انسان علاوه بر وجهه مادی، دارای وجهه ای غیر مادی است که بخش اصلی وجود او را تشکیل می دهد. و به همین دلیل همیشه تمایلاتی نسبت به مسائل معنوی در وجود خود احساس می کند. این تمایلات گاهی با عقلانیت همراه شده، و انسان به سراغ معنویت حقیقی می رود. و گاهی تمایلات فارغ از عقلانیت (یا حتی ضد عقلانیت) انسان را به سمت اموری پوچ و بیهوده می کشاند. منظور از عرفان های نوظهور نیز همان بخش دوم است که بعضی از انسان ها، علیرغم احساس نیاز به مسائل معنوی، به سراغ معنویت اصیل و حقیقی نمی روند. بلکه اموری جعلی را مرام و مسلک خود قرار دهند. و صرف یک احساس متفاوت برایشان ارزشمند می شود. احساسی که می تواند ناشی از استعمال مواد مخدر، موسیقی های تند، چرخش ها و تکان دادن شدید سر و ... باشد تا آنجا که مثلا شیطان پرست ها با پاشیدن نجاسات بر سر و روی یکدیگر، برای خود مراسم معنوی!!! به پا می کنند. یکی از جاذبه های این عرفان ها، همراهی با شهوات پست حیوانی است. در حالی که قطعا بین کمالات معنوی انسان، و پیروی بی ضابطه از شهوات، تضاد وجود دارد و انسانی که غرق در حیوانیات می شود، نمی تواند بخش عالی وجود خویش را سیراب کند.از دیگر جاذبه های این عرفان ها، داشتن رهبرانی محبوب است که با چهره ای زیبا یا سخنان فریبنده، می توانند عده بسیاری را به دور خویش جمع کنند. به عنوان مثال اُشو، شنیع ترین سخنان را به گونه ای بیان کرده که سخنانش 700 جلد کتاب شده و در هر منطقه ای پیروانی به دست آورده است. او که شعار رایجش عشق و شادی است، در حقیقت خیانت همسران به یکدیگر و فروپاشی نهاد خانواده را تعقیب می کند. عده ای دیگر نیز به دلیل عدم بهره مندی از شخصیت اصیل جذب این عرفان ها می شوند. گویی اینان به منزله پرکاهی می مانند که هر بادی می تواند آنها را جا به جا کند و به همین دلیل به هر ادعایی برای سعادت بخش بودن توجه می کنند و هر روز به دنبال کسی راه می افتند. و اخبار متعدد رسانه ها، مبنی بر سوء استفاده های جنسی و مالی، برای این عده درس عبرت نمی شود. به هر حال انسانی که از نیروی خدادادی عقل استفاده نمی کند، نمی تواند سرنوشت خوشایندی داشته باشد.
انسان علاوه بر وجهه مادی، دارای وجهه ای غیر مادی است که بخش اصلی وجود او را تشکیل می دهد. و به همین دلیل همیشه تمایلاتی نسبت به مسائل معنوی در وجود خود احساس می کند.
این تمایلات گاهی با عقلانیت همراه شده، و انسان به سراغ معنویت حقیقی می رود. و گاهی تمایلات فارغ از عقلانیت (یا حتی ضد عقلانیت) انسان را به سمت اموری پوچ و بیهوده می کشاند.
منظور از عرفان های نوظهور نیز همان بخش دوم است که بعضی از انسان ها، علیرغم احساس نیاز به مسائل معنوی، به سراغ معنویت اصیل و حقیقی نمی روند. بلکه اموری جعلی را مرام و مسلک خود قرار دهند. و صرف یک احساس متفاوت برایشان ارزشمند می شود.
احساسی که می تواند ناشی از استعمال مواد مخدر، موسیقی های تند، چرخش ها و تکان دادن شدید سر و ... باشد تا آنجا که مثلا شیطان پرست ها با پاشیدن نجاسات بر سر و روی یکدیگر، برای خود مراسم معنوی!!! به پا می کنند.
