آیت الله العظمی بهجت رحمه الله علیه: از این خونریزی هایی که پیش از ظهور حضرت حجت - علیه السلام - واقع می شود، معلوم می گردد که ظهور آن حضرت مانع از خونریزی است ، چون همه طوعا یا کرها (خواسته و یا ناخواسته) تابع آن حضرت خواهند شد . و نیز معلوم می شود که آن قدر باید ظلم و خونریزی صورت بگیرد که برای همه روشن گردد که ملئت ظلما و جورا؛ (1) (زمین از جور و ستم پر شد .) و همه ی اهل زمین در هر کجا که باشند احساس کنند سایه ی ظلم و جور بر سر آن هاست و همه ی جهانیان حتی کفار، در فشار ظلم و ستم به سر ببرند و به انتظار و ظهور فرج و مصلح باشند. ائمه ی ما - علیهم السلام - در روایات به ما خبر داده اند که : خیلی از اهل ایمان و عقیده در اثر ابتلائات بر می گردند.(لأنه یقوم بعد ... ارتداد أکثر القائلین بإمامته .؛ (زیرا او بعد از ... بازگشت بیشتر معتقدان به امامتش قیام می کند.(2) خدا کند ایمان ما تا آن وقت باقی بماند، و گرنه اگر ظهور هم نزدیک باشد ولی ایمان ما زایل شده باشد، دیگر ما را چه با ظهور آن حضرت و حضرت را چه با ما؟! حضرت استاد - مدظله - در جای دیگر فرمودند: برای مؤ منین تثبیت در دین و ایمان و ثبات قدم تا ظهور آن حضرت ، از ظهور آن حضرت مهم تر است*. ------------------------------- 1. بحارالانوار، ج 3، ص 80 2. بحارالانوار، ج 51، ص 30 * برگرفته از: در محضر آیت الله العظمی بهجت ،ج1،ص365.
آیت الله العظمی بهجت رحمه الله علیه:
از این خونریزی هایی که پیش از ظهور حضرت حجت - علیه السلام - واقع می شود، معلوم می گردد که ظهور آن حضرت مانع از خونریزی است ، چون همه طوعا یا کرها (خواسته و یا ناخواسته) تابع آن حضرت خواهند شد . و نیز معلوم می شود که آن قدر باید ظلم و خونریزی صورت بگیرد که برای همه روشن گردد که ملئت ظلما و جورا؛ (1) (زمین از جور و ستم پر شد .) و همه ی اهل زمین در هر کجا که باشند احساس کنند سایه ی ظلم و جور بر سر آن هاست و همه ی جهانیان حتی کفار، در فشار ظلم و ستم به سر ببرند و به انتظار و ظهور فرج و مصلح باشند.
ائمه ی ما - علیهم السلام - در روایات به ما خبر داده اند که : خیلی از اهل ایمان و عقیده در اثر ابتلائات بر می گردند.(لأنه یقوم بعد ... ارتداد أکثر القائلین بإمامته .؛ (زیرا او بعد از ... بازگشت بیشتر معتقدان به امامتش قیام می کند.(2)
خدا کند ایمان ما تا آن وقت باقی بماند، و گرنه اگر ظهور هم نزدیک باشد ولی ایمان ما زایل شده باشد، دیگر ما را چه با ظهور آن حضرت و حضرت را چه با ما؟!
حضرت استاد - مدظله - در جای دیگر فرمودند: برای مؤ منین تثبیت در دین و ایمان و ثبات قدم تا ظهور آن حضرت ، از ظهور آن حضرت مهم تر است*.
-------------------------------
1. بحارالانوار، ج 3، ص 80
2. بحارالانوار، ج 51، ص 30
* برگرفته از: در محضر آیت الله العظمی بهجت ،ج1،ص365.
