برای افزایش صبر اقداماتی می تواند مناسب باشد از جمله: 1- تقویت پایه های ایمان: هر قدر ایمان انسان به حکمت و رحمت پروردگار بیشتر باشد، صبر او نیز افزونتر خواهد بود. امیرمؤمنان(ع) می فرماید: (اساس و ریشه صبر، ایمان و یقین خوب نسبت به خداوند است).[1] 2- شناخت راز و رمز مشکلات: اگر کسی بداند که وجود بلا و مصیبت در زندگی بشر چه اثری دارد، آن را با آغوش بازمی پذیرد، در روایات معصومین از شداید به عنوان الطاف خداوندی یاد شده است. امام صادق (ع) می فرماید: (خداوند مؤمن را با بلا دلجویی می کند، چنان که مرد با هدیه ای که از سفر برای خانواده اش می برد، از آنها دلجویی می کند.)[2] 3- توجه به آثار اخروی صبر: توجه به پاداش اخروی صبر، مرارت و سختی مشکلات را شیرین و آسان می سازد. امام صادق (ع) می فرماید: (هر کس از مؤمنان که به بلایی گرفتار شود و صبر کند، برای او اجر هزار شهید است).[3] 4- توجه به گذرا بودن بحرانها: مشکل و محنت روزگار هر چه باشد، مقطعی و گذرا است. و زندگی حقیقی انسان در جهان آخرت است (وَ ما هذِهِ الْحَیاةُ الدُّنْیا إِلاَّ لَهْوٌ وَ لَعِبٌ وَ إِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِیَ الْحَیَوانُ لَوْ کانُوا یَعْلَمُونَ؛[عنکبوت/64] این زندگی دنیا چیزی جز سرگرمی و بازی نیست و زندگی واقعی سرای آخرت است، اگر می دانستند!) امام علی (ع) می فرماید: (کسی که دنیا را بشناسد، هرگز به خاطر بلا و مشکلات محزون نمی گردد).[4] 5- توجه به افراد پایین دست: نظر افکندن به کسانی که با مشکلات بزرگتری دست به گریبان هستند، تحمل شدائد را آسان تر می سازد. 6- الگو پذیری از اولیای خدا: با بررسی اجمالی زندگانی بزرگان در می یابیم که آنها همواره با مشکلات روبه رو بوده اند. با الگوگیری از بزرگان می توان شیوه مقابله با مشکلات را آموخت. این موضوع را خداوند به پیامبرش گوشزد می کند و می فرماید: (فَاصْبِرْ کَما صَبَرَ أُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ؛[احقاف/35] صبر کن، همان گونه که پیامبران اولوالعزم صبر کردند). 7- توجه به آثار جسمانی صبر: صبر و شکیبایی در برابر حوادث زندگی تنها بعد اخلاقی ندارد، بلکه از نظر سلامت جسم نیز فوق العاده مؤثر است. افراد ناشکیبا عمری کوتاه و توأم با انواع بیماری ها و از جمله بیماری های قلبی و عصبی دارند، در حالی که صابران از عمری طولانی برخوردارند. [1]- غررالحکم، ج 2، ص 415. [2]- اصول کافی، ج 3، ص 354. [3]- همان، ص 146. [4]- ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج 20، ص 270.
چگونه می توانیم آدم صبوری باشیم؟
برای افزایش صبر اقداماتی می تواند مناسب باشد از جمله:
1- تقویت پایه های ایمان: هر قدر ایمان انسان به حکمت و رحمت پروردگار بیشتر باشد، صبر او نیز افزونتر خواهد بود. امیرمؤمنان(ع) می فرماید: (اساس و ریشه صبر، ایمان و یقین خوب نسبت به خداوند است).[1]
2- شناخت راز و رمز مشکلات: اگر کسی بداند که وجود بلا و مصیبت در زندگی بشر چه اثری دارد، آن را با آغوش بازمی پذیرد، در روایات معصومین از شداید به عنوان الطاف خداوندی یاد شده است. امام صادق (ع) می فرماید: (خداوند مؤمن را با بلا دلجویی می کند، چنان که مرد با هدیه ای که از سفر برای خانواده اش می برد، از آنها دلجویی می کند.)[2]
3- توجه به آثار اخروی صبر: توجه به پاداش اخروی صبر، مرارت و سختی مشکلات را شیرین و آسان می سازد. امام صادق (ع) می فرماید: (هر کس از مؤمنان که به بلایی گرفتار شود و صبر کند، برای او اجر هزار شهید است).[3]
4- توجه به گذرا بودن بحرانها: مشکل و محنت روزگار هر چه باشد، مقطعی و گذرا است. و زندگی حقیقی انسان در جهان آخرت است
(وَ ما هذِهِ الْحَیاةُ الدُّنْیا إِلاَّ لَهْوٌ وَ لَعِبٌ وَ إِنَّ الدَّارَ الْآخِرَةَ لَهِیَ الْحَیَوانُ لَوْ کانُوا یَعْلَمُونَ؛[عنکبوت/64] این زندگی دنیا چیزی جز سرگرمی و بازی نیست و زندگی واقعی سرای آخرت است، اگر می دانستند!)
امام علی (ع) می فرماید: (کسی که دنیا را بشناسد، هرگز به خاطر بلا و مشکلات محزون نمی گردد).[4]
5- توجه به افراد پایین دست: نظر افکندن به کسانی که با مشکلات بزرگتری دست به گریبان هستند، تحمل شدائد را آسان تر می سازد.
