لطفا راه های قوی شدن ایمان نسبت به خدا و امید داشتن به خدا در تلخ ترین لحظات زندگی رو توضیح دهید. دو عامل اساسی در به وجود آمدن ایمان موثرند که یکی از مقوله علم و معرفت و شناخت است و دیگری به اراده و همت و (بناگذاری) باز می گردد. پس طبیعتاً برای تقویت ایمان باید به این دو عامل و تقویت آنها بپردازیم. برای دست یابی به معرفت و شناخت کامل تر، که از مقدمات ایمان است، اول این است که تلاش کنیم برای چیزهایی که به آنها ایمان داریم دلایل و مستنداتی روشنتر و متقنتر پیدا کنیم و آنها را فرا بگیریم. تحصیل علم در زمینه متعلّقات ایمان، یعنی علم به خدا، علم به قیامت و علم به بد و خوب، یکی از ابزارها و راه های تکامل و تقویت ایمان است. از همین جا است که تحصیل علم، ارزشی فوق العاده مییابد و در معارف اسلامی نیز برای علم و عالم و تحصیل علم جایگاه و اهمیتی ویژه در نظر گرفته شده است. که نسبت به مواردی که به آنها شناخت پیدا میکنیم، توجه بیشتری مبذول داریم و پیوسته آنها را مد نظر قرار دهیم تا از خاطرمان نرود. بسیاری از افراد از این نکته غفلت میکنند. ما تصور میکنیم که وقتی مسألهای را حل کردیم و پاسخ آن برایمان معلوم شد، دیگر کار تمام شده و مشکل و وظیفهای نداریم؛ در حالی که چنین نیست. معرفت اگر بخواهد در زندگی و رفتار و کردار ما تأثیر داشته باشد، باید معرفتی زنده و آگاهانه باشد. علمی که در گنجینه معارف ما هست اما در سطح توجه ذهن ما نیست و فقط هر از چند گاهی و در مواقع لزوم به آن توجه میکنیم، منشأ اثر زیادی نخواهد بود. چنین معرفتی بود و نبودش چندان تفاوتی ندارد. معرفتی منشأ اثر است که همواره مورد توجه و التفات و آگاهی ما باشد. مثلاً در مورد ذکر (الله اکبر) یک فرض این است که ما در عمرمان فقط یک بار به این مسأله توجه کنیم و با دلیل و برهان ثابت نماییم که خداوند از همه چیز بزرگتر است، یا خدا بالاتر و بزرگتر از آن است که توصیف گردد و حقیقت صفات او قابل درک باشد. این (الله اکبر) چندان تأثیری بر روح و شخصیت و رفتار ما نخواهد داشت. فرض دیگر این است که در هر روز چندین بار و حتی در هر نماز چند بار آگاهانه و با توجه، این ذکر را تکرار کنیم. این (الله اکبر) تأثیراتی بسیار محسوس در زندگی ما خواهد داشت. از همین رو خدای متعال که خواهان تکامل انسان است این فرض دوم را انتخاب کرده است. دومین عنصری که عرض کردیم در ایمان دخالت دارد، امری ست ارادی که به قلب و دل مربوط میشود. یعنی پس از روشن شدن حقیقت، روحیه پذیرش و تسلیم در برابر آن نیز در انسان وجود داشته باشد و بنا بگذارد که لوازم آن را بپذیرد و در عمل به لوازم آن پای بند باشد. یعنی راه دیگر برای تقویت ایمان این است که انسان این حالت پذیرش و تن دادن به حقیقت را در خود تقویت کند. برای آنکه دل را تسلیم حقیقت کنیم، باید خواسته ها و میلهای مزاحم را در قلب خود تضعیف نماییم و به طور کلّی باید مواردی را که با آن اعتقاد سازگار نیست کم رنگ کنیم. حقیقت ایمان فقط این نیست که بدانیم خدا هست و شاهد و ناظر است، بلکه علاوه بر آن باید به لازمه آن نیز پای بند باشیم. از این رو ارتکاب معصیت به هیچ وجه با حقیقت ایمان سازگار نیست. پس برای تقویت عنصر دوم باید سعی کنیم دل و نفس را مهار کنیم و با رام کردن آن، اجازه ندهیم ما را به هر جا که خاطرخواه او است بکشد. /245/
لطفا راه های قوی شدن ایمان نسبت به خدا و امید داشتن به خدا در تلخ ترین لحظات زندگی رو توضیح دهید.
دو عامل اساسی در به وجود آمدن ایمان موثرند که یکی از مقوله علم و معرفت و شناخت است و دیگری به اراده و همت و (بناگذاری) باز می گردد. پس طبیعتاً برای تقویت ایمان باید به این دو عامل و تقویت آنها بپردازیم.
برای دست یابی به معرفت و شناخت کامل تر، که از مقدمات ایمان است، اول این است که تلاش کنیم برای چیزهایی که به آنها ایمان داریم دلایل و مستنداتی روشنتر و متقنتر پیدا کنیم و آنها را فرا بگیریم. تحصیل علم در زمینه متعلّقات ایمان، یعنی علم به خدا، علم به قیامت و علم به بد و خوب، یکی از ابزارها و راه های تکامل و تقویت ایمان است. از همین جا است که تحصیل علم، ارزشی فوق العاده مییابد و در معارف اسلامی نیز برای علم و عالم و تحصیل علم جایگاه و اهمیتی ویژه در نظر گرفته شده است. که نسبت به مواردی که به آنها شناخت پیدا میکنیم، توجه بیشتری مبذول داریم و پیوسته آنها را مد نظر قرار دهیم تا از خاطرمان نرود.
بسیاری از افراد از این نکته غفلت میکنند. ما تصور میکنیم که وقتی مسألهای را حل کردیم و پاسخ آن برایمان معلوم شد، دیگر کار تمام شده و مشکل و وظیفهای نداریم؛ در حالی که چنین نیست. معرفت اگر بخواهد در زندگی و رفتار و کردار ما تأثیر داشته باشد، باید معرفتی زنده و آگاهانه باشد. علمی که در گنجینه معارف ما هست اما در سطح توجه ذهن ما نیست و فقط هر از چند گاهی و در مواقع لزوم به آن توجه میکنیم، منشأ اثر زیادی نخواهد بود. چنین معرفتی بود و نبودش چندان تفاوتی ندارد. معرفتی منشأ اثر است که همواره مورد توجه و التفات و آگاهی ما باشد.
مثلاً در مورد ذکر (الله اکبر) یک فرض این است که ما در عمرمان فقط یک بار به این مسأله توجه کنیم و با دلیل و برهان ثابت نماییم که خداوند از همه چیز بزرگتر است، یا خدا بالاتر و بزرگتر از آن است که توصیف گردد و حقیقت صفات او قابل درک باشد. این (الله اکبر) چندان تأثیری بر روح و شخصیت و رفتار ما نخواهد داشت. فرض دیگر این است که در هر روز چندین بار و حتی در هر نماز چند بار آگاهانه و با توجه، این ذکر را تکرار کنیم. این (الله اکبر) تأثیراتی بسیار محسوس در زندگی ما خواهد داشت. از همین رو خدای متعال که خواهان تکامل انسان است این فرض دوم را انتخاب کرده است.
دومین عنصری که عرض کردیم در ایمان دخالت دارد، امری ست ارادی که به قلب و دل مربوط میشود. یعنی پس از روشن شدن حقیقت، روحیه پذیرش و تسلیم در برابر آن نیز در انسان وجود داشته باشد و بنا بگذارد که لوازم آن را بپذیرد و در عمل به لوازم آن پای بند باشد. یعنی راه دیگر برای تقویت ایمان این است که انسان این حالت پذیرش و تن دادن به حقیقت را در خود تقویت کند. برای آنکه دل را تسلیم حقیقت کنیم، باید خواسته ها و میلهای مزاحم را در قلب خود تضعیف نماییم و به طور کلّی باید مواردی را که با آن اعتقاد سازگار نیست کم رنگ کنیم.
حقیقت ایمان فقط این نیست که بدانیم خدا هست و شاهد و ناظر است، بلکه علاوه بر آن باید به لازمه آن نیز پای بند باشیم. از این رو ارتکاب معصیت به هیچ وجه با حقیقت ایمان سازگار نیست. پس برای تقویت عنصر دوم باید سعی کنیم دل و نفس را مهار کنیم و با رام کردن آن، اجازه ندهیم ما را به هر جا که خاطرخواه او است بکشد.
/245/
- [سایر] راه تقویت گوهر ایمان چیست ؟
- [سایر] از نظر وهابیت چه چیز موجب تقویت ایمان است؟
- [سایر] خداوند در حوادث تلخ و شیرین زندگی انسان چه مقدار نقش دارد ؟
- [سایر] خاطرات تلخ مربوط به زندگی مشترک را چگونه بی اثر کنیم؟
- [سایر] همسر من در زندگی دائم بهانه می گیرد و زندگی را تلخ می کند. بنظر شما علت این بهانه گیری ها چیست ؟
- [سایر] شخصی که در آخرین لحظه حیات خودش شهادتین را میگوید. چگونه آدمی است؟ آیا همه میتوانند این جمله را در آخرین لحظات زندگی بگویند؟
- [آیت الله خامنه ای] . دیدن فیلمهای مستهجن و حاوی منکرات، موجب تقویت هواهای شیطانی نفس، تضعیف اراده و ایمان و زمینهساز ترتّب مفاسد و گناهان بوده و به هیچ وجه جایز نیست.
- [سایر] نقش و جایگاه ایمان در انتخاب همسر و زندگی چیست و چه تاثیراتی در زندگی دارد؟
- [سایر] ممکنه شیطان در لحظات آخر عمر کسی را گمراه کند؟
- [سایر] آیا بشر بدون ایمان و تقدیس می تواند زندگی کند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . همکاری و شرکت با مؤسسات فرهنگی بیگانگان و فِرَق ضاله که از عوامل مهم استعمار و تضعیف مسلمین و تقویت کفار بوده و هست جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام فرار از جنگ است و در نظر قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) گناه آن خیلی بزرگ است، و آن اقسامی دارد: الف) فرار از جنگ مخصوصاً اگر موجب تضعیف جبهه و یا تقویت دشمن شود، و مخصوصاً اگر فرار از خطِّ مقدّم جبهه باشد. ب) تخلّف از فرمان فرمانده مخصوصاً اگر این تخلّف، موجب سرکشی دیگران و یا تضعیف فرمانده و یا تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد. ج) کمکاری یا بیکاری یا تخلّف از وظیفه مخصوصاً اگر موجب تضعیفی در جبهه یا تقویتی برای دشمن گردد. د) شرکت نکردن در جنگ در صورت احتیاج به او، مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران یا تقویت دشمن باشد. ه) کمک نکردن به جبهه از جهت مالی و فکری و تبلیغی و مانند اینها مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت سالم با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان نیستند و ایجاد روابط فرهنگی، سیاسی، تجاری و اقتصادی با آنها از طرف دولت اسلامی یا اشخاص، تا زمانی که خوف تقویت کفر و ترویج فساد و انحراف فکری یا عملی و ایجاد سلطه از ناحیه آنان بر مسلمانان و کشور اسلامی در بین نباشد، اشکال ندارد؛ ولی رابطه با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان میباشند، مخصوصا اگر موجب تقویت آنان شود، جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کافر شهادتین نگوید، ولی قلباً به معنی آن ایمان داشته باشد مسلمان است، اما اگر بر زبان جاری کند و یقین باشد که قلباً به آن ایمان ندارد احتیاط واجب آن است که از او اجتناب شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] به کسی میتوان زکات داد که شیعه دوازده امامی باشد، ولی در مصرف سوم (کارگزاران زکات) و مصرف چهارم (تقویت ایمان مسلمانان) و نیز در جهاد مشروع شیعه دوازده امامی بودن گیرنده زکات لازم نیست، بنابراین کارگزاران زکات میتوانند غیر شیعه بلکه غیر مسلمان بوده و نیز در جهاد مشروع ممکن است غیر شیعه یا غیر مسلمان به کار گرفته شود که در این صورت هزینه این افراد را میتوان از زکات پرداخت کرد، ولی در تحصیل حجّ باید زکات را به شیعه دوازده امامی داد تا حجّ به جا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرزندان نابالغ کفار بعد از ایمان آوردن پدران آنها پاک می شوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر سکوت علماء اعلام موجب تقویت ظالم شود یا موجب تأیید او گردد یا موجب جرأت او شود بر سایر محرمات، واجب است اظهار حق و انکار باطل اگر چه تأثیر فعلی نداشته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر ارتباط عالمان با ستمگران، موجب تقویت یا تبرئه ستمگران در نزد افراد بیاطّلاع شود یا موجب جرأت آنها گردد یا موجب هتک مقام علم شود، ترک آن واجب است.
- [آیت الله بهجت] روییدن مو اگر بهسبب معالجه و استعمال دارو باشد، بنابر اظهر نشانه بلوغ نیست، مگر آنکه معالجه از قبیل تقویت و تفریحات باشد که در رشد قوه بدنی مؤثر است.
- [آیت الله مظاهری] کلّیه صوری که ذکر شد حرام و بعضی از اقسام گناهش خیلی بزرگ است و انسان را در زمه دشمنان اسلام قرار میدهد، نظیر تخلّفی که موجب تقویت دشمن شود.