هر چند با شنیدن عنوان زنده بگور کردن،عمل زشت زنده بگور کرده دختران توسط برخی از اعراب در دوران جاهلیت به ذهن می آید ولی با مراجعه به متون تاریخی مشخص می شود که این رسم غیر انسانی قبل از آن در بین غیر عربها رواج داشته است.که از باب نمونه چند مورد را ذکر می کنیم. هرودوت در کتاب هفتم در شرح لشکرکشی خشایار به یونان می نویسد : (سپاهیان خشایارشا در نقطه مشهور به نه راه از پلی عبور کردند ، آنجا سرزمین طایفه ادرنی است و چون معلوم شد آن محل نیز "نه راه" (nine way)نام دارد ، 9 پسر و 9 دختر بومی را بر سبیل نذری زنده به گور کردند ، این یک رسم پارسیان است و شنیده ام امستریس دختر [همسر] خشایارشا نیز در دوره سالخوردگی به همین اقدام مبادرت ورزید و 14 پسر از نجیب زادگان پارسی را به عنوان صدقه و آرزوی درازی عمر خویش قربانی کرد ! )(1) دکتر عبدالحسین زرین کوب در جلد دوم کتاب "تاریخ ایران پس از اسلام" می نویسند :(همه برگزیدگان آئین مزدک هلاک ، و به روایتی زنده به گور شدند) (2) پی نوشتها: (1). تواریخ هرودوت با ترجمه استاد وحید مازندرانی ، انتشارات علمی و فرهنگی ، ص 386 (2). تاریخ ایران پس از اسلام،ج2ص 181-182.
آیا در تاریخ قبل از اعراب رسم بر زنده بگور کردن وجود دارد ؟اگر آری چه کسانی بدعت گذار این رسم بوده اند ؟
هر چند با شنیدن عنوان زنده بگور کردن،عمل زشت زنده بگور کرده دختران توسط برخی از اعراب در دوران جاهلیت به ذهن می آید ولی با مراجعه به متون تاریخی مشخص می شود که این رسم غیر انسانی قبل از آن در بین غیر عربها رواج داشته است.که از باب نمونه چند مورد را ذکر می کنیم.
هرودوت در کتاب هفتم در شرح لشکرکشی خشایار به یونان می نویسد :
(سپاهیان خشایارشا در نقطه مشهور به نه راه از پلی عبور کردند ، آنجا سرزمین طایفه ادرنی است و چون معلوم شد آن محل نیز "نه راه" (nine way)نام دارد ، 9 پسر و 9 دختر بومی را بر سبیل نذری زنده به گور کردند ، این یک رسم پارسیان است و شنیده ام امستریس دختر [همسر] خشایارشا نیز در دوره سالخوردگی به همین اقدام مبادرت ورزید و 14 پسر از نجیب زادگان پارسی را به عنوان صدقه و آرزوی درازی عمر خویش قربانی کرد ! )(1)
دکتر عبدالحسین زرین کوب در جلد دوم کتاب "تاریخ ایران پس از اسلام" می نویسند :(همه برگزیدگان آئین مزدک هلاک ، و به روایتی زنده به گور شدند) (2)
پی نوشتها:
(1). تواریخ هرودوت با ترجمه استاد وحید مازندرانی ، انتشارات علمی و فرهنگی ، ص 386
(2). تاریخ ایران پس از اسلام،ج2ص 181-182.
- [سایر] پایه گذار بدعت قیاس در فقه که بود؟
- [سایر] چرا اعراب جاهلیت دختران را زنده به گور میکردند؟ مرسوم بوده، قانون بوده؟
- [آیت الله خوئی] آیا جایز است دروغ بستن بر مبدع (بدعت گذار) یا مروج ضلال در مقام احتجاج نمودن بر او زمانی که این دروغ دلیل او را از بین میبرد و دعوای باطل او را باطل میکند؟
- [سایر] با سلام. آیا اعراب جاهلی پیش از اسلام، همه دختران خود را زنده به گور میکرند؟ اگر اینگونه بود، پس چگونه نسلشان ادامه مییافت؟!
