[در پاسخ به خلقت آسمان و زمین در 6 روز: در واقع سؤال شما این است که: در آیات 9-12 از سوره فصلت، آفرینش زمین در دو روز و کوه ها و برکات و غذاها در چهار روز و در دنباله این آیات، آفرینش آسمان ها را نیز در دو روز ذکر کرده که مجموعا هشت روز می شود در حالی که در آیات فراوان از قرآن مجید آفرینش آسمان ها و زمین مجموعا در شش روز یا به تعبیر دیگر در شش دوران بیان شده است. (مانند آیات 54 سوره اعراف، 3 سوره یونس، 7 سوره هود، 59 سوره فرقان، 45 سوره سجده، 38 سوره ق و 4 سوره حدید، مفسران در پاسخ این پرسش چنین گفته اند: آنجا که خداوند (اربعه ایام) (چهار روز) فرموده، مراد تتمه چهار روز است به این ترتیب در دو روز اول از این چهار روز، زمین آفریده شد و در دو روز بعد سایر خصوصیات زمین به اضافه خلقت آسمان ها در دو روز که مجموعا شش روز (6 دوران) می شود. نظیر این تعبیر در زبان عرب و تعبیرات فارسی نیز وجود دارد که مثلا می گویند: از این جا تا مکه 10 روز طول می کشد و تا مدینه 15 روز، یعنی پنج روز فاصله مکه و مدینه است و ده روز فاصله اینجا تا مکه.نه اینکه پانزده روز را با ده روز جمع کنیم. البته اگر آیات متعدد آفرینش در شش روز نبود، چنین تفسیری پذیرفته نمی شد ولی از آن جا که آیات قرآن یکیدگر را تفسیر می کنند و قرینه یکدیگر می شوند، تفسیر بالا به خوبی قابل قبول است. آیات سوره 41 با دیگر آیات مربوط به آفرینش در شش روز(که مراد شش مرحله یا دوره است) هماهنگ است. علامه طباطبایی در تفسیر این آیات آورده است که اربعه ایام در آیه نهم یک کلمه مضاف محذوف دارد. یعنی مراد تقدیر روزی و قوت موجودات در باقیمانده چهار روز از آغاز آفرینش است. بنابراین دو روز آفرینش زمین بود و دو روز دیگر که تتمه چهار روز است برای تقدیر روزی است. بنابراین 4 روز در این آیه افزون بر دو روز در آیه پیشین نیست بلکه تکمیل آن است و با دو روز دیگر در آیه 12 مجموعا شش روز می شوند. جهت آگاهی بیشتر نگا: - المیزان فی تفسیر القرآن، ج17 صص 385-387 تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1388 ه.ق. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5/100108607)
[در پاسخ به خلقت آسمان و زمین در 6 روز: در واقع سؤال شما این است که: در آیات 9-12 از سوره فصلت، آفرینش زمین در دو روز و کوه ها و برکات و غذاها در چهار روز و در دنباله این آیات، آفرینش آسمان ها را نیز در دو روز ذکر کرده که مجموعا هشت روز می شود در حالی که در آیات فراوان از قرآن مجید آفرینش آسمان ها و زمین مجموعا در شش روز یا به تعبیر دیگر در شش دوران بیان شده است. (مانند آیات 54 سوره اعراف، 3 سوره یونس، 7 سوره هود، 59 سوره فرقان، 45 سوره سجده، 38 سوره ق و 4 سوره حدید، مفسران در پاسخ این پرسش چنین گفته اند: آنجا که خداوند (اربعه ایام) (چهار روز) فرموده، مراد تتمه چهار روز است به این ترتیب در دو روز اول از این چهار روز، زمین آفریده شد و در دو روز بعد سایر خصوصیات زمین به اضافه خلقت آسمان ها در دو روز که مجموعا شش روز (6 دوران) می شود. نظیر این تعبیر در زبان عرب و تعبیرات فارسی نیز وجود دارد که مثلا می گویند: از این جا تا مکه 10 روز طول می کشد و تا مدینه 15 روز، یعنی پنج روز فاصله مکه و مدینه است و ده روز فاصله اینجا تا مکه.نه اینکه پانزده روز را با ده روز جمع کنیم. البته اگر آیات متعدد آفرینش در شش روز نبود، چنین تفسیری پذیرفته نمی شد ولی از آن جا که آیات قرآن یکیدگر را تفسیر می کنند و قرینه یکدیگر می شوند، تفسیر بالا به خوبی قابل قبول است. آیات سوره 41 با دیگر آیات مربوط به آفرینش در شش روز(که مراد شش مرحله یا دوره است) هماهنگ است.
