اجنه موجوداتی مادی هستند هر چند برای ما قابل رویت نیستند و امروزه نیز روشن تر شده است که هر ماده ای برای ما قابل رویت نیست: وَ خَلَقَ الْجَانَّ مِنْ مارِجٍ مِنْ نارٍ؛(الرحمن/15) و جنّ را از شعلههای مختلط و متحرّک آتش خلق کرد! و اینکه ما بخواهیم تمام هستی را در مادیاتی که دیده ایم؛ خلاصه کنیم و همه چیز را به همان بازگردانیم، اشتباه بزرگی است. موجودات بسیاری بوده اند که در گذشته، کشف نشده بودند، و امروزه وجودشان روشن شده است. و ممکن است این اتفاق در آینده بسیار تکرار شود. حال اگر ما بخواهیم همه چیز را در همان هایی که دیده ایم، خلاصه کنیم، عمل صحیحی انجام داده ایم؟ گذشته از اینکه ما به غیر از حواس، ادراکات دیگری نیز داریم. ما با عقل خود به عوالم دیگری پی می بریم که حسی و مادی نیستند. مثل عالم خیال و عالم مجردات که در مباحث فلسفی اثبات شده اند. و می توانیم از وحی الهی نیز برای گسترش معلومات خود استفاده کنیم. زمانی که با دلایل عقلی، اصول دین را پذیرفته ایم، می توانیم حقیقت جن و نظیر آن را با توجه به وحی دریابیم. و طبق مطالب دینی، اجنه موجودی هستند که شباهت های بسیاری به انسان دارند. آنها نیز مثل ما مکلف به تکالیف الهی هستند و اختیار دارند: وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ؛(ذاریات/56) من جنّ و انس را نیافریدم جز برای اینکه عبادتم کنند. آنها در روز قیامت حاضر می شوند و به ثواب و عقاب محکوم می شوند: وَ یَوْمَ یَحْشُرُهُمْ جَمیعاً یا مَعْشَرَ الْجِنِّ قَدِ اسْتَکْثَرْتُمْ مِنَ الْإِنْسِ؛(انعام آیه 128) و روزی که همگان را گرد آورد و گوید: ای گروه جنیان، شما بسیاری از آدمیان را پیرو خویش ساختید. و شیطان نیز یکی از اجنه بوده که در قرآن مطالب بسیاری درباره آن بیان شده و آنچه بسیار روشن است، اینکه شیطان، موجودی گمراه کننده است که روح انسان را به تباهی می کشاند. در حالی که میکروب و نظیر آن، آفاتی برای جسم انسان هستند. پس روشن است که با توجه به نصوص دینی، به هیچ عنوان نمی توانیم، اجنه را همان میکروب ها بدانیم.
آیا منظور از اجنه، همان میکروب هاست؟
اجنه موجوداتی مادی هستند هر چند برای ما قابل رویت نیستند و امروزه نیز روشن تر شده است که هر ماده ای برای ما قابل رویت نیست:
وَ خَلَقَ الْجَانَّ مِنْ مارِجٍ مِنْ نارٍ؛(الرحمن/15) و جنّ را از شعلههای مختلط و متحرّک آتش خلق کرد!
و اینکه ما بخواهیم تمام هستی را در مادیاتی که دیده ایم؛ خلاصه کنیم و همه چیز را به همان بازگردانیم، اشتباه بزرگی است. موجودات بسیاری بوده اند که در گذشته، کشف نشده بودند، و امروزه وجودشان روشن شده است. و ممکن است این اتفاق در آینده بسیار تکرار شود. حال اگر ما بخواهیم همه چیز را در همان هایی که دیده ایم، خلاصه کنیم، عمل صحیحی انجام داده ایم؟
گذشته از اینکه ما به غیر از حواس، ادراکات دیگری نیز داریم. ما با عقل خود به عوالم دیگری پی می بریم که حسی و مادی نیستند. مثل عالم خیال و عالم مجردات که در مباحث فلسفی اثبات شده اند.
و می توانیم از وحی الهی نیز برای گسترش معلومات خود استفاده کنیم. زمانی که با دلایل عقلی، اصول دین را پذیرفته ایم، می توانیم حقیقت جن و نظیر آن را با توجه به وحی دریابیم. و طبق مطالب دینی، اجنه موجودی هستند که شباهت های بسیاری به انسان دارند. آنها نیز مثل ما مکلف به تکالیف الهی هستند و اختیار دارند:
وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ؛(ذاریات/56) من جنّ و انس را نیافریدم جز برای اینکه عبادتم کنند.
آنها در روز قیامت حاضر می شوند و به ثواب و عقاب محکوم می شوند:
وَ یَوْمَ یَحْشُرُهُمْ جَمیعاً یا مَعْشَرَ الْجِنِّ قَدِ اسْتَکْثَرْتُمْ مِنَ الْإِنْسِ؛(انعام آیه 128) و روزی که همگان را گرد آورد و گوید: ای گروه جنیان، شما بسیاری از آدمیان را پیرو خویش ساختید.
و شیطان نیز یکی از اجنه بوده که در قرآن مطالب بسیاری درباره آن بیان شده و آنچه بسیار روشن است، اینکه شیطان، موجودی گمراه کننده است که روح انسان را به تباهی می کشاند. در حالی که میکروب و نظیر آن، آفاتی برای جسم انسان هستند. پس روشن است که با توجه به نصوص دینی، به هیچ عنوان نمی توانیم، اجنه را همان میکروب ها بدانیم.
- [سایر] منظور حدیث از اینکه عشق مایه گرفتاری هاست، چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] منظور از شکستن ستون فقرات چیست؟ آیا منظور شکسته شدن یکی از مهره هاست؟ یا منظور جدا شدن اتّصال مهره ها از یکدیگر است؟ آیا شکسته شدن یک مهره از ستون فقرات سبب پرداخت دیه می شود، یا ارش؟ چنانچه پاسخ دیه باشد، نحوه محاسبه آن را مرقوم فرمایید.
- [سایر] آیا واقعا کسانی شیطان یا اجنه را می پرستند؟
- [سایر] آیا اجنه می توانند یک انسان را بکشند؟
- [آیت الله سیستانی] به منظور مرتفع نمودن بوی بد دهان و نیز کشتن میکروب های دهان و لثه ها آیا استفاده از دهان شوهای محتوی الکل بلا اشکال است یا خیر ؟ دهان شوهای مذکور از نظر پزشکی برای غرغره در دهان است و فرو بردن آنها مضر است ؟
- [سایر] آیا بعضی از مارها و حشرات و عقربهایی که ما میبینیم از اجنه هستند؟
- [سایر] حرز ابی دجانه چیست و آیا برای دفع اجنه و شیاطین موثر است؟
- [آیت الله بهجت] احضار ارواح و اجنّه و کمک گرفتن از آن ها، چه وجهی دارد؟
- [سایر] چه چیزی موجب آسان شدن مصیبت هاست؟
- [سایر] آیا گریه و نوحه اجنه بر امام حسین(علیه السلام) صحت دارد؟ چگونه؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اشاره افراد گنگ, به منزله صیغه لفظی آن هاست و تحویل و تحوّل خارجی آنان, همانند دیگران داد و ستد معاطاتی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد، چنانچه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد، مخارج به نسبت مداخل تقسیم میشود، و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد، مخارج از چیزی محسوب میشود که منظور باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد چنان چه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد مخارج به نسبت مداخل تقسیم می شود و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد مخارج از چیزی محسوب می شود که منظور باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است به منظور پرهیز از حرام در ظرف دیگری بریزند این استعمال جایز است، ولی اگر به این منظور نباشد حرام است، اما به هر حال خوردن آن غذا از ظرف دوم که طلا و نقره نیست، اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به زنی که می خواهد با او ازدواج کند به منظور آگاه شدن از حسن و عیب او جایز است حتی اگر با یک بار نگاه کردن این منظور حاصل نشود می تواند چند بار در چند مجلس نگاه کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند چیز است که سفر را قطع می کند و باید نماز را تمام خواند: اول رسیدن به (وطن) منظور از وطن چیست منظور از وطن محلی است که انسان آن را برای اقامت و زندگی خود انتخاب کرده، خواه در آنجا متولد شده باشد یا نه و خواه وطن پدر و مادرش باشد یا خودش آنجا را انتخاب کرده است.
- [آیت الله مظاهری] تزریق خون انسانی به انسان دیگر جایز است، خواه خون مسلمان باشد یا کافر، مرد باشد یا زن، و خرید و فروش خون برای این منظور مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] منظور از عرق جنب از حرام عرقی است که در آن حال یا بعد از آن، پیش از آن که غسل کند از بدن او بیرون می آید.
- [آیت الله مظاهری] منظور از شراب هر مایع مست کنندهای است نظیر عرق و آبجو و مانند اینها و نوشیدن آن حتّی یک قطره و کمتر از آن نیز حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن به زن نامحرم برای شناختن او به منظور شهادت دادن در دادگاه و امور مهم و لازمی از این قبیل جایز است.