راههای شناخت شخص مقابل از چند محور باید دنبال شود: 1- گفتگوی مستقیم؛ 2- تحقیق( دوستان، همکاران، همسایگان و..)؛ 3- مراجعه حضوری به یک مشاوره و مشاوره پیش از ازدواج(آزمونهای شخصیت و...). در گفتگوی رو در رو لازم است که از موضوعاتی مانند: اولویتها و اهداف زندگی؛ حساسیتها؛ توقعات؛ علاقمندیها؛ ویژگیهای شخصیتی و اخلاقی؛ و... سوال شود. لازم است در مواردی به منظور اینکه سانسور و خلاف واقع اتفاق نیفتد، سوالات به صورت غیر مستقیم پرسیده شود. مثلا برای اینکه بیشتر با شخصیت طرف مقابل آشنا شویم میتوانیم اینگونه بپرسیم: تلخ ترین خاطره شما در زندگی چیست؟ و چرا؟ شیرین ترین خاطرهتان کدام است؟ توقع شما از همسر آینده چیست؟ چه موضوعاتی عصبانیتان میکند و برایتان غیرقابل تحمل است؟ آخرین باری که قهر کردید کی بوده؟ میشود موضوعش را بگوئید؟ آخرین باری که دعوا کردید کی بوده؟ میشود دلیلش رو بگوئید؟ در زندگی از چه چیزی متنفر هستید؟ از زندگی و خودتات راضی هستید؟ با توجه به پاسخ این سوالات تا حدودی شخصیت فرد مقابل معرفی میشود. مثلا اگر بگوید از زندگی راضی نیستم، یا بگوید دیروز دعوا کردم و دفعه قبلش هم یک هفته پیش بود دفعه قبل از قبل هم ده روز پیش بود! باید دور چنین گزینه ای خط کشید چون اصولا با خودش هم درگیری دارد!
راههای شناخت شخص مقابل از چند محور باید دنبال شود:
1- گفتگوی مستقیم؛
2- تحقیق( دوستان، همکاران، همسایگان و..)؛
3- مراجعه حضوری به یک مشاوره و مشاوره پیش از ازدواج(آزمونهای شخصیت و...).
در گفتگوی رو در رو لازم است که از موضوعاتی مانند:
اولویتها و اهداف زندگی؛
حساسیتها؛
توقعات؛
علاقمندیها؛
ویژگیهای شخصیتی و اخلاقی؛ و... سوال شود.
لازم است در مواردی به منظور اینکه سانسور و خلاف واقع اتفاق نیفتد، سوالات به صورت غیر مستقیم پرسیده شود. مثلا برای اینکه بیشتر با شخصیت طرف مقابل آشنا شویم میتوانیم اینگونه بپرسیم:
تلخ ترین خاطره شما در زندگی چیست؟ و چرا؟
شیرین ترین خاطرهتان کدام است؟
توقع شما از همسر آینده چیست؟ چه موضوعاتی عصبانیتان میکند و برایتان غیرقابل تحمل است؟
آخرین باری که قهر کردید کی بوده؟ میشود موضوعش را بگوئید؟
آخرین باری که دعوا کردید کی بوده؟ میشود دلیلش رو بگوئید؟
در زندگی از چه چیزی متنفر هستید؟
از زندگی و خودتات راضی هستید؟
با توجه به پاسخ این سوالات تا حدودی شخصیت فرد مقابل معرفی میشود. مثلا اگر بگوید از زندگی راضی نیستم، یا بگوید دیروز دعوا کردم و دفعه قبلش هم یک هفته پیش بود دفعه قبل از قبل هم ده روز پیش بود! باید دور چنین گزینه ای خط کشید چون اصولا با خودش هم درگیری دارد!
- [سایر] آیا با یک جلسه ی خواستگاری می توان به شناخت رسید؟ درباره ارتباط قبل از ازدواج و راههای شناخت قبل از ازدواج توضیح دهید.
