کسی نزد یکی از علما می رسد و می گوید، ساعتی قبل از نماز صبح بیدار می شوم و تردید دارم که بهتر است مشغول مطالعه شوم، یا آنکه به نماز شب بایستم. آن عالم با شناختی که از این شخص داشته می فرماید: شما روزی ده بار قلیان می کشید، به جای قلیان کشیدن مطالعه کنید و سحر که از خواب بیدار می شوید، به نماز شب بپردازید. حال این قضیه، ماجرای جامعه ماست. وقتی میلیاردها دلار صرف هزینه آرایش می شود؛ هیچ کس به یاد فقرا نمی افتد. وقتی رکوردار جراحی بینی در دنیا می شویم، هیچ کس با فقرا کاری ندارد، وقتی در صف های طویل فست فود و رستوران می ایستیم، یادی از فقرا نمی کنیم و ... اما کافی است که بخواهیم اندک هزینه ای برای تعظیم شعائر الهی و تقویت دین انجام دهیم، آن وقت است که وساوس شیطانی و ندای خناسان بلند می شود که پس فقرا چه! حال آنکه باید از خود بپرسیم: آیا تنها پولی که ما داریم، همین بوده که برای تعظیم شعائر الهی خرج می کنیم؟ و آیا نمی توانیم خرج دیگری را حذف کنیم، و پول آن را صرف فقرا کنیم؟ قطعا هر زمانی که این سوال را از خود بپرسیم، وسوسه خناسان و شیاطین رخت بر می بندد. و متوجه می شویم آن حرفها جز از جانب شیطان نبوده است. چرا که شیطان با برجسته شدن مظاهر دینی در جامعه مخالف است و نمی خواهد این گونه نذری ها و ... حال و هوای تمام جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. اما مومنان همیشه به دنبال تقویت این مظاهر الهی هستند: وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَی الْقُلُوبِ (32 حج) و هر کس شعائر الهی را بزرگ دارد، این کار نشانه تقوای دلهاست. در کنار این مساله باید توجه کنیم که چرا عده ای خود را فارغ از هر گونه مسئولیت می دانند؟ آیا فقط هزینه حج و عزاداری و ساخت مسجد و ... باید تغییر جهت بدهد و به فقرا برسد؟ پس کسانی که ماشین های چند صد میلیونی سوار می شوند، تعطیلات به سفرهای خارجی می روند و ... چه می شوند؟ آیا کمی از ریخت و پاش های این عده نمی تواند زندگی دهها فقیر را به کلی تغییر دهد؟ آیا همه جامعه مطمئن شده اند که این عده را نباید انسان حساب کنند و به همین خاطر هر نوع مسئولیتی را از آنها سلب کرده اند؟ و در کنار این دو نکته بد نیست اندکی دقت کنیم که بسیاری از نذری ها و خرج هایی که در این مراسم ها مصرف می شود، جلوه هایی از عشق و ارادت همین انسان های فقیر است که اگر چه از مال دنیا بهره چندانی ندارند، اما دلهایی به وسعت دریا دارند و از همان دارایی ناچیز خود، استفاده کرده و انسانیت شان را نشان داده و عشق شان را اثبات می کنند. در کنار این ها، شکی نیست که اگر اسرافی در این گونه مراسم ها وجود دارد، آن را ناپسند می دانیم که البته بسیاری از افراد حاضر در این گونه مراسم ها، دغدغه خاطر جدی نسبت به اسراف دارند و معمولا اجازه تحقق چنین امری را نمی دهند.
کسی نزد یکی از علما می رسد و می گوید، ساعتی قبل از نماز صبح بیدار می شوم و تردید دارم که بهتر است مشغول مطالعه شوم، یا آنکه به نماز شب بایستم. آن عالم با شناختی که از این شخص داشته می فرماید: شما روزی ده بار قلیان می کشید، به جای قلیان کشیدن مطالعه کنید و سحر که از خواب بیدار می شوید، به نماز شب بپردازید.
حال این قضیه، ماجرای جامعه ماست. وقتی میلیاردها دلار صرف هزینه آرایش می شود؛ هیچ کس به یاد فقرا نمی افتد. وقتی رکوردار جراحی بینی در دنیا می شویم، هیچ کس با فقرا کاری ندارد، وقتی در صف های طویل فست فود و رستوران می ایستیم، یادی از فقرا نمی کنیم و ...
