با وجود اینکه همه میدانیم حضرت زهرا (س) به شهادت رسیده و در رساله ها آمده است که شهید غسل احتیاج ندارد، پس چرا در مقاتل نوشته شده که حضرت زهرا (س) را غسل دادند؟
غسل دادن و کفن کردن میت مسلمان واجب است؛ لیکن شهید از این حکم استثنا شده است و بر او با همان لباس و بدن خون آلود نماز گزارده و سپس دفن می‌شود. اما شرط اجرای این حکم مبنی بر این است که فرد، در عرصه نبرد کشته شده باشد. در جریان حکم شهید نسبت به کسی که در میدان جنگ زخمی شده و ساعاتی پس از انتقال به پشت جبهه، پیش از آنکه جنگ خاتمه یابد، کشته شده است، اختلاف می‌باشد. گروهی احکام شهید را بر چنین فردی جاری دانسته ‌اند.(1) بنابراین هر چند بنابر شواهد و قرائن و نقلهای متعدد تاریخی حتی از منابع اهل سنت،حضرت زهرا(سلام الله علیها) در ماجرای حمله به منزل آن حضرت زخمی و مجروح شده و در اثر همان جراحات به شهادت رسیدند،ولی چون در میدان جهاد و جنگ به شهادت نرسیده بودند این حکم یعنی غسل نداشتن جاری نمی شد. پی نوشت: (1). شیخ طوسی،الخلاف ج1، ص712. علامه حلی،منتهی المطلب ج7، ص185. شیخ محمد حسن النجفی الجواهری ،جواهر الکلام ج4، ص89-90. سید محمد کاظم طباطبائی یزدی ، العروة الوثقی‌ ج2، ص40.
عنوان سوال:

با وجود اینکه همه میدانیم حضرت زهرا (س) به شهادت رسیده و در رساله ها آمده است که شهید غسل احتیاج ندارد، پس چرا در مقاتل نوشته شده که حضرت زهرا (س) را غسل دادند؟


پاسخ:

غسل دادن و کفن کردن میت مسلمان واجب است؛ لیکن شهید از این حکم استثنا شده است و بر او با همان لباس و بدن خون آلود نماز گزارده و سپس دفن می‌شود.
اما شرط اجرای این حکم مبنی بر این است که فرد، در عرصه نبرد کشته شده باشد. در جریان حکم شهید نسبت به کسی که در میدان جنگ زخمی شده و ساعاتی پس از انتقال به پشت جبهه، پیش از آنکه جنگ خاتمه یابد، کشته شده است، اختلاف می‌باشد. گروهی احکام شهید را بر چنین فردی جاری دانسته ‌اند.(1)
بنابراین هر چند بنابر شواهد و قرائن و نقلهای متعدد تاریخی حتی از منابع اهل سنت،حضرت زهرا(سلام الله علیها) در ماجرای حمله به منزل آن حضرت زخمی و مجروح شده و در اثر همان جراحات به شهادت رسیدند،ولی چون در میدان جهاد و جنگ به شهادت نرسیده بودند این حکم یعنی غسل نداشتن جاری نمی شد.

پی نوشت:
(1). شیخ طوسی،الخلاف ج1، ص712. علامه حلی،منتهی المطلب ج7، ص185. شیخ محمد حسن النجفی الجواهری ،جواهر الکلام ج4، ص89-90. سید محمد کاظم طباطبائی یزدی ، العروة الوثقی‌ ج2، ص40.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین