محبت اهل بیت (علیهم السلام) مساله ای بسیار مهم در زندگی معنوی ماست. (ابن مسعود) روایت کرده است: کسی که یک روز، محبت اهل بیت رسول الله صلّی اللّه علیه و آله در دل داشته باشد، بهتر است از یکسال بندگی برای خدای تعالی![1] و وظیفه واجبی است که بر دوش ما گذاشته شده است: لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبی؛[شوری 23] بر این رسالت مزدی از شما، جز دوست داشتن خویشاوندان، نمیخواهم. پیامبر (ص) می فرمایند: اهل بیت مرا بخاطر محبتی که به آنها دارم، دوست بدارید و نسبت به آنها اظهار علاقهمندی نمایید.[2] و درباره چگونگی ایجاد محبت باید گفت که: محبت، نزدیکی دو قلب به یکدیگر است. و زمانی ما به اهل بیت (علیهم السلام) محبت پیدا می کنیم که با آنها ارتباط برقرار کرده و تناسب و قربی بیابیم. هر گونه یکسانی و مشابهتی سبب جذب شده و تضاد و اختلاف، سبب دوری و چه بسا تنفر می شود. با توجه به این قاعده کلی می توان گفت که ما می توانیم با مطالعه و بررسی شخصیت اهل بیت (علیهم السلام) به آنها محبت پیدا کنیم، چونکه هر کس فطرتی دارد که نیکی ها و زیبایی ها را می پسندد و زمانی که با منبع و معدن نیکی آشنا می شود، طبیعتا به آن احساس محبت پیدا می کند. و صفات فضیلت اهل بیت (علیهم السلام) چنان گسترده و عظیم است که حتی دشمنانشان نیز توانایی انکار آن را ندارند. هر چند این دشمنان، به دلیل مدفون کردن فطرت در زیر خروارها گناه و زشتی، با فهم این زیبایی ها، نمی توانند، در دلشان نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) محبتی احساس کنند. از همین جا روشن می شود که ارتکاب اعمال زشت و عادت کردن به آنها، مانعی در راه محبت اهل بیت (علیهم السلام) است. تا جایی که اگر زشتی فراگیر شود و شخصیت کسی را تشکیل دهد، حتی سبب بغض و نفرت از اهل بیت (علیهم السلام) نیز می شود. اینجاست که می بینیم، ملاک ایمان، چگونه به محبت گره می خورد: النَّبِیُّ ص أَنَّهُ لَا یُحِبُّکَ إِلَّا مُؤْمِنٌ وَ لَا یُبْغِضُکَ إِلَّا مُنَافِق؛[3] پیامبر (ص) به حضرت علی (ع) می فرمایند: جز مومن تو را دوست ندارد. و جز منافق با تو دشمنی نمی کند. پس طبیعتا اگر کسی مدارج بالاتری از ایمان را کسب کند، محبت قوی تری به اهل بیت (علیهم السلام) نیز می یابد. در نتیجه دو راه اساسی برای محبت اهل بیت (علیهم السلام) همیشه باید مد نظر ما باشد: چ 1- کسب معرفت 2- صالح کردن اعمال جهت ایجاد تناسب. [1]. فضائل پنج تن علیهم السلام در صحاح ششگانه اهل سنت، ج2، ص298. [2]. فضائل پنج تن در صحاح ششگانه اهل سنت، ج2، ص: 291. [3]. بحار الأنوار، ج27 ص 230.
محبت اهل بیت (علیهم السلام) مساله ای بسیار مهم در زندگی معنوی ماست.
(ابن مسعود) روایت کرده است: کسی که یک روز، محبت اهل بیت رسول الله صلّی اللّه علیه و آله در دل داشته باشد، بهتر است از یکسال بندگی برای خدای تعالی![1]
و وظیفه واجبی است که بر دوش ما گذاشته شده است:
لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبی؛[شوری 23] بر این رسالت مزدی از شما، جز دوست داشتن خویشاوندان، نمیخواهم.
پیامبر (ص) می فرمایند: اهل بیت مرا بخاطر محبتی که به آنها دارم، دوست بدارید و نسبت به آنها اظهار علاقهمندی نمایید.[2]
و درباره چگونگی ایجاد محبت باید گفت که: محبت، نزدیکی دو قلب به یکدیگر است. و زمانی ما به اهل بیت (علیهم السلام) محبت پیدا می کنیم که با آنها ارتباط برقرار کرده و تناسب و قربی بیابیم. هر گونه یکسانی و مشابهتی سبب جذب شده و تضاد و اختلاف، سبب دوری و چه بسا تنفر می شود.
با توجه به این قاعده کلی می توان گفت که ما می توانیم با مطالعه و بررسی شخصیت اهل بیت (علیهم السلام) به آنها محبت پیدا کنیم، چونکه هر کس فطرتی دارد که نیکی ها و زیبایی ها را می پسندد و زمانی که با منبع و معدن نیکی آشنا می شود، طبیعتا به آن احساس محبت پیدا می کند. و صفات فضیلت اهل بیت (علیهم السلام) چنان گسترده و عظیم است که حتی دشمنانشان نیز توانایی انکار آن را ندارند. هر چند این دشمنان، به دلیل مدفون کردن فطرت در زیر خروارها گناه و زشتی، با فهم این زیبایی ها، نمی توانند، در دلشان نسبت به اهل بیت (علیهم السلام) محبتی احساس کنند.
