ابتدا باید توجه نمود که روایات یکی از منابع اصیل دینی است و باید به آن توجه داشت و از آن بهره برد. چرا که مطابق قرآن، آیات الهی به معلمی نیاز داشته است تا آن را برای مردم بیان کند: بَعَثَ فیهِمْ رَسُولاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَه [آل عمران /164]در میان آنها، پیامبری از خودشان برانگیخت که آیات او را بر آنها بخواند، و آنها را پاک کند و کتاب و حکمت بیاموزد. و مطابق روایت ثقلین، که به دلیل متواتر بودن، هیچ شکی در صادق بودن آن وجود ندارد، راه نجات از طریق تمسک به قرآن و روایات است. و کسانی که به این دو تمسک نورزند، نباید انتظار نجات داشته باشند. با این حال مساله امامت، ادله عقلی و نقلی متعددی دارد. و دلایل نقلی نیز در دو بخش قرآنی و روایی قابل تقسیم بندی هستند و می توانیم دلایل وجود امام زمان (عج) را جدای از آنچه در روایات آمده است، بیان کنیم. دلیل عقلی: خداوند متعال، انسان را عبث خلق نکرده است بلکه انسان را برای رسیدن به کمالات معنوی و زندگی حقیقی در عالم آخرت آفریده است. حال آنکه انسان ابزار ادراکی ای که با آن بتواند راه کسب سعادت اخروی را بدون هر گونه اشتباه بپیماید، در اختیار ندارد. پس خدای متعال برای تکمیل غرض خود از خلقت انسان، باید انسان را به گونه صحیح هدایت نماید. حال باید بنگریم که این هدایت چگونه محقق می شود. قطعا قدم اول این هدایت، با وحی الهی و ارسال رسولان بوده است. اما این گام، ما را به نتیجه مطلوب نمی رساند و دلیل آن نیز اختلافات در معانی قرآن است. پس قرآن باید در هر زمان معلمی داشته باشد و انسانی فارغ از هر گونه خطا و اشتباه بتواند اختلافات را فیصله داده و حق را روشن سازد. حال با توجه به ضرورت چنین انسانی که ما آن را امام می نامیم، چه کس دیگری غیر از آنکه شیعه او را مهدی موعود و منجی می نامد، در زمان ما وجود دارد؟ البته برای توضیح بیشتر این دلیل توجه به دو نکته لازم است. اول آنکه بعضی از مقدمات دلیل بالا، که نیاز به توضیح دارند، در جای خود اثبات شده اند. و دوم آنکه اگر چه هدایت امام زمان (عج) به طریقه عمومی بیان نمی شود، اما از طریق ملاقات با خواص و هدایت تکوینی و القای در قلوب، امام (ع) این کار را در زمان غیبت نیز انجام می دهد. و غیر از این بیان، هیچ کس، توجیهی برای هدایت مورد نیاز و ضروری برای بشر ندارد. دلیل نقلی قرآنی: بعد از دلیل مورد اشاره فوق، باید توجه داشته باشیم که ادله نقلی متعددی در این باره وجود دارد که فقط به یکی از ادله قرآنی آن می پردازیم. سوره قدر که با فعل مضارع، استمرار نزول ملائکه در شب قدر را نشان می دهد، دلیل روشنی برای حضور امام معصوم در هر زمان است. چونکه تنها جانی که لیاقت نزول ملائک و روح را دارد، امام معصوم است پس هیچ شب قدری، خالی از امام معصوم نیست و معصوم زمان ما، کسی جز حضرت مهدی (عج) نیست.
ابتدا باید توجه نمود که روایات یکی از منابع اصیل دینی است و باید به آن توجه داشت و از آن بهره برد. چرا که مطابق قرآن، آیات الهی به معلمی نیاز داشته است تا آن را برای مردم بیان کند:
بَعَثَ فیهِمْ رَسُولاً مِنْ أَنْفُسِهِمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَه [آل عمران /164]در میان آنها، پیامبری از خودشان برانگیخت که آیات او را بر آنها بخواند، و آنها را پاک کند و کتاب و حکمت بیاموزد.
و مطابق روایت ثقلین، که به دلیل متواتر بودن، هیچ شکی در صادق بودن آن وجود ندارد، راه نجات از طریق تمسک به قرآن و روایات است. و کسانی که به این دو تمسک نورزند، نباید انتظار نجات داشته باشند.
با این حال مساله امامت، ادله عقلی و نقلی متعددی دارد. و دلایل نقلی نیز در دو بخش قرآنی و روایی قابل تقسیم بندی هستند و می توانیم دلایل وجود امام زمان (عج) را جدای از آنچه در روایات آمده است، بیان کنیم.
دلیل عقلی: خداوند متعال، انسان را عبث خلق نکرده است بلکه انسان را برای رسیدن به کمالات معنوی و زندگی حقیقی در عالم آخرت آفریده است. حال آنکه انسان ابزار ادراکی ای که با آن بتواند راه کسب سعادت اخروی را بدون هر گونه اشتباه بپیماید، در اختیار ندارد. پس خدای متعال برای تکمیل غرض خود از خلقت انسان، باید انسان را به گونه صحیح هدایت نماید. حال باید بنگریم که این هدایت چگونه محقق می شود. قطعا قدم اول این هدایت، با وحی الهی و ارسال رسولان بوده است. اما این گام، ما را به نتیجه مطلوب نمی رساند و دلیل آن نیز اختلافات در معانی قرآن است. پس قرآن باید در هر زمان معلمی داشته باشد و انسانی فارغ از هر گونه خطا و اشتباه بتواند اختلافات را فیصله داده و حق را روشن سازد. حال با توجه به ضرورت چنین انسانی که ما آن را امام می نامیم، چه کس دیگری غیر از آنکه شیعه او را مهدی موعود و منجی می نامد، در زمان ما وجود دارد؟
البته برای توضیح بیشتر این دلیل توجه به دو نکته لازم است. اول آنکه بعضی از مقدمات دلیل بالا، که نیاز به توضیح دارند، در جای خود اثبات شده اند. و دوم آنکه اگر چه هدایت امام زمان (عج) به طریقه عمومی بیان نمی شود، اما از طریق ملاقات با خواص و هدایت تکوینی و القای در قلوب، امام (ع) این کار را در زمان غیبت نیز انجام می دهد. و غیر از این بیان، هیچ کس، توجیهی برای هدایت مورد نیاز و ضروری برای بشر ندارد.
