز و رازی که انسان را در حال و هوای قیامت قرار می دهد، چنان با بُعد مادی انسان عجین شده است که شاید عده ای تنها همین افعال مادی را ببینند که وقوف در بیابان و ... است.
در مساله زیارت نیز این تاثیر مورد تجربه بسیاری واقع شده و می شود. حالت ارتباط شدید و درک حضور قوی، اثری است که بسیاری از زیارت کنندگان در مقابل ضریح ائمه در می یابند.
علاوه بر این خود این زیارتگاه ها، محلی برای عبادت، برگزاری جلسات معرفتی و ... هستند.
البته تمام این برکات و فوائد، چیزهایی است که ما با عقل ناقص خود در می یابیم. و قاعدتا بسیاری از مسائل از دیدگان عقل به دور است. به عنوان نمونه شاید بتوان از کنار هم قرار دادن حدیث و آیه زیر نکته ای در یافت:
إِجَابَةَ الدُّعَاءِ تَحْتَ قُبَّتِهِ [1] پیامبر (ص) در حدیثی می فرمایند که دعا در زیر گنبد امام حسین (ع) اجابت می شود.
لَکُمْ فیها ما تَشْتَهی أَنْفُسُکُمْ [2]. در بهشت هر چه دلتان بخواهد برایتان فراهم است.
آیا توصیفی که از زیارتگاه امام حسین (ع) شده است به این معناست که آنجا قطعه ای از قطعات بهشت است؟
برای دریافت این نوع برکات و فوائد بیشتر باید با دیده نقلی مساله را بررسی کنیم. و آنچه در بررسی عقلی قابل طرح بود، در بالا بیان شد.
و برای بیان اثبات اصل ارزشمند بودن ساخت زیارتگاه ها میتوان به داستان اصحاب کهف در قرآن مراجعه کرد:
زمانی که اصحاب کهف پس از بیداری از خواب سیصد ساله، به خواب ابدی فرو رفتند، عده ای خواستند که آثر آن ها را محو کنند، گفتند:
"ابنوا علیهم بنیاناً ربّهم أعلم بهم؛ بر در این غار دیواری بکشید و از دسترس مردم دور دارید که خدایشان به واقعیت امر آنان آگاهتر است".[3]
آنها میخواستند زنده شدن این بزرگ مردان موحد بعد از قرنها (که آیت و نشانه قدرت خدا بر معاد میباشد) به فراموشی سپرده شود، از این رو میگفتند: نمیدانیم واقعیت این زنده شدن چیست و دلالت آن بر معاد چگونه است و خداوند خود داناتر است، پس آن را فراموش کنید و به خدا واگذارید.
اما مؤمنان که با این آیت جان تازه گرفته و غلبه یافته بودند گفتند:
"لنتّخذَنّ علیهم مسجداً؛ بر بالای قبر اینان مسجد و عبادتگاهی خواهیم ساخت".[4]
وقتی قبر صالحانی چون اصحاب کهف شایسته است که مسجد و محل عبادت بندگان خدا گردد، معلوم است که قبر پیامبران و امامان اولویت دارد.
[1]. عدة الداعی و نجاح الساعی، ص 57
[2]. فصلت 31
[3]. کهف 21
[4]. کهف 21
- [سایر] دیدگاه وهابیت در مورد قبور ائمه ع چیست؟
- [سایر] آیات و روایاتی درباره جایگاه عقل و اندیشه انسانی در مکتب نبی اکرم(ص) و ائمه(ع) بیان فرمایید.
- [سایر] آیا سجده بر قبور ائمّه جایز است؟
- [سایر] زینت مساجد و قبور ائمه با طلا و نقره حرام نیست؟
- [سایر] ایا بوسیدن قبور ائمه یک نوع بت پرستی نیست؟
- [سایر] درباره جایگاه و اهمیّت تشکیل خانواده توضیح دهید.
