راه ارتباط پیامبران با خدا چگونه بوده است؟
قرآن کریم در آیه 51 از سوره (شوری) می فر ماید: شایسته هیچ انسانی نیست که خدا با او سخن بگوید، مگر از طریق وحی یا از ورای حجاب، یا رسولی می فرستد و به فرمان او آن چه را بخواهد وحی می کند چرا که او بلند مقام و حکیم است). از این آیه شریفه چنین استفاده می‌شود که راه ارتباط پیامبران(ع) با خدا منحصر در سه راه است: 1. القای به قلب: که در مورد بسیاری از انبیا بوده است مانند حضرت نوح(ع) می گوید: (فأوحینا إلیه أن اصنع الفلک باعیننا و وحینا). (مؤمنون، آیه 27) 2. از پشت حجاب: آن گونه که خداوند در کوه طور با موسی(ع) سخن گفت: (و کلم الله موسی تکلیما). (نساء، آیه 164) 3. از طریق ارسال و فرستادن رسول: آن گونه که در مورد پیامبر(ع) آمده است: (قل من کان عدوا لجبریل فإنه نزله علی قلبک بإذن الله).(بقره، آیه 97) (بگو کسی که دشمن جبرئیل باشد (دشمن خدا است) چرا که او به فرمان خدا قرآن را بر قلب تو نازل کرد.) البته وحی بر پیامبر اسلام(ص) منحصر به این طریق نبوده است، بلکه از طرق دیگر نیز صورت گرفته است. گرچه شاخه های اصلی وحی، همان سه شاخه مذکور در آیه 51 شوری است ولی بعضی از این شاخه ها، خود شاخه های فرعی دیگری دارد چنان که بعضی معتقدند نزول وحی از طریق فرستادن فرشته وحی خود به چهار طریق صورت می‌گرفته است: 1. فرشته وحی بی آن که ظاهر شود در روح پیامبر(ص) القا می کرده است. 2. گاه فرشته به صورت انسانی در می آمد و پیامبر(ص) را مخاطب می ساخت و مطالب را به او می گفت. 3. گاهی به صورتی بود که همچون زنگ در گوشش صدا می کرد و این سخت ترین نوع وحی بر پیامبر(ص) بود. 4. گاه جبرئیل به صورت اصلی خود بر پیامبر(ص) ظاهر می گشت و این در طول عمر پیامبر(ص) تنها دو بار صورت گرفت. (ر.ک: سوره نجم، آیه 12؛ تفسیر نمونه، ج 20، ص 485، ذیل آیه 51 شوری) بنابراین ارسال وحی توسط جبرئیل(ع) یکی از راه های متعدد رساندن وحی به پیامبر(ص) است. اما در مورد (روح القدس) تفاسیر مختلفی وجود دارد. برخی آن را نیروی غیبی که پشتیبان و تأیید کننده انبیاء مثل حضرت عیسی(ع) است می دانند: (و آتینا عیسی بن مریم البینات و ایدناه بروح القدس)؛(بقره، آیه 78) ولی عده ای روح القدس را همان جبرئیل(ع) می دانند و شاهد این سخن را آیه 102 سوره نحل می دانند که انزال حقیقت قرآن به قلب پیامبر(ص) را به روح القدس نسبت می دهد: (قل تنزیل روح القدس من ربک بالحق)؛(نحل، آیه 102) و اگر این آیه را در کنار آیه 97 بقره که تنزیل قرآن بر قلب پاک پیامبر(ص) را به جبرئیل نسبت می دهد، قرار دهیم. این مطلب به روشنی به دست می‌آید. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 90/400008)
عنوان سوال:

راه ارتباط پیامبران با خدا چگونه بوده است؟


پاسخ:

قرآن کریم در آیه 51 از سوره (شوری) می فر ماید: شایسته هیچ انسانی نیست که خدا با او سخن بگوید، مگر از طریق وحی یا از ورای حجاب، یا رسولی می فرستد و به فرمان او آن چه را بخواهد وحی می کند چرا که او بلند مقام و حکیم است).
از این آیه شریفه چنین استفاده می‌شود که راه ارتباط پیامبران(ع) با خدا منحصر در سه راه است:
1. القای به قلب: که در مورد بسیاری از انبیا بوده است مانند حضرت نوح(ع) می گوید: (فأوحینا إلیه أن اصنع الفلک باعیننا و وحینا). (مؤمنون، آیه 27)
2. از پشت حجاب: آن گونه که خداوند در کوه طور با موسی(ع) سخن گفت: (و کلم الله موسی تکلیما). (نساء، آیه 164)
3. از طریق ارسال و فرستادن رسول: آن گونه که در مورد پیامبر(ع) آمده است: (قل من کان عدوا لجبریل فإنه نزله علی قلبک بإذن الله).(بقره، آیه 97) (بگو کسی که دشمن جبرئیل باشد (دشمن خدا است) چرا که او به فرمان خدا قرآن را بر قلب تو نازل کرد.) البته وحی بر پیامبر اسلام(ص) منحصر به این طریق نبوده است، بلکه از طرق دیگر نیز صورت گرفته است.
گرچه شاخه های اصلی وحی، همان سه شاخه مذکور در آیه 51 شوری است ولی بعضی از این شاخه ها، خود شاخه های فرعی دیگری دارد چنان که بعضی معتقدند نزول وحی از طریق فرستادن فرشته وحی خود به چهار طریق صورت می‌گرفته است:
1. فرشته وحی بی آن که ظاهر شود در روح پیامبر(ص) القا می کرده است.
2. گاه فرشته به صورت انسانی در می آمد و پیامبر(ص) را مخاطب می ساخت و مطالب را به او می گفت.
3. گاهی به صورتی بود که همچون زنگ در گوشش صدا می کرد و این سخت ترین نوع وحی بر پیامبر(ص) بود.
4. گاه جبرئیل به صورت اصلی خود بر پیامبر(ص) ظاهر می گشت و این در طول عمر پیامبر(ص) تنها دو بار صورت گرفت. (ر.ک: سوره نجم، آیه 12؛ تفسیر نمونه، ج 20، ص 485، ذیل آیه 51 شوری)
بنابراین ارسال وحی توسط جبرئیل(ع) یکی از راه های متعدد رساندن وحی به پیامبر(ص) است. اما در مورد (روح القدس) تفاسیر مختلفی وجود دارد. برخی آن را نیروی غیبی که پشتیبان و تأیید کننده انبیاء مثل حضرت عیسی(ع) است می دانند: (و آتینا عیسی بن مریم البینات و ایدناه بروح القدس)؛(بقره، آیه 78) ولی عده ای روح القدس را همان جبرئیل(ع) می دانند و شاهد این سخن را آیه 102 سوره نحل می دانند که انزال حقیقت قرآن به قلب پیامبر(ص) را به روح القدس نسبت می دهد: (قل تنزیل روح القدس من ربک بالحق)؛(نحل، آیه 102) و اگر این آیه را در کنار آیه 97 بقره که تنزیل قرآن بر قلب پاک پیامبر(ص) را به جبرئیل نسبت می دهد، قرار دهیم. این مطلب به روشنی به دست می‌آید.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 90/400008)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین