ابتدا چند روایت پیرامون بدعت : قال رسول الله(ص):خداوند عمل بدعت گذار را تا وقتیکه دعوت به بدعتش میکند قبول نمیکند(سنن ابن ماجه ج1ص78) خدا هیچ عملی را از قبیل نماز روزه صدقه حج و...را از بدعت گذار قبول نمیکند و او از اسلام خارج میشود(سنن ابن ماجه ج1ص77) اهل بدعت سگ های اهل آتش هستند(کنز العمال) اهل بدعت بدترین مخلوقات و موجودات هستند(کنزالعمال) پایه گذاری بدعت قیاس توسط عمر: حافظان حدیث و تارخ نگاران اسلامی نامه ای درباره ی دستور العمل حکومتی و قضایی از عمر به ابوموسی اشعری نقل کرده اند که بیانگر پیش قدمی عمر در مطرح نمودن قیاس است و اینکه او قیاس را به عنوان یک قاعده ی فقهی و یک قانون اسلامی در جهت استنباط احکام شرعی پایه گذاری کرد. این نامه وقتی نوشته شد که نامبرده از طرف عمر والی حکومت عراق بود و مشتمل بر این فراز است : الفهم الفهم فیما تلجلج فی صدرک مما لیس فی کتاب الله و لا سنه. ثم اعرف الاشباه و الامثال و قس الامور عند ذلک. ترجمه: هر آنچه به خاطرت خطور میکند و خبری از آن در کتاب و سنت نیست پیرامون آن فهمت را به کار انداز آنگاه شبیه ها و همانندهای آن را شناسایی کن و آنها را به یکدیگر قیاس نما.یعنی حکم آنچه را که مورد نص کتاب و سنت است بر آنچه در کتاب و سنت مطرح نشده قیاس کن.(صحیح مسلم ج1ص24و 25-سنن بیهقی ج10 ص150-ابن ابی الحدید ج12ص90و91 )
ابتدا چند روایت پیرامون بدعت :
قال رسول الله(ص):خداوند عمل بدعت گذار را تا وقتیکه دعوت به بدعتش میکند قبول نمیکند(سنن ابن ماجه ج1ص78)
خدا هیچ عملی را از قبیل نماز روزه صدقه حج و...را از بدعت گذار قبول نمیکند و او از اسلام خارج میشود(سنن ابن ماجه ج1ص77)
اهل بدعت سگ های اهل آتش هستند(کنز العمال)
اهل بدعت بدترین مخلوقات و موجودات هستند(کنزالعمال)
پایه گذاری بدعت قیاس توسط عمر:
حافظان حدیث و تارخ نگاران اسلامی نامه ای درباره ی دستور العمل حکومتی و قضایی از عمر به ابوموسی اشعری نقل کرده اند که بیانگر پیش قدمی عمر در مطرح نمودن قیاس است و اینکه او قیاس را به عنوان یک قاعده ی فقهی و یک قانون اسلامی در جهت استنباط احکام شرعی پایه گذاری کرد. این نامه وقتی نوشته شد که نامبرده از طرف عمر والی حکومت عراق بود و مشتمل بر این فراز است :
الفهم الفهم فیما تلجلج فی صدرک مما لیس فی کتاب الله و لا سنه. ثم اعرف الاشباه و الامثال و قس الامور عند ذلک.
