در پاسخ این سوال باید به چند مساله توجه کرد: 1- نباید در حصول نتیجه شتاب کرد. و الا مانند آن کس می شویم که با یک دست، به گوسفند علف می داد و با دست دیگر دنبه حیوان را وزن می کرد! مسیر بندگی، استقامت نیاز دارد و در این راه امتحان هایی پیش می آید تا ادعای انسان را محک زده و سپس پاداش او را بدهند. (إِنَّ الَّذینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلائِکَةُ؛[فصلت/30] آنهایی که گفتند پروردگار ما اللَّه است و بر گفته خود پافشاری و استواری هم کردند ملائکه بر آنان نازل گشته) (أَ حَسِبَ النَّاسُ أَنْ یُتْرَکُوا أَنْ یَقُولُوا آمَنَّا وَ هُمْ لا یُفْتَنُونَ؛[عنکبوت/2] آیا مردم گمان کرده اند به صرف اینکه بگویند ایمان آورده ایم رها می شوند و آزمایش نمی شوند؟) (أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَ لَمَّا یَأْتِکُمْ مَثَلُ الَّذینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْساءُ وَ الضَّرَّاءُ وَ زُلْزِلُوا حَتَّی یَقُولَ الرَّسُولُ وَ الَّذینَ آمَنُوا مَعَهُ مَتی نَصْرُ اللَّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَریبٌ؛[بقره/214] می پندارید که به بهشت خواهید رفت؟ و هنوز آنچه بر سر پیشینیان شما آمده، بر سر شما نیامده؟ به ایشان سختی و رنج رسید و متزلزل شدند، تا آنجا که پیامبر و مؤمنانی که با او بودند، گفتند: پس یاری خدا کی خواهد رسید؟ بدان که یاری خدا نزدیک است.) 2- باید متوجه غیب بود. و با توجه به ماهیت غیب تصور نکنیم که ما از همه حوادث مطلع هستیم. تا بخواهیم درباره مدد الهی قضاوت کنیم و آن را کوچک بشماریم: (ما کانَ اللَّهُ لِیُطْلِعَکُمْ عَلَی الْغَیْبِ؛[آل عمران/179] خدا بر آن نیست که شما را از غیب بی اگاهاند.) 3- نباید فراموش کرد که اگر کوچکترین قدمی به سوی خداوند می رویم، ناشی از لطف و مدد خداوند است. و هر عیب و نارسایی و ضعفی از ساحت پروردگار به دور است و ریشه ضعف ها و نقص ها درون ماست. (ما أَصابَکَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللَّهِ وَ ما أَصابَکَ مِنْ سَیِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِکَ؛[نساء/79] هر خیری که به تو رسد از جانب خداست و هر شری که به تو رسد از جانب خود تو است)
گفته شده اگر ما یک قدم به سمت خدا برویم، خدا ده قدم به سمت ما می آید، پس چرا این را حس نمی کنیم؟
در پاسخ این سوال باید به چند مساله توجه کرد:
1- نباید در حصول نتیجه شتاب کرد. و الا مانند آن کس می شویم که با یک دست، به گوسفند علف می داد و با دست دیگر دنبه حیوان را وزن می کرد! مسیر بندگی، استقامت نیاز دارد و در این راه امتحان هایی پیش می آید تا ادعای انسان را محک زده و سپس پاداش او را بدهند.
(إِنَّ الَّذینَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَیْهِمُ الْمَلائِکَةُ؛[فصلت/30] آنهایی که گفتند پروردگار ما اللَّه است و بر گفته خود پافشاری و استواری هم کردند ملائکه بر آنان نازل گشته)
(أَ حَسِبَ النَّاسُ أَنْ یُتْرَکُوا أَنْ یَقُولُوا آمَنَّا وَ هُمْ لا یُفْتَنُونَ؛[عنکبوت/2] آیا مردم گمان کرده اند به صرف اینکه بگویند ایمان آورده ایم رها می شوند و آزمایش نمی شوند؟)
(أَمْ حَسِبْتُمْ أَنْ تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَ لَمَّا یَأْتِکُمْ مَثَلُ الَّذینَ خَلَوْا مِنْ قَبْلِکُمْ مَسَّتْهُمُ الْبَأْساءُ وَ الضَّرَّاءُ وَ زُلْزِلُوا حَتَّی یَقُولَ الرَّسُولُ وَ الَّذینَ آمَنُوا مَعَهُ مَتی نَصْرُ اللَّهِ أَلا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَریبٌ؛[بقره/214] می پندارید که به بهشت خواهید رفت؟ و هنوز آنچه بر سر پیشینیان شما آمده، بر سر شما نیامده؟ به ایشان سختی و رنج رسید و متزلزل شدند، تا آنجا که پیامبر و مؤمنانی که با او بودند، گفتند: پس یاری خدا کی خواهد رسید؟ بدان که یاری خدا نزدیک است.)
2- باید متوجه غیب بود. و با توجه به ماهیت غیب تصور نکنیم که ما از همه حوادث مطلع هستیم. تا بخواهیم درباره مدد الهی قضاوت کنیم و آن را کوچک بشماریم:
(ما کانَ اللَّهُ لِیُطْلِعَکُمْ عَلَی الْغَیْبِ؛[آل عمران/179] خدا بر آن نیست که شما را از غیب بی اگاهاند.)
3- نباید فراموش کرد که اگر کوچکترین قدمی به سوی خداوند می رویم، ناشی از لطف و مدد خداوند است. و هر عیب و نارسایی و ضعفی از ساحت پروردگار به دور است و ریشه ضعف ها و نقص ها درون ماست.
(ما أَصابَکَ مِنْ حَسَنَةٍ فَمِنَ اللَّهِ وَ ما أَصابَکَ مِنْ سَیِّئَةٍ فَمِنْ نَفْسِکَ؛[نساء/79] هر خیری که به تو رسد از جانب خداست و هر شری که به تو رسد از جانب خود تو است)
- [آیت الله بهجت] اگر قبل از مسح سر چند قدم راه برویم، وضویمان صحیح است یا خیر؟
- [سایر] آیا خدا در مکه است که باید به حج برویم؟
- [سایر] حاج آقا من از همه کارام توبه کردم.ولی هرچی نماز میخونم و روزه مستحبی میگیرم اصلا حس نمیکنم که خدا قبولشون کرده.چرا؟؟؟من با خلوص نیت از خدا نزدیکی بهش رو خواستم ولی حس میکنم خدا صدامو نمیشنوه.حس نا امیدی داره میاد سراغم.اصلا این حس رو ندارم.چه جوری میتونم بفهمم جایگاه پیش خدا خوبه یا بد؟
- [سایر] به نام خدا سلام علیکم بنده میخواستم بدانم ایا میشود بعد از پایه 6 هم دانشگاه برویم و هم در حوزه ادامه تحصیل بدهیم البته غیر حضوری ؟ شرایط تحصیل غیر حضوری بعد از پایه 6 در حوزه چیست؟ اگر بخواهیم دانشگاه برویم چه دانشگاهی میتوانیم برویم با چه رشته هایی ؟ با تشکر
- [سایر] برای انس و آشتی با خدا، چه باید کرد؟ چگونه می توانیم در ماه مبارک رمضان، حس دعا و راز و نیاز با خدا بیابیم؟
- [سایر] اگر حس تملک در زن است و زن انحصار طلب است ، پس چرا خداوند خلاف این فطرت ازدواج مجدد را جایز دانسته است ؟
- [سایر] برای تحقیقات ازدواج بهتر است سراغ چه کسانی برویم؟
- [سایر] سلام. در سوره نجم آیه 9 میفرماید حضرت محمد(ص) کیلومترها سیر کرد تا رسید به یک قدمی خدا!. خوب اگر یک قدم دیگر بردارد (منظور مکانی نیست معنوی است) که(نعوذ بالله) خدا میشود! تفسیر مجمع البیان این آیه را به خوبی تفسیر کرده، ولی تفسیر نمونه از پیغمبر(ص) خدا ساخته و تفسیر نور هم که جمع بین تفسیرهای قدیم میکند و تفسیر المیزان هم که مثل دیگر آیات جملهها چینش میکند و نتیجه گیریِ مفید ندارد. تکلیف چیست؟ ضمنا ما در اسلام خوانده بودیم که سیر الی الله پیغمبر(ص)، در بهشت هم ادامه دارد! بنابر این پیغمبر اگر فقط یک قدم با خدا فاصله داشته باشد و آن یک قدم را در برزخ از 1400 سال پیش تا حالا برداشته باشد، مساوی شده با خدا!