یکی از جاذبه های این عرفان ها، همراهی با شهوات پست حیوانی است. در حالی که قطعا بین کمالات معنوی انسان، و پیروی بی ضابطه از شهوات، تضاد وجود دارد و انسانی که غرق در حیوانیات می شود، نمی تواند بخش عالی وجود خویش را سیراب کند.از دیگر جاذبه های این عرفان ها، داشتن رهبرانی محبوب است که با چهره ای زیبا یا سخنان فریبنده، می توانند عده بسیاری را به دور خویش جمع کنند. به عنوان مثال اُشو، شنیع ترین سخنان را به گونه ای بیان کرده که سخنانش 700 جلد کتاب شده و در هر منطقه ای پیروانی به دست آورده است. او که شعار رایجش عشق و شادی است، در حقیقت خیانت همسران به یکدیگر و فروپاشی نهاد خانواده را تعقیب می کند.
عده ای دیگر نیز به دلیل عدم بهره مندی از شخصیت اصیل جذب این عرفان ها می شوند. گویی اینان به منزله پرکاهی می مانند که هر بادی می تواند آنها را جا به جا کند و به همین دلیل به هر ادعایی برای سعادت بخش بودن توجه می کنند و هر روز به دنبال کسی راه می افتند. و اخبار متعدد رسانه ها، مبنی بر سوء استفاده های جنسی و مالی، برای این عده درس عبرت نمی شود.
به هر حال انسانی که از نیروی خدادادی عقل استفاده نمی کند، نمی تواند سرنوشت خوشایندی داشته باشد.
- [سایر] آیا هفت مرحله عرفان را بدون آنکه عارف بود، می توان تجربه کرد؟ منظور از هفت مرحله عرفان چیست؟ منظور از شریعت، طریقت و حقیقت چیست؟
- [سایر] منظور از عرفان های جدید چیست؟
- [سایر] منظور از عرفان کابالا چیست؟ چه اصول و آموزه هایی دارد؟
- [سایر] تعریف عقل چیست؟ و منظور از عقول عرضیه در فلسفه و عرفان چیست؟
- [سایر] فرق عرفان نظری و عرفان عملی چیست؟
- [سایر] فرق عرفان نظری و عرفان عملی چیست؟
- [سایر] بین عرفان شرقی و عرفان اسلامی چه فرقی است؟
- [سایر] شبهه: عرفان شیعی ریشه در عرفان هندی دارد.
- [سایر] عرفان عملی و عرفان نظری چه تفاوتی دارند؟
- [سایر] با سلام.وجه تمایز عرفان اسلامی از عرفانهای نوظهور چیست؟ عرفان اسلامی دارای چه شاخصهائی میباشد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد چنان چه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد مخارج به نسبت مداخل تقسیم می شود و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد مخارج از چیزی محسوب می شود که منظور باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه غذایی را که در ظرف طلا یا نقره است به منظور پرهیز از حرام در ظرف دیگری بریزند این استعمال جایز است، ولی اگر به این منظور نباشد حرام است، اما به هر حال خوردن آن غذا از ظرف دوم که طلا و نقره نیست، اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به زنی که می خواهد با او ازدواج کند به منظور آگاه شدن از حسن و عیب او جایز است حتی اگر با یک بار نگاه کردن این منظور حاصل نشود می تواند چند بار در چند مجلس نگاه کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند چیز است که سفر را قطع می کند و باید نماز را تمام خواند: اول رسیدن به (وطن) منظور از وطن چیست منظور از وطن محلی است که انسان آن را برای اقامت و زندگی خود انتخاب کرده، خواه در آنجا متولد شده باشد یا نه و خواه وطن پدر و مادرش باشد یا خودش آنجا را انتخاب کرده است.
- [آیت الله مظاهری] تزریق خون انسانی به انسان دیگر جایز است، خواه خون مسلمان باشد یا کافر، مرد باشد یا زن، و خرید و فروش خون برای این منظور مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] منظور از عرق جنب از حرام عرقی است که در آن حال یا بعد از آن، پیش از آن که غسل کند از بدن او بیرون می آید.
- [آیت الله مظاهری] منظور از شراب هر مایع مست کنندهای است نظیر عرق و آبجو و مانند اینها و نوشیدن آن حتّی یک قطره و کمتر از آن نیز حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن به زن نامحرم برای شناختن او به منظور شهادت دادن در دادگاه و امور مهم و لازمی از این قبیل جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] منظور از شراب هر مایع مست کننده ای است و آبجو نیز جزء مشروبات الکلی است، حتی نوشیدن یک قطره شراب و کمتر از آن نیز حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن و نوشیدن از ظرف (طلا) و (نقره) و استعمال آنها حرام است، بلکه استفاده از آنها برای زینت اتاق و یا هر منظور دیگر نیز جایز نیست (بنابراحتیاط واجب).