6- الگو پذیری از اولیای خدا: با بررسی اجمالی زندگانی بزرگان در می یابیم که آنها همواره با مشکلات روبه رو بوده اند. با الگوگیری از بزرگان می توان شیوه مقابله با مشکلات را آموخت. این موضوع را خداوند به پیامبرش گوشزد می کند و می فرماید:
(فَاصْبِرْ کَما صَبَرَ أُولُوا الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ؛[احقاف/35] صبر کن، همان گونه که پیامبران اولوالعزم صبر کردند).
7- توجه به آثار جسمانی صبر: صبر و شکیبایی در برابر حوادث زندگی تنها بعد اخلاقی ندارد، بلکه از نظر سلامت جسم نیز فوق العاده مؤثر است. افراد ناشکیبا عمری کوتاه و توأم با انواع بیماری ها و از جمله بیماری های قلبی و عصبی دارند، در حالی که صابران از عمری طولانی برخوردارند.
[1]- غررالحکم، ج 2، ص 415.
[2]- اصول کافی، ج 3، ص 354.
[3]- همان، ص 146.
[4]- ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج 20، ص 270.
- [سایر] چگونه صبوری ام را تقویت کنم؟
- [سایر] چگونه می توانیم انسان صبوری باشیم و از چه کارهای باید برای ایجاد صبر بپرهیزیم؟
- [سایر] از کجا ملائک قبل از خلقت آدم می دانستند که آدم فساد ایجاد می کند؟
- [سایر] از کجا ملائک قبل از خلقت آدم می دانستند که آدم فساد ایجاد می کند؟
- [سایر] آیا خطای حضرت آدم (ع) ما را نیز گناهکار کرده است؟ چرا این قدر بر داستان آدم تاکید شده است؟
- [سایر] آیا عصمت حضرت آدم با توجه به آیه «فعصی آدم ربه» خدشه دار نمی شود؟
- [سایر] گناه حضرت آدم(ع) ؟؟
- [سایر] حدود 5 ماه است که با آقایی که قبلا از همکارانم بود ارتباط پیدا کردم که ابتدا این آقا هدف از ایجاد این ارتباط را ازدواج معرفی کرده و هنوز هم همین را میگوید اما هرچه می گزرد دیگر از اخلاق های خوش و توجهات ایشان خبری نیست من ادم صبوری هستم البته خودم اینجوری فکر می کنم شاید درست نباشه من به همه چیز توچه میکنم به رفتار ها به مناسبت ها و با اینکه کار میکنم می توانم در مناسبت ها تا جایی که ممکن است سنگ تمام به زارم ولی این آقا هیچ توجهی به این موضوع ندارد و مدام احساسات من را نادیده میگیرد من بسیار با
- [سایر] سلام <br />خسته نباشید<br />از حدود 13 سالگی دهانم بو می‌دهد البته بعضی مواقع شدیدتر می‌شود مثلا یه هفته قبل از پریودی، یا صبح‌ها بعد از بیدار شدن از خواب،یا در زمان سرماخوردگی<br />سینوزیت یا بیماری خاصی هم ندارم، البته خوردن آب سرد هم بی تاثیر نیست. نمیدونم مزاجم چیه ولی رنگ پوست گندمی و وزن نرمال دارم، تحمل گرما ندارم ولی همیشه دمای بدنم بالاست با خوردن ترشی هم احساس ضعف می‌کنم، و آدم زیاد صبوری نیستم!<br />از راهنماییتون ممنون میشم...
- [سایر] خداوند در قرآن می فرماید آدم و حوا با خوردن میوه ممنوعه، عورتشان بر آنها آشکار شد. حال آیا خداوند آدم و حوا را جاهل آفریده بود و آدم و حوا با خوردن میوه ممنوعه آگاه به معایب خود شدند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آدم سفیهی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف میکند یا مفلس اگر مثلاً نذر کند چیزی به فقیر بدهد ، صحیح نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . آدم سفیهی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف می کند، اگر نذر کند مالش را به مصرفی برساند، صحیح نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] شخص مفلس و آدم سفیه (کسی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف می کند) اگر مثلا نذر کند چیزی به فقیر بدهد صحیح نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخص مفلّس و آدم سفیه (کسی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف می کند) چنانچه نذر کند چیزی به فقیر بدهد صحیح نیست.
- [آیت الله بروجردی] آدم سفیهی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف میکند، اگر مثلاً نذر کند چیزی به فقیر بدهد صحیح نیست.
- [آیت الله خوئی] شخص مفلس و آدم سفیه (کسی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف میکند) اگر مثلًا نذر کند چیزی به فقیر میدهد صحیح نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جاعل باید بالغ و عاقل باشد و از روی قصد و اختیار قرار داد کند و شرعاً بتواند در مال خود تصرف نماید، بنابر این جعاله آدم سفیهی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف می کند صحیح نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] آدم سفهیی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف می کند ، چنانچه با حال سفاهت بالغ شده باشد یا حاکم شرع او را از تصرّف در اموالش جلوگیری کرده باشد نذرهای مربوط به مالش صحیح نیست .
- [آیت الله بروجردی] جاعل باید بالغ و عاقل باشد و از روی قصد و اختیار قرار داد کند و شرعاً بتواند در مال خود تصرف نماید، بنا بر این جعاله آدم سفیهی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف میکند، صحیح نیست.
- [آیت الله خوئی] جاعل باید بالغ و عاقل باشد و از روی قصد و اختیار قرارداد کند و شرعاً بتواند در مال خود تصرّف نماید، بنابراین جعالة آدم سفیه- کسی که مال خود را در کارهای بیهوده مصرف میکند- صحیح نیست.