اما کافی است که بخواهیم اندک هزینه ای برای تعظیم شعائر الهی و تقویت دین انجام دهیم، آن وقت است که وساوس شیطانی و ندای خناسان بلند می شود که پس فقرا چه! حال آنکه باید از خود بپرسیم: آیا تنها پولی که ما داریم، همین بوده که برای تعظیم شعائر الهی خرج می کنیم؟ و آیا نمی توانیم خرج دیگری را حذف کنیم، و پول آن را صرف فقرا کنیم؟
قطعا هر زمانی که این سوال را از خود بپرسیم، وسوسه خناسان و شیاطین رخت بر می بندد. و متوجه می شویم آن حرفها جز از جانب شیطان نبوده است. چرا که شیطان با برجسته شدن مظاهر دینی در جامعه مخالف است و نمی خواهد این گونه نذری ها و ... حال و هوای تمام جامعه را تحت تاثیر قرار دهد. اما مومنان همیشه به دنبال تقویت این مظاهر الهی هستند:
وَ مَنْ یُعَظِّمْ شَعائِرَ اللَّهِ فَإِنَّها مِنْ تَقْوَی الْقُلُوبِ (32 حج) و هر کس شعائر الهی را بزرگ دارد، این کار نشانه تقوای دلهاست.
در کنار این مساله باید توجه کنیم که چرا عده ای خود را فارغ از هر گونه مسئولیت می دانند؟ آیا فقط هزینه حج و عزاداری و ساخت مسجد و ... باید تغییر جهت بدهد و به فقرا برسد؟ پس کسانی که ماشین های چند صد میلیونی سوار می شوند، تعطیلات به سفرهای خارجی می روند و ... چه می شوند؟ آیا کمی از ریخت و پاش های این عده نمی تواند زندگی دهها فقیر را به کلی تغییر دهد؟
آیا همه جامعه مطمئن شده اند که این عده را نباید انسان حساب کنند و به همین خاطر هر نوع مسئولیتی را از آنها سلب کرده اند؟
و در کنار این دو نکته بد نیست اندکی دقت کنیم که بسیاری از نذری ها و خرج هایی که در این مراسم ها مصرف می شود، جلوه هایی از عشق و ارادت همین انسان های فقیر است که اگر چه از مال دنیا بهره چندانی ندارند، اما دلهایی به وسعت دریا دارند و از همان دارایی ناچیز خود، استفاده کرده و انسانیت شان را نشان داده و عشق شان را اثبات می کنند.
در کنار این ها، شکی نیست که اگر اسرافی در این گونه مراسم ها وجود دارد، آن را ناپسند می دانیم که البته بسیاری از افراد حاضر در این گونه مراسم ها، دغدغه خاطر جدی نسبت به اسراف دارند و معمولا اجازه تحقق چنین امری را نمی دهند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر خرج کردن برای مراسم عزاداری توسط افراد متمکّن، باعث چشم و همچشمی دیگران گردد و دیگران، خصوصا فقرا را برای مراسم عزاداری اموات خود به زحمت ومخارج بیهوده بیندازد، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا بهتر نیست پولی که برای حج خرج می شود، صرف فقرا شود؟
- [سایر] اگر پولی را به عنوان هدیه جهت مراسم عقد و عروسی به خانواده عروس یا داماد بدهیم و در این مراسم، کارهای لهو و لعب هم انجام شود، آیا ما در این کار شریکیم یا خیر؟ وظیفهی ما چیست؟ آیا نباید پول داد چون ممکن است این پول صرف هزینه لهو و لعب شود و آیا باید پول داد ولی چون شک داریم که صرف این کار میشود یا خیر، مانعی ندارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] وظیفه ما در برابر این مراسم مهم اسلامی یعنی مراسم عزاداری و عاشورای حسینی چیست؟
- [سایر] تاریخچه مراسم طشت گذاری و علّت پیدایش این مراسم چیست در عزاداری چگونه بود؟
- [سایر] آیا جایز است در مراسم عزاداری امام حسین علیه السلام مردان با حضور زنان لخت شده و عزاداری کنند؟
- [سایر] سلام. آیا می توان بخشی از خمس را خودمان به فقرا بدهیم؟ آیا می توان خمس را به روحانیون تحویل بهیم یا حتما باید به مرجعمان خمس را بدهیم؟
- [سایر] استفاده از آلات لهو و موسیقی در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟ آیا نواختن شیپور، نی و فلوت در تعزیه اشکال دارد؟ استفاده از طبل و سنج در مراسم عزاداری و غیر آن چه حکمی دارد؟
- [سایر] استفاده از آلات لهو و موسیقی در مراسم عزاداری چه حکمی دارد؟
- [سایر] از دیدگاه وهابیت برگزاری مراسم عزاداری برای پیامبر و بزرگان چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] زکات را خوب است در این زمان به مجتهد جامع الشرایط یا وکیل او بدهند تا صرف فقرا و تقویت اسلام و مصالح مسلمین بنماید ولی خود زکات دهنده هم میتواند در همان موارد صرف نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر برای مراسم عزاداری و روضه خوانی و سوگواری یا جشنهای مذهبی و مانند آن مسجد را چادر بزنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای و غذا در مسجد ببرند در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نماز خواندن نشود اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] عامل، باید مال را در تجارت صرف کند، امّا اگر پولی را به عامل بدهد تا آن را در زارعت صرف کند یا استخراج معدن کند و در منافع شریک باشند، معامله صحیح است، و اگر مال تلف شد عامل ضامن نیست، گرچه احکام مضاربه را ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] کاری که برای آن وصیّت میکند، باید جایز و حلال باشد، پس اگر وصیّت کند پولی را صرف کمک به ظالم یا ترویج باطل نمایند، وصیّت او صحیح نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر به کسی که بدهکار است و نمی تواند بدهی خود را بدهد زکات بدهد بعد بفهمد قرض را در معصیت صرف کرده چنانچه ان بدهکار فقیر باشد می تواند انچه را که به او داده است بابت زکاتی که به فقرا داده می شود حساب کند
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر برای روضه خوانی و مراسم سوگواری یا جشن مذهبی و مانند آن مسجد را چادر بزنند و سیاهی بکوبند و اسباب چای و غذا در آن ببرند، در صورتی که این کارها به مسجد ضرر نرساند و مانع نماز خواندن نشود اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در هزینه بودن مالی شبهه باشد , یعنی شک کرده پولی که مصرف شده است آیا صرف هزینه زندگی شده یا به مصرف غیر هزینه رسیده است; برای مثال , شخص نمی داند فلان مبلغ ر ا به کسی قرض داده یا صرف هزینه زندگی کرده است، در این صورت , نسبت به این مقدار , برائت جاری می شود و لازم نیست خمس آن را بدهد. البته بعد از رفع شبهه, حکم آن معلوم خواهد شد. ابزار ماندنی
- [آیت الله جوادی آملی] .انجام دادن مراسم دینی و نصب پارچه های مشکی و رنگی در مسجد به مناسبت مراسم متنوّع، اگر مانع اقامهّ نماز نباشد, جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر چیزی برای حرم یکی از امامان یا امامزادگان نذر کند باید آن را به مصارف حرم برساند، از قبیل تعمیرات و فرش و روشنایی و خدامی که مشغول خدمت هستند و مانند آن، ولی اگر چیزی برای خود امام(علیه السلام) یا امامزاده نذر کرده بی آن که نام حرم را ببرد، می تواند علاوه بر اموری که ذکر شد صرف مجالس عزاداری و سوگواری یا نشر آثار آن بزرگواران، یا کمک به زوار آنها یا هر کار دیگری که نسبتی با آنها دارد بکند.
- [آیت الله مظاهری] کسانی که نیاز به خانه مسکونی یا لوازم زندگی یا ازدواج و مانند اینها دارند و اگر پولی که دارند در حجّ صرف کنند نمیتوانند رفع نیاز کنند حجّ بر آنها واجب نیست ولی اگر نیاز به اینها نداشته باشند حجّ بر آنها واجب است.