- [سایر] غیبت و ریختن آبروی مؤمن چگونه است؟
- [سایر] غیبت چگونه دین را تباه می کند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجّه به اهمیّت آبروی مؤمن در اسلام که از احترام خانه خدا بالاتر است آیا میتوانیم برای ارتکاب به جرمی آبروی مؤمن را ببریم؟
- [سایر] اگر تقلید این همه اهمیت دارد چرا در اصول دین جایز نیست و در فروع دین جایز است؟
- [سایر] اگر تقلید این همه اهمیت دارد چرا در اصول دین جایز نیست و در فروع دین جایز است؟
- [سایر] چرا ایمان به معاد، از اصول دین است؟
- [آیت الله مظاهری] جواب : اهمیت به واجبات مخصوصاً نماز، اهمیت به مستحبات مخصوصاً خدمت به خلق خدا، اهمیت به اجتناب از گناه مخصوصاً حقّ الناس داشته باشید، خداوند حتماً به شما کمک می کند.
- [سایر] امام زمان علیه السلام در غیبت کبری چگونه دین را از تحریف حفظ میکنند؟
- [سایر] امام زمان (عج) در زمان غیبت، چگونه از دین حفاظت می کنند؟
- [سایر] می خواستم اطلاعاتی در مورد خانه و اهمیت حریم و حرمت آن در دین مسیح داشته باشم؟
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه در جلسهای نسبت به شخص مؤمنی غیبت شود و یکی از استثناهایی که در مسأله قبل بیان شد وجود نداشته باشد، علاوه بر این که گوشدادن به آن حرام است، بر هر فردی که قدرت دارد واجب است آن غیبت را ردّ کند و از آن مؤمن دفاع نماید. در روایات اسلامی آمده است: (هر کس قدرت دفاع از برادر مؤمن خود را که مورد غیبت و ستم قرار گرفته داشته باشد و دفاع نکند و در اثر سکوت او آن مؤمن ذلیل شود، خداوند او را در دنیا و آخرت ذلیل خواهد کرد).(1)
- [آیت الله اردبیلی] یکی از گناهان کبیره که وعده عذاب بر آن داده شده، (غیبت) است و معنای (غیبت) آن است که شخص، عیب برادر یا خواهر مؤمن خود را در غیاب =============================================================================== 1 وسائلالشیعة، چاپ آل البیت، باب 147 از (أبواب أحکامالعِشرة)،ح1 و 2 و 3،ج12،ص269 و 270. او بیان کند، بلکه چنانچه هر مطلبی را درباره او نقل کند که اگر در حضور او بیان میکرد ناراحت میشد، غیبت محسوب میشود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله مظاهری] اگر تندخویی از ملکه و یا از زبان بد سرچشمه نگیرد، در صورتی که ملازم با گناهی باشد، نظیر غیبت یا سرزنش یا آزردهخاطرنمودن شخصی و یا سردکردن محیط خانه و مانند اینها، حرام است، و اگر ملازم با هیچ گناهی نباشد، نظیر کسی که اعصاب او ضعیف است و با تندی حرف میزند، گرچه حرام نیست، ولی سزاوار نیست مؤمن چنین باشد، زیرا خوشرویی و خوشزبانی از علامات مؤمن است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لازمه ایمان به خداوند متعال و ایمان به انبیاء عظام صلوات الله علیهم اجمعین و ایمان به احکام الهی آن است که شخص مؤمن، قلباً از منکر و معصیت خداوند متعال، منزجر باشد، و منکر را قلباً انکار کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد میدهد باید ملاحظه اهمیّت شود و مجرّد ضرر قابل توجّه موجب سقوط آن نمیشود.
- [آیت الله مظاهری] غیبت از یک جمعیّت نظیر غیبت از طایفهای یا ملّتی غیبت و حرام نیست، در صورتی که مراد گوینده و شنونده بعضی از آن جمعیّت باشد، امّا چون موجب قساوت قلب است، بهتر است پرهیز شود، ولی اگر مراد گوینده و شنونده همه جمعیّت باشد، غیبت و گناه آن نیز مضاعف میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] امر به معروف و نهی از منکر در مواردی که برای امر کننده و نهی کننده موجب حرج و مشقت غیر قابل تحمل از نظر عرف باشد واجب نیست مگر در اموری که اهمیت انها در شرع مقدس به مرتبه ای باشد که تکلیف به انها به واسطه حرج رفع نشود مانند حفظ دین و نفوس مسلمین