- [سایر] با سلام میخواستم بدونم بهترین سن برا ازدواج کی هست؟ برای شناخت همسر از چه راههای باید اقدام کرد؟ با تشکر
- [سایر] شناخت فرد مقابل در ازدواج چگونه است؟
- [سایر] برای شناخت فرد مقابل در ازدواج، معیار مشخصی ندارم.چه کنم؟
- [سایر] راههای پیدا کردن دوست خوب و راههای حفظ آن را بگویید؟
- [سایر] روابط آزادانهی دختر و پسر برای شناخت همدیگر پیش از ازدواج، چه اشکالی دارد؟
- [سایر] چرا رابطه دوستانه قبل از ازدواج نمی تواند منجر به شناخت شود؟
- [سایر] روابط آزادانهی دختر و پسر برای شناخت همدیگر پیش از ازدواج، چه اشکالی دارد؟
- [سایر] آیا دوستیهای قبل از ازدواج برای شناخت بیشتر یکدیگر اشکالی دارد؟
- [سایر] چرا رابطه دوستانه قبل از ازدواج نمی تواند منجر به شناخت شود ؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میخواهد ازدواج کند، فقط به مقدار متعارف برای شناخت و پسندیدن جایز است به صورت، مو و دستهای زن یا دختر مورد نظر نگاه کند و چنانچه بانگاه اوّل غرض حاصل نشود، تکرار آن اشکال ندارد، ولی به هر حال نباید قصد لذّت داشته باشد، هر چند حصول لذّت قهری اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مقدار مسافت را از راههای مختلف می توان دریافت نخست این که خودش اندازه گیری کرده و یقین حاصل کند، دوم این که در میان مردم معروف باشد، سوم این که شخص مورد اعتمادی خبر دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای تعیین قبله راههای زیادی وجود دارد: نخست کوشش کند تا یقین حاصل نماید و نیز می تواند به گفته دو شاهد عادل و یا یک فرد مورد اطمینان که از روی نشانه های حسی شهادت می دهد و یا به قول کسی که از روی قاعده علمی قبله را می شناسد و محل اطمینان است عمل کند و اگر اینها ممکن نشد باید به گمانی که از محراب مسجد مسلمانان یا قبرهای آنان یا از راههای دیگر پیدا می شود عمل نماید.
- [آیت الله مظاهری] در صورتی که شناخت اعلم مشکل باشد، یا آنکه اهل تشخیص در شناخت اعلم اختلاف داشته باشند اعلم بودن شرط نیست، و اگر چند نفر در نظر او اعلم از دیگران و با یکدیگر مساوی باشند، از هر کدام که بخواهد میتواند تقلید کند، بلکه میتواند در بعضی مسائل از کسی و در بعضی دیگر از دیگری تقلید نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که توان شناخت قبله را ندارد و میخواهد حیوانی را ذبح کند که تأخیر آن تا وقت شناخت قبله, ضرر یا حرج دارد, باید برابر گمان خود عمل کند و اگر به هیچ طرف گمان ندارد, به هر طرف انجام دهد, صحیح است و اگر بعداً معلوم شد که سر بریدن رو به قبله نبوده, گوشت آن حیوان در مورد یادشده, حلال است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کر بودن آب را از دو راه می توان شناخت: نخست این که خود انسان یقین پیدا کند و دیگر این که لااقل یک نفر عادل خبر دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر شک کند که آنچه را خارج نموده است به حد نصاب رسیده است یا خیر، احتیاط واجب آن است که امتحان نماید یعنی از راه وزن کردن یا راههای دیگر قیمت آن را معلوم نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر مال خمس نداده از شخص غیر معتقد به خمس مانند کافر به مسلمان معتقد به خمس از راههای عادی منتقل شود, پرداخت خمس آن بر مسلمان واجب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] با توجّه به این که علم پزشکی از جهت تشخیص بیماریهای گوناگون و شناخت داروهای متفاوت و راههای معالجه بسیار وسیع است، هر پزشکی فقط در محدوده شناخت و اطّلاعات خود میتواند طبابت کند و در هر موردی که بیماری یا داروی آن را نتواند تشخیص دهد، نباید دخالت کند و اگر معالجه نماید و بیمار دچار عوارض ناگواری شود، ضامن میباشد، زیرا پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرموده: (هر کس طبابت کند و عالم به علم طب نباشد، ضامن است.)(1)
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگامی انسان می تواند مشغول نماز شود که یقین به داخل شدن وقت پیدا کند، یا لااقل یک مرد عادل خبر از ورود وقت دهد، اذان شخص وقت شناس و مورد اطمینان نیز کافی است و اگر گمان قوی به دخول وقت از راههای دیگر پیدا کند نیز کفایت می کند، خواه از روی ساعت صحیح باشد یا غیرآن.