علامه طباطبایی در تفسیر این آیات آورده است که اربعه ایام در آیه نهم یک کلمه مضاف محذوف دارد. یعنی مراد تقدیر روزی و قوت موجودات در باقیمانده چهار روز از آغاز آفرینش است. بنابراین دو روز آفرینش زمین بود و دو روز دیگر که تتمه چهار روز است برای تقدیر روزی است. بنابراین 4 روز در این آیه افزون بر دو روز در آیه پیشین نیست بلکه تکمیل آن است و با دو روز دیگر در آیه 12 مجموعا شش روز می شوند. جهت آگاهی بیشتر نگا: - المیزان فی تفسیر القرآن، ج17 صص 385-387 تهران، دارالکتب الاسلامیه، 1388 ه.ق. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5/100108607)
- [سایر] خلقت جهان در چندروز بوده است؟ 6 روز یا 8 روز؟
- [سایر] آیا خداوند از خلقت جهان و مخلوقات غرض دارد ؟
- [سایر] هدف از خلقت انسان و جهان چه بوده است؟
- [سایر] مگر خلقت هستی برای خدا در یک لحظه امکان نداشته که در 6 روز آفریده است؟
- [آیت الله نوری همدانی] گاهی 8 روز و گاهی 6 روز خون میبینم آیا در مدتی که 8 روز خون میبینم (در آن دو روز) هم حیض حساب میشود یا نه؟
- [سایر] طبق قرآن کریم و احادیث گرانقدر معصومین علیهم السلام آیا نظام خلقت اعم از طبیعت و ماورای آن یک نظام علت و معلولی است؟ منظور از جهان غیب و جهان شهادت چیست؟
- [سایر] سلام دوست عزیز میخواستم یک چیزی را بدونم چرا خدا یکی است یا جهان قبل از خلقت چگونه بوده چگونه خدا به فکر افرینش جهان افتاد نمی دونم چندمی هستمکه این سوال را می کن
- [سایر] در خلقت جهان و موجودات از قوانین طبیعی بهره گرفته شده یا در مواردی مانند معجزات، خلاف این قوانین هم صورت گرفته است؟
- [آیت الله نوری همدانی] الف اینکه می گویند خلقت آدم پس از خلقت انسان بوده یعنی چه ؟ آیا انسان با آدم فرق دارد ؟ ب خداوند می فرماید که (ای محمّد ! اگر تو نبودی جهان را خلق نمی کردم ) لطفا بفرمایید که چرا خداوند ، جهان را آفریده و بعد از یک مدتی بسیار طولانی آدم را خلق کرده و باز بعد از یک مدت طولانی پیامبر( صلی الله علیه و آله وسلم ) را فرستاده و بعد ایشان را از این جهان بردند ، چرا خداوند از همان ابتدا پیامبر را خلق نفرمودند ؟
- [سایر] قرآن شریف میگوید: هامان وزیر فرعون بوده (قصص، آیه 6 و 8) در حالی که هامان در بابل بود و هزار سال بعد از فرعون ظهور کرده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مطهرات به چیزهایی گفته می شود که نجس را پاک می کند و آن 12 چیز است: 1 آب 2 زمین 3 آفتاب 4 استحاله 5 انقلاب 6 ثلثان شدن 7 انتقال 8 اسلام 9 تبعیت 10 برطرف شدن عین نجاست 11 استبراء حیوان نجاستخوار 12 غایب شدن مسلمان، که احکام اینها بطور تفصیل در مسائل آینده خواهد آمد.
- [آیت الله مظاهری] هشت چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از آن جمله است: 1 - پوشیدن لباس سیاه. 2 - پوشیدن لباس کثیف. 3 - پوشیدن لباس تنگ. 4 - پوشیدن لباس شرابخوار. 5 - پوشیدن لباس کسی که از نجاست پرهیز نمیکند. 6 - پوشیدن لباسی که نقش صورت دارد. 7 - باز بودن دکمههای لباس. 8 - دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] واجبات نماز یازده چیز است: 1 نیت، 2 تکبیرة الاحرام، یعنی (الله اکبر) در اول نماز، 3 قیام، 4 قرائت، 5 رکوع، 6 سجود، 7 ذکر رکوع و سجود، 8 تشهد، 9 سلام، 10 ترتیب، 11 موالات (پی در پی به جا آوردن اجزاء نماز).
- [آیت الله مکارم شیرازی] شکیات نماز 23 قسم است: 1 شکهایی که نماز را باطل می کند و آن 8 قسم است. 2 شکهایی که نباید به آن اعتنا کرد و آن 6 قسم است. 3 شکهای صحیح و آن 9 قسم است که شرح همه آنها در مسائل آینده به خواست خدا می آید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 6 احتیاط در ترک آن است.
- [آیت الله مظاهری] در موقع تخلّی یازده چیز مکروه است: 1 - نشستن در مقابل خورشید یا ماه، ولی اگر عورت خود را با وسیلهای بپوشاند مکروه نیست. 2 - نشستن در مقابل باد. 3 - نشستن زیر درختی که میوه میدهد. 4 - خوردن و آشامیدن. 5 - توقّف زیاد. 6 - تطهیر با دست راست. 7 - حرف زدن، ولی اگر ناچار باشد یا ذکر خدا بگوید اشکال ندارد. 8 - در حال ایستادن. 9 - در زمین سخت. 10 - در سوراخ جانوران. 11 - در آب خصوصاً آب راکد.
- [آیت الله مظاهری] نماز خواندن در دوازده جا مکروه است: 1 - حمام. 2 - زمین نمکزار. 3 - مقابل انسان. 4 - مقابل دری که باز است. 5 - جاده، خیابان و کوچه. 6 - مقابل آتش و چراغ. 7 - آشپزخانه. 8 - مقابل چاه و چالهای که محلّ بول باشد. 9 - مقابل عکس و مجسمه چیزی که روح دارد، مگر آنکه روی آن پرده بکشند. 10 - اطاقی که جُنُب در آن باشد. 11 - جایی که عکس در آنجا باشد گرچه روبروی نمازگزار نباشد. 12 - قبرستان.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دوازده چیز نماز را باطل می کند که آنها را (مبطلات نماز) می گویند. 1 از بین رفتن یکی از شروط نماز. 2 باطل شدن وضو. 3 دست بسته نماز خواندن. 4 آمین گفتن. 5 پشت به قبله نماز خواندن. 6 حرف زدن. 7 خنده. 8 گریه. 9 به هم خوردن صورت نماز. 10 خوردن و آشامیدن. 11 شک. 12 کم یا زیاد کردن أرکان.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کارهایی که روزه را باطل می کند بنابر احتیاط نه چیز است: 1 خوردن و آشامیدن، 2 جماع، 3 استمناء، 4 دروغ بستن به خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله)و ائمه(علیهم السلام)، 5 رساندن غبار غلیظ به حلق، 6 فرو بردن سر در آب، 7 باقی ماندن بر جنابت یا حیض یا نفاس تا اذان صبح، 8 اماله کردن با مایعات، 9 قی کردن عمدی.
- [آیت الله سبحانی] شرایط وجوب نماز جمعه بر نمازگزاران: نماز جمعه به کسی که واجد شرایط ذیل است واجب می شود: 1. بالغ، 2. عاقل، 3. مرد، 4. حاضر (نه مسافر)، 5. بینا، 6. سالم (نه بیمار)، 7. لنگ و شل نبوده، 8. پیر و ناتوان نباشد. ولی در عین حال گروهی که نماز بر آنها واجب نیست اگر تحمل زحمت کنند و نمازجمعه بخوانند نماز جمعه آنها صحیح است.