دوستی‌های پیش از ازدواج، افزون بر مشکلاتی که برای دختر و پسر ایجاد می‌کند و سبب اختلال در نظام زندگی آنان می‌شود، ) احساس گناه به سبب ناخشنودی خداوند از این ارتباط و ایجاد مشکلات روحی، ترس و اضطراب ناشی از آبروریزی و تأثیر منفی بر سلسله اعصاب، عدم تمرکز در کلاس درس و هنگام مطالعه و در نتیجه افت تحصیلی، احساس حقارت و ذلت دختر در صورتی که مورد سوءاستفاده قرار گرفته باشد، و احساس خیانت به همسر آینده هنگام ازدواج. اشکالات جدی دیگری را نیز دارد: 1. خطرهایی را به ویژه برای دختر پدید می‌آورد. با توجه به این که دو جوان، سرشار از عواطفند و در اوج غرایز جنسی قرار دارند )به گونه‌ای که وقتی کنار هم قرار می‌گیرند، فعل و انفعالات هورمونی در وجودشان شکل می‌گیرد و کشش فراوانی در آن‌ها ایجاد می‌شود(، احتمال بسیاری وجود داردکه به هم نزدیک شوند و گوهر عفت دختر در معرض خطر قرار گیرد. دلیل مخالفت قرآن، روایات دینی و فقه اسلامی با این گونه دوستی‌ها همین است. خداوند در قرآن کریم، دختران و پسران را از ملاقات‌های پنهانی نهی می‌فرماید: ولکن لا تواعدوهن سرا. ) بقره )2(، 235. . ولا متخذی أخدان. ) مائده )5(،5. . ولا متخذات اخدان. ) نساء)4(،25. . در روایات دینی ما با خلوت زن و مرد نامحرم مخالفت شده است. رسول خداصلی الله علیه و اله می‌فرماید: لایخلون رجل بامرأة فما رجل خلا بامرأة الا کان الشیطان ثالثهما. ) نعمان بن محمد، دعائم الاسلام، ج 2، ص 214. . هیچ مردی با زنی )نامحرم( خلوت نکند؛ زیرا هیچ مردی با زنی خلوت نمی‌کند، مگر آنکه نفر سوم شیطان است. براساس فتاوای فقیهان، اگر مرد و زن نامحرم در محل خلوتی باشند که کسی آن‌جا نباشد و دیگری هم نتواند وارد شود، چنانچه بترسند که به حرام بیفتند، باید از آن جا بیرون بروند و ماندن آن‌ها در آن مکان حرام است ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 159و160. و نیز گفت‌وگوی بیش از حد ضرورت با نامحرم کراهت دارد. ، ص 173این به جهت ایجاد زمینه آبروریزی‌ها، ارتباطات گناه‌آلود و در نتیجه لطمه به کانون ارزشمند خانواده است. 2. موضع تهمت است؛ زیرا دیگران در صورت مشاهده دختر و پسر با هم نمی‌دانند که ارتباط آن دو برای شناخت ازدواج است و گمان می‌کنند رابطه‌ای نامشروع دارند و این مطلب بر ازدواج آنان به ویژه دختر )در صورت منتهی نشدن این رابطه به ازدواج( اثر منفی خواهد داشت. 3. در این‌گونه ارتباطات، شناخت جدی امکان‌پذیر نیست )ر.ک: ص 127-125(؛ زیرا دو طرف مراقب خود هستند و طبیعی است که فهرستی از معایب خود را در اختیار دیگری قرار نمی‌دهند. 4. اگر این دوستی‌ها به ازدواج بینجامد، با توجه به ویژگی غیرت در مرد، ممکن است سؤالاتی در ذهن او شکل گیرد که چرا همسرم پیش از محرمیت با من رابطه برقرار کرد و نکند مشابه این رابطه را با دیگران نیز داشته است و اعتمادش از وی سلب می‌شود و هر قدر رابطه دوستی تنگاتنگ‌تر بوده باشد، میزان این سؤالات و سلب اعتماد نیز افزون‌تر خواهد شد. 5. در صورتی که این دوستی‌ها به ازدواج منتهی نشود که در موارد بسیاری هم به دلیل تغییر شرایط طرفین یا مخالفت خانواده‌ها چنین می‌شود، آثار منفی بسیاری به ویژه بر دختر خواهد داشت که احساس سرخوردگی و شکست روحی، افسردگی، نفرت از جنس مخالف و ازدواج‌گریزی و در مورد دختران، از دست دادن خواستگاران، برخی از این آثار است؛ پس توصیه می‌شود برای دوری از این مشکلات و پیامدهای منفی همسر آینده خود را در فرایند خواستگاری بشناسید )ر.