این مطلب را در دو سطح می توانیم، بنگریم. اول آنکه از حیث تحقق و انجام فعل نگاه کنیم که سوال از همین زاویه مطرح شده است و دوم آنکه از جهت منطق و تفکر مرتبط به عمل ، مساله را بررسی کنیم. از حیث اول، انجام کار نیک، منحصر به دین داری نیست. بلکه هر آدم بی دینی نیز ممکن است کار نیک را انجام دهد. چون سرشت و ذات انسان، خوبی و بدی را می شناسد: (فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا) [سورة الشمس 8] سپس بدیها و پرهیزگاریها (به او) الهام کرد. و اگر بدی انجام دهد، به قول معروف دچار عذاب وجدان می شود. از همین روست که دیدن درد و رنج یک محروم، احساسات انسان را بر می انگیزد و او را به کمک کردن می کشاند. فارغ از اینکه دین داشته باشد یا بی دین باشد. پس تا این حد مربوط به قبل دینداری است. و اصلا اگر همین حد از تمایل به نیکی نبود، کسی به انتخاب دین موفق نمی شد تا مثلا به خاطر سپاس گذاری از هستی بخش، یا خوبی های موجود در دین، به دین وارد شود. اما این یک سطح ساده و ابتدایی از انسانیت است که در زندگی هر انسانی یا رشد می کند و یا تضعیف می شود. و دین برای رشد این جنبه آمده است، از همین رو رسول مکرم اسلام (ص) می فرمایند : برای تام و تمام کردن مکارم اخلاقی مبعوث شده است. و ایشان سخن شان ایجاد اخلاق نبوده، چون سطح ابتدایی اخلاق پیش از دین وجود دارد. در واقع دین نیامده که اخلاق را ایجاد کند، بلکه می خواهد در درجه اول، همین سطح ابتدایی را حفظ کند و اجازه ندهد، زشتکاری به قساوت قلب و عادی شدن بدی منجر شود. و در درجه بالاتر این اخلاق رشد نیز بکند و به مراتب عالی تر هم برسد. اما جنبه دوم موضوع و بحث منطق انجام یک عمل، که اینجا باید از مرتبط بودن افعال انسانی به دینداری سخن گفت و بی دین ها را دور از آن شمرد. و الا حتی عالی ترین افعال انسانی هم از سوی بی دین ها ممکن است انجام شود، مثلا ایثار و اینکه انسان جانش را به خاطر دفاع در مقابل زورگو فدا کند، در همه تاریخ وجود داشته است. و در اکثر جنگ های بشر، می توان عده ای را در حال انجام این عمل دید، اما واقعا یک بی دین چگونه می تواند این عمل را انجام دهد؟ آیا با فکر و منطق به سراغ انجام آن رفته؟ یا آنکه با برانگیخته شدن احساساتش، به گونه ای اندیشه اش را کنار گذاشته؟ آیا مثلا نوشتن نام کشته شدگان جنگ جهانی در فلان میدان مشهور و مورد بازدید قرار گرفتن آن و احترام نسل های بعدی، فایده ای به حال آن کشته شده دارد؟ از حیث منطق چه فرقی است بین او و بین کسی که مثلا برای مشهور شدن خواسته با موتور از روی دهها ماشین پرش داشته باشد و موفق نشده و کشته شده؟ آیا بدون منطق دینی و توجه به زندگی اخروی، اصلا می توان جانفشانی را توجیه منطقی و عقلانی کرد؟ یا آنکه برای اینان مدام بر طبل احساساتشان می کوبند تا مبادا فکرشان آنان را منصرف کند؟ این در حالی است که با دین حق، احساسات و منطق دقیقا در یک راستا قرار گرفته و یکی مانع دیگری نمی شود و اینجاست که می توان گفت: عمل نیک متعلق به دین داران است و برای تحقق اعمال نیک، باید دین داری را تقویت کرد. و نکته انتهایی هم اینکه، غرب یک مجموعه بی دین نیست. غرب نیز می داند که دین ، عامل نیکی و مانع بدی است، برای همین هم آنها دین را حذف نکرده اند و علیرغم اینکه آن را حاشیه نشین کرده اند، سعی می کنند از این جنبه دین نهایت بهره برداری را بکنند و بسیاری از غربی ها هم با انگیزه های دینی، خیرات را انجام می دهند.
این مطلب را در دو سطح می توانیم، بنگریم.
اول آنکه از حیث تحقق و انجام فعل نگاه کنیم که سوال از همین زاویه مطرح شده است و دوم آنکه از جهت منطق و تفکر مرتبط به عمل ، مساله را بررسی کنیم.
