منتظران واقعی در عصر غیبت باید این کارهارا انجام و این صفات را دارا باشند: 1- اطاعت از دستورهای دینی و پرهیز از گناهان، تقوا را سرلوحه زندگی قرار دادن، پرهیز از اعمالی که خلاف رضای آنان است. حضرت در این زمینه میفرماید: (هر یک از شما باید به آن چه که به وسیله آن به دوستی ما نزدیک میشود، عمل کند، و از آن چه موجب ناخشنودی و غضب ما میشود، پرهیز نماید).(1) 2- انتظار فرج. پیامبر اکرم(ص) فرمود: (با فضیلتترین اعمال امتم انتظار فرج است).(2) 3- دعا برای سلامتی و فرج حضرت ولی عصر(ع)، مانند خواندن دعای فرج و دعای عهد و ندبه. 4- صدقه برای حفظ وجود حضرت. 5- غمگین شدن به خاطر غیبت آن جناب. 6- انجام حج و عمره به نیابت حضرت. 7- برخاستن به جهت تعظیم هنگام شنیدن اسم مبارک (قائم)(ع). 8- دعا برای خود که از شرّ فتنهها در امان باشیم، نیز خواندن دعای (اللهم عرّفنی نفسک...). 9- استغاثه به آن جناب و استمداد از وجودش به هنگام گرفتاری ها.(3) 10- تأسیس حکومت اسلامی و حفظ آن، چرا که اجرای دستور و احکام نورانی اسلام در زمان غیبت از مسلمانان خواسته شده است و پیاده نمودن برنامههای اجتماعی اسلام بدون تشکیل حکومت اسلامی ممکن نمیباشد.(4) 11- عمل به فریضه مهم امر به معروف و نهی از منکر، که با رعایت آن ریشههای فساد قطع شده و زمینه حکومت جهانی دادگستر جهان فراهم میگردد. انتظار ظهور منجی هیچ گاه به حقیقت نمیپیوندد مگر در صورتی که سه عنصر اساسی در آن محقّق گردد: 1 - عنصر عقیدتی: منتظر باید ایمان راسخی به حتمی بودن ظهور منجی و نجاتبخشی او داشته باشد. 2 - عنصر نفسانی: منتظر باید در حالت آمادگی دائمی به سر ببرد. 3 - عنصر عملی و سلوکی: منتظر باید به قدر استطاعت خود در سلوک و رفتارش زمینههای اجتماعی و فردی را برای ظهور منجی فراهم نماید. با نبود هر یک از این سه عنصر اساسی، انتظار حقیقتاً معنا پیدا نمیکند. (5) پینوشتها: 1. بحارالانوار، ج 53، ص 176. 2. لطف الله صافی، منتخب الاثر، ص 629، حدیث 5. 3. شیخ عباس قمی، منتهی الآمال ، ص 483. 4. ابراهیم امینی، دادگستر جهان، ص 264. 5 . موعود شناسی ،علی اصغر رضوانی ، ص 85-86
منتظران واقعی در عصر غیبت باید این کارهارا انجام و این صفات را دارا باشند:
1- اطاعت از دستورهای دینی و پرهیز از گناهان، تقوا را سرلوحه زندگی قرار دادن، پرهیز از اعمالی که خلاف رضای آنان است.
حضرت در این زمینه میفرماید: (هر یک از شما باید به آن چه که به وسیله آن به دوستی ما نزدیک میشود، عمل کند، و از آن چه موجب ناخشنودی و غضب ما میشود، پرهیز نماید).(1)
2- انتظار فرج.
پیامبر اکرم(ص) فرمود: (با فضیلتترین اعمال امتم انتظار فرج است).(2)
3- دعا برای سلامتی و فرج حضرت ولی عصر(ع)، مانند خواندن دعای فرج و دعای عهد و ندبه.
4- صدقه برای حفظ وجود حضرت.
5- غمگین شدن به خاطر غیبت آن جناب.
6- انجام حج و عمره به نیابت حضرت.
7- برخاستن به جهت تعظیم هنگام شنیدن اسم مبارک (قائم)(ع).
8- دعا برای خود که از شرّ فتنهها در امان باشیم، نیز خواندن دعای (اللهم عرّفنی نفسک...).
9- استغاثه به آن جناب و استمداد از وجودش به هنگام گرفتاری ها.(3)
10- تأسیس حکومت اسلامی و حفظ آن، چرا که اجرای دستور و احکام نورانی اسلام در زمان غیبت از مسلمانان خواسته شده است و پیاده نمودن برنامههای اجتماعی اسلام بدون تشکیل حکومت اسلامی ممکن نمیباشد.(4)
11- عمل به فریضه مهم امر به معروف و نهی از منکر، که با رعایت آن ریشههای فساد قطع شده و زمینه حکومت جهانی دادگستر جهان فراهم میگردد.
انتظار ظهور منجی هیچ گاه به حقیقت نمیپیوندد مگر در صورتی که سه عنصر اساسی در آن محقّق گردد:
1 - عنصر عقیدتی:
منتظر باید ایمان راسخی به حتمی بودن ظهور منجی و نجاتبخشی او داشته باشد.
2 - عنصر نفسانی: منتظر باید در حالت آمادگی دائمی به سر ببرد.
3 - عنصر عملی و سلوکی: منتظر باید به قدر استطاعت خود در سلوک و رفتارش زمینههای اجتماعی و فردی را برای ظهور منجی فراهم نماید.
با نبود هر یک از این سه عنصر اساسی، انتظار حقیقتاً معنا پیدا نمیکند. (5)
پینوشتها:
1. بحارالانوار، ج 53، ص 176.
2. لطف الله صافی، منتخب الاثر، ص 629، حدیث 5.
3. شیخ عباس قمی، منتهی الآمال ، ص 483.
4. ابراهیم امینی، دادگستر جهان، ص 264.
5 . موعود شناسی ،علی اصغر رضوانی ، ص 85-86
- [سایر] احادیثی درباره غیبت امام زمان (عج) و وظایف منتظران در عصر غیبت بیان نمایید.
- [سایر] وظیفه منتظران در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] چرا باید برای تعجیل فرج امام زمان (عج) دعا کنیم و وظایف منتظران ظهور ایشان چیست؟
- [سایر] لطفا وظایف منتظران حضرت مهدی (عج) را به طور مفصل و کلی بگویید. باتشکر
- [سایر] وظایف منتظران از منظر معصومین علیهم السلام چگونه ترسیم شده است؟
- [سایر] وظیفه منتظران در مورد خواندن نماز عید فطر و عید قربان در زمان غیبت چیست؟
- [سایر] وظایف نواب اربعه در زمان غیبت صغری را توضیح دهید؟
- [سایر] امتیاز عصر غیبت صغرا بر غیبت کبرا چیست ؟
- [سایر] وظایف مسلمانان در زمان غیبت امام عصر علیه السلام چیست؟
- [سایر] سازمان وکالت در غیبت صغرا چه وظایف و مسئولیت هایی را بر عهده داشته است ؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر گنجی پیدا شد که اثر سکه اسلامی دارد , یا معلوم شد که مال مسلمانی هست، حکم میراث (من لا وارث له )؛ یا حکم (لُقَطَه) را دارد و تمام آن مال، در اختیار امام(ع) یا ولیّ فقیه (در عصر غیبت) قرار میگیرد.
- [آیت الله مظاهری] غیبت از یک جمعیّت نظیر غیبت از طایفهای یا ملّتی غیبت و حرام نیست، در صورتی که مراد گوینده و شنونده بعضی از آن جمعیّت باشد، امّا چون موجب قساوت قلب است، بهتر است پرهیز شود، ولی اگر مراد گوینده و شنونده همه جمعیّت باشد، غیبت و گناه آن نیز مضاعف میشود.
- [آیت الله سیستانی] نافله عصر پیش از نماز عصر خوانده میشود ، و وقت آن تا موقعی که ممکن باشد آن را پیش از نماز عصر خواند ادامه دارد ، ولی چنانچه شخص نافله عصر را تا موقعی که سایه شاخص به چهار هفتم آن برسد تأخیر بیندازد بهتر است که در این موقع نماز عصر را قبل از نافله بخواند ، بجز در مورد مذکور در مسأله قبل .
- [آیت الله سبحانی] نماز ظهر و عصر هرکدام وقت مخصوص و مشترکی دارند، وقت مخصوص نماز ظهر از اول ظهر است تا وقتی که از ظهر به اندازه خواندن نماز ظهر بگذرد; و وقت مخصوص نماز عصر موقعی است که به اندازه خواندن نماز عصر، وقت به مغرب مانده باشد، که اگر کسی تا این موقع نماز ظهر را نخواند، نماز ظهر او قضا شده و باید نماز عصر را بخواند و ما بین وقت مخصوص نماز ظهر و وقت مخصوص نماز عصر، وقت مشترک نماز ظهر و نماز عصر است، و اگر کسی در وقت مختص ظهر، نماز عصر و در وقت مختص عصر نماز ظهر بخواند، نماز او در هر دو مورد باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بعد از گذشتن وقت نماز ظهر و عصر بداند چهار رکعت نماز نخوانده و نمیداند که نماز ظهر است یا نماز عصر، باید چهار رکعت نماز به قصد مافیالذمه بخواند و اگر در غیر وقت اختصاصی عصر نمازی خوانده و نمیداند در آن نیت ظهر کرده یا به جهت فراموشی نیت عصر نموده، نماز خوانده شده را نماز ظهر قرار داده، نماز عصر را قضا میکند و احتیاط مستحب آن است که در نماز قضا، نیت خصوص ظهر یا عصر را نکند.
- [آیت الله مظاهری] چنانکه غیبت نمودن حرام و از گناهان بزرگ در اسلام است، شنیدن غیبت نیز حرام و از گناهان بزرگ است، و اگر شنونده میتواند باید دفاع از کسی که غیبت او میشود بنماید، و اگر نمیتواند باید از مجلس غیبت بیرون رود، و اگر نمیتواند باید توجّه به گفتار غیبتکننده نداشته باشد، و اگر گفتار او را به طور ناخواسته شنید، باید ترتیب اثر ندهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] غیبت و ان ذکر عیب مستور و پوشیده مومن در غیاب او است چه ان عیب را به گفتار بیان کند یا به رفتار بفهماند هرچند در اظهار عیب مومن قصد اهانت و هتک حیثیت نداشته باشد و اگر به قصد اهانت عیب مومن را اظهار نماید دو گناه مرتکب شده است و مرتکب غیبت باید توبه کند و بنابر احتیاط واجب از کسی که غیبت او را کرده حلیت بطلبد مگر ان که حلیت طلبیدن موجب مفسده ای شود و در مواردی غیبت جایز است متجاهر به فسق یعنی کسی که اشکارا و علنی گناه می کند که غیبت کردن از او در همان گناه جایز است غیبت کردن مظلوم از ظالمی که بر او ظلم کرده نسبت به ان ظلم در مورد مشورت که اظهار عیب به قصد نصیحت مشورت کننده در حدی که نصیحت محقق شود جایز است غیبت بدعت گذار در دین و کسی که موجب گمراهی مردم می شود غیبت برای اظهار فسق شاهد یعنی اگر کسی که شهادت می دهد فاسق است غیبت او به اظهار فسق او برای ان که به شهادت او حقی ضایع نشود جایز است غیبت کردن از شخصی برای دفع ضرر از جان یا عرض یا مال ان شخص غیبت کردن از گناهکار به قصد بازداشتن او از ان گناه در صورتی که به غیر ان بازداشتن او ممکن نباشد
- [آیت الله جوادی آملی] .وقت مخصوص ظهر، اول وقت است تا اندازه ای که بتوان نماز ظهر مسافر یا حاضر را با تحصیل مقدمات آن ، در آن وقت ب هجا آورد . وقت مخصوص عصر , مقداری از زمان تا مغرب است که بتوان نماز عصر مسافر یا حاضر را در آن انجام داد . بین دو وقت مخصوص، وقت مشترک نماز ظهر و عصر است، اگر کسی نماز ظهر را تا وقت اختصاصی عصر نخوانده باشد، باید نماز عصر را بخواند و قضای نماز ظهر را بعداً بهجا آورد و اگر سهواً نماز ظهر در وقت مخصوص عصر و یا نماز عصر سهواً در وقت مخصوص ظهر واقع شد، صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز ظهر و عصر هرکدام وقت مخصوص و مشترکی دارند: وقت مخصوص نماز ظهر از اوّل ظهر است تا وقتی که از ظهر به اندازه خواندن نماز ظهر بگذرد. و وقت مخصوص نماز عصر موقعی است که به اندازه خواندن نماز عصر، وقت به مغرب مانده باشد که اگر کسی تا این موقع نماز ظهر را نخوانده، نماز ظهر او قضا شده و باید نماز عصر را بخواند. و مابین وقت مخصوص نماز ظهر و وقت مخصوص نماز عصر، وقت مشترک نماز ظهر و نماز عصر است، و اگر کسی در این وقت اشتباهاً نماز ظهر یا عصر را به جای دیگری بخواند، نمازش صحیح است.
- [امام خمینی] نماز ظهر و عصر هر کدام وقت مخصوص و مشترکی دارند: وقت مخصوص نماز ظهر از اول ظهر است تا وقتی که از ظهر به اندازه خواندن نماز ظهر بگذرد. و وقت مخصوص نماز عصر موقعی است که به اندازه خواندن نماز عصر وقت به مغرب مانده باشد، که اگر کسی تا این موقع نماز ظهر را نخواند، نماز ظهر او قضا شده و باید نماز عصر را بخواند. و ما بین وقت مخصوص نماز ظهر و وقت مخصوص نماز عصر وقت مشترک نماز ظهر و نماز عصر است. و اگر کسی اشتباها نماز ظهر یا عصر را در وقت مخصوص دیگری بخواند، نمازش صحیح است.