آیا دوستی‌های قبل از ازدواج برای شناخت بیشتر یکدیگر اشکالی دارد؟
دوستی‌های پیش از ازدواج، افزون بر مشکلاتی که برای دختر و پسر ایجاد می‌کند و سبب اختلال در نظام زندگی آنان می‌شود، ) احساس گناه به سبب ناخشنودی خداوند از این ارتباط و ایجاد مشکلات روحی، ترس و اضطراب ناشی از آبروریزی و تأثیر منفی بر سلسله اعصاب، عدم تمرکز در کلاس درس و هنگام مطالعه و در نتیجه افت تحصیلی، احساس حقارت و ذلت دختر در صورتی که مورد سوءاستفاده قرار گرفته باشد، و احساس خیانت به همسر آینده هنگام ازدواج. اشکالات جدی دیگری را نیز دارد: 1. خطرهایی را به ویژه برای دختر پدید می‌آورد. با توجه به این که دو جوان، سرشار از عواطفند و در اوج غرایز جنسی قرار دارند )به گونه‌ای که وقتی کنار هم قرار می‌گیرند، فعل و انفعالات هورمونی در وجودشان شکل می‌گیرد و کشش فراوانی در آن‌ها ایجاد می‌شود(، احتمال بسیاری وجود داردکه به هم نزدیک شوند و گوهر عفت دختر در معرض خطر قرار گیرد. دلیل مخالفت قرآن، روایات دینی و فقه اسلامی با این گونه دوستی‌ها همین است. خداوند در قرآن کریم، دختران و پسران را از ملاقات‌های پنهانی نهی می‌فرماید: ولکن لا تواعدوهن سرا. ) بقره )2(، 235. . ولا متخذی أخدان. ) مائده )5(،5. . ولا متخذات اخدان. ) نساء)4(،25. . در روایات دینی ما با خلوت زن و مرد نامحرم مخالفت شده است. رسول خداصلی الله علیه و اله می‌فرماید: لایخلون رجل بامرأة فما رجل خلا بامرأة الا کان الشیطان ثالثهما. ) نعمان بن محمد، دعائم الاسلام، ج 2، ص 214. . هیچ مردی با زنی )نامحرم( خلوت نکند؛ زیرا هیچ مردی با زنی خلوت نمی‌کند، مگر آنکه نفر سوم شیطان است. براساس فتاوای فقیهان، اگر مرد و زن نامحرم در محل خلوتی باشند که کسی آن‌جا نباشد و دیگری هم نتواند وارد شود، چنانچه بترسند که به حرام بیفتند، باید از آن جا بیرون بروند و ماندن آن‌ها در آن مکان حرام است ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 159و160. و نیز گفت‌وگوی بیش از حد ضرورت با نامحرم کراهت دارد. ، ص 173این به جهت ایجاد زمینه آبروریزی‌ها، ارتباطات گناه‌آلود و در نتیجه لطمه به کانون ارزشمند خانواده است. 2. موضع تهمت است؛ زیرا دیگران در صورت مشاهده دختر و پسر با هم نمی‌دانند که ارتباط آن دو برای شناخت ازدواج است و گمان می‌کنند رابطه‌ای نامشروع دارند و این مطلب بر ازدواج آنان به ویژه دختر )در صورت منتهی نشدن این رابطه به ازدواج( اثر منفی خواهد داشت. 3. در این‌گونه ارتباطات، شناخت جدی امکان‌پذیر نیست )ر.ک: ص 127-125(؛ زیرا دو طرف مراقب خود هستند و طبیعی است که فهرستی از معایب خود را در اختیار دیگری قرار نمی‌دهند. 4. اگر این دوستی‌ها به ازدواج بینجامد، با توجه به ویژگی غیرت در مرد، ممکن است سؤالاتی در ذهن او شکل گیرد که چرا همسرم پیش از محرمیت با من رابطه برقرار کرد و نکند مشابه این رابطه را با دیگران نیز داشته است و اعتمادش از وی سلب می‌شود و هر قدر رابطه دوستی تنگاتنگ‌تر بوده باشد، میزان این سؤالات و سلب اعتماد نیز افزون‌تر خواهد شد. 5. در صورتی که این دوستی‌ها به ازدواج منتهی نشود که در موارد بسیاری هم به دلیل تغییر شرایط طرفین یا مخالفت خانواده‌ها چنین می‌شود، آثار منفی بسیاری به ویژه بر دختر خواهد داشت که احساس سرخوردگی و شکست روحی، افسردگی، نفرت از جنس مخالف و ازدواج‌گریزی و در مورد دختران، از دست دادن خواستگاران، برخی از این آثار است؛ پس توصیه می‌شود برای دوری از این مشکلات و پیامدهای منفی همسر آینده خود را در فرایند خواستگاری بشناسید )ر.ک: ص 127-
عنوان سوال:

