درباره مسله جنیان باید گفت حقیقت آن است که اجمالاً میدانیم جن گاهی در زندگی انسان تأثیر گذاشته و بعضی از انسانها نیز در زندگی جنیان مؤثر میباشند اما این موضوع به دلیل پنهان بودنش همراه با قصه سازیهای زیادی شده است که به بسیاری از داستانها نمیتوان اعتماد کرد. جن میتوانند با بعضی از انسانها ارتباط برقرار کنند. چنان که بعضی از آنها با انسان ارتباط برقرار می کردند. در مورد انبیا و ائمه(ع) در روایت آمده است که چنین ارتباطی داشتند و گاهی نیز ارتباط جن مشرک و کافر با بعضی از انسانها موجب افزایش گمراهی و طغیان آنها می شد: (و انه کان رجال من الانس یعوذون برجال من الجن فزادوهم رهقاً؛ و این که مردانی از بشر به مردانی از جن پناه میبردند و آنها سبب افزایش گمراهی و طغیان می شوند).(1) بنابراین جن چه مؤمن و چه کافر با انسان ارتباط برقرار میکنند و این موضوع به صراحت در قرآن و روایات و حکایات نیز وارد شده است. از سوی دیگر بنا بر آیات قران مسلم است که جنها هم مانند انسان ها، توالد و تناسل دارند، در چند آیه در وصف حوریان بهشتی آمده است که(لم یطمثهن انس قبلهم ولا جان)(2) حوریان بهشتی را قبل از شوهرانشان، نه آدمی و نه جن دست زده است. این آیه به وضوح دلالت دارد بر این که جن هم آمیزش دارد و تکثیر نوع آن به وسیله مقاربت نر و ماده صورت میگیرد اما این که بین آنها و انسانها ازدواجی صورت میگیرد یا خیر؟ پاسخی قطعی نمیتوان به آن داد ولی برخی از مفسران براساس آیه 26 سوره الرحمن ؛ "فیهِنَّ قاَصِرَاتُ الطَّرفِ لَم یطمِثهُنَّ اِنسٌ قَبلَهُم ولا جانّ؛(3) در آن باغهای بهشتی زنانی هستند که جز به همسران خود عشق نمیورزند و هیچ انس و جن پیش از اینها با آنان تماس نگرفته است. ازدواج جن با انسان را ممکن دانستهاند. (4 ) ولی ما برای این نوع ازدواج به نمونهای دست نیافتیم تا بگوییم این ازدواج در دنیا واقع میشود یا نه ؟ یا این که نشان دهد که اگر جنی با انسانی ازدواج کند فرزند او جن خواهد شد یا انسان. پینوشتها: 1. جن (72) آیه 6. 2. رحمان (55) آیه 56 و 74. 3. همان. 4. الفرقان فی تفسیرالقرآن، ج 27 28، ص 52، مؤسسه اعلمی، تفسیرکبیر، فخررازی، ج10، ص 374، داراحیاء الثراث العربی .
درباره مسله جنیان باید گفت حقیقت آن است که اجمالاً میدانیم جن گاهی در زندگی انسان تأثیر گذاشته و بعضی از انسانها نیز در زندگی جنیان مؤثر میباشند اما این موضوع به دلیل پنهان بودنش همراه با قصه سازیهای زیادی شده است که به بسیاری از داستانها نمیتوان اعتماد کرد.
جن میتوانند با بعضی از انسانها ارتباط برقرار کنند. چنان که بعضی از آنها با انسان ارتباط برقرار می کردند. در مورد انبیا و ائمه(ع) در روایت آمده است که چنین ارتباطی داشتند و گاهی نیز ارتباط جن مشرک و کافر با بعضی از انسانها موجب افزایش گمراهی و طغیان آنها می شد: (و انه کان رجال من الانس یعوذون برجال من الجن فزادوهم رهقاً؛ و این که مردانی از بشر به مردانی از جن پناه میبردند و آنها سبب افزایش گمراهی و طغیان می شوند).(1)
بنابراین جن چه مؤمن و چه کافر با انسان ارتباط برقرار میکنند و این موضوع به صراحت در قرآن و روایات و حکایات نیز وارد شده است.
از سوی دیگر بنا بر آیات قران مسلم است که جنها هم مانند انسان ها، توالد و تناسل دارند، در چند آیه در وصف حوریان بهشتی آمده است که(لم یطمثهن انس قبلهم ولا جان)(2)
حوریان بهشتی را قبل از شوهرانشان، نه آدمی و نه جن دست زده است.
این آیه به وضوح دلالت دارد بر این که جن هم آمیزش دارد و تکثیر نوع آن به وسیله مقاربت نر و ماده صورت میگیرد اما این که بین آنها و انسانها ازدواجی صورت میگیرد یا خیر؟
پاسخی قطعی نمیتوان به آن داد ولی برخی از مفسران براساس آیه 26 سوره الرحمن ؛ "فیهِنَّ قاَصِرَاتُ الطَّرفِ لَم یطمِثهُنَّ اِنسٌ قَبلَهُم ولا جانّ؛(3) در آن باغهای بهشتی زنانی هستند که جز به همسران خود عشق نمیورزند و هیچ انس و جن پیش از اینها با آنان تماس نگرفته است. ازدواج جن با انسان را ممکن دانستهاند. (4 )
ولی ما برای این نوع ازدواج به نمونهای دست نیافتیم تا بگوییم این ازدواج در دنیا واقع میشود یا نه ؟ یا این که نشان دهد که اگر جنی با انسانی ازدواج کند فرزند او جن خواهد شد یا انسان.
پینوشتها:
1. جن (72) آیه 6.
2. رحمان (55) آیه 56 و 74.
3. همان.
4. الفرقان فی تفسیرالقرآن، ج 27 28، ص 52، مؤسسه اعلمی، تفسیرکبیر، فخررازی، ج10، ص 374، داراحیاء الثراث العربی .
- [سایر] آیا ارتباط علی علیه السّلام با خضر نبی و شاهان جن واقعیت دارد؟
- [سایر] ارتباط انسان با جن تا چه مقدار ممکن است اتفاق بیفتد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با عرض احترام سئوال بنده این است که آیا ممکن است انسان با جن ارتباط برقرارکند؟ با توجه به اینکه این دو از یک عالم وجودی نیستند آیا این ارتباط میسر است؟ آیا رجوع به افرادی که ادعای ارتباط با جن را دارند به هر نیت و غرض مثلا برای مداوا از لحاظ شرعی اشکالی ندارد؟
- [سایر] آیا ارتباط و استفاده از جن و ارواح و حتی شیاطین در امور زندگی قابل توجیه است یا خیر ؟ چرا؟
- [آیت الله بهجت] آیا ازدواج دختر با جنّ جایز است؟
- [سایر] آیا یک انسان می تواند با یک جن ازدواج کند؟
- [آیت الله سبحانی] احضار جن و ملائکه و ارتباط با آنها به عنوان ارائه هنر یا کشف مشکل علمی و یا اطلاع از شخص مظنون مورد نظر شرعاً چه صورتی دارد؟
- [سایر] آیا یک انسان می تواند با یک جن ازدواج کند و صاحب اولاد شود؟
- [سایر] آیا جن را میتوان دید یا با آنها ازدواج یا رفت و آمد کرد؟
- [سایر] ارتباط بدون قصد ازدواج صحیح است؟
- [آیت الله سبحانی] عامل در سفر خود باید در حد امکان صرفه جویی کند و از هزینه کردن سرمایه در مواردی که ارتباط به تجارت ندارد خودداری کند.
- [آیت الله مظاهری] استفاده از خوابهای مغناطیسی و یا احضار روح و جن و رمل و اسطرلاب و سحر و جادو و مانند اینها برای شنود و تفحّص حرام است؛ چنانکه استفاده از مطلق علوم غریبه، گرچه برای تجسّس و شنود هم نباشد نیز حرام است و آنچه از این راهها به دست میآید حجّت نیست، مگر اینکه با قرائن دیگر یقین پیدا شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت هر چند برای لذّت بردن هم نباشد صحیح است، همسر موقّت را (متعه) یا (صیغه) نیز میگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج از مستحبات است و اگر کسی بترسد که با ترک ازدواج در حرام بیفتد ازدواج بر او واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر ارتباط عالمان با ستمگران، موجب تقویت یا تبرئه ستمگران در نزد افراد بیاطّلاع شود یا موجب جرأت آنها گردد یا موجب هتک مقام علم شود، ترک آن واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] وسایل ارتباط جمعی باید در جهت اشاعه مکارم اخلاق و خصال پسندیده انسانی و اشاعه فرهنگ اسلامی قرار گیرند و در این زمینه از اندیشههای متفاوت بهره جویند و از ترویج فرهنگ ضد اسلامی و بیبندوباری به شدّت پرهیز نمایند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال می شوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در می آید (دائمه) گویند و ازدواج موقت که برای مدت معینی عقد زناشوئی می بندند، خواه این مدت کوتاه باشد یا طولانی و آن را (متعه) و (صیغه) نیز می نامند.
- [آیت الله بهجت] زن مسلمان، نمیتواند با مرد غیر مسلمان ازدواج نماید و مرد مسلمان هم نمیتواند با زنان کافری که اهل کتاب نیستند، ازدواج کند، ولی با زنانی که یهودی و یا نصرانی باشند، موقتاً بهصورت صیغه میتواند ازدواج نماید.
- [امام خمینی] اگر ارتباط علمای اعلام با ظلمه، موجب تقویت آنها شود یا موجب تبرئه آنها پیش افراد بیاطلاع شود، یا موجب جرأت آنها گردد، یا موجب هتک مقام علم شود، واجب است ترک آن.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در خبر است اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعت ثواب ششصد نماز دارد، و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود، تا به ده نفر برسند، و عده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شود، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.