همانگونه که از اسم جن روشن است، موجودی پوشیده است که احوالش برای ما خیلی روشن نیست. و همین پوشیدگی باعث شده است که مطالب راست و دروغ و خرافات بسیار با یکدیگر، مخلوط شوند. البته از ابهاماتی که در این زمینه هست، نباید نگران شد. چون این ابهامات در مقابل روحیه کنجکاوی ماست و واقعا نیازی به دانستن آنها نداریم. در این موارد باید از اصول مسلم و روشن بهره گرفت. و در جزئیات همیشه این اصول را مد نظر داشت. مثل اینکه اصل جن وجود دارد و جنیان نیز مخلوقاتی مانند ما هستند که برای آزمایش الهی و عبودیت خلق شده اند. (وَ مَا خَلَقْتُ الجْنَّ وَ الْانسَ إِلَّا لِیَعْبُدُون؛[ذاریات/56] من جنّ و انس را نیافریدم جز برای اینکه عبادتم کنند (و از این راه تکامل یابند و به من نزدیک شوند)!) و یا اینکه هیچ چیز خارج از اجازه خداوند انجام نمی شود. و خارج از سلطنت خدا کسی نمی تواند به انسان آسیب برساند. (وَ مَا هُم بِضَارِّینَ بِهِ مِنْ أَحَدٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ؛[بقره/102] ولی هیچ گاه نمی توانند بدون اجازه خداوند، به انسانی زیان برسانند.) اما درباره جزئیات و مساله ازدواج باید گفت: ظاهرا اصل ازدواج با جن ممکن است. درباره ازدواج جن با انسان علما مطالبی بیان کرده اند که برگرفته از روایات و مطالب دینی است. به عنوان مثال آیت الله بهجت در کتاب استفتائات خود، در جلد چهار صفحه 14 در پاسخ به سوال اینکه آیا ازدواج دختر با جن جایز است، می فرمایند: چون معرضیت زیادی برای فتنه و منازعه دارد و خوف خطر دارد، خلاف احتیاط است و بر تقدیر جواز، احوط متعه است یا این که طوری باشد که شرط کنند وکالت را که اختیار طلاق است با دختر باشد. این مطلب در بحث ازدواج فرزندان حضرت آدم (ع) نیز زیاد دیده می شود. به عنوان نمونه امام صادق (ع) میفرمایند: خداوند حوریهای بهشتی را به ازدواج یکی از پسران آدم درآورده و فرزند دیگرش به ازدواج زنی از اهل جن درآمد.[1] و همچنین مطالبی در بحار الانوار دیده می شود، نظیر این مطلب که: شیخ عماد الدین یکی از موانع ازدواج را اختلاف جنس دانسته و میگوید جائز نیست آدمی زن جنیه بگیرد چون خدا فرموده (و خدا ساخت براتان از خودتان همسرانی تا آرام شما باشند و میان شما دوستی نهاد و رحمت)[2] درباره اصل امکان دیدن و رابطه انسان با جن نیز می توان گفت، چنین چیزی کاملا ممکن است. (وَ یَوْمَ یحَشرُهُمْ جَمِیعًا یَامَعْشرَ الجْنِّ قَدِ اسْتَکْثرَتُم مِّنَ الْانسِ وَ قَالَ أَوْلِیَاؤُهُم مِّنَ الْانسِ رَبَّنَا اسْتَمْتَعَ بَعْضُنَا بِبَعْضٍ وَ بَلَغْنَا أَجَلَنَا الَّذِی أَجَّلْتَ لَنَا؛[انعام/128] و روزی که همگان را گرد آورد و گوید: ای گروه جنیان، شما بسیاری از آدمیان را پیرو خویش ساختید. یارانشان از میان آدمیان گویند: ای پروردگار ما، ما از یکدیگر بهرهمند میشدیم و به پایان زمانی که برای زیستن ما قرار داده بودی رسیدیم.) [1]. داستان پیامبران یا قصههای قرآن از آدم تا خاتم - یوسف عزیزی- ص 118. [2]. آسمان و جهان-ترجمه کتاب السماء و العالم بحار ج7 ص : 229.