- [سایر] با چه سلاحی باید به مبازره ی تنبلی برویم ؟
- [سایر] اگر هنگام کشیدن مسح سر راه برویم، وضو باطل میشود؟
- [آیت الله بروجردی] برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، اگر چه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین، نجاست برطرف شود.
- [آیت الله مظاهری] برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، گرچه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین نجاست برطرف شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، اگر چه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین، نجاست برطرف شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای پاک شدن کف پا و تهِ کفش نجس، بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، اگرچه با کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین، نجاست برطرف شود.
- [امام خمینی] برای پاک شدن کف پا و ته کفش، بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند، اگر چه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین، نجاست برطرف شود
- [آیت الله بهجت] بعد از برطرف شدن عین نجاست ، بنا بر اظهر تماس کف پا و ته کفش با زمین کافی است اگرچه راه رفتن و مالیدن صدق ننماید . ولی برای پاک شدن کف پا و ته کفش بهتر است پانزده قدم یا بیشتر راه بروند اگرچه به کمتر از پانزده قدم یا مالیدن پا به زمین ، عین نجاست برطرف شود .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . احتیاط واجب آن است که بین جای سجده مأموم و جای ایستادن امام بیشتر از یک قدم فراخ فاصله نباشد. و نیز اگر انسان به واسطه مأمومی که جلوی او ایستاده به امام متصل باشد، بنابر احتیاط واجب باید فاصله جای سجده اش از جای ایستادن او بیشتر از یک قدم فراخ نباشد. و احتیاط مستحب آن است که جای سجده مأموم با جای کسی که جلوی او ایستاده بیشتر از یک قدم معمولی فاصله نداشته باشد، و بهتر این است که هیچ فاصله ای نباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط واجب آن است که بین جای سجده مأموم و جای ایستادن امام بیشتر از یک قدم معمولی فاصله نباشد. و نیز اگر انسان به واسطه مأمومی که جلوی او ایستاده به امام متّصل باشد بنابر احتیاط واجب باید فاصله جای سجده اش از جای ایستادن او بیشتر از یک قدم معمولی نباشد و احتیاط مستحب آن است که جای سجده مأموم با جای کسی که جلو او ایستاده، هیچ فاصله نداشته باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .نافله نماز ظهر , پیش از نماز ظهر انجام میشود و وقت فضیلت آن, از اول ظهر تا موقعی است که سایه پدید آمده از ظهر (نه اصل سایه ) به مقدار دو هفتمِ اندازه شاخص شود ; مثلاً اگر شاخصی هفت قدم (پا ) بود، سایهای که از اول ظهر پدید آمده به دو قدم (پا) برسد، وقت فضیلت آن زائل میشود; اما اصل وقت نافله, تا آخرین فرصت وقت نماز ظهر ادامه دارد.
- [آیت الله بروجردی] احتیاط واجب آن است که بین جای سجدهی مأموم و جای ایستادن امام، بیشتر از یک قدم معمولی فاصله نباشد و نیز اگر انسان به واسطهی مأمومی که جلوی او ایستاده به امام متصل باشد، بنا بر احتیاط واجب باید فاصلة جای سجدهاش از جای ایستادن او بیشتر از یک قدم معمولی نباشد و احتیاط مستحب آن است که جای سجدهی مأموم با جای کسی که جلو او ایستاده هیچ فاصله نداشته باشد.