از همین جا روشن می شود که ارتکاب اعمال زشت و عادت کردن به آنها، مانعی در راه محبت اهل بیت (علیهم السلام) است. تا جایی که اگر زشتی فراگیر شود و شخصیت کسی را تشکیل دهد، حتی سبب بغض و نفرت از اهل بیت (علیهم السلام) نیز می شود.
اینجاست که می بینیم، ملاک ایمان، چگونه به محبت گره می خورد:
النَّبِیُّ ص أَنَّهُ لَا یُحِبُّکَ إِلَّا مُؤْمِنٌ وَ لَا یُبْغِضُکَ إِلَّا مُنَافِق؛[3] پیامبر (ص) به حضرت علی (ع) می فرمایند: جز مومن تو را دوست ندارد. و جز منافق با تو دشمنی نمی کند.
پس طبیعتا اگر کسی مدارج بالاتری از ایمان را کسب کند، محبت قوی تری به اهل بیت (علیهم السلام) نیز می یابد.
در نتیجه دو راه اساسی برای محبت اهل بیت (علیهم السلام) همیشه باید مد نظر ما باشد: چ
1- کسب معرفت 2- صالح کردن اعمال جهت ایجاد تناسب.
[1]. فضائل پنج تن علیهم السلام در صحاح ششگانه اهل سنت، ج2، ص298.
[2]. فضائل پنج تن در صحاح ششگانه اهل سنت، ج2، ص: 291.
[3]. بحار الأنوار، ج27 ص 230.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چگونه می توان محبت اهل بیت (علیهم السلام ) را در دل خود به وجود آوریم؟
- [سایر] شرایط محبت اهل بیت علیهم السلام چیست؟
- [سایر] جایگاه محبت اهل بیت(ع) چیست؟
- [سایر] راه های کسب محبت و معرفت اهل بیت (ع) چیست؟
- [سایر] محبت اهل بیت علیهم السلام تا چه اندازه اهمیت دارد و چگونه به دست میآید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا محبت اهل بیت (علیهم السلام) بدون هیچ چون و جرایی مانع عذاب قیامت می گردد؟
- [آیت الله مظاهری] جواب : محبت اهل بیت(علیهم السلام) و متابعت از آنها مرگ را آسان می کند.
- [سایر] محبت اهل بیت(علیهم السلام) چیست و چگونه به دست میآید؟
- [سایر] چگونه میتوان محب اهلبیت(ع) شد؟ کسی که هیچ محبتی از کودکی نسبت به اهلبیت نداشته، حالا چگونه میتواند محبت آنها را در دل احساس کند؟
- [سایر] شبهه: شیعیان مدعی هستند که خلفای ثلاث ظالم به اهل بیت هستند در حالیکه آنها همواره مودت و محبت خود را به اهل بیت اثبات کردهاند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله وحید خراسانی] دراشامیدن اب چند چیز مستحب است اول اب رابه طور مکیدن بیاشامد دوم در روز ایستاده اب بیاشامد سوم پیش از اشامیدن اب بسم الله وبعداز ان الحمدالله بگوید چهارم به سه نفس اب بیاشامد پنجم از روی میل اب بیاشامد ششم بعداز اشامیدن اب حضرت ابی عبدالله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان ان حضرت را لعنت نماید
- [آیت الله بروجردی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است:اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد.دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم الله) و بعد از آن (الحمد لله) بگوید.چهارم:به سه نفس آب بیاشامد.پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (- ع) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله اردبیلی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است که از آن جملهاند: پوشیدن لباس سیاه مگر برای عزای اهل بیت علیهمالسلام و همچنین لباس چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند و پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن دکمههای لباس و به دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله اردبیلی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم اللّه) و بعد از آن (الحمداللّه) بگوید.چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللّه علیهالسلام و اهل بیت و یاران ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله مظاهری] شش کار در آشامیدن آب مستحب است: اوّل: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوّم: در روز ایستاده آب بخورد. سوّم: پیش از آشامیدن آب بسم اللَّه و بعد از آن الحمدللَّه بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللَّهعلیه السلام و اهلبیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] در آشامیدن آب چند چیز مستحّب است : اوّل : آب را بطور مکیدن بیاشامد . دوّم : در روز ایستاده آب بخورد . سوّم : پیش از آشامیدن آب بِسْمِ اللهِ و بعد از آن اَلْحَمْدُ لِلهِ بگوید . چهارم : به سه نفس آب بیاشامد . پنجم : بعد از آشامیدن آب حضرت اَبا عَبْدِ اَللهِ ( علیه السّلام ) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعن نماید . مکروهات آب آشامیدن
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوّم: در روز ایستاده آب بخورد.سوّم: پیش از آشامیدن آب بسم الله و بعد از آن الحمد لله بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (علیه السلام) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. مکروهات آب آشامیدن
- [امام خمینی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اول: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم: در روز ایستاده آب بخورد. سوم: بیش از آشامیدن آب "بسم الله" و بعد از آن "الحمد لله" بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبد الله علیه السلام و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.