در مورد اینکه آیا حضرت خدیجه(س) قبل از ازدواج با حضرت محمد(ص) با مرد یا مردان دیگر ازداوج کرده بود یا خیر نظرات مختلفی وجود دارد. عده ای معتقدند حضرت خدیجه پیش از ازدواج با پیامبر اسلام دوبار ازدواج کرده است. اولین بار با شخصی به نام عتیق ازدواج کرده و برای او فرزندی به دنیا آورد. و پس از مرگ عتیق، با فردی به نام ابوهاله ازدواج کرده و برای او نیز فرزندی به دنیا آورده است. و پس از اینها با پیامبر(ص) ازدواج کرده است. اما عده ای از علما معتقدند: جناب خدیجه قبل از ازدواج با پیامبر (ص) ازدواج نکرده بود و اولین بار با پیامبر (ص) اسلام ازدواج کرد پس ایشان در زمان ازدواج دختر(باکره) بودند. احمد بلاذری، ابوالقاسم کوفی، سید مرتضی و شیخ طوسی به این نظر معتقدند و روایت کردهاند که خدیجه در وقت ازدواج با پیامبر دختر بوده است. اما اگر قول دوم مد نظر باشند باید در مورد فرزندانی که در خانه حضرت خدیجه (س) قرار داشتند، بررسی کرد که در این باره گفته اند: این بچه ها از شوهران سابق حضرت خدیجه (س) نبوده اند. بلکه فرزندان "هاله" خواهر جناب خدیجه بوده اند. و دو دختر به نام های "رقیه" و "زینب" فرزندان هاله هستند که جناب خدیجه (س) بعد از درگذشت خواهر خود، آن ها را به خانه خود آورده و سرپرستی شان را به عهده گرفته بود. از این رو این فرزندان را به حضرت خدیجه (س) نسبت داده اند، کما اینکه رسم عرب این گونه بوده است که فرزند را به سرپرستش نسبت می داده اند.[1] برای آگاهی بیشتر ر.ک: الصحیح من سیرةالنبی، ج 1، ص 121، سید جعفر مرتضی عاملی لبنانی (جلد اول و دوم این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده است). [1]. اعیان الشیعه، ج 10، ص 82 به بعد.
در مورد اینکه آیا حضرت خدیجه(س) قبل از ازدواج با حضرت محمد(ص) با مرد یا مردان دیگر ازداوج کرده بود یا خیر نظرات مختلفی وجود دارد.
عده ای معتقدند حضرت خدیجه پیش از ازدواج با پیامبر اسلام دوبار ازدواج کرده است. اولین بار با شخصی به نام عتیق ازدواج کرده و برای او فرزندی به دنیا آورد. و پس از مرگ عتیق، با فردی به نام ابوهاله ازدواج کرده و برای او نیز فرزندی به دنیا آورده است. و پس از اینها با پیامبر(ص) ازدواج کرده است.
اما عده ای از علما معتقدند: جناب خدیجه قبل از ازدواج با پیامبر (ص) ازدواج نکرده بود و اولین بار با پیامبر (ص) اسلام ازدواج کرد پس ایشان در زمان ازدواج دختر(باکره) بودند. احمد بلاذری، ابوالقاسم کوفی، سید مرتضی و شیخ طوسی به این نظر معتقدند و روایت کردهاند که خدیجه در وقت ازدواج با پیامبر دختر بوده است.
اما اگر قول دوم مد نظر باشند باید در مورد فرزندانی که در خانه حضرت خدیجه (س) قرار داشتند، بررسی کرد که در این باره گفته اند: این بچه ها از شوهران سابق حضرت خدیجه (س) نبوده اند. بلکه فرزندان "هاله" خواهر جناب خدیجه بوده اند. و دو دختر به نام های "رقیه" و "زینب" فرزندان هاله هستند که جناب خدیجه (س) بعد از درگذشت خواهر خود، آن ها را به خانه خود آورده و سرپرستی شان را به عهده گرفته بود. از این رو این فرزندان را به حضرت خدیجه (س) نسبت داده اند، کما اینکه رسم عرب این گونه بوده است که فرزند را به سرپرستش نسبت می داده اند.[1]
برای آگاهی بیشتر ر.ک: الصحیح من سیرةالنبی، ج 1، ص 121، سید جعفر مرتضی عاملی لبنانی (جلد اول و دوم این کتاب به فارسی نیز ترجمه شده است).
[1]. اعیان الشیعه، ج 10، ص 82 به بعد.
- [سایر] آیا پیامبر (ص) از حضرت خدیجه (س) فرزندی غیر حضرت زهرا (س) داشتند؟
- [سایر] دلیل رغبت حضرت خدیجه (س) برای ازدواج با پیامبر (ص) چه بود؟
- [سایر] چرا پیامبر(ص) با حضرت خدیجه که 40 ساله بوده و 15 سال از خودش بزرگتر بود ازدواج کرد؟
- [سایر] سن حضرت خدیجه(س) هنگام ازدواج با پیامبر اکرم(ص) چقدربود؟
- [سایر] الف. از نظر تاریخی، آیا درست است که حضرت خدیجه قبل از ازدواج با پیامبر اکرم (ص) ازدواج کرده بودند و از شوهر قبلی خود فرزندانی داشتند؟ ب. اختلاف سنّی بین پیامبر و حضرت خدیجه چقدر بوده است؟ ج. حضرت خدیجه(س) در حالی حضرت زهرا(س) را به دنیا آورد که عمرش 60 سال بود (5 سال بعد از بعثت)، چگونه زنی در سن یائسگی (بدون معجزه ) میتواند بچهای به دنیا آورد؟
- [سایر] ازدواج خدیجه با پیامبر صلی الله علیه و آله چگونه بوده است؟
- [سایر] آیا حضرت خدیجه(س) قبل از ازدواج با پیامبر همسران و فرزندانی داشته است؟
- [سایر] بانو خدیجه(س) از حضرت رسول اکرم(ص)مستقیم خواستگاری کردند یا با واسطه؟
- [سایر] رسول خدا(ص) زمانی که یگانه همسر ایشان حضرت خدیجه(س) بودند چند کنیز داشتند؟
- [سایر] چرا پیامبر(ص) و حضرت علی(ع) در زمان حیات همسران اولشان(حضرت خدیجه و حضرت زهرا)، ازدواج دیگری نکردند؟ اما بعد از وفات ایشان چندین همسر برای خود اختیار کردند؟
- [آیت الله نوری همدانی] طلاق باید به صیغة عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغة طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد باید بگوید : زَوْجَتی فاطِمَهُ طالِقٌ یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند که آن وکیل باید بگوید : زَوْجَهُ مُوَکِلی فاطِمَهُ طالِقٌ .
- [آیت الله سبحانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید: زَوْجَتِی فاطِمَهُ طالِق یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: زَوْجَةُ مَوَکِّلِی فاطِمَةُ طالِق.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح و به کلمه (طالق) خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد باید بگوید: (زَوْجَتی فاطِمَة طالقٌ); یعنی: زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید: (زَوْجَةُ مُوکِّلِی فاطِمَةُ طالِقٌ).
- [امام خمینی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلا فاطمه باشد می گوید: "زوجتی فاطمة خالعتها علی ما بذلت هی طالق" یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است.
- [آیت الله سبحانی] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد می گوید: زَوْجَتِی فاطِمَةُ خلعتها عَلی ما بَذَلَتْ هِیَ طالِق (یعنی زنم فاطمه را طلاق خلع دادم او رها است).
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر بخواهد خود صیغه طلاق را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد، میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ، هِیَ طالِقٌ) یعنی: (زنم فاطمه را در مقابل آنچه بخشید طلاق خلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه طلاق خُلع را بخواند، چنانچه اسم زن مثلاً فاطمه باشد میگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ خالَعْتُها عَلی ما بَذَلَتْ هِی طالِق)؛ یعنی: (زنم فاطمه را طلاق خُلع دادم، او رهاست).
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).
- [آیت الله وحید خراسانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح و به کلمه طالق خوانده شود و دو مرد عادل ان را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد باید بگوید زوجتی فاطمه طالق یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند ان وکیل باید بگوید زوجه موکلی فاطمه طالق و در صورتی که زن معین باشد ذکر نام او لازم نیست
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح و به کلمه طالق خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد؛ باید بگوید زوجتی فاطمه طالق یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل باید بگوید زوجه موکلی فاطمه طالق. و در صورتی که زن معین باشد؛ ذکر نام او لازم نیست.