دلیل نقلی قرآنی: بعد از دلیل مورد اشاره فوق، باید توجه داشته باشیم که ادله نقلی متعددی در این باره وجود دارد که فقط به یکی از ادله قرآنی آن می پردازیم.
سوره قدر که با فعل مضارع، استمرار نزول ملائکه در شب قدر را نشان می دهد، دلیل روشنی برای حضور امام معصوم در هر زمان است. چونکه تنها جانی که لیاقت نزول ملائک و روح را دارد، امام معصوم است پس هیچ شب قدری، خالی از امام معصوم نیست و معصوم زمان ما، کسی جز حضرت مهدی (عج) نیست.
- [سایر] آیا می توان برای اثبات تحریف قرآن ، به اخبار تمسک نمود؟
- [سایر] آیا احادیث مهدویت متعارض است ؟
- [سایر] حدیث با موضوع مهدویت بفرمایید؟
- [سایر] آیا کثرت روایات مهدویت باعث تواتر است؟
- [سایر] آیا ابن خلدون، احادیث مهدویت را انکار کرده است؟
- [سایر] فرق شیعه و سنی در مساله مهدویت چیست؟
- [سایر] چرا در مسأله مهدویت به تورات و انجیل استشهاد میشود؟
- [سایر] بعضی اصل مسأله تقلید را قبول دارند. اما شبهه ای که برای آنها وجود دارد این است که چرا باید از یک مرجع به خصوصی تقلید کرد. این مسأله از طریق احادیث چگونه اثبات می شود؟
- [سایر] آیا احادیث معتبر و متواتری نسبت به عقیده مهدویت وجود دارد؟
- [سایر] کشتاری که در روایات مهدویت به آن اشاره شده به چه وقتی اشاره دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر برای اثبات جرم احتیاج به تشریح بدن میّت شود، با اذن ولی او یا حاکم شرع جایز است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قسم دو نوع است: الف: قسم برای انجام یا ترک کاری در آینده. ب: قسم برای اثبات یا نفی چیزی.
- [آیت الله بروجردی] اگر به واسطهی ندانستن مسأله کاری انجام دهد که روزه را باطل میکند، چنانچه میتوانسته مسأله را یاد بگیرد، بنا بر احتیاط کفاره بر او واجب میشود و اگر نمیتوانسته مسأله را یاد بگیرد کفاره بر او واجب نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر برای تشویق و ترغیب در اثبات حقّی یا از بین بردن باطلی به کسی چیزی دهند، رشوه نیست و مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به بدهکاری خود اقرار نماید ولی بگوید: (آن را پرداخت کردهام)، بدهکاری او ثابت میشود، ولی پرداخت آن را باید اثبات نماید.
- [آیت الله مظاهری] هیچکدام از علوم غریبه حجّیت ندارد و چیزی بهواسطه آن اثبات نمیشود، گرچه بهواسطه آنها یقین حاصل شود، زیرا یقینی حجّت است که از راه متعارف پیدا شود.
- [امام خمینی] اگر به واسطه ندانستن مساله کاری انجام دهد که روزه را باطل می کند، چنانچه می توانسته مساله را یاد بگیرد، بنابر احتیاط واجب کفاره بر او ثابت می شود، و اگر نمی توانسته مساله را یاد بگیرد یا اصلا ملتفت مساله نبوده یا یقین داشته که فلان چیز روزه را باطل نمی کند، کفاره بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که برای اثبات مطلبی قسم می خورند اگر حرف آنها راست باشد قسم خوردن مکروه است و اگر دروغ باشد حرام و از گناهان کبیره است، ولی اگر مجبور شود که برای نجات خود یا مسلمانان دیگری از شر ظالمی قسم دروغ بخورد اشکال ندارد، بلکه گاه واجب می شود و این نوع قسم خوردن که برای اثبات مطلبی است غیر از قسمی است که در مسائل پیش گفته شد که برای انجام کار یا ترک کاری بود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که برای اثبات مطلبی قسم می خورند اگر حرف آنها راست باشد قسم خوردن مکروه است و اگر دروغ باشد حرام و از گناهان کبیره است، ولی اگر مجبور شود که برای نجات خود یا مسلمانان دیگری از شر ظالمی قسم دروغ بخورد اشکال ندارد، بلکه گاه واجب می شود و این نوع قسم خوردن که برای اثبات مطلبی است غیر از قسمی است که در مسائل پیش گفته شد که برای انجام کار یا ترک کاری بود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة ندانستن مساله ، نجس بودن و پاک بودن چیزی را نداند ، مثلاً نداند عرق جنب از حرام پاک است یا نه ، باید مساله را بپرسد ، ولی اگر با اینکه مساله رابپرسد ، ولی اگر با اینکه مساله را می داند چیزی را شک کند پاک است یا نه ، مثلاً شک کند آن چیز خون است یا نه یا نداند که خون پشه است یا خون انسان ، پاک می باشد .