برای کسب فضایل اخلاقی چه راهی وجود دارد؟
کسی طالب کسب فضایل اخلاقی و صفات پسندیده باشد باید راه خودسازی و تزکیه نفس را در پیش گیرد. برای خودسازی، عالمان و فقیهان، عرفا به تناسب دیدگاه های خود، راه هایی ارائه نموده اند، که همه در هدف اشتراک دارند و آن این که باید نَفْس تهذیب شود و سیر الی اللّه کند. از دیدگاه امام خمینی (ره) اولین قدم برای تهذیب نفس، تفکر است، و تفکر عبارت است از آن که انسان لااقل در هرشبانه و روز مقداری حتی اگر کم باشد فکر کند.[1] دومین قدم برای خود سازی از دیدگاه امام ره عزم و تصمیم انجام واجبات و ترک محرمات و جبران آن چه در گذشته از واجبات ترک شده است ،می باشد.[2] امام در قدم های بعدی: مشارطه و مراقبه و محاسبه را پیشنهاد می فرمایند. مشارطه آن است که در ابتدای هر روز با خود شرط کند و عهد و پیمان ببندد بر خلاف دستورهای الهی و دین مقدس گام بر ندارد. مراقبه، آن است که در تمام ساعات شبانه و روز مراقب و مواظب باشد بر خلاف شرط و پیمانی که بسته ,گام بر ندارد, چون یکی از نشانه های مؤمن این است که رعایت عهد و پیمان خود بنماید. (وَ الَّذینَ هُمْ لِأَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ؛[مومنون/8] و آنها که امانتها و عهد خود را رعایت می ‌کنند) محاسبه، آن است که در پایان هر روز بنشیند و حساب کند چقدر به عهد خود وفا کرده است. اگر دید کاملاًموفق بوده و انحراف و کوتاهی نداشته است، از این بابت خدا را شکر کند. در غیر این صورت غصه بخورد وناراحت شود و از خداوند عذر خواهی کند، چون خداوندِ بزرگ به همهء کارها و اعمالی که به صورت آشکار وپنهانی انجام می گیرد، آگاهی دارد. فکر نکند اگر گاهی بر خلاف شرط و عهد خود عمل کند، خداوند اطلاع ندارد. بعضی این را نیز اضافه می کنند که اگر بر خلاف عهد خود گام برداشت، خود را سرزنش و ملامت نماید و برای خود جریمه بنویسد، مثلاً بگوید: اگر یک بار بر خلاف شرطم عمل کنم، یک روزیا چند روز روزه بگیرم، یا چند تومان به فقیر بدهم و یا فلان عمل خوب را برای رضای خدا انجام بدهم. همچنین انتخاب هم نشین خوب بسیار مناسب است. از طریق هم نشینی با شخصی که دارای فضائل است و سعی در تقلید رفتار او می توانیم خلق حسنه در خود ایجاد کنیم .و دارای فضائل گردیم. علاوه بر اینکه باید سعی کنیم مدتی هرچند با سختی و تکلف الگوی رفتاری مورد نظر را در پیش گیریم که در این صورت آن رفتار در ما ملکه شده از آن پس بدون نیاز به یادآوری و مراقبت از ما بروز خواهد کرد. البته تخلق به یک فضیلت امری تدریجی است و به مرور زمان در انسان تقویت میشود. [1]. چهل حدیث، ص 1. [2]. همان، ص .7
عنوان سوال:

برای کسب فضایل اخلاقی چه راهی وجود دارد؟


پاسخ:

کسی طالب کسب فضایل اخلاقی و صفات پسندیده باشد باید راه خودسازی و تزکیه نفس را در پیش گیرد. برای خودسازی، عالمان و فقیهان، عرفا به تناسب دیدگاه های خود، راه هایی ارائه نموده اند، که همه در هدف اشتراک دارند و آن این که باید نَفْس تهذیب شود و سیر الی اللّه کند.
از دیدگاه امام خمینی (ره) اولین قدم برای تهذیب نفس، تفکر است، و تفکر عبارت است از آن که انسان لااقل در هرشبانه و روز مقداری حتی اگر کم باشد فکر کند.[1]
دومین قدم برای خود سازی از دیدگاه امام ره عزم و تصمیم انجام واجبات و ترک محرمات و جبران آن چه در گذشته از واجبات ترک شده است ،می باشد.[2]
امام در قدم های بعدی: مشارطه و مراقبه و محاسبه را پیشنهاد می فرمایند. مشارطه آن است که در ابتدای هر روز با خود شرط کند و عهد و پیمان ببندد بر خلاف دستورهای الهی و دین مقدس گام بر ندارد.

مراقبه، آن است که در تمام ساعات شبانه و روز مراقب و مواظب باشد بر خلاف شرط و پیمانی که بسته ,گام بر ندارد, چون یکی از نشانه های مؤمن این است که رعایت عهد و پیمان خود بنماید.
(وَ الَّذینَ هُمْ لِأَماناتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ راعُونَ؛[مومنون/8] و آنها که امانتها و عهد خود را رعایت می ‌کنند)

محاسبه، آن است که در پایان هر روز بنشیند و حساب کند چقدر به عهد خود وفا کرده است. اگر دید کاملاًموفق بوده و انحراف و کوتاهی نداشته است، از این بابت خدا را شکر کند. در غیر این صورت غصه بخورد وناراحت شود و از خداوند عذر خواهی کند، چون خداوندِ بزرگ به همهء کارها و اعمالی که به صورت آشکار وپنهانی انجام می گیرد، آگاهی دارد. فکر نکند اگر گاهی بر خلاف شرط و عهد خود عمل کند، خداوند اطلاع ندارد.
بعضی این را نیز اضافه می کنند که اگر بر خلاف عهد خود گام برداشت، خود را سرزنش و ملامت نماید و برای خود جریمه بنویسد، مثلاً بگوید: اگر یک بار بر خلاف شرطم عمل کنم، یک روزیا چند روز روزه بگیرم، یا چند تومان به فقیر بدهم و یا فلان عمل خوب را برای رضای خدا انجام بدهم.

همچنین انتخاب هم نشین خوب بسیار مناسب است. از طریق هم نشینی با شخصی که دارای فضائل است و سعی در تقلید رفتار او می توانیم خلق حسنه در خود ایجاد کنیم .و دارای فضائل گردیم.
علاوه بر اینکه باید سعی کنیم مدتی هرچند با سختی و تکلف الگوی رفتاری مورد نظر را در پیش گیریم که در این صورت آن رفتار در ما ملکه شده از آن پس بدون نیاز به یادآوری و مراقبت از ما بروز خواهد کرد.
البته تخلق به یک فضیلت امری تدریجی است و به مرور زمان در انسان تقویت میشود.

[1]. چهل حدیث، ص 1.
[2]. همان، ص .7





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین