همانطوری که گناهان، درجه و مراتب دارد، توبه نیز با توجه به موقعیت و رتبه معنوی افراد دارای مراتب خاصی است. امام صادق علیه السلام درباره مراتب توبه می فرماید:( برای هر فرقه و طائفه ای توبه مخصوصی است. پس توبه پیامبران الهی از مضطرب شدن باطن و به هم خوردن حالت اطمینان است. توبه اولیا از عوارض رنگارنگ و تلون خاطر است [امور نامناسبی که به فکر آنها می گذرد]. توبه أصفیا (برگزیدگان حق) از نَفَسی است که به یاد غیر او می کشند. توبه افراد خاص (نخبگان) از مشغول بودن به غیر پروردگار است و توبه عوام، بازگشت از گناهان است. هر کدام از آنها دارای نوعی معرفت و آگاهی در آغاز و انجام توبه است) .1 علامه طباطبایی در تبیین مراتب توبه می گوید: توبه به معنای بازگشت به خدا برای تقرب به اوست. بی گمان معنای قرب و بُعد، نسبی و تشکیکی است. بنده ای که در مقامی قرار دارد، گرچه در مقایسه با برخی از مقامات دارای قرب است اما نسبت به مقامات بالاتر دارای بُعد است.2 پی نوشت ها: 1. بحارالانوار،علامه مجلسی ، ج 6، ص 31 . 2. المیزان، ج 4، ص 254
توبه چه مراتبی دارد؟
همانطوری که گناهان، درجه و مراتب دارد، توبه نیز با توجه به موقعیت و رتبه معنوی افراد دارای مراتب خاصی است. امام صادق علیه السلام درباره مراتب توبه می فرماید:( برای هر فرقه و طائفه ای توبه مخصوصی است. پس توبه پیامبران الهی از مضطرب شدن باطن و به هم خوردن حالت اطمینان است. توبه اولیا از عوارض رنگارنگ و تلون خاطر است [امور نامناسبی که به فکر آنها می گذرد]. توبه أصفیا (برگزیدگان حق) از نَفَسی است که به یاد غیر او می کشند. توبه افراد خاص (نخبگان) از مشغول بودن به غیر پروردگار است و توبه عوام، بازگشت از گناهان است. هر کدام از آنها دارای نوعی معرفت و آگاهی در آغاز و انجام توبه است) .1
علامه طباطبایی در تبیین مراتب توبه می گوید: توبه به معنای بازگشت به خدا برای تقرب به اوست. بی گمان معنای قرب و بُعد، نسبی و تشکیکی است. بنده ای که در مقامی قرار دارد، گرچه در مقایسه با برخی از مقامات دارای قرب است اما نسبت به مقامات بالاتر دارای بُعد است.2
پی نوشت ها:
1. بحارالانوار،علامه مجلسی ، ج 6، ص 31 .
2. المیزان، ج 4، ص 254
- [سایر] توحید یعنی چه و چه مراتبی دارد؟
- [سایر] اخلاص چیست و مخلصین چه مراتبی دارند؟
- [سایر] مقصود از وجود امکانی چیست؟ چه مراتبی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا اظهار زبانی امر به معروف و نهی ازمنکر، مراتبی دارد؟
- [سایر] از نظر اهل سنت، خلفای راشدین چه تفاوتی با سایر خلفا دارند؟ آیا آنان مراتبی از عصمت را برای اینها قائلند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا قبل از اجرای قصاص توبه لازم است در صورت لزوم توبه آیا حاکم قاضی پیش از قصاص وظیفهای در جهت درخواست توبه یا توبه دادن قاتل دارد؟
- [سایر] توبه چگونه است و از کجا بفهمیم که توبه پذیرفته شده و اگر توبه را شکستیم چه کنیم؟
- [سایر] توبه چگونه است و از کجا میفهمیم که توبه پذیرفته شدهو اگر توبه را شکستیم چگونه است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در مورد توبه بفرمائید : الف - در مواردی که توبه مسقط حدّ است، آیا اظهار لفظ دالّ بر توبه از طرف مجرم برای سقوط حدّ کافی است یا باید عملی دالّ بر ثبوت توبه از او سر زده باشد؟ ب - در مواردی که توبه قبل از اقامه بیّنه، مسقط حدّ است، آیا ثبوت توبه قبل از بیّنه کافی است یا اظهار توبه عند الحاکم نیز باید قبل از بیّنه باشد؟ ج - آیا در توبه مسقط حدّ، احراز توبه لازم است یا در صورت شبهه توبه، نیز حاکم شرع میتواند با تمسّک به قاعده الحدود تدر بالشبهات، حدّ را اجراء نکند؟
- [سایر] آیا در صورت شکستن توبه و تکرار گناه، دوباره توبه قبول می شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] برای امر به معروف ونهی از منکر مراتبی است ، وجایز نیست با احتمال حاصل شدن مقصود از مرتبة پائین، به مراتب دیگر عمل شود .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای امر به معروف و نهی از منکر مراتبی است. و جائز نیست با حاصل شدن مقصود از مرتبه پائین، به مراتب دیگر عمل شود.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است کسی که گوش به غنا یا موسیقی داده است برای توبه از آن، غسل توبه کند و دو رکعت نماز توبه بخواند و بعد از آن توبه و استغفار و عذرخواهی از خدای متعال بنماید، بلکه این غسل و نماز برای توبه از هر گناهی مستحب است. [1]. لقمان، 6.
- [آیت الله مظاهری] توبه سرزنشکننده متوقّف بر رضایت سرزنششونده است، مگر اینکه راضی نشود یا دسترسی به او نباشد که در این صورت، توبه تنها کفایت میکند و بهتر است که علاوه بر توبه از آن گناه، برای او دعا و استغار نماید.
- [آیت الله مظاهری] کسی که برای معصیت سفر کرده در موقع برگشتن اگر توبه کرده باید نماز را شکسته بخواند، و اگر توبه نکرده باید تمام بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی با زن شوهرداری (نعوذ بالله) زنا کند برای توبه کردن لازم نیست به آن مرد بگوید، بلکه باید در پیشگاه خدا توبه حقیقی کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی قطع رحم نموده است و بخواهد توبه کند، باید علاوه بر توبه و طلب بخشش از خداوند متعال، در صورت امکان رضایت کسی را که با او قطع رحم نموده است فراهم سازد و از شرائط توبه قطع رحم، صله رحم است. [1]. رعد، 25.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که برای معصیت سفر کرده، هنگامی که از سفر برمیگردد توبه کرده باشد، باید نماز را شکسته بخواند و اگر توبه نکرده باشد، باید تمام بخواند و احتیاط مستحب آن است که هم شکسته و هم تمام بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که از سفر معصیت بر می گردد اگر توبه کرده و تا محلی که می خواهد بر گردد هشت فرسخ یا بیشتر باشد، باید نماز را شکسته بخواند، همچنین اگر توبه نکرده ولی در بازگشت آلوده به معصیت نیست.
- [آیت الله مظاهری] توبه از این گناه بزرگ، علاوه بر پشیمانی از گذشته، خارج شدن از آن محل است.