همانگونه که از اسم جن روشن است، موجودی پوشیده است که احوالش برای ما خیلی روشن نیست. و همین پوشیدگی باعث شده است که مطالب راست و دروغ و خرافات بسیار با یکدیگر، مخلوط شوند. البته از ابهاماتی که در این زمینه هست، نباید نگران شد. چون این ابهامات در مقابل روحیه کنجکاوی ماست و واقعا نیازی به دانستن آنها نداریم.
در این موارد باید از اصول مسلم و روشن بهره گرفت. و در جزئیات همیشه این اصول را مد نظر داشت. مثل اینکه اصل جن وجود دارد و جنیان نیز مخلوقاتی مانند ما هستند که برای آزمایش الهی و عبودیت خلق شده اند.
(وَ مَا خَلَقْتُ الجْنَّ وَ الْانسَ إِلَّا لِیَعْبُدُون؛[ذاریات/56] من جنّ و انس را نیافریدم جز برای اینکه عبادتم کنند (و از این راه تکامل یابند و به من نزدیک شوند)!)
و یا اینکه هیچ چیز خارج از اجازه خداوند انجام نمی شود. و خارج از سلطنت خدا کسی نمی تواند به انسان آسیب برساند.
(وَ مَا هُم بِضَارِّینَ بِهِ مِنْ أَحَدٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ؛[بقره/102] ولی هیچ گاه نمی توانند بدون اجازه خداوند، به انسانی زیان برسانند.)
اما درباره جزئیات و مساله ازدواج باید گفت: ظاهرا اصل ازدواج با جن ممکن است. درباره ازدواج جن با انسان علما مطالبی بیان کرده اند که برگرفته از روایات و مطالب دینی است.
به عنوان مثال آیت الله بهجت در کتاب استفتائات خود، در جلد چهار صفحه 14 در پاسخ به سوال اینکه آیا ازدواج دختر با جن جایز است، می فرمایند: چون معرضیت زیادی برای فتنه و منازعه دارد و خوف خطر دارد، خلاف احتیاط است و بر تقدیر جواز، احوط متعه است یا این که طوری باشد که شرط کنند وکالت را که اختیار طلاق است با دختر باشد.
این مطلب در بحث ازدواج فرزندان حضرت آدم (ع) نیز زیاد دیده می شود. به عنوان نمونه امام صادق (ع) میفرمایند: خداوند حوریهای بهشتی را به ازدواج یکی از پسران آدم درآورده و فرزند دیگرش به ازدواج زنی از اهل جن درآمد.[1]
و همچنین مطالبی در بحار الانوار دیده می شود، نظیر این مطلب که: شیخ عماد الدین یکی از موانع ازدواج را اختلاف جنس دانسته و میگوید جائز نیست آدمی زن جنیه بگیرد چون خدا فرموده (و خدا ساخت براتان از خودتان همسرانی تا آرام شما باشند و میان شما دوستی نهاد و رحمت)[2]
درباره اصل امکان دیدن و رابطه انسان با جن نیز می توان گفت، چنین چیزی کاملا ممکن است.
(وَ یَوْمَ یحَشرُهُمْ جَمِیعًا یَامَعْشرَ الجْنِّ قَدِ اسْتَکْثرَتُم مِّنَ الْانسِ وَ قَالَ أَوْلِیَاؤُهُم مِّنَ الْانسِ رَبَّنَا اسْتَمْتَعَ بَعْضُنَا بِبَعْضٍ وَ بَلَغْنَا أَجَلَنَا الَّذِی أَجَّلْتَ لَنَا؛[انعام/128] و روزی که همگان را گرد آورد و گوید: ای گروه جنیان، شما بسیاری از آدمیان را پیرو خویش ساختید. یارانشان از میان آدمیان گویند: ای پروردگار ما، ما از یکدیگر بهرهمند میشدیم و به پایان زمانی که برای زیستن ما قرار داده بودی رسیدیم.)
[1]. داستان پیامبران یا قصههای قرآن از آدم تا خاتم - یوسف عزیزی- ص 118.
