سید رشید رضا و استاد سائح مغربی به جهت تشکیک و تضعیف احادیث مهدویت ادعای تعارض آن احادیث را نموده اند. سید رشید رضا می گوید:((تعارض در احادیث مهدی اقوی و اظهر و جمع بین آنها دشوارتر است آن گاه از باب مثال به اختلاف در اسم او و اینکه حسنی است یا حسینی ، عباسی است یا علوی و دیگر جهات شاره می کند)). (1) پاسخ : اولا: اختلاف ، مقتضای طبیعت تفصیل قضایای ثابت است ، لذا استدلال به اختلاف تفاصیل یک قضیه بر عدم ثبوت آن ، مغالطه ای بیش نیست ، و در غیر این صورت نمی توان هیچ مساله اعتقادی را اثبات نمود ، زیرا تمام مسائل ، مورد اختلاف واقع شده اند. ثانیا: در هر یک از مسائل مورد اختلاف ، قول حق به اثبات رسیده است ، و لذا در هیچ مساءله ای تردید وجود ندارد. پی نوشت: 1- تفسیر المنار ، ج 9- ص 499 - 501؛ تراثنا و موازین النقد ، ص 187. منبع : موعود شناسی وپاسخ به شبهات، نویسنده: علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
سید رشید رضا و استاد سائح مغربی به جهت تشکیک و تضعیف احادیث مهدویت ادعای تعارض آن احادیث را نموده اند.
سید رشید رضا می گوید:((تعارض در احادیث مهدی اقوی و اظهر و جمع بین آنها دشوارتر است آن گاه از باب مثال به اختلاف در اسم او و اینکه حسنی است یا حسینی ، عباسی است یا علوی و دیگر جهات شاره می کند)). (1)
پاسخ :
اولا: اختلاف ، مقتضای طبیعت تفصیل قضایای ثابت است ، لذا استدلال به اختلاف تفاصیل یک قضیه بر عدم ثبوت آن ، مغالطه ای بیش نیست ، و در غیر این صورت نمی توان هیچ مساله اعتقادی را اثبات نمود ، زیرا تمام مسائل ، مورد اختلاف واقع شده اند.
ثانیا: در هر یک از مسائل مورد اختلاف ، قول حق به اثبات رسیده است ، و لذا در هیچ مساءله ای تردید وجود ندارد.
پی نوشت:
1- تفسیر المنار ، ج 9- ص 499 - 501؛ تراثنا و موازین النقد ، ص 187.
منبع : موعود شناسی وپاسخ به شبهات، نویسنده: علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] حدیث با موضوع مهدویت بفرمایید؟
- [سایر] آیا کثرت روایات مهدویت باعث تواتر است؟
- [سایر] آیا ابن خلدون، احادیث مهدویت را انکار کرده است؟
- [سایر] آیا مساله مهدویت بدون تمسک به روایات قابل اثبات است؟
- [سایر] آیا احادیث معتبر و متواتری نسبت به عقیده مهدویت وجود دارد؟
- [سایر] کشتاری که در روایات مهدویت به آن اشاره شده به چه وقتی اشاره دارد؟
- [سایر] آیا احادیث مهدویت تنها از طرق شیعه بوده و در سند همه آنها شیعه وجود دارد؟
- [سایر] چرا بخاری و مسلم احادیث مهدویت را در صحاح خود ذکر نکرده اند؟
- [سایر] آیا کسی از علمای اهل سنت منکر احادیث مهدویت شده است ؟
- [سایر] دیدگاه دکتر عدّاب محمود الحمش درباره احادیث مهدویت را بیان و در صورت لزوم نقد نمایید.
- [آیت الله خوئی] در روایات معتبره وارد است که نماز با جماعت بیست و پنج درجه افضل از نماز فرادا است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).
- [آیت الله شبیری زنجانی] در روایات معتبره وارد شده است که ثواب نماز با جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی، یعنی نمازی که تنها خوانده شود، است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله سیستانی] سلام کردن مستحب است . و در روایت است که سواره به پیاده ، و ایستاده به نشسته ، و کوچکتر به بزرگتر ، سلام کند .
- [آیت الله اردبیلی] (اِعتکاف) آن است که انسان به قصد عبادت کردن در مسجد بماند؛ بلکه اگر تنها با ماندن در مسجد نیز قصد عبادت کند، کافی است، هرچند عبادت دیگری انجام ندهد. اعتکاف عمل مستحبّی است که درباره آن بسیار سفارش شده است. روایت شده است که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: (اعتکاف ده روز در ماه رمضان معادل دو حجّ و دو عمره است)(1) و نیز روایت شده که خود آن حضرت دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف میکردند(2).
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد ولی مکروه است هر چند برای فرار از روزه نباشد مگر این که سفر به جهت ضرورتی باشد و یا به مقتضای بعضی از روایات برای حج یا عمره باشد
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مستحبات مؤکد این است که نماز را در اول وقت فضیلت آن بخوانند و در روایات راجع به آن بسیار سفارش شده است و هرچه به اول وقت فضیلت نزدیکتر باشد بهتر است.