ترجمه:
هر آنچه به خاطرت خطور میکند و خبری از آن در کتاب و سنت نیست پیرامون آن فهمت را به کار انداز آنگاه شبیه ها و همانندهای آن را شناسایی کن و آنها را به یکدیگر قیاس نما.یعنی حکم آنچه را که مورد نص کتاب و سنت است بر آنچه در کتاب و سنت مطرح نشده قیاس کن.(صحیح مسلم ج1ص24و 25-سنن بیهقی ج10 ص150-ابن ابی الحدید ج12ص90و91 )
- [سایر] آئین وهابیت چیست ؟ و پایه گذار آن کیست ؟
- [سایر] امام جعفر صادق علیهالسلام را پایه گذار مذهب شیعه می نامند؟
- [سایر] پایه گذار سب مولا علی علیه السلام که بود؟ چه دلایلی داشت؟
- [سایر] اصول و پایه های سکولاریسم چیست؟
- [سایر] چه کسی در اسلام اولین پایه گذار تقیه بود؟ محمد حنقیه یا از ائمه شیعه اثنی عشر بودند؟
- [سایر] آیا در تاریخ قبل از اعراب رسم بر زنده بگور کردن وجود دارد ؟اگر آری چه کسانی بدعت گذار این رسم بوده اند ؟
- [سایر] در برخی کتاب ها آمده که پایه گذار مذهب شیعه«ابن سبا» بوده است. در این باره توضیح دهید؟
- [سایر] جهر بسم الله در نماز، منسوب به حضرت علی (ع)است. اگر پیامبر(ص) آنرا انجام میداده، پس حضرت امیر(ع) آغازگر آن نبوده و آن نباید منسوب به حضرت امیر(ع) باشد. اگر پیامبر(ص)آن را انجام نمیداده و حضرت علی(ع) پایه گذار و آغازگر آن بوده اند، چرا حضرت علی(ع) کاری کرده اند که پیامبر(ص) نمی کرده اند (بدعت در سنت)؟
- [آیت الله خوئی] آیا جایز است دروغ بستن بر مبدع (بدعت گذار) یا مروج ضلال در مقام احتجاج نمودن بر او زمانی که این دروغ دلیل او را از بین میبرد و دعوای باطل او را باطل میکند؟
- [سایر] قیاس اقترانی و قیاس استثنائی در منطق چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اذان دوم در روز جمعه بدعت و حرام است. یعنی نباید یک اذان قبل از خطبه و یک اذان بعد از خطبه بگویند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اذان دوم روز جمعه بدعت وحرام میباشد واین همان اذانیاست که در عرف مردم اذان سوم نامیده میشود وعامّه به آن عمل میکنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اعتقاد انسان به اصول دین اسلام باید بر پایه علم باشد و تقلید یعنی پیروی از غیر بدون حصول علم در اصول دین باطل است ولی در غیر اصول دین از احکامی که قطعی و ضروری نیست و همچنین موضوعاتی که محتاج به استنباط است باید یا مجتهد باشد که بتواند وظایف خود را از روی مدارک انها به دست اورد و یا به دستور مجتهدی که شرایط ان خواهد امد رفتار نماید و یا احتیاط کند یعنی به گونه ای عمل نماید که یقین پیدا کند تکلیف را انجام داده مثلا اگر عده ای از مجتهدین عملی را حرام می دانند و عده دیگر می گویند حرام نیست ان عمل را ترک کند و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی جایز می دانند به جا اورد پس کسانی که مجتهد نیستند و نمی توانند به احتیاط عمل کنند باید تقلید نمایند
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که نمی تواند امانت را نگهداری نماید در صورتی که امانت گذار ملتفت حال او نباشد نباید امانت را قبول کند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که نمی تواند امانت را نگهداری نماید؛ در صورتی که امانت گذار ملتفت حال او نباشد بنا بر احتیاط واجب باید قبول نکند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که نمیتواند امانت را نگهداری نماید ، در صورتی که امانت گذار ملتفت حال او نباشد ، باید قبول نکند ، و اگر قبول کرد و تلف شد ، ضامن است.
- [آیت الله وحید خراسانی] بر هر مسلمانی واجب است از بدعت گذاران در دین و کسانی که موجب افساد در دین و تزلزل عقاید حقه هستند اظهار برایت و بیزاری کند و دیگران را از فتنه و فساد انان بر حذر دارد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تحصیل اعتقاد به اصول دین و مبانی اسلام بر هر مسلمان، واجب است.
- [آیت الله مظاهری] در غیر فروعات فقهیه مانند پرداخت وجوهات شرعیّه و تعیین قیّم یا سرپرست برای اوقاف و یا تعیین وصی برای کسی که وصی ندارد، رجوع به اعلم یا رجوع به مرجع تقلید شخص، لازم نیست و رجوع به مجتهد جامع الشرایط کفایت میکند. ______ 1) در بخش سوّم این رساله، مباحث مربوط به اصول دین تحت عنوان (اصول اعتقادی) آمده است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دیواری که مال دو نفر است، هیچ کدام آنان حق ندارد، بدون اذن شریک دیگر آن را بسازد، یا سر تیر یا پایه عمارت خود را روی آن دیوار بگذارد یا به دیوار چیزی بکوبد ولی کارهایی که معلوم است شریک راضی است یا آن کارها تصرف شمرده نشود مانند تکیه دادن به دیوار و لباس انداختن روی آن اشکال ندارد.