چهار سال است به دختری علاقمندم و این موضوع را با خانواده هم در میان گذاشتم و قرار بود امر ازدواج ما سر بگیرد، اما متاسفانه ما تازه خبردار شدیم که این خانم قبل از عقد ازدواج پدر و مادرش و از راه حرام به دنیا اومده، لطفا بگید چیکارکنم ؟ با سلام خدمت شما کاربر محترم، به شهر سوال خوش آمدید. توجه داشته باشید که به لحاظ شرعی، اگر زن و مردی رابطه جنسی داشته باشند و با فرض اینکه ارتباط جنسی آنان حرام بوده و یقین دارند نطفه ی بچه ی به دنیا آمده قبل از عقد منعقد شده است، این بچه حلال زاده نیست، ولی به جز در مسئله ارث، در سایر امور با دیگر فرزندان تفاوتی ندارد. به لحاظ اعتقادی و شرعی در باره فرزندانی که از حرام به دنیا آمدهاند، باید گفت: بر اساس آموزههای دینی آن فرزند گناه و جرمی متوجهاش نیست، زیرا هیچ تقصیری ندارد. عمل خلاف پدر و مادرش مسؤلیتی را متوجه او نمیکند. قرآن کریم در این باره میفرماید: (وَ لَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ اُخْرَی؛(1) گناه هیچ کسی به گردن دیگری نیست.) در روایتی نیز آمده: (لَیْسَ عَلی وَلد الزِّنا مِنْ وِزْرِ أَبَوَیْهِ شَیْءٌ؛(2) بر زنازاده چیزی از گناه پدر و مادرش نیست.) پس مشخص است حرام زاده به خاطر عمل حرام و گناه آلودی که پدر و مادر انجام داده اند، گناهکار نیست. زیرا همان گونه که در آیات قرآن آمده، کسی گناه دیگری را بر دوش نمی کشد. حرامزاده هم میتواند با داشتن اعتقاد درست و انجام اعمال و دستورهای دینی به بهشت برود. در فرمایش دیگری از امام صادق(ع) نیز آمده است: "زنازاده اگر اعمال خوب انجام بدهد، به او پاداش داده میشود . اگر کار بد از وی سر زند، مجازات میگردد"،(3) یعنی زنازاده مانند سایر مردم است. او نیز مانند دیگران مکلف به وظایف شرعی و عقلی است. می تواند به پاکی و تقوا روی آورد، همان طور که می تواند به فساد و گناه کشیده شود. چه بسا افراد حلال زاده ای هستند که از شمر بدترند. چه افراد زنا زاده ای که خود را از گناه و آلودگی نگاه داشته و اهل بهشت شده اند. بنابر این از نظر تکلیفی و شرعی مسؤلیت گناه پدر و مادر فرزند حرام، متوجه او نیست، ولی باید توجه داشته باشید، جدای از حکم شرعی، ممکن است یک آثار وضعی نیز وجود داشته باشد. طبق برخی از روایات، تولد از زنا پیآمدهای وضعی دارد، از همین روست که نوعا گفته می شود آن گونه افراد به راه درست نمی روند، چون افرادی که ولد زنا بوده اند، گرایش بیشتری به بدی ها دارند، یعنی زمینه آلودگی در آنان بیش تر است. اما در عین حال می توانند خود را از آلودگی حفظ کنند، گرچه شاید برایشان سخت باشد و محتاج به ریاضت و مجاهدت بیش تر با هواهای نفسانی داشته باشند. بنابراین ما نیز نمیتوانیم در مورد سرنوشت و آینده چنین فرزندی پیشداوری کنیم، چون او نیز مانند همه ما انسانها، در مورد اعمال و رفتارش محاسبه و مواخذه خواهد شد. شاید اگر شما متوجه این مسئله نمی شدید، به سادگی با تمام شرایط آن کنار می آمدید و حساسیتی هم در شما یا خانواده پیدا نمی شد، اما اکنون که شما با موشکافی و تحقیق بسیار دقیق، به این مسئله پی بردید، ما نیز به شما توصیه میکنیم حتی الامکان با چنین موردی ازدواج نکنید. از آنجا که این مسئله میتواند زمینه اختلافات، مشاجرات، بدبینی ها و ذهنیت های منفی در خانواده و حتی خود شما باشد. هرچند به لحاظ شرعی و قانونی این کار منعی ندارد. موفق باشید. پی نوشت: 1. فاطر (35) آیه 18. 2. میزان الحکمه، ج 5، ص 244.نشر دار الحدیث قم 1407 ق. 3.همان.
چهار سال است به دختری علاقمندم و این موضوع را با خانواده هم در میان گذاشتم و قرار بود امر ازدواج ما سر بگیرد، اما متاسفانه ما تازه خبردار شدیم که این خانم قبل از عقد ازدواج پدر و مادرش و از راه حرام به دنیا اومده، لطفا بگید چیکارکنم ؟
با سلام خدمت شما کاربر محترم، به شهر سوال خوش آمدید.
توجه داشته باشید که به لحاظ شرعی، اگر زن و مردی رابطه جنسی داشته باشند و با فرض اینکه ارتباط جنسی آنان حرام بوده و یقین دارند نطفه ی بچه ی به دنیا آمده قبل از عقد منعقد شده است، این بچه حلال زاده نیست، ولی به جز در مسئله ارث، در سایر امور با دیگر فرزندان تفاوتی ندارد.
به لحاظ اعتقادی و شرعی در باره فرزندانی که از حرام به دنیا آمدهاند، باید گفت: بر اساس آموزههای دینی آن فرزند گناه و جرمی متوجهاش نیست، زیرا هیچ تقصیری ندارد. عمل خلاف پدر و مادرش مسؤلیتی را متوجه او نمیکند.
قرآن کریم در این باره میفرماید: (وَ لَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ اُخْرَی؛(1) گناه هیچ کسی به گردن دیگری نیست.)
در روایتی نیز آمده: (لَیْسَ عَلی وَلد الزِّنا مِنْ وِزْرِ أَبَوَیْهِ شَیْءٌ؛(2) بر زنازاده چیزی از گناه پدر و مادرش نیست.)
پس مشخص است حرام زاده به خاطر عمل حرام و گناه آلودی که پدر و مادر انجام داده اند، گناهکار نیست. زیرا همان گونه که در آیات قرآن آمده، کسی گناه دیگری را بر دوش نمی کشد. حرامزاده هم میتواند با داشتن اعتقاد درست و انجام اعمال و دستورهای دینی به بهشت برود.
در فرمایش دیگری از امام صادق(ع) نیز آمده است: "زنازاده اگر اعمال خوب انجام بدهد، به او پاداش داده میشود . اگر کار بد از وی سر زند، مجازات میگردد"،(3)
یعنی زنازاده مانند سایر مردم است. او نیز مانند دیگران مکلف به وظایف شرعی و عقلی است. می تواند به پاکی و تقوا روی آورد، همان طور که می تواند به فساد و گناه کشیده شود. چه بسا افراد حلال زاده ای هستند که از شمر بدترند. چه افراد زنا زاده ای که خود را از گناه و آلودگی نگاه داشته و اهل بهشت شده اند.
بنابر این از نظر تکلیفی و شرعی مسؤلیت گناه پدر و مادر فرزند حرام، متوجه او نیست، ولی باید توجه داشته باشید، جدای از حکم شرعی، ممکن است یک آثار وضعی نیز وجود داشته باشد. طبق برخی از روایات، تولد از زنا پیآمدهای وضعی دارد، از همین روست که نوعا گفته می شود آن گونه افراد به راه درست نمی روند، چون افرادی که ولد زنا بوده اند، گرایش بیشتری به بدی ها دارند، یعنی زمینه آلودگی در آنان بیش تر است. اما در عین حال می توانند خود را از آلودگی حفظ کنند، گرچه شاید برایشان سخت باشد و محتاج به ریاضت و مجاهدت بیش تر با هواهای نفسانی داشته باشند.
بنابراین ما نیز نمیتوانیم در مورد سرنوشت و آینده چنین فرزندی پیشداوری کنیم، چون او نیز مانند همه ما انسانها، در مورد اعمال و رفتارش محاسبه و مواخذه خواهد شد. شاید اگر شما متوجه این مسئله نمی شدید، به سادگی با تمام شرایط آن کنار می آمدید و حساسیتی هم در شما یا خانواده پیدا نمی شد، اما اکنون که شما با موشکافی و تحقیق بسیار دقیق، به این مسئله پی بردید، ما نیز به شما توصیه میکنیم حتی الامکان با چنین موردی ازدواج نکنید. از آنجا که این مسئله میتواند زمینه اختلافات، مشاجرات، بدبینی ها و ذهنیت های منفی در خانواده و حتی خود شما باشد. هرچند به لحاظ شرعی و قانونی این کار منعی ندارد.
موفق باشید.
پی نوشت:
1. فاطر (35) آیه 18.
2. میزان الحکمه، ج 5، ص 244.نشر دار الحدیث قم 1407 ق.
3.همان.
- [سایر] اگر دختری به اجبار و تهدید راضی به ازدواج شود و بعد از عقد بچهدار شود، آیا عقد صحیح و بچهی او حلال زاده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مردی گرچه مسلمان زاده ولی کافر است و ضروریاتی مانند اعتقاد به نبی و نماز و روزه و حج و ... را نه اعتقاد دارد و نه انجام میدهد بلکه گاها تمسخر نیز می کند فرزند حاصل از ازدواج این مرد با زنی مسلمان از نظر شرع حرام زاده محسوب می شود یا حلال زاده است؟(جد پدری و جد مادری و مادر این فرزندمسلمانند ولی پدرش کافر)
- [آیت الله مکارم شیرازی] مردی گرچه مسلمان زاده ولی کافر است و ضروریاتی مانند اعتقاد به نبی و نماز و روزه و حج و ... را نه اعتقاد دارد و نه انجام میدهد بلکه گاها تمسخر نیز می کند فرزند حاصل از ازدواج این مرد با زنی مسلمان از نظر شرع حرام زاده محسوب می شود یا حلال زاده است؟(جد پدری و جد مادری و مادر این فرزندمسلمانند ولی پدرش کافر)
- [سایر] دو نفر که عقد نکرده با هم ارتباط جنسی دارند و خانم حامله می شود، اگر بعد از عقد کردن بچه به دنیا بیاید بچه حلال زاده است یا حرام زاده؟
- [آیت الله بهجت] اگر بدون علم به لزوم تعیین مهر و زمان در ازدواج موقت، زن و مردی ازدواج کنند و فرزندی حاصل شود، بعد به لزوم تعیین پی ببرند، آیا ازدواج آن ها حرام بوده و بچه آن ها حلال زاده نمی باشد؟
- [سایر] یکی از شرایط مرجع تقلید حلال زاده بودن است، آیا ممنوعیت غیرحلالزادگان از چنین منصبی، خلاف عقل و عدالت نبوده و موجب محرومیت از حقوق اجتماعی نمیشود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر کسی با علم و از روی عمد طواف نساء را ترک کند و سپس صاحب فرزند شود، فرزند حلال زاده است یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تلقیح اسپرم و تخمک زن و شوهر شرعی در خارج از بدن و جایگزینی آن در رحم همان زن چه حکمی دارد؟ آیا کودک حاصل حلال زاده است؟
- [آیت الله بهجت] بچه ای که از جاهایی مانند شیرخوارگاه، به فرزندی قبول می شود، چگونه می توان به حلال زاده بودن او پی برد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی که طواف نساء را ترک کرده با همسرش آمیزش کند و فرزندی به وجود آید، آیا حلال زاده است و از آنها ارث می برد؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان نمی تواند بدون اجازه زن خود با خواهر زاده و برادر زاده او ازدواج کند؛ ولی اگر بدون اجازه زنش آنان را عقد نماید و بعدا زن اجازه نماید اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان نمیتواند بدون اجازه زن خود با خواهر زاده وبرادر زاده او ازدواج کند ولی اگر بدون اجازه زنش آنانرا عقد نماید و بعداً زن بگوید به آن عقد راضی هستم، اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان نمی تواند بدون اجازه زن خود با خواهر زاده و برادر زاده او ازدواج کند ولی اگر بدون اذن زنش انان را عقد نماید و بعد زن اجازه نماید اشکال ندارد
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند بدون اجازه زن خود با خواهر زاده ، و برادر زاده ، او ازدواج کند ، ولی اگر بدون اجازه زنش آنان را عقد نماید و بعداً زن اجازه نماید ، اشکال ندارد .
- [امام خمینی] انسان نمی تواند بدون اجازه زن خود با خواهر زاده و برادر زاده او ازدواج کند ولی اگر بدون اجازه زنش آنان را عقد نماید و بعدا زن بگوید به آن عقد راضی هستم اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که از زنا به دنیا آمده، اگر زن بگیرد و بچه ای پیدا کند آن بچه حلال زاده است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که از زنا به دنیا آمده؛ اگر زن بگیرد و بچه ای پیدا کند؛ آن بچه حلال زاده است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که از زنا به دنیا آمده ، اگر زن بگیرد و بچّه ای پیدا کند آن بچّه حلال زاده است .
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که از زنا به دنیا امده اگر زن بگیرد و بچه پیدا کند ان بچه حلال زاده است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که از زنا به دنیا آمده اگر زن بگیرد و بچه ای پیدا کند آن بچه حلال زاده است.