ک: ص 127-
دوستیهای پیش از ازدواج، افزون بر مشکلاتی که برای دختر و پسر ایجاد میکند و سبب اختلال در نظام زندگی آنان میشود، ) احساس گناه به سبب ناخشنودی خداوند از این ارتباط و ایجاد مشکلات روحی، ترس و اضطراب ناشی از آبروریزی و تأثیر منفی بر سلسله اعصاب، عدم تمرکز در کلاس درس و هنگام مطالعه و در نتیجه افت تحصیلی، احساس حقارت و ذلت دختر در صورتی که مورد سوءاستفاده قرار گرفته باشد، و احساس خیانت به همسر آینده هنگام ازدواج. اشکالات جدی دیگری را نیز دارد:
1. خطرهایی را به ویژه برای دختر پدید میآورد. با توجه به این که دو جوان، سرشار از عواطفند و در اوج غرایز جنسی قرار دارند )به گونهای که وقتی کنار هم قرار میگیرند، فعل و انفعالات هورمونی در وجودشان شکل میگیرد و کشش فراوانی در آنها ایجاد میشود(، احتمال بسیاری وجود داردکه به هم نزدیک شوند و گوهر عفت دختر در معرض خطر قرار گیرد.
دلیل مخالفت قرآن، روایات دینی و فقه اسلامی با این گونه دوستیها همین است. خداوند در قرآن کریم، دختران و پسران را از ملاقاتهای پنهانی نهی میفرماید:
ولکن لا تواعدوهن سرا. ) بقره )2(، 235. .
ولا متخذی أخدان. ) مائده )5(،5. .
ولا متخذات اخدان. ) نساء)4(،25. .
در روایات دینی ما با خلوت زن و مرد نامحرم مخالفت شده است.
رسول خداصلی الله علیه و اله میفرماید:
لایخلون رجل بامرأة فما رجل خلا بامرأة الا کان الشیطان ثالثهما. ) نعمان بن محمد، دعائم الاسلام، ج 2، ص 214. .
هیچ مردی با زنی )نامحرم( خلوت نکند؛ زیرا هیچ مردی با زنی خلوت نمیکند، مگر آنکه نفر سوم شیطان است.
براساس فتاوای فقیهان، اگر مرد و زن نامحرم در محل خلوتی باشند که کسی آنجا نباشد و دیگری هم نتواند وارد شود، چنانچه بترسند که به حرام بیفتند، باید از آن جا بیرون بروند و ماندن آنها در آن مکان حرام است ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 159و160. و نیز گفتوگوی بیش از حد ضرورت با نامحرم کراهت دارد. ، ص 173این به جهت ایجاد زمینه آبروریزیها، ارتباطات گناهآلود و در نتیجه لطمه به کانون ارزشمند خانواده است.
2. موضع تهمت است؛ زیرا دیگران در صورت مشاهده دختر و پسر با هم نمیدانند که ارتباط آن دو برای شناخت ازدواج است و گمان میکنند رابطهای نامشروع دارند و این مطلب بر ازدواج آنان به ویژه دختر )در صورت منتهی نشدن این رابطه به ازدواج( اثر منفی خواهد داشت.
3. در اینگونه ارتباطات، شناخت جدی امکانپذیر نیست )ر.ک: ص 127-125(؛ زیرا دو طرف مراقب خود هستند و طبیعی است که فهرستی از معایب خود را در اختیار دیگری قرار نمیدهند.
4. اگر این دوستیها به ازدواج بینجامد، با توجه به ویژگی غیرت در مرد، ممکن است سؤالاتی در ذهن او شکل گیرد که چرا همسرم پیش از محرمیت با من رابطه برقرار کرد و نکند مشابه این رابطه را با دیگران نیز داشته است و اعتمادش از وی سلب میشود و هر قدر رابطه دوستی تنگاتنگتر بوده باشد، میزان این سؤالات و سلب اعتماد نیز افزونتر خواهد شد.
5. در صورتی که این دوستیها به ازدواج منتهی نشود که در موارد بسیاری هم به دلیل تغییر شرایط طرفین یا مخالفت خانوادهها چنین میشود، آثار منفی بسیاری به ویژه بر دختر خواهد داشت که احساس سرخوردگی و شکست روحی، افسردگی، نفرت از جنس مخالف و ازدواجگریزی و در مورد دختران، از دست دادن خواستگاران، برخی از این آثار است؛ پس توصیه میشود برای دوری از این مشکلات و پیامدهای منفی همسر آینده خود را در فرایند خواستگاری بشناسید )ر.ک: ص 127-
- [سایر] روابط آزادانهی دختر و پسر برای شناخت همدیگر پیش از ازدواج، چه اشکالی دارد؟
- [سایر] روابط آزادانهی دختر و پسر برای شناخت همدیگر پیش از ازدواج، چه اشکالی دارد؟
- [سایر] چه کنیم تا گرفتار روابط و دوستیهای ویرانگر نشویم؟
- [سایر] شناخت فرد مقابل در ازدواج چگونه است؟
- [سایر] راههای شناخت طرف مقابل برای ازدواج چیست؟
- [سایر] آیا با یک جلسه ی خواستگاری می توان به شناخت رسید؟ درباره ارتباط قبل از ازدواج و راههای شناخت قبل از ازدواج توضیح دهید.
- [سایر] برای شناخت فرد مقابل در ازدواج، معیار مشخصی ندارم.چه کنم؟
- [سایر] مجردی چه اشکالی دارد که حتما باید ازدواج کنیم ؟
- [سایر] ارتباط دختر و پسر قبل از ازدواج، چه اشکالی دارد؟
- [سایر] مجردی چه اشکالی دارد که حتما باید ازدواج کنیم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان نمی تواند بدون اجازه زن خود، با خواهر زاده و برادر زاده او ازدواج کند ولی اگر بدون اجازه زنش آنان را عقد نماید و بعداً زن بگوید به آن عقد راضی هستم اشکالی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که میخواهد ازدواج کند، فقط به مقدار متعارف برای شناخت و پسندیدن جایز است به صورت، مو و دستهای زن یا دختر مورد نظر نگاه کند و چنانچه بانگاه اوّل غرض حاصل نشود، تکرار آن اشکال ندارد، ولی به هر حال نباید قصد لذّت داشته باشد، هر چند حصول لذّت قهری اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بخواهند درچند دیگشیره بپزند، استعمالکفگیر در دیگهایی که جوشیده اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر به اندازه رکوع خم شود ولی دستها را به زانو نگذارد، اشکالی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان برای معالجه کسی ناچار شود که به عورت او نگاه کند، اشکالی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وضوی بعضی از اعضاء را ارتماسی و بعضی را غیر ارتماسی انجام دهد اشکالی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] پوشیدن لباس ابریشمی برای زن در نماز و غیر نماز اشکالی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] پوشیدن لباس ابریشمی برای زن در نماز و غیر نماز اشکالی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 23 اگر امر خلاف شرعی در آن نباشد و موجب هتک مقدسات نشود اشکالی ندارند.
- [آیت الله مظاهری] در صورتی که شناخت اعلم مشکل باشد، یا آنکه اهل تشخیص در شناخت اعلم اختلاف داشته باشند اعلم بودن شرط نیست، و اگر چند نفر در نظر او اعلم از دیگران و با یکدیگر مساوی باشند، از هر کدام که بخواهد میتواند تقلید کند، بلکه میتواند در بعضی مسائل از کسی و در بعضی دیگر از دیگری تقلید نماید.