از حیث اول، انجام کار نیک، منحصر به دین داری نیست. بلکه هر آدم بی دینی نیز ممکن است کار نیک را انجام دهد. چون سرشت و ذات انسان، خوبی و بدی را می شناسد:
(فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا) [سورة الشمس 8] سپس بدیها و پرهیزگاریها (به او) الهام کرد.
و اگر بدی انجام دهد، به قول معروف دچار عذاب وجدان می شود. از همین روست که دیدن درد و رنج یک محروم، احساسات انسان را بر می انگیزد و او را به کمک کردن می کشاند. فارغ از اینکه دین داشته باشد یا بی دین باشد. پس تا این حد مربوط به قبل دینداری است. و اصلا اگر همین حد از تمایل به نیکی نبود، کسی به انتخاب دین موفق نمی شد تا مثلا به خاطر سپاس گذاری از هستی بخش، یا خوبی های موجود در دین، به دین وارد شود.
اما این یک سطح ساده و ابتدایی از انسانیت است که در زندگی هر انسانی یا رشد می کند و یا تضعیف می شود. و دین برای رشد این جنبه آمده است، از همین رو رسول مکرم اسلام (ص) می فرمایند : برای تام و تمام کردن مکارم اخلاقی مبعوث شده است. و ایشان سخن شان ایجاد اخلاق نبوده، چون سطح ابتدایی اخلاق پیش از دین وجود دارد. در واقع دین نیامده که اخلاق را ایجاد کند، بلکه می خواهد در درجه اول، همین سطح ابتدایی را حفظ کند و اجازه ندهد، زشتکاری به قساوت قلب و عادی شدن بدی منجر شود. و در درجه بالاتر این اخلاق رشد نیز بکند و به مراتب عالی تر هم برسد.
اما جنبه دوم موضوع و بحث منطق انجام یک عمل، که اینجا باید از مرتبط بودن افعال انسانی به دینداری سخن گفت و بی دین ها را دور از آن شمرد. و الا حتی عالی ترین افعال انسانی هم از سوی بی دین ها ممکن است انجام شود، مثلا ایثار و اینکه انسان جانش را به خاطر دفاع در مقابل زورگو فدا کند، در همه تاریخ وجود داشته است. و در اکثر جنگ های بشر، می توان عده ای را در حال انجام این عمل دید، اما واقعا یک بی دین چگونه می تواند این عمل را انجام دهد؟ آیا با فکر و منطق به سراغ انجام آن رفته؟ یا آنکه با برانگیخته شدن احساساتش، به گونه ای اندیشه اش را کنار گذاشته؟ آیا مثلا نوشتن نام کشته شدگان جنگ جهانی در فلان میدان مشهور و مورد بازدید قرار گرفتن آن و احترام نسل های بعدی، فایده ای به حال آن کشته شده دارد؟
از حیث منطق چه فرقی است بین او و بین کسی که مثلا برای مشهور شدن خواسته با موتور از روی دهها ماشین پرش داشته باشد و موفق نشده و کشته شده؟ آیا بدون منطق دینی و توجه به زندگی اخروی، اصلا می توان جانفشانی را توجیه منطقی و عقلانی کرد؟ یا آنکه برای اینان مدام بر طبل احساساتشان می کوبند تا مبادا فکرشان آنان را منصرف کند؟
این در حالی است که با دین حق، احساسات و منطق دقیقا در یک راستا قرار گرفته و یکی مانع دیگری نمی شود و اینجاست که می توان گفت: عمل نیک متعلق به دین داران است و برای تحقق اعمال نیک، باید دین داری را تقویت کرد.
و نکته انتهایی هم اینکه، غرب یک مجموعه بی دین نیست. غرب نیز می داند که دین ، عامل نیکی و مانع بدی است، برای همین هم آنها دین را حذف نکرده اند و علیرغم اینکه آن را حاشیه نشین کرده اند، سعی می کنند از این جنبه دین نهایت بهره برداری را بکنند و بسیاری از غربی ها هم با انگیزه های دینی، خیرات را انجام می دهند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا افرادی که برای مدتی به کشورهای غربی بصورت مجرد عزیمت میکنند میتوانند با زنهای غیر مسلمان مجامعت نمایند.؟
- [سایر] چرا اخلاق غربی های بی دین، از اخلاق ما ایرانی های مسلمان بهتر است؟
- [آیت الله سیستانی] مسلمانی که از نقصان دین و ایمان فرزندانش بیمناک است اقامت در کشورهای غربی بر او محرام می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا کمک مالی به شبکه های ماهواره ای که در جهت گسترش معارف تلاش میکنند جایز است ؟
- [سایر] پسرم کلاس اول ابتدایی است. چگونه می توانم در کارها به ویژه در درس خواندن به استقلال او کمک کنم؟
- [سایر] با سلام.خواهر کوچکم در مدرسه هیچ دوستی نداره و میگه بچه ها اذیتش میکنند و الکی مسخره اش میکنند و از من کمک میخواد. حالا من چطوری میتونم کمکش کنم؟
- [سایر] کدام سیدیهای مربوط به آموزش دین به صورت ساده برای کودکان و نوجوانان مفید میباشد؟
- [سایر] دین چقدر به زندگی بشر کمک می کند؟
- [سایر] آیا سازمان تأمین اجتماعی می تواند مرجعی جهت اظهار نظر در مسائل مربوط به کمک عائله مندی کارگران باشد؟
- [سایر] آیه اکمال دین چیست؟ آیا این آیه مربوط به حضرت علی علیه السلام است؟ به چه دلیل؟
- [امام خمینی] کسانی که ترویج مقاصد ظلمه را میکنند و کمک به جشنها و معاصی و ظلم آنها میکنند از قبیل بعض تجار و کسبه، لازم است بر مسلمانان که آنها را نهی کنند، و اگر تأثیر نکرد، از آنها اعراض کنند و با آنها معاشرت و معامله نکنند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کارهای بانکی دو قسم می باشد کارهایی که مربوط به معاملات ربوی است اشتغال به انها جایز نیست و کارمندی که در این نوع کارها مشغول است در مقابل ان نمی تواند اجرت بگیرد کارهایی که ارتباطی با معاملات ربوی ندارد اشتغال به انها و اجرت گرفتن برای انها جایز است
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی گناه صغیرهای نظیر نگاه شهوتآلود به نامحرم را سبک بشمارد و یا واجبی از واجبات را نظیر کمک به کسی که میبیند در مضیقه است و میتواند به او کمک کند، سبک بشمارد و به او کمک نکند و با بیاعتنایی از او بگذرد، همان گناه کوچک، کبیره میشود، و آن ترک واجب نظیر ترک خمس و زکات از گناهان کبیره میشود، و اگر- العیاذ بالله- آن استخفاف اعتقادی باشد نه عملی، اگر ملتزم به لوازم آن باشد، کفر است.
- [آیت الله مظاهری] توبه مکر و خدعه اگر مربوط به اموال باشد علاوه بر توبه، باید حقّ دیگران را ادا کند و اگر مربوط به آبروی دیگران باشد و به گوش آنان رسیده باشد، باید از آنها رضایت بطلبد، و اگر هیچیک نباشد، صرف پشیمانی کافی است، ولی اگر بتواند جبران خسارت کند، مثل تبلیغ دین در جایی که تضییع دین نموده باشد و یا تعریف افرادی که با آنان خدعه و مکر نموده است و دعا و استغفار برای آنها، باید جبران کند. [1]. فاطر، 43.
- [امام خمینی] اگر بدعتی در اسلام واقع شود مثل منکراتی که دولتها اجرا میکنند به اسم دین مبین اسلام، واجب است خصوصاً بر علمای اسلام اظهار حق و انکار باطل، و اگر سکوت علمای اعلام موجب هتک مقام علم و موجب اسائه ظن به علمای اسلام شود واجب است اظهار حق به هر نحوی که ممکن است اگر چه بدانند تأثیر نمیکند.
- [امام خمینی] معامله مساقات در درختهایی که مثل بید و چنار میوه نمیدهد صحیح نیست، ولی در مثل درخت حنا که از برگ آن استفاده میکنند یا درختی که از گُل آن استفاده میکنند اشکال ندارد.
- [امام خمینی] اگر وارث میت فقط پدر یا مادر، با پسر و دختر باشد، مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت آن را پدر یا مادر میبرد و بقیه را طوری قسمت میکنند که هر پسری دو برابر دختر ببرد.
- [امام خمینی] اگر وارث میت فقط پدر و چند دختر یا مادر و چند دختر باشد، مال را پنج قسمت میکنند، یک قسمت را پدر یا مادر میبرد و چهار قسمت را دخترها به طور مساوی بین خودشان قسمت میکنند.
- [آیت الله اردبیلی] سجده یا تشهد فراموش شده چند صورت دارد: 1 از رکعت آخر نباشد. 2 مربوط به رکعت آخر باشد. 3 یکی مربوط به رکعت آخر و دیگری مربوط به رکعت دیگر باشد.
- [آیت الله مظاهری] در غیر فروعات فقهیه مانند پرداخت وجوهات شرعیّه و تعیین قیّم یا سرپرست برای اوقاف و یا تعیین وصی برای کسی که وصی ندارد، رجوع به اعلم یا رجوع به مرجع تقلید شخص، لازم نیست و رجوع به مجتهد جامع الشرایط کفایت میکند. ______ 1) در بخش سوّم این رساله، مباحث مربوط به اصول دین تحت عنوان (اصول اعتقادی) آمده است.