[2]. آسمان و جهان-ترجمه کتاب السماء و العالم بحار ج7 ص : 229.
- [آیت الله بهجت] آیا ازدواج دختر با جنّ جایز است؟
- [سایر] آیا یک انسان می تواند با یک جن ازدواج کند؟
- [سایر] آیا ارتباط و ازدواج با جن ممکن است؟
- [سایر] آیا یک انسان می تواند با یک جن ازدواج کند و صاحب اولاد شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پس از اتمام مدت صیغه چگونه میتوان آنرا تمدید کرد؟
- [سایر] آیا جنیان مختارند، تفاوت اختیار انسان و جن در چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا حلقه ازدواج، در حکم زینت است و باید از دید نامحرم پنهان باشد؟
- [سایر] سلام سوال من راجع به همزاد است. ... یک خانمی است که استخاره به قرآن میگیرد بدون هزینه و به من چند شب پیش گفت که تو چون همزاد داری ازدواج نمی کنی و تا وقتی این همزاد از بدن تو خارج نشود ازدواج نمی کنی. گفت اگر می خواهی بگو تا برایت دعا بنویسم و البته 80 هزار تومان هم هزینه دارد. من کاری به این قسمت دعا نویسی اش ندارم فقط می خواهم ببینم وجوئ همزاد صحت دارد؟ اگر دارد گرفتن دعا ایرادی دارد؟ ممنون
- [سایر] تسخیر جن چیست؟
- [سایر] شیطان جنّ بود یا فرشته؟ اگر جن بود چگونه در جریان سجده ملائکه بر آدم حاضر بود.
- [آیت الله مظاهری] مقدار عدّه در ازدواج دائم آن است که به قدری صبر کند که دو بار حیض ببیند و پاک شود و هنگامی که حیض سوّم را دید عدّه او تمام میشود امّا زنی که در سن زنهایی است که حیض میبینند ولی عادت نمیشود عدّه او سه ماه است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مال پیدا شده (لقطه) را باید معرفی و اعلان کرد و در صورت ناامید شدن از شناسایی صاحب مال، میتوان از طرف صاحب آن صدقه داد.
- [آیت الله بهجت] اگر دختری نمیداند که نه سالش تمام شده یا نه و خونی دید که یقین کرد خون حیض است، باید آن را خون حیض قرار دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان ببیند کسی چیز نجسی را میخورد اعلام به او واجب نیست و اگر دید بالباس نجس نماز میخواند، لازم نیست باو بگوید.
- [آیت الله جوادی آملی] .نافله نماز ظهر و عصر , در سفری که نماز واجب قصر است , ساقط میشود و نافله عشاء را میتوان به امید مطلوب بودن بهجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .نمازهای نافله را حتماً باید دو رکعتی به جا آورد , مگر نماز وتر که یک رکعت است . نمازهای نافله را میتوان نشسته انجام داد, هرچند برای ایستادن عذری نباشد و لازم نیست دو رکعت نشسته را یک رکعت حساب کرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .چون با شنیدن اذان و اقامه دیگری میتوان برای نماز به آن اکتفا کرد, حکایت آن ها ثواب خاص خود را دارد و برای اکتفا به آن اثری ندارد , چون اثر یعنی صحت اکتفا با شنیدن حاصل شده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .به سید فقیر بیش از مقد ار هزینه سالانه نمیتوان خمس (سهم سادات) داد؛ ولی میتوان از خمس برای سادات فقیر، مسکن و لوازم زندگی خرید، هرچند قیمتش چند برابر هزینه یک سال او باشد. جابه جایی خمس و هزینه آن
- [آیت الله مکارم شیرازی] مقدار عده در مورد زنانی که عادت می شوند احتیاط آن است که بقدری صبر کند که دوبار حیض ببیند و پاک شود هنگامی که حیض سوم را دید عده او تمام است.
- [آیت الله جوادی آملی] .وقت نافله عشاء که بعد از آن به جا آورده می شود, تا نیمه شب ادامه دارد و در شبهای خاص که نافلههای مخصوص دارد، میتوان نافله عشاء را پس از انجام دادن آنها بهجا آورد.