آیا دوستی‌های قبل از ازدواج برای شناخت بیشتر یکدیگر اشکالی دارد؟


پاسخ:

دوستی‌های پیش از ازدواج، افزون بر مشکلاتی که برای دختر و پسر ایجاد می‌کند و سبب اختلال در نظام زندگی آنان می‌شود، ) احساس گناه به سبب ناخشنودی خداوند از این ارتباط و ایجاد مشکلات روحی، ترس و اضطراب ناشی از آبروریزی و تأثیر منفی بر سلسله اعصاب، عدم تمرکز در کلاس درس و هنگام مطالعه و در نتیجه افت تحصیلی، احساس حقارت و ذلت دختر در صورتی که مورد سوءاستفاده قرار گرفته باشد، و احساس خیانت به همسر آینده هنگام ازدواج. اشکالات جدی دیگری را نیز دارد:
1. خطرهایی را به ویژه برای دختر پدید می‌آورد. با توجه به این که دو جوان، سرشار از عواطفند و در اوج غرایز جنسی قرار دارند )به گونه‌ای که وقتی کنار هم قرار می‌گیرند، فعل و انفعالات هورمونی در وجودشان شکل می‌گیرد و کشش فراوانی در آن‌ها ایجاد می‌شود(، احتمال بسیاری وجود داردکه به هم نزدیک شوند و گوهر عفت دختر در معرض خطر قرار گیرد.
دلیل مخالفت قرآن، روایات دینی و فقه اسلامی با این گونه دوستی‌ها همین است. خداوند در قرآن کریم، دختران و پسران را از ملاقات‌های پنهانی نهی می‌فرماید:
ولکن لا تواعدوهن سرا. ) بقره )2(، 235. .
ولا متخذی أخدان. ) مائده )5(،5. .
ولا متخذات اخدان. ) نساء)4(،25. .
در روایات دینی ما با خلوت زن و مرد نامحرم مخالفت شده است.
رسول خداصلی الله علیه و اله می‌فرماید:
لایخلون رجل بامرأة فما رجل خلا بامرأة الا کان الشیطان ثالثهما. ) نعمان بن محمد، دعائم الاسلام، ج 2، ص 214. .
هیچ مردی با زنی )نامحرم( خلوت نکند؛ زیرا هیچ مردی با زنی خلوت نمی‌کند، مگر آنکه نفر سوم شیطان است.
براساس فتاوای فقیهان، اگر مرد و زن نامحرم در محل خلوتی باشند که کسی آن‌جا نباشد و دیگری هم نتواند وارد شود، چنانچه بترسند که به حرام بیفتند، باید از آن جا بیرون بروند و ماندن آن‌ها در آن مکان حرام است ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 159و160. و نیز گفت‌وگوی بیش از حد ضرورت با نامحرم کراهت دارد. ، ص 173این به جهت ایجاد زمینه آبروریزی‌ها، ارتباطات گناه‌آلود و در نتیجه لطمه به کانون ارزشمند خانواده است.
2. موضع تهمت است؛ زیرا دیگران در صورت مشاهده دختر و پسر با هم نمی‌دانند که ارتباط آن دو برای شناخت ازدواج است و گمان می‌کنند رابطه‌ای نامشروع دارند و این مطلب بر ازدواج آنان به ویژه دختر )در صورت منتهی نشدن این رابطه به ازدواج( اثر منفی خواهد داشت.
3. در این‌گونه ارتباطات، شناخت جدی امکان‌پذیر نیست )ر.ک: ص 127-125(؛ زیرا دو طرف مراقب خود هستند و طبیعی است که فهرستی از معایب خود را در اختیار دیگری قرار نمی‌دهند.
4. اگر این دوستی‌ها به ازدواج بینجامد، با توجه به ویژگی غیرت در مرد، ممکن است سؤالاتی در ذهن او شکل گیرد که چرا همسرم پیش از محرمیت با من رابطه برقرار کرد و نکند مشابه این رابطه را با دیگران نیز داشته است و اعتمادش از وی سلب می‌شود و هر قدر رابطه دوستی تنگاتنگ‌تر بوده باشد، میزان این سؤالات و سلب اعتماد نیز افزون‌تر خواهد شد.
5. در صورتی که این دوستی‌ها به ازدواج منتهی نشود که در موارد بسیاری هم به دلیل تغییر شرایط طرفین یا مخالفت خانواده‌ها چنین می‌شود، آثار منفی بسیاری به ویژه بر دختر خواهد داشت که احساس سرخوردگی و شکست روحی، افسردگی، نفرت از جنس مخالف و ازدواج‌گریزی و در مورد دختران، از دست دادن خواستگاران، برخی از این آثار است؛ پس توصیه می‌شود برای دوری از این مشکلات و پیامدهای منفی همسر آینده خود را در فرایند خواستگاری بشناسید )ر.ک: ص 127-





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین