اهل بیت(علیهم السلام) در مواضع متعدد فرموده اند که:(نَحْنُ أَهْلَ الْبَیْتِ لَا یُقَاسُ بِنَا أَحَدٌ[1] کسی با ما قابل مقایسه نیست.) و نکته اینجاست که در بحث ولایت فقیه، هرگز بحث تشبیه و مقایسه کسی با ائمه اهل بیت (علیهم السلام) در معنایی که نفی شده وجود ندارد. هیچ کس قابل مقایسه با اهل بیت (علیهم السلام) نیست در صورتی که منظور از این تشبیه و مقایسه، تشبیه و مقایسه در مقامات معنوی باشد. نه آنکه تشبیه در هیچ سطحی پذیرفته نباشد. چگونه می توان هر گونه تشبیهی را حرام و غیر جایز دانست در حالی که خدای متعال، پیامبر خود (ص) را شبیه همه مردم می داند؟ (قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ[کهف/110] بگو: من فقط بشری هستم مثل شما ...) همان طور که مردم در واجبات دینی، مثل نماز و روزه و خمس و ... شبیه اهل بیت (علیهم السلام) هستند. یعنی احکام واجب، همان گونه که برای ائمه واجب است برای مردم نیز واجب است. بنابراین روشن می شود که جایز نبودن، تشبیه، تشبیه در هر امر و هر چیزی نیست. و تشبیه خاصی منع شده و اجازه آن نفی نشده است. و این تشبیه در مقام حکومت داری و اداره جامعه نیست چرا که به طور مسلم چنین امری واقع شده و ائمه نیز در مقابل آن واکنش منفی ای نداشته اند، بلکه خود مسبب آن بوده اند. امثال مالک اشتر که معصوم نبودند، از جانب معصومین برای تصدی امور حکومت مانند عزل و نصب، قضاوت، اخذ مالیات و ... منصوب شده اند و همان کارهایی را به عهده گرفته اند که در درجه اول به عهده امام است. یعنی امثال مالک شبیه امام در امور حکومت داری شده اند. البته جانشینی اهل بیت (علیهم السلام) تنها محدود به مورد ذکر شده در فوق نیست و موارد دیگری نظیر جانشینی در تبیین دین را هم می توان برشمرد: (سَأَلْتُ الرِّضَا ع فَقُلْتُ إِنِّی لَا أَلْقَاکَ کُلَّ وَقْتٍ فَعَمَّنْ آخُذُ مَعَالِمَ دِینِی قَالَ خُذْ عَنْ یُونُسَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَن[2] راوی از امام رضا(ع) می پرسد، من نمی توانم شما را همیشه زیارت کنم، علوم دینی خود را از چه کسی اخذ کنم؟ و امام (ع) می فرمایند از یونس بن عبدالرحمن) [1]. عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج2، ص 66. [2]. بحار الأنوار ج2 ص 251.
اهل بیت(علیهم السلام) در مواضع متعدد فرموده اند که:(نَحْنُ أَهْلَ الْبَیْتِ لَا یُقَاسُ بِنَا أَحَدٌ[1] کسی با ما قابل مقایسه نیست.)
و نکته اینجاست که در بحث ولایت فقیه، هرگز بحث تشبیه و مقایسه کسی با ائمه اهل بیت (علیهم السلام) در معنایی که نفی شده وجود ندارد. هیچ کس قابل مقایسه با اهل بیت (علیهم السلام) نیست در صورتی که منظور از این تشبیه و مقایسه، تشبیه و مقایسه در مقامات معنوی باشد. نه آنکه تشبیه در هیچ سطحی پذیرفته نباشد. چگونه می توان هر گونه تشبیهی را حرام و غیر جایز دانست در حالی که خدای متعال، پیامبر خود (ص) را شبیه همه مردم می داند؟
(قُلْ إِنَّما أَنَا بَشَرٌ مِثْلُکُمْ[کهف/110] بگو: من فقط بشری هستم مثل شما ...)
همان طور که مردم در واجبات دینی، مثل نماز و روزه و خمس و ... شبیه اهل بیت (علیهم السلام) هستند. یعنی احکام واجب، همان گونه که برای ائمه واجب است برای مردم نیز واجب است.