- [سایر] تعریف خودسازی و اهمیت و جایگاه آن را بیان کنید؟
- [سایر] جایگاه ریاست جمهوری در نظام جمهوری اسلامی ، اهمیّت آن و اهمّیّت انتخابات آن نسبت به سایر انتخاباتهای دیگر چیست؟
- [سایر] جایگاه ریاست جمهوری در نظام جمهوری اسلامی ، اهمیّت آن و اهمّیّت انتخابات آن نسبت به سایر انتخاباتهای دیگر چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا شبیه قبور ائمّه طاهرین با چوب و سنگ ساختن جایز است؟
- [آیت الله بهجت] مستحب است انسان برای امور زیر وضو بگیرد: برای نماز میت، زیارت اهل قبور، رفتن به مسجد و حرم ائمه علیهمالسلام، برای همراه داشتن قرآن و خواندن و نوشتن آن، و نیز برای مس حاشیه قرآن، و برای خوابیدن. و نیز مستحب است کسی که وضو دارد دوباره وضو بگیرد. و اگر برای یکی از این کارها وضو بگیرد هرکاری را که باید با وضو انجام داد، میتواند بهجا آورد، مثلاً میتواند با آن وضو نماز بخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد میدهد باید ملاحظه اهمیّت شود و مجرّد ضرر قابل توجّه موجب سقوط آن نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام فرقه های اسلامی پاکند، مگر آنها که با ائمه معصومین(علیهم السلام)عداوت و دشمنی دارند و خوارج و غلات، یعنی غلوکنندگان در حق ائمه(علیهم السلام).
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است انسان برای نماز میت و زیارت اهل قبور و رفتن به مسجد و حرم ائمه: وضو بگیرد، و هم چنین برای همراه داشتن قرآن و خواندن و نوشتن آن و نیز برای مس حاشیه قرآن و برای خوابیدن، وضو گرفتن مستحب است. و نیز مستحب است کسی که وضو دارد، دوباره وضو بگیرد. و اگر برای یکی از این کارها وضو بگیرد هر کاری را که باید با وضو انجام داد می تواند به جا آورد مثلاً می تواند با آن وضو نماز بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر یقین داشته باشد بدن بکلی از بین رفته و خاک شده است شکافتن قبر اشکالی ندارد، مگر در قبور امامزاده ها و شهدا و علما و صلحا که اگر سالها بر آن بگذرد نیز نبش قبر آنها جایز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا نبوت است و یا معترف به آن نیست و یا برای خدا شریک قرار می دهد و همچنین غلاه (یعنی آنهائی که یکی از ائمه (ع) را خدا خوانده یا بگویند خدا در او حلول کرده است) و خوارج و نواصب (یعنی آنهائی که با ائمه اطهار (ع) دشمنی می نمایند) نجسند و اما اهل کتاب (یعنی یهود و نصاری و مجوس) که پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبداللّه (ص) را قبول ندارند؛ نیز بنا بر مشهور نجس می باشند و این قول موافق احتیاط است و لکن بنا بر اظهر این طوایف پاکند و نیز کسی که ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزء دین اسلام می دانند منکر شود؛ چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است نجس می باشد.
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله جوادی آملی] .خیار غبن که مغبون میتواند معامله را به هم بزند , در صورتی است که تفاوت قیمت، مورد اهمیت باشد و مغبون از آن تفاوتِ مهم, آگاه نباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی در امر به معروف و نهی از منکر انسان باید با توجه به اهمیت معروف یا منکر در مقایسه با ضرر یا مؤونه ای که امر به معروف و نهی از منکر دارد اقدام کند که اگر اهمیت معروف یا منکر کمتر از ضرر و مؤونه امر به معروف و نهی از منکر باشد واجب نیست بلکه جایز نیست. و اگر اهمیت معروف و منکر بسیار زیادتر از ضرر و مؤونه نهی از منکر و امر به معروف باشد واجب است، هر چند ضرر زیادی داشته باشد و حتی اگر متوقف بر بذل جان و مال باشد.