- [آیت الله جوادی آملی] صورت مضاربه خدمت حضرتعالی تقدیم میشود آیا صحیح است یا خیر؟ (عامل: آقای … فرزند … … سرمایه گذار: آقای … … فرزند … … مبلغ … سرمایه … … مدت معامله از تاریخ … … تا تاریخ عامل متعهّد میگردد سرمایهای را که سرمایه گذار در اختیارش قرار داده است را در کارهای تجاری مصرف نماید و از درآمد حاصله هر ماه مبلغ … به ریال علی الحساب به سرمایه گذار تحویل نماید و عامل متعهّد میگردد که در پایان مدت تعیین شده درآمد حاصله را بررسی نماید و در صورتی که درآمد حاصله بیش از مقدار معیّن شده به سرمایه گذار تحویل نماید. طرفین با هم شرط کردند در صورت ضرر، عامل، ضرر را پرداخت میکند و هیچ گونه ارتباطی به سرمایه گذار نخواهد داشت و در صورتی که عامل نتواند در پایان حسابهایش را دقیقاً بررسی کند طرفین با هم مصالحه میکنند.) ب. حقوقی که بنیاد شهید به خانوادهی شهدا میدهد اعم از پدر و مادر و همسر و فرزند شهید آیا سر سال اضافه بیاید خمس دارد یا نه؟
- [سایر] «حور العین» در میان اعراب مرسوم بوده، آیا قرآن از اعراب گرفته است؟
- [سایر] در طول تاریخ فجایع بسیار وحشتناک تر از واقعه عاشورا رخ داده است و هیچ کدام مانند عاشورا زنده نیست، علتش چیست؟
- [سایر] معنای لغوی بدعت چیست؟
- [سایر] نظارت استصوابی؛ قانون یا بدعت؟
- [سایر] منظور از جنگ 6 روزه اعراب چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اذان دوم در روز جمعه بدعت و حرام است. یعنی نباید یک اذان قبل از خطبه و یک اذان بعد از خطبه بگویند.
- [آیت الله اردبیلی] تقلید از میّت ابتداءً جایز نیست ولی باقی ماندن بر تقلید میّت چنانچه مجتهد میّت اعلم از مجتهد زنده باشد، واجب است. و در صورت تساوی مجتهد زنده و میت در علم، بین بقاء بر تقلید میت و رجوع به زنده مخیر است؛ گرچه رجوع به مجتهد زنده بهتر و مطابق با احتیاط است. و چنانچه مجتهد زنده اعلم از مجتهد میّت باشد، رجوع به مجتهد زنده واجب است و بقاء بر تقلید میّت جایز نیست. و باید بقاء بر تقلید میّت به فتوای مجتهد زنده باشد. و اگر کسی در هنگام عمل التزام و تصمیم به عمل به فتوای مجتهد داشته است، برای بقاء در آن مسأله کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
- [امام خمینی] خوردن ماهی زنده اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] خوردن ماهی کوچک زنده اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] رجوع کردن از مجتهد زنده به مجتهد زنده دیگر در صورت تساوی آنها جایز است، و اگر دیگری اعلم باشد، رجوع به او واجب است.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه مادر بمیرد و بچّه در شکمش زنده باشد، گرچه امید زنده ماندن طفل را نداشته باشند باید او را بیرون آورند و دوباره شکم را بدوزند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چیزی را که روح دارد؛ از حیوان زنده جدا نمایند؛ مثلا دنبه یا مقداری گوشت از گوسفند زنده ببرند؛ نجس و حرام می باشد.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط عدول از مجتهد زنده به مجتهد زنده دیگر جایز نیست، مگر این که مجتهد دوم اعلم باشد که در این صورت عدول واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چیزی را که روح دارد از بدن حیوان زنده جدا نمایند، مثلاً دنبه یا مقداری گوشت از گوسفند زنده ببُرند، نجس و حرام میباشد.