بنابراین روشن می شود که جایز نبودن، تشبیه، تشبیه در هر امر و هر چیزی نیست. و تشبیه خاصی منع شده و اجازه آن نفی نشده است. و این تشبیه در مقام حکومت داری و اداره جامعه نیست چرا که به طور مسلم چنین امری واقع شده و ائمه نیز در مقابل آن واکنش منفی ای نداشته اند، بلکه خود مسبب آن بوده اند.
امثال مالک اشتر که معصوم نبودند، از جانب معصومین برای تصدی امور حکومت مانند عزل و نصب، قضاوت، اخذ مالیات و ... منصوب شده اند و همان کارهایی را به عهده گرفته اند که در درجه اول به عهده امام است. یعنی امثال مالک شبیه امام در امور حکومت داری شده اند.
البته جانشینی اهل بیت (علیهم السلام) تنها محدود به مورد ذکر شده در فوق نیست و موارد دیگری نظیر جانشینی در تبیین دین را هم می توان برشمرد:
(سَأَلْتُ الرِّضَا ع فَقُلْتُ إِنِّی لَا أَلْقَاکَ کُلَّ وَقْتٍ فَعَمَّنْ آخُذُ مَعَالِمَ دِینِی قَالَ خُذْ عَنْ یُونُسَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَن[2] راوی از امام رضا(ع) می پرسد، من نمی توانم شما را همیشه زیارت کنم، علوم دینی خود را از چه کسی اخذ کنم؟ و امام (ع) می فرمایند از یونس بن عبدالرحمن)
[1]. عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج2، ص 66.
[2]. بحار الأنوار ج2 ص 251.
- [سایر] آیا در نصوص دینی و به ویژه در قرآن وروایات اهل بیت(ع) دلیل محکمی بر ولایت فقیه وجود دارد؟
- [سایر] آیا در نصوص دینی و به ویژه روایات اهل بیت(ع) دلیل محکمی بر ولایت فقیه وجود دارد؟
- [سایر] با وجود این که اهل بیت (ع) اهل ذکرند؛ چرا تبعیت از فقها لازم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا ذاکر اهل بیت می تواند برای ذکر فضائل و مصائب اهل بیت(علیهم السلام)اجرت طی کند؟
- [سایر] اعتقاد به ولایت اهل بیت(علیهم السلام) چه اثری برای انسان ها در حین مرگ و لحظات آخر عمر او دارد؟
- [سایر] مأموریت اهل البیت (علیهم السلام) چیست؟
- [سایر] شرایط محبت اهل بیت علیهم السلام چیست؟
- [سایر] روز چندم حادثه عاشورا آب برای اهل بیت (علیهم السلام) بسته شد؟ آیا در شب عاشورا اهل بیت (علیهم السلام) غسل انجام داده بودند؟
- [سایر] روز چندم عاشورا آب برای اهل بیت(علیهم السلام) بسته شد؟ آیا در شب عاشورا اهل بیت(علیهم السلام) غسل انجام داده بودند؟
- [سایر] جایگاه قرآن کریم و عترت علیهم السلام در مذهب تشیع چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله اردبیلی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم اللّه) و بعد از آن (الحمداللّه) بگوید.چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللّه علیهالسلام و اهل بیت و یاران ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله مظاهری] شش کار در آشامیدن آب مستحب است: اوّل: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوّم: در روز ایستاده آب بخورد. سوّم: پیش از آشامیدن آب بسم اللَّه و بعد از آن الحمدللَّه بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللَّهعلیه السلام و اهلبیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] در آشامیدن آب چند چیز مستحّب است : اوّل : آب را بطور مکیدن بیاشامد . دوّم : در روز ایستاده آب بخورد . سوّم : پیش از آشامیدن آب بِسْمِ اللهِ و بعد از آن اَلْحَمْدُ لِلهِ بگوید . چهارم : به سه نفس آب بیاشامد . پنجم : بعد از آشامیدن آب حضرت اَبا عَبْدِ اَللهِ ( علیه السّلام ) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعن نماید . مکروهات آب آشامیدن
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوّم: در روز ایستاده آب بخورد.سوّم: پیش از آشامیدن آب بسم الله و بعد از آن الحمد لله بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (علیه السلام) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. مکروهات آب آشامیدن
- [امام خمینی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اول: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم: در روز ایستاده آب بخورد. سوم: بیش از آشامیدن آب "بسم الله" و بعد از آن "